Bogpropeller 2005

Det var inte ett lätt beslut att installera en bogpropeller. Framförallt så är det dyrt. Men Nanny är tung och har ett enormt vindfång så varför inte göra det enkelt för sig. Fusk säger somliga, men det är mest de som inte har någon, som säger så…..  Och om du köper en bil idag – skulle du köpa en utan servostyrning – för det är fusk?? 🙂 I alla fall. Närmare hjärtattack har man väl aldrig varit när hålet sågades i båten. Det gjorde ont……

Kommentaren från montören var: Detta är ju ingen båt, det är en isbrytare……

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Plastat och klart

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Allt på plats, målat, “anodat” och klart

IMG_1236

Insidan – Målat och klart

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Vi fuskade och målade inte hela vägen upp bakom ribborna. På bilden saknas de tre nedersta ribborna på babord sida. På styrbords sida har de inte kommit upp ännu efter städningen. Tyvärr blev vi av med lådorna där motorn nu sitter. Men efter en säsong har vi inte saknat dem alls. Ett tips. Glöm inte att lägga i härdare i färgen när ni målar……… Det skapar en hel del merjobb om man glömmer det, för att säga det så. Det har blivit mycket lättare att lägga till och ut. Den behövs inte så ofta. Men när det blåser åt fel håll så är det både bekvämt och tryggt att ha en liten hjälpmotor i fören. Den är värd varenda krona! Framförallt är det så att vi numera vågar gå ända in i hamnarna och leta efter plats istället för att ta första bästa långt ute på bryggorna.

Uppdatering 2011

Vi är jättenöjda med vår SidePower 5,5 från Sleipner. Lite dyrare men kvaliteten har varit jättebra. Vi installerar ju det mesta i båten själva men bara tanken på att borra ett gigantiskt hål i båten under vattenlinjen fick oss att backa och plocka in ett proffs. Bogpropellern är på 4hp och vi funderade på 6 hp med blev stoppade av Hjertmans som försäkrade oss att det räckte med 4. Och det räcker gott och väl. Vi räknar med att vår båt väger 7 300 kg enligt vägning. Kablarna är rätt kraftiga, 35mm2 (tror jag) mellan bogis och batteri och 25 mm2 (tror jag) till laddningen och vi har ett separat batteri som sitter framme i fören precis bredvid bogpropellern. Nu har vi även kopplat vårt ankarspel till detta batteriet. Det är ett batteri av typen startbatteri alltså ej fritidsbatteri, med en separat brytare nära batteriet. Detta batteriet är sammankopplat med startbatterierna eftersom motorn alltid går när bogpropellern går. Vi valde att inte koppla med fritidsbatterierna för vi ville inte riskera att vi dragit ut fritidsbatterierna och inte ha någon ström till bogpropellern. Dessutom ger startbatteriet mer effekt på kort tid. Hade vi monterat in bogpropeller idag hade vi satsat på precis samma sak en gång till!

4 Responses to Bogpropeller 2005

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *