170607 Vive la France!!!
Ja, då var vi tillbaka på en av de franska öarna. Nämligen St Martin. Det innebär att vi har gjort ett helt varv runt det Karibiska havet det senaste året. En liten nätt tripp på ca 4 300 Nautiska mil sedan vi var här sist. Det var i början av mars 2016 och då hade vi även med oss Björn ombord. Under detta året har vi även legat still på Grenada i tre månader så det är väl strax ett år vi gjort rundturen på. Det är fantastiskt skönt att vara tillbaka på de franska öarna. Trippen över från St Croix var jobbig och stampig. Den sista motvindssträckan och vår babordslanterna behagade till och med att lossa från sitt fäste framme i fören. När vi ankrade upp i Marigot Bay på den franska sidan av St Martin så var klockan strax efter nio på lördagsmorgonen. Det är inte jättemånga båtar ankrade här eftersom säsongen definitivt tog slut den första juni, i och med att orkansäsongen nu är igång. Men en hel del franska katamaraner låg runt oss och när vi ankrade så hälsades vi såklart välkomna av två nakna, intvålade franska rumpor på var sin akter och dessutom en som stod och kissade på ett fördäck. Ingen tvekan om att vi var Frankrike eller inte med andra ord! 

Vi hade inte mer än fått i ankaret förrän vi såg en bekant gummibåt kommandes emot oss. Det var vår engelska kompis Mark som vi inte sett sedan Curaçao i november. Jättekul att ses igen. Efter att slappat lite så hissade vi ner dingen från fördäck och begav oss in till stan för att klarera in. På vägen in stannade vi till vid Scrimpys och langade in två stoooora påsar tvätt bestående av handdukar och lakan. LYX!!! Till vår förvåning så visade det sig att båttillbehörsaffären där man kan klarera in för endast 2 EUR var stängd! Men ägaren öppnade dörren och lovade att de skulle öppna strax efter 14. Men egentligen så hade de inte öppet alls på lördagar nu eftersom det ju var orkansäsong! Inte utan att vi började bli lite oroliga. Vi brukar ju hålla oss lite utanför högsäsongerna för att det ska vara lite mindre båtar, men detta var ju löjligt! Vi gick en sväng i stan och mycket riktigt. Det mesta var stängt! Men efter ett tag så kom vi på att det var långhelg. Måndagen är ju pingst eller Whit monday som det heter här. Alltså långhelg och det flesta hade tagit tillfället i akt att stänga för en längre stund. Så förhoppningsvis inte så mycket med orkansäsongen att göra hoppas vi. Tyvärr verkade det dock som om vår favoritbutik, den som fungerar som delikatessbutik/karaokeställe klappat igen 🙁 

Vi gick istället bort till stormarknaden Super U. Vi gick länge och bara tittade på alla godsakerna. Goda viner till rimliga priser. Färska baguetter och fantastiska ostar! Allt kött är skuret åt “rätt” håll och det finns till och med Wasa knäckebröd! Snålvattnet fullkomligt rann i mungiporna på oss och det var svårt att inte handla för mycket. 

Fransmän är ju kända för att vara lite griniga och tvära. Men inte här. De är mycket duktiga på engelska men uppskattar såklart att man försöker prata lite franska. I alla fall att man hälsar på franska och sedan frågar om de pratar engelska… Då blir man väl bemött. De är mycket bättre här än på Guadeloupe och Martinique på engelska men det beror såklart på närheten till BVI och USVI. Alla affärer tar både Euro och USD vilket är mycket smart. Vissa affärer tillämpar också växlingskursen 1EUR = 1USD. Det innebär att vi gör en växlingsvinst på nästan 10% om vi betalar kontant i USD. När vi väl klarerade in på båttillbehörsaffären så frågade vi också om det gick att fylla vår svenska gasolflaska någonstans. Det gick inte alls var svaret. Det är ju orkansäsong tyckte biträdet…. 

“Och?” Tyckte vi. Men det gick inte alls förklarade hon!

“Kan vi köpa en 2,5 kg Campingasflaska här då?” 

“Nej, det går inte. Men ni kan byta, om det är så att ni redan har en campigasflaska….” 

Det har vi ju men den är tokrostig. Och då menar jag verkligen tokrostig. Inte på något sätt genomrostig men helt brun av rost så den förstår vi ju att den inte går att byta in. Men det skulle inte vara några problem försäkrade hon. 

“Bara borsta av den med en stålborste och måla om den – så kan ni byta den mot en annan ommålad flaska”

Hm….. Känns sådär. Vi gav upp alla gasolförsök denna dag och bestämde oss för att den gasol vi hade ombord skulle räcka över helgen. Istället letade vi upp en restaurang med tv och wifi. Jag ville surfa och Magnus ville se Chamions Leauge finalen i fotboll. Det blev en mysig eftermiddag med till och med lite restaurangmat. Men de hade bara två rätter på menyn. Det ena var något skaldjursaktigt som Magnus tog. Det andra var kanin med spagetti. Konstig kombination tänkte jag men beställde det i alla fall. Och det var konstigt. Tre stora bitar kanin, med ben och allt i lite sky. Och så en klump torr spagetti bredvid det! Mätt blev jag så det gick ingen nöd på oss, men det är inget vi lär beställa igen. När väl fotbollen var slut och, enligt vår mycket upprörde bartender, fel lag vunnit, så var det två trötta själar som tuffade tillbaka till båten med två stora säckar nytvättade lakan. Gissa om vi sov gott denna natt 🙂

Dagen efter så satt Magnus och slappade i sittbrunnen när en dinge åkte förbi och sa “hej hej” innan de fräste vidare. Det tog ett tag innan vi reagerade på att de faktiskt hade pratat svenska! Magnus viftade på dem och de kom genast tillbaka. Dingen visade sig innehålla Ulf med kompisen Isabell. Dansk/svenska Ulf hade precis sålt allt han hade hemma och köpt en båt här på St Martin. De hade varit här i två dygn när vi träffade på dem. Det blev självklart en sundowner i Nanny som blev till en grillkväll. Myyyycket båtsnack denna kväll kan jag lova. Kul koncenpt och modigt att våga satsa så. Dessutom pratar han om att segla hem båten från New York sent i höst! Jag älskar när folk gör det som de verkligen drömmer om!  

Vi har nu lagt ett par dagar på att bara ströva runt och bara vara. Det känns jätteskönt. Vi vet att vi har bra seglingsvind söderut om det skulle dra ihop sig något oväder av något slag. Planen är att vi ligger kvar till helgen och därefter flyttar oss till St Barths för att därefter sticka inom på St Kitts och Nevis på vägen ner mot Guadeloupe. St Kitts och Nevis har vi inte besökt innan och det är ju alltid lite roligt med något nytt! 

Jo, gasolen! Den höll jag på att glömma. På tisdagen stoppade vi vår stora 12 kg svenska kompositflaska i den stora ryggsäcken och knatade iväg för att leta upp ett ställe som kunde fylla. Magnus fick såklart bära 😉 Ytterligare en gång så visade Google maps oss till HELT fel ställe men det var bara att se det hela som motion och tillslut hittade vi “hålet i väggen” som fyllde flaskor. Lägligt placerat mitt mellan en bank och ett tvätteri – eller? Efter lite mumlande på franska kom de fram till att de ville ha 15 EUR för att fylla den. Jag hörde ju, när de mumlade, att de pratade om 10 EUR men vi låtsades inte om det. 15 EUR för 12 kg gas är ändå jättebilligt och tydligen gick det att fylla, trots att det var orkansäsong!! Så Magnus ska ta med våra övriga småflaskor dig när han ändå ska hämta den stora i eftermiddag.

Det blåser rätt bra hela tiden. Vinden ligger på mellan 10-12 m/s men det är bara skönt för det är varmt och mycket fuktigt. Solen skiner inemellan med det kommer allt ett par rejäla regnskurar per dag och häromkvällen hade vi ett hejdundrandes åskväder. Ett sådant har vi inte varit med om sedan vi var i San Blas, strax innan jul. Hoppas vi slipper fler – men den säsongen har ju börjat nu så… men hoppas kan man ju alltid 🙂 

Hoppas ni alla hade en fin nationaldag!

Kram från oss

Bookmark the permalink.

2 Responses to

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *