Grundrenovering 2004-2005

När sommaren 2004 var över var det dags att börja renovera båten.

Under sommaren hade vi skrubbat henne invändigt så fort vi fick en minut över men det hjälpte inte mot röklukten. Mängden hundhår var också mycket besvärande. Vi började med att ta hem dynorna och lägga dem i vardagsrummet. Där låg de i ca en timma innan hela huset stank rök. Ut med dem i garaget och sedan var det inga diskussioner längre. Vi var tvungna att ha nya. Första offerten låg på 34 000:-!!!!! Efter mycket letande och prisfrågande hittade vi Berit i Skövde (Även mamma till Livs kompis Mimmi—tack för tipset). För 14 000:- fick vi 15 nya dynor med jättefint och hållbart tyg! Det blev kanonbra och vi är mycket nöjda.

Renovering                       IMG_1488

Storseglet var mer eller mindre slut vilket bekymrade vår budget rätt mycket. Men så kom Livs pappa på att han hade ett lösfotat storsegel som bara var använt ett par säsonger. Han har numera rullstor på sin L32:a, OSO. Storseglet gick att använda efter lite justeringar hos en segelmakare. Vilket lyft det blev på kryssen!!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Friborden var i bedrövligt skick. Men en stor burk med Autosol och en mjuk trissa på borrmaskinen ordnade detta. Det tog bara 4 dagar……. Namnet Haxine togs bort i aktern. Namnet Nanny sattes på sidorna under doghouset istället.

Innertaket i doghouset var alldeles gult och listerna saknade lack. Vi plockade ner innertaket och slipade och lackade listerna. Innertaket målades med vit ”rökstopp” färg

I förpiken och akterruffen är det fullt med ribbor mot skrovet. Bakom ribborna finns det en luftspalt på ca 3 cm. Vid ett infall av städmani skruvade Liv ner ett par av dem. Bara för att finna att bakom ribborna låg ett spindelvävstäcke av skit. Det var bara att sätta igång att skruva ner alltihop. Industridamsugaren tog inte skiten det blev bara feta klumpar av hundhår och annat onämnbart. På med handskar och fram med diskborste, hushållspapper och Jif. Totalt gjorde vi av med 8 flaskor med Jif under städningen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fyra skruvar i varje ribba – många ribbor var det – och många skruvar blev det – men slutresultatet  blev kanon.

Alla ribborna tvättades noga och polerades med MP52. MP52 är ett fantastiskt möbelpolish som rengör samtidigt som man får upp en jätteglans. Allt trä i inne i hela båten polerades, tre flaskor gick åt. Men det blev rent och högglansigt. Tack för tipset syrran!

Alla slangarna till vattentanken byttes ut och ett kolfilter till kökets kran installerades. Det kolfiltret var värt varenda krona. Vattnet i båten blev jättegott och helt utan plastsmak! Själva kranarna bytte vi också ut. I original är det handpumpar. Alltså pumpa med en hand och tvätta den andra… och sedan byta. Inte praktiskt alls! Så vi bytte till vanliga traditionella fotpumpar som kopplades till en vanligt kran. Hålen efter de gamla kranarna var större än de nya. Men med hjälp av rostfria plattor som snälle Jonas på Arla fixade till efter mall så blev det både snyggt och praktiskt 🙂 Foton finns under Toalett

Fukten vi hade upptäckt i Köpenhamn visade sig ”aningen” värre är vad vi trodde. Det låg vatten under durken på toaletten. Träet var mer än vara fuktigt. Läckaget stoppades genom att alla bultar till mantågsstöttorna fick ny sikaflex. Lika så röstjärnen. Idag har vi inget läckage någonstans och det är faktiskt förvånansvärt torrt i allmänhet.

Ankarboxen var full av fukt och det visade sig att vatten trängde in i förpiken härifrån. Vi satte i en luftavfuktare och skrapade ur all flagnad färg. Vi måste troligen plasta ankarboxen inom ett par år men som nödlösning hällde vi i en liter gelcoat färg (med härdare denna gången) och rollade upp längs kanterna. Höll i alla fall säsongen 05. Inte en droppe in i båten 🙂 Och det ser ut att hålla ett par säsonger till.

Alla genomföringar förutom de till självlänsen—vilka såg ut som nya byttes ut. Vi satte in kulventiler och tejpade en träplugg bredvid varje ventil.

Det gamla ekolodet, som faktiskt var av fabrikatet ”Space Age” byttes till ett nytt med en ny givare. En av de bästa investeringarna upptäckte vi säsongen 05.

Roderskäddan hade sprickor vid fästjärnen. Fästmassan runt järnen lossnade i stora sjok. Vi tog bort så mycket som bara gick och tejpade över sprickorna. Sedan tog vi epoxi blandat med ”pulver” och sprutade in epoxin bakom tejpen. Lite åt gången som fick rinna ner till botten stelna innan vi fyllde på nästa lager. Tog tid, men det blev bra. Efter en säsong ser det bra ut men man får nog hålla lite koll så att inte mer fästmassa lossnar.

Bottenfärgen var ett annat kapitel. Det såg ut som om det var 10 lager målade på varandra och färgen bara flagnade. Magnus tillbringade två dagar med en skrapa och massor av ryggont med att skrapa av ALL färg. Han var röd i flera veckor efteråt.

Snobblinjen vid vattenlinjen var blek och matt. Vi försökte få tag i orginalfärgnumret via Hallberg Rassy men det visade sig att det var en blandning av två färger och de hade inga uppgifter kvar. Så vi tog en liknade och ärligt talat—det är ju ingen som ser det när hon ligger i sjön.

På taket till doghouset har vi satt två stycken solceller à 45 w. Vi använde Noafästen i grabbräckena så vi kan vinkla cellerna från liggande till stående. Det har fungerat jättebra. En laddningsregulator fick vi inhandla också. Vi bytte även ut hela 230w systemet. En ny batteriladdare, jordfelsbrytare, kablar och kontakter. Det gamla systemet gav oss som sagt hicka. Nu har även akterruffen 230 kontakter.

På doghousets tak har vi fått tillböjt ett rostfritt rör som sitter som ett grabbräcke fast på tvären. Bommen ligger på räcket och det skyddar även solcellerna från att bommen ska braka in i dem och slå sönder dem.

Durken under bordet var sprucket i fyra delar. Vi skruvade loss alla delarna – lade dem i press med hjälp av Livs pappas stora tvingar, massor av lim – slipade och lackade i tre omgångar. Som nytt!!

Det blev även en Navman 5500i plotter som vi är mycket nöjda med. Det underlättar ju navigeringen jättemycket. Bara man ha papperssjökorten i närheten…….

Sedan har vi ju en Webasto också….. Den gör oss totalt skogstokiga. För den vill bara inte tända. Vi har bara fått igång den ett femtal gånger. Så vi lämnade in den på service och blev 3500:- fattigare. Men vad hjälpte väl det? Det som kvarstår är att den inte får tillräckligt med el så vi ska dra om kablarna i vinter. Annars får vete fåglarna vad vi gör. För när den väl går ger den helt underbar värme.

Det sista vi gjorde när båten var sjösatt och de nya dynorna låg i var att lägga in den nya mattan 🙂 – Tänk att man kan vara så lycklig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *