Säsongen 2008

080124: Jaha, då var det 2008.

Å nästan hela första månaden har gått… Nu är det snart vår för den 2/2 öppnar Båtmässan. Listan på saker som vi ska titta på bara växer och växer och jag tjatar om ankarspel hela tiden, så vem vet Jag kanske får min vilja igenom. Men det hänger på hur mycket riggaren ska för att bygga om till nerdragna fall. Vi får väl sen när den där offerten väl dyker upp. Jag fick ett trevligt mail idag ifrån Thomas och Hélene med bilder på deras ketch Belinda Bong. Bilderna finns under andra Andra Rasmusar.

080201: Fredag

Den namnlösa stormen förra veckan gick nästan obemärkt förbi. Vi var ute och tittade till damen i söndags. Presenningkapellet håller, det har blivit lite slitningar i de bakre fästena – men de håller 🙂 Och i morgon smäller det. Mässan öppnar och det är dags för det sedvanliga drägglandet på alla tillbehör.

080202: Mässdags.

Det hela började med 20 minuter i kö för att komma in. Pust pust. Men den som väntar på något gott… När vi väl kom in så gick vi direkt upp på andra våningen och tillbehör. Ankarspel stod på menyn i dag. Vi hade mer eller mindre bestämt oss för ett Lewmar. Två timmar senare och tre montrar senare var vi mer förvirrade än någonsin. Dessutom blev det mycket dyrare än vad vi tänkt oss. Vi lämnade ankarspelen och tittade vidare. Vi hittade en pumpdusch som vi kan använda på akterdäck – den kändes kul. Sedan hittade jag något som heter Bedflex. Typ ribbor med gummiproppar som man lägger under madrasserna. Detta ska ge ventilation och bekvämlighet. Lockande, men vi får se. Totalt blev det 7 timmar på mässan och det kändes som vi såg det vi ville se. Tänk om vi nu bara kunde få den där offerten på neddragna fall också. För innan vi har fått den så vågar vi inte köpa ankarspel…… Har någon erfarenhet av Sleipners Captain med blylina?

080209:Lördag.

Solen sken när vi packade i bilen för att åka till Nanny. Carl o Mathilda skulle till farmor o farfar så vi åkte tillsammans. Vi fick snabbt igång webaston och värmen spred sig snabbt i båten. När vi köpte Nanny för snart fyra år sedan så köpte vi samtidigt högtalare till sittbrunnen. Under de fyra säsongerna vi bott i båten så har placeringen av dessa högtalare ältats fram och tillbaka. Idag tog vi mod till oss och sågade hål i sittbrunnen. Hu! Det är alltid lika läskigt när borrmaskinen eller sågen ska fram. Men sent ut på eftermiddagen så satt de på plats och vi kunde med gott samvete krypa ner i soffan och titta på melodifestivalen. Dessutom har jag löst problemet med att dynorna glider isär när soffan är “nerbäddad”. Spännband var det enkla svaret.

080210: Söndag.

Stilte och dimma! Riktigt sparyflaskeväder. Härligt att vakna i båten. Ytterligare en fixar dag. Jag fick städat igenom hela köket. Fixat glappet i salongsbordet, satt upp livlinehållarna i sittbrunnen (ytterligare 6 hål i Nanny!!). Fikat med hela släkten. Magnus fixade ett par 12V problem och monterade sin datorfläkt. Tanken är att den ska ta bort imma på fönsterrutan. Och det verkar funka riktigt bra. Magnus bytte även ankarkättingen till en mindre rostig variant. Sedan lade vi lite silikonlister till motorrumsluckan och andra luckor. Dagen avslutades med middag hos farmor (lyx 🙂 Nu har vi bara lite småplock kvar, så är vi redo säsongen. Så det blir nog inget ankarspel i år….. Nästa kanske.

IMG_6299 IMG_6300 IMG_6301 IMG_6319 IMG_6320

080223:Lördag.

Stormen håller på att bedarra. Den värsta denna vintern. I alla fall om man ser till vattenståndet. Gissa om man är glad att Nanny ligger vid en flytbrygga. Vi tog en arbetstur över dagen och Magnus plockade loss innertaket utanför toaletten. Riggaren vill sätta fästen där och då måste taket ner. Men men MEN! vi har ju en Hallberg Rassy och den är ordentligt byggd!! Det var inte bara att plocka ner innertaket. Efter att ha lossat tre lister insåg vi att vi skulle vara tvungna att plocka ner hela garderoben för att få det helt loss. Men vi hoppas att det räcker med att det går att böja bort tillräckligt för att kunna jobba. Men vi får se. Sedan har vi lagt i ribborna (Bed flex)i kojen och uj, uj vad bra det blev. Hur skönt som helst. Vi får väl se när vi har sovit där ett par nätter. Idag bestämde vi oss dock för att åka hem för det var otroligt ryckigt och gungigt och vi kände att vi inte skulle få sova så mycket. Så denna helgen blev det inte mycket båt…..

080308: Lördag.

Vad har hänt? Solen skiner och det blåser bara 7-10 m/sek. Men kallt! Fort ner i Nanny och på med Webaston. Det är rätt härligt för det tar inte många minuter innan värmen sprider sig. Jag bytte ut vår toa. Redan?? Jo, den har inte fungerat riktigt som vi vill och den har gjort mig förbannad flertalet gånger. Så nu skulle det in en ny. Med stängda bottenventiler skruvade jag upp slangklämmorna (rätt nervös, kan tilläggas) och hittade två kg ruttet sjögräs i insugningsslangen….. Snacka om att det luktade icke gott! Jag drog ur allt gräs ur slangen och försökte få ut det mesta ur pumpen. Då återstod två val. Installera den nya, eller plocka isär den gamla pumpen och se om det var mer sjögräs som sabbade?. Valet föll på de första. Mycket eftersom den nya toan har en ny stoppfunktion som gör att vattnet inte kan sugas in bakvägen (Se midsommar 07……) Självklart passade den nya toan inte som den gamla så jag fick borra lite nya hål i fästplattan och bygga om lite men det blev riktigt bra tillslut. OCH den fungerar kalas! TV antennen hade lagt av och för att se den livsviktiga melodifestivalen så byggde Magnus en egen TV antenn som fungerade över förväntan 🙂 Så vi fick se Carola utslagen medan vinden ökade och regnet drog in. Det blåste mer än mycket när vi kröp till kojs och det ryckte och knakade rätt bra i förtöjningarna.

IMG_6369 IMG_6367 IMG_6363

080309: Söndag.

Regn och massor av vind. Burr, burr. Jag sov ändå väldigt bra och tycker att Bed flexen var riktigt bra. Magnus var däremot tveksam om det gjorde så stor skillnad. Men det blir i alla fall ventilation under madrasserna och det är ett stort plus. Efter en lång god frukost så bytte Magnus olja och fyllde på lite hydralolja tillstyrningen. Jag städade lite och fixade lite smått o gott. Nu återstår bara att byta dieselfilter och impeller så är vi klara för denna säsongen. OCH så ska vi ju få en ny bom med neddragna fall. Men riggaren har gått under jorden så jag undrar, och tror att vi inte kommer få någon ny bom till påsk…..

080406: Söndag.

Nu var alla dieselfilter bytta och vi är klara för säsongens alla äventyr!

080413: Söndag.

Solen sken och vi ikapp med den. Vid 12 tiden hade vi hissat segel och tagit oss under Fotöbron. Platt läns norrut och nästan helt själva på sjön! De nya högtalarna i sittbrunnen är en höjdare! En toppendag helt enkelt! Visst var det lite kallt, men inget som en mössa inte kunde råda bot på!

Bild 142 Bild 144 Bild 152 Bild 160 Bild 163

080420: Nu har jag gjort det!

Fattar inte att jag inte gjorde detta för 20 år sedan. Hela helgen har jag tillbringat på Sjösportskolan tillsammans med 12 andra tjejer och vi har gått en intensivkurs för Förarintyget. Det var hur kul som helst! Magnus och Mathilda tog Nanny till GKSS hamnen så jag slapp åka hem och vi fick en fantastisk kväll i sittbrunnen. De fick segla och jag fick ta ut kurser- avundsjuk? inte jag inte……. 😉 Nu är det i alla fall gjort. Nu återstår bara att få tag på den där dj-vla riggaren. Svarar han inte i telefon snart så måste vi nog börja fundera på att prata med farbror polisen.

080422: Jag ska bara…..

Har ni sagt så någon gång? Det sa jag idag. Jag skulle in på Biltema och skulle BARA handla två rostfria knivar och lite rostfri skruv. Jag kom därifrån med massor bra å ha saker. Bland annat en hopfällbar cykel. Förra året så köpte vi ju en dyr historia som skulle vara hur bra som helst – men det var den ju inte! Så den fick affären tillbaka. Nu räknar jag inte med att denna cykeln ska vara rostfri. Men den var stadig, och hur lätt som helst att fälla ihop och jag köpte en tillhörande förvaringspåse. Dessutom gick det att köpa den färdigmonterad – då blev det en sådan billig sak. Det hela går ju inte riktigt ihop men vi får se. Jag återkommer med en utvärdering! Sedan hittade jag en runtlysande LED campinglampa som jag tänkte vi kunde ha som ankarlampa… Kanske är den för svag. Men vi får testa och se! Det blev lite annat bra och ha till Nanny också men det får vi ta en annan dag – nu är det snart helg igen! Ryktena säger att hamnen börjar få lite invånare nu…….

080426:Lördag

Pga att halva familjen ligger i influensa så får Nanny ligga kvar i hamnen denna helgen. Jag var ute en sväng och klappade henne. Under vintern så har hon fått mögelsporer i halkskyddet. Jag fick lite mirakeltvättmedel av grannen Lennart (någon form av fasadtvätt) och uj vad vit hon blev! Hon har aldrig varit så ren. Och jag behövde inte ens skrubba – helt fantastiskt. Och så fick jag satt på slitskenor på trälisten runt däck. Den har tagit lite stryk i vinter. Hur bra som helst!

080430: Onsdag

Hela familjen minus Carl som är i Lund på judotävling åkte ut till Hönö och kröp ner i Nanny. Hämt-mat och tv-kväll. Klockan var inte mycket när man somnade i soffan….

080501: Torsdag – Valborg- första Maj:

SPÖREGN! Jag tog färjan 10:20 till fastlandet och via Utby till Björholmen (eftersom det är bra att ha plånbok med sig!!!) och lämnade bilen där. Sedan tog jag bussen från Björholmen till Stenungsund. Det är inga dåliga småvägar som bussen tar sig fram på. Efter att ha väntat i en och en halv timme i Stenungsund (BÅÅÅÅRRING) tog jag tåget till Ytterby för att byta ytterligare en gång till buss mot Marstrand. Vid 16-tiden tog jag färjan över till Marstrandsön, i spöregn, och mötte Magnus o Mathilda som precis lade till med Nanny – Kul dag!!! Kvällen tillbringades i båten. Varför JO – SPÖREGN!!!! Men vädret lovar gott och vi planerar Väderöarna i morgon 🙂 Vi har aldrig varit där och hoppas att det inte är knökat där just nu.

080502: Fredag 07:30

Telefonen ringer!!! . Jag stänger av eftersom jag har semester och inte vill ta jobbsamtal. Efter ett tag så fattar jag att det är Carls judotränare som ringer. Till saken kan läggas att sist Carl var på tävling så kom han hem med två sprickor i foten som resulterade i två permanenta skruvar i foten. Det sista jag sa till honom innan han åkte var att han skulle var försiktig och inte hamna på sjukhus. Och mycket riktigt – Carl ligger på sjukhus (IGEN) Han hade vaknat på morgonen med blod i öronen. Han hade fått en smäll i käken under en av matcherna under gårdagen. (Högt skrik hos mamma!!) Här ligger vi alltså i Marstrand – med bilen på Björholmen och en jättesjuk unge i LUND!!! Full fart mot Björholmen – i strålande sol – och ett antal samtal med tränaren/läkaren under tiden. Det konstateras att det är inte så farligt som man först trodde. Käken var hel men han har en dubbelsidig öroninflammation och 40 grader i feber. Därav blodet i öronen!! men Sjukhuset bestämde sig för att behålla Carl över natten och vi får lov att hämta honom först i morgon lördag vid lunch. Han har fått antibiotika och sover bara – så vi har nu åkt hem till GBG för att åka ner till Lund i morgon förmiddag. Det var den helgen det… Men men det kommer fler helger och andra möjligheter – bara pöjken blir frisk. Och vet ni vad. Han tog silver i tävlingen. (Mycket stolt mamma!)

080509: Fredag

Sol, sol och mer sol hela veckan! Vi slängde oss i bilen och skyndade ut till Björholmen. Faktiskt lite fler båtar denna veckan, men inte många! Britt-Mari flydde över till oss eftersom Alf bytte vattenpumpen på deras motor. Sedan blev vi överbjudna till dem för att inspektera arbetet. Det blev en lång och sen inspektion….. 🙂

Bild 008 Bild 015 Bild 022 Bild 025

080510: Lördag

kl 08:30 vaknade jag av ett dj-vl- oväsen. Det var en högtryckstvätt som gick varm för att tvätta bryggan. Misstolka mig inte nu – det är bra att man tvättar bryggan – men en LÖRDAGS morgon….. Vi åt frukost så snabbt vi kunde och kastade loss. Upp med seglen och iväg norrut. Helt fantastiskt sommarväder. Vi hade inte EN enda dag som denna förra sommaren (vad jag kan komma ihåg). Sydvästlig vind och ca 5 sekundmeter 🙂 Det börjar bli lite fler båtar ute nu. Det var ren vallfärd mot Kärringön så vi gick vidare. Norr om Kärringön så fick vi platt läns – om man nu kan kalla “driva med strömmen” för att segla. Carl o jag passade på att byta vinterfocken mot den nya(re) genuan. Inne i Grundsund så låg alla bredsida och vi vill ju helst inte ligga utanför om man kan slippa. Vi hittade en p-plats längs den östra kajen och fick lä OCH sol i sittbrunnen. Och ytterligare en superb solnedgång att lägga i minnesbanken.

080511: Söndag

Sov lääääänngeeee. Strålande sol i dag med fast lite kallare idag. Carl sov medan vi i sakta mak tog oss söderut igen. Efter Hermanö så hade vi helt plötsligt västlig vind så Magnus hissade segel. Tänk att det ska vara ett sådant bök varje gång. Riggaren är ju självklart helt o-kontaktbar så det är bara att bita ihop. Väl på ingång mot Björholmen så hittade vi en gummibåt som låg o flöt. Vi gjorde en räddningsoperation med mig vid rodret – och jag är ju inte lika bra på detta som Magnus. Men det gick i alla fall bra trots att jag körde för fort och vår båtshake var genomrutten och gick av! Sedan gjorde jag faktiskt en ganska hyfsad tilläggning – som hade blivit bra mycket bättre om jag hade insett att växeln låg i friläge och inte i backläge. Men, men man lär så länge man lever och jag har ju två starka karlar ombord som måste få jobba lite. Efter en stund så kom två killar på bryggan och såg lite undrande ut – så jag kunde inte låta bli att fråga dem om de hade tappat något.. Och mycket riktigt – den helt splitternya gummibåten tillhörde dem – *fniss. Summa summarum – BRA HELG!

080512:

Måndag Tro det eller ej! Idag fick Magnus tag på riggaren. Nu kanske det händer något, denna veckan… men jag tror det först när jag ser det! 080516: Fredag Riggaren hämtade Magnus kl 07 på morgonen och de jobbade hela dagen med bombytet. Jag lämnade Carl i Skärhamn för en Pirathelg med Atene och kom till Björholmen vid 18 tiden. Då hade riggaren åkt – men han kommer åter på söndag. Bommen var fin 🙂 Vi käkade på restaurangen på kvällen. Det var väl OK. Dyrt. 080517: Lördag Magnus sov till ett!!! Välbehövligt. Jag satt i sittbrunnen och jobbade lite. Efter en lång frukost satte vi upp de tre avlastare. Hugaligen vad kallt det var. Det blåste rätt mycket och havet lockade inte idag så vi låg kvar och bryggseglade.

080518: Söndag

Riggaren dök upp som avtalat och med vinterkläderna på så jobbade han och Magnus i den arktiska kylan. Riggaren hade fått skrapa rutorna på morgon. Och de blev nästan klara – vi saknar en skena längst ner i masten som travarna ska gå i. Vid tvåtiden och en stadig lunch och så tuffade vi ut för att testa. Och det gick ju sådär om vi ska vara ärliga. Det är inte konstruktionen i sig det är fel på. Det är vårt storsegel som är sytt för en L32:a. Nu när bommen är höjd lite så blev seglet för långt (högt) och bommen pekar snett upp, bakåt. Vi gick till Skärhamn och hämtade upp Carl. Det är helt fantastiskt vad de är bra på Atene. Carl är alltid lika glad när han varit ute och seglat med dem – och dessutom mätt 😉 Först vid 18:30 tiden kom vi ifrån Björholmen. Det kommer att bli bra med den nya bommen. Vi ska bara lära oss hantera den.

080516

080517 (5) 080517 (3) 080517 (10)080518 (3) 080518 (27) 080518 (14) 080518 (1)

080524 Lördag:

Pga av två mycket trevliga after work på fredagen så kom vi inte till Nanny förrän på lördag morgon. Ja, ja då da! Lördag förmiddag. Vi kom faktiskt iväg vid 11 tiden från Björholmen och hade inte så mycket planer. Men eftersom Syrran och Favorit Inger köpt en villavagn (!!) på Lyckornas Camping så styre vi kosan dit. I motvind! Så det blev att tuffa för motor. En lugn och härlig tur i strålande solsken. Vi snodde en gavel på en flytbrygga och lade ut en dragg för att vara på säkra sidan. Vinden var faktiskt rätt kraftig ut på eftermiddagen. Efter en drink i sittbrunnen så fick vi se det nyinköpta fyndet. Och jag måste säga att jag tycker att de har fått mycket för pengarna. Ett väldigt avskilt läge i alla fall. Det är perfekt för dem – jag hade fått spader men det är ju inte jag som har köpt den. God mat med invigning av nya grillen på deras teras. Carl hade fixat TV:n för dem så vi kunde dessutom se när Charlotte Pirelli inte uppfyllde favoritförhoppninganrna! På natten var det helt bleke. Det är så otroligt vackert när det är tidig vår, natt och stiltje. Men det var kallt. 13 grader inne i båten när vi kom tillbaka. Carl sa att han inte frös så vi satte bara igång fotogenlampan och bäddade ner oss. Det var hela 16 grader på morgonen när vi gick upp… Det är ju inte sommar ännu i alla fall.

080525 Söndag:

Grinigt mycke vind in bredsida. Men Carl är stor och stark och så är motorn. Så vi kom iväg bra men fick kämpa lite med att få upp draggen. (Jag vill ha ankarspel!!) Vi SEGLADE samma väg hem. Magnus svor över de opålitliga kastvindarna på “insidan”. Men vi hade en “go” tur och jag är rosa som en gris i ansiktet efter ha suttit på akterdäck och slappat hela eftermiddagen. Snart är det helg igen….

080601:

NEJ – Vi har inte varit på sjön helgen som gick…… Farmor fyllde 60 och då måste man ju vara med 🙂 Sedan så flyttade svägerskan och då är det ju klart att man hjälper till !! Men nu till helgen – då, då blir det segla av!! Sedan gäller det ju att locka med ungdomarna också. (Hur gör man??)

080605 Torsdag:

Sol och jättevarmt! Carl och hans kompis Erik hämtades direkt efter skolan. Tyvärr hamnade vi i köerna efter en krock på Tjörnbron. Det blåste väldigt bra när vi kom upp. Så vi tog ett beslut att ligga kvar (ovanligt va??) Vi hamnade i en viss Maxi 87 ut på kvällen och hade det väldigt trevligt.

080606 Fredag och Sveriges Nationaldag:

Vi kom iväg vid niotiden och käkade frukost under gång. Rakt ut och norrut. Efter många diskussioner så blev det Väderöarna. Lååååånnngggt att gå. Snacka om att bränna diesel. Men uj så härlig tur vi hade. Vi stannade med Hållö tvärs, stängde av motorn och seglade i 1 1/2 knop. I med en lång tamp med en fender i ändan. Och sedan var det havsbad som gällde. Jätteskönt! Även Erik o Carl var i o badade. Väl uppe så gick vi till Strömsund och inte själva hamnen på Väderöarna. Det visade sig vara ett smart drag för där stod Charlotta och Jonas på sin Happie Razzie och välkomnade oss. Det blev en eftermiddag med grill, bad, flaggspel, nationalsång, bad igen och den mest fantastiska solnedgången hitintills!!!!!!! (vad jag kan komma ihåg) OCH vi fick champagne 🙂 Dessutom åt vi jordgubbar o grädde!!!

080606-08 080606-08 (8) 080606-08 (7) 080606-08 (6) 080606-08 (5) 080606-08 (4) 080606-08 (3) 080606-08 (2) 080606-08 (1)

080607 Lördag:

Sol och jättevarmt! Betongkeps….. Dessutom så pratade Dansken i gröna lådan om Sydvästlig kulig på söndagen…..Magnus o jag dividerade lite och efter ett bad och frukost så bestämde vi oss för att ta oss söderut igen. Att gå 38 sjömil med kuling mitt i näsan var inget som lockade direkt. Så vi tuffade iväg och hamnade på Lilla Kornö. Vi älskar ju denna lilla hamn. Dessutom så var vår favoritplats längst in ledig. Den platsen har en stolpe som man kan använda som akterförtöjning Det är så skönt att slippa lägga dragg. Tyvärr så varade inte lugnet så länge. Två båtar med piratflagg invaderade…. Jag är ju väldigt glad i barn – men detta var jobbigt. Och när föräldrarna skriker lika mycket som ungarna – ja då blir det skitjobbigt! Men efter mycket om och men så tystnade de och vi fick en bra kväll. Jag hade sträckläst “Sjöjungfrun” under dagen och var tvungen att avsluta den. Jättebra bok – ända fram till de sista två kapitlen – stor besvikelse. Men vi fick en fin solnedgång även denna kväll. Trots att man behövde vara en bergsget för att ta sig upp på berget. Jo en grej till. 140:- i hamnavgift utan el!! Det tycker jag var saftigt dyrt. Varm choklad med grädde – det är båtlyx det 🙂

080606-08 (11) 080606-08 (10) 080606-08 (9) 080606-08 (12)

080608 Söndag:

Sol och jättevarmt! (Och lite vind) Jag vaknade alldeles för tidigt. Undrar varför! Kan man ljudisolera ruffen? (Jo, jag vet att jag är en grining kärring) Jag badade och provade nya “pumpduschen” även till hårtvätt och blev mycket nöjd. Skönt att kunna tvätta håret efter ett par dagars badande. Fem liter vatten räckte till att skölja av sig hela helgen 🙂 Vi gick bakom Skaftölandet och tog frukost/brunch under gång. Det är ju så vackert så det gör ont ibland. Och vinden kom mer och mer, men det kom nog aldrig upp i kuling. Väl hemma på Björholmen så bjöd vi Bettan och Mats på fika och som vanligt hade vi det så trevligt att tiden bara sprang iväg. Att få tag i en vagn till sakerna är ju numera en ren omöjlighet. Undra när Jörgen ska köpa in de utlovade vagnarna… Ungefär samtidigt som de ska börja städa toaletterna och se till att där finns toapapper kanske? (Ja, nu är jag gnällig jag erkänner – men det är faktiskt fog för det nu) Och sedan hade vi 45 minuter i kö innan vi kom över bron. Men skit i det. Det är värt det. Det finns inget som är så underbart som västkusten när solen skiner 🙂

080614 Lördag:

Eftersom jag fyller år idag (28 år som vanligt!) så kunde inte barnen säga nej till att följa med ut. Jag hade hoppats på upprepning av vädret från förra helgen. Men tji fick jag. Det blåste bra! Men vi hade bestämt oss för Mollösund och först fotbollsmatch och sedan middag på Mollösunds Wärdshus. Och eftersom Mollösund ligger runt hörnan så kom vi dit ganska tidigt. Och vad ligger i hamnen när vi kommer in?? Jo Caroline – vår gamla båt. Ulf och Maud som köpte båten av oss hade fortfarande kvar henne och var nöjda. De hade börjat fundera på en större båt – men det är ju så det funkar. Hamnvakten hade åsikter om att vi lagt oss bredsida. Vi tittade omkring oss och undrade varför. Förutom 7 Malöbåtar som hade någon form av träff och låg i en klump längst in så var det bara vi o Caroline som låg i hamnen. Men hamnvakten bestämmer så vi fick ro ut en dragg. Lite under protest eftersom vi skulle få vinden i häcken – men med tanke på hur TV antennen sitter i masten så prioriterade vi tv-mottagningen. Sedan varierade vädret i snabb takt. När det haglade som värst var jag faktiskt orolig för solcellerna. Åskvädret som kom var ett av det värre vi varit med om. Inte det värsta då! Det upplevde vi ute till havs i Caroline sommaren 2003. Det kom ett par båtar till – men vi hade mer än väl fått plats liggandes bredsida allihopa. Ulf och Maud gjorde oss sällskap under matchen och det visade sig att vi faktiskt hade en hel del gemensamma bekanta. När besvikelsen efter matchen lagt sig så gick vi och käkade. Det var trevligt, dyrt och maten var väl sådär måste jag erkänna. Men ändå en av de bättre födelsedagar jag har haft – jag fick ju fira den i båten med både Carl, Mathilda och Magnus närvarande 🙂

080614 (9) 080614 (8) 080614 (7) 080614 (3) 080614 (12) 080614 (11)

080615 Söndag:

Vi sov länge och mycket väl. Mathilda skulle på en återträff från språkresan så hon tog en buss vid 10:30 tiden. Vinden var starkt västlig snett in i häcken. Men draggen höll (ända tills det att en motorbåt körde över den) Även om det inte var många båtar i hamnen så var det lite cirkus när folk skulle gå. En av båtarna fick upp en extra dragg. Hans Bruceankare hade hakat fast ett annat Bruceankare med fem meter kätting och en kapad tamp. Så han vann på “fiskedammen” När vi skulle gå så var vi glada på att Carl var med. Det är inte fel att ha ett litet muskelpaket med sig. Tanken på ankarspel växer blir starkare och starkare. “På nästa båt så ska vi i alla fall ha ett ankarspel” sa jag när vi lade ut. Då tittade Carl på mig och sa ” både i fören och aktern då!!!” “Självklart sa jag” 🙂 Asså – man måste ju få drömma! Saken är ju den att Nanny är jättebra! Allt fungerar som det ska och hon är helt underbar! Men går hon att bo i? och då menar jag säljahusetochboihenneåretrunt. Nope är svaret på den frågan. Det blev en tidig hemgång från Björholmen – regnet och åskan mötte oss på vägen. Och nu är det snart midsommar – jisses vilket fint väder jag har beställt! Förra året regnade midsommar bort och året innan dess så blåste hela helgen bort!

080619 Torsdag:

Mathilda har gått i strejk och vill inte alls följa med oss… Vi satte oss i bilen – laddade till tänderna med tålamod för att ta oss igenom köerna upp till Tjörn. Men det var mindre bilar än på en vanlig fredag! Så vi kom till Nanny jättetidigt! Och det var bara vi som var på hela Björholmen kändes det som! Ut på kvällen så dök det upp lite mer folk. Alla möjliga väderrapporter studerades inför landets stora festhelg. Och det var inte upplyftande nyheter – jag har upptäckt att jag är intolerant mot lågtryck…… Planen var att vi skulle till en stuga i Lysekil men men.

080620 Fredag – midsommarafton:

Storm och riktigt skitväder = Riktig, Svensk midsommar.. Vi bestämde oss för att se vad Björholmen hade att erbjuda på midsommar. Vi var till och med på den såkallade fotbollsplanen och tittade på lekarna. Magnus o Carl ställde faktiskt upp i dragkampen och det var riktigt trevlig. Men blåsigt! Vi fick en lugn och härlig midsommar med kortspel och många skratt.

080620 (8) 080620 (2) 080620 (19) 080620 (16)

080621 Lördag:

Solen sken det blåste som f-n. Så vi gav upp alla tankar på att flytta oss denna helgen. Vi lurade med Mats o Bettan på konstutställning i en fårhage vid Pilane. Helt sjuk upplevelse. Men det var jättebra! Vi rekommenderar verkligen ett besök! På kvällen åt vi middag ihop och diskuterade nästa helgs 50-års kalas. Vi diskuterade länge……

080621 (9) 080621 (6) 080621 (3) 080621 (13) 080621 (11)

080622 Söndag:

Fortfarande skitkväder… Men det har en fördel – man kan sova länge utan att få dåligt samvete 😉

080627 Fredag :

Uhu… vad trött man kan vara. Vi hade tänkt att gå en bit norrut så att det inte blev så långt att segla på lördagen. Men det gick inte. Det blev en tidig kväll.

Lördag 080628:

Upp å hoppa kl 07:30. Att gå upp så tidigt på en lördag känns som ett straff! Men vad gör man inte för att kunna segla till ett 50-års kalas? Vi gick utomskärs med bottenrevad stor och fick en fantastisk segling upp till Hållö. Strålande sol och 10 m/s. Vi var framme redan vid 12-tiden. Med tanke på att Hållö är en av de populäraste hamnarna på västkusten så var vi nervösa över att få plats överhuvudtaget. Gissa om vi blev förvånade över att hamnen var tom! Inte en båt! I slutet av juni! Vi fattade ingenting. Men varför klaga? Så vi gick längst in och lade oss vid den lilla bryggan vid bron. Nu kunde det blåsa hur mycket som helst! Mats hade hyrt hela vandrarhemmet och dess gemensamhets lokal för festen. Magnus var toastmaster och det hela var jättekul! Många glada upptåg och sånger. Vi bockar och tackar för att vi fick bara med! Sicket ställe att ha kalas!. Vädret och allas humör var på topp!

080628 (55) 080628 (5) 080628 (37) 080628 (20) 080628 (2)

080629:

Av någon anledning så kändes det som jag sovit för lite och det goda humöret från igår var som bortblåst. Jag förstår inte vem som tvingade oss att ha så roligt kvällen innan. Vi kom inte iväg förrän vid 14 tiden. Gissa om vi var avundsjuka på Mats å Bettan som skulle tillbringa hela veckan på Hållö. Solen gjorde sina försök att bryta igenom men det gick inte riktigt. Vi hade fina 20 distans hem. Tänk vad olika helgerna blir. Vissa helger går vi 80 distans och andra ligger vi still. Denna helgen blev det lite över 40. Snart semester, snart, snart.

Lördag 080705:

Eftersom Livs kusin med familj kom på besök så blev det ingen båt förrän på lördagen. Men eftersom kusinens båt till Danmark gick redan 08:00 så var vi uppe med tuppen. Hela veckan hade bjudit på fantastiskt väder och vi hade hoppats att det skulle hålla i sig till helgen. Och sicket väder vi fick. Livs jobbarkompis Anniz hängde med ut över helgen och det är alltid trevligt med sällskap. Till och med Mathilda hängde med till min stora glädje. 09:30 tuffade vi ut från hamnen med siktet inställt på Danholmen norr om Kråkesundsgap. Magnus drog ut focken redan innan Mollösund och sedan gled vi sakta norrut. Helt fantastiskt väder. Och nästan inga båtar! Konstigt! Men de flesta låg väl förtöjda och lapade sol någonstans. Fast vi mötte en Rasmus -så den ligger under Andra Rasmusar. Tyvärr var vår “parkeringsplats” upptagen av en badbåt 🙁 Men vi lade oss på en klippa bredvid och bevakade dem. Och vid 15-tiden så packade de ihop och åkte. Vi blev lite förvånade, för sedan sist vi låg på denna platsen har det tillkommit en liten brygga, fendrar och byggda bänkar samt en hand!. Tyvärr så var de som låg där innan oss inte så noggranna med att städa efter sig. Det låg rester överallt! GNÄLL! TA MED SKITEN HEM! Vi badade och mös hela dagen. Ut på kvällen kom Mats o Bettan och “parkerade” bredvid oss. Helt plötsligt så ökade vinden snabbt och vred 180 grader! Men vi hade ju som vanligt förtöjt för storm och dessutom hade Dansken varnat för det. Flera andra båtar i närheten fick flytta på sig. Men det är klart, de låg inte bredsida mot en fenderförsedd bergvägg med tampar i alla väderstreck och dessutom en dragg för extra säkerhet. Kvällen blev blöt och fnittrig. Magnus fick upprepa succén “Man ska ha Draco” . Det är alltid trevligt med gitarr ombord.

080706 (8) 080706 (29) 080706 (25) 080706 (22) 080706 (20) 080706 (15) 080706 (12)

Söndag 080706

Jag vaknade vi åttatiden. Ett stilla regn föll över båten och det var så sövande så jag somnade med en gång igen. Andra gången jag vaknade så var klockan 11. Alla sov och det var stiltje. Så det blev ett morgondopp. Det är vid dessa tillfällen man lever för. Trots att solen inte sken så var det en helt underbar morgon. Efter en lång frukost så gick vi tillbaka till Björholmen. När vi lade till vid bryggan så upptäckte jag att vår fasta förtöjning hade gått sönder. Ryckdämparen hade gått av! Eller är det någon som har kapat den? Det ser faktiskt ut så! Det enda vi vet är att den var hel när vi gick ifrån Björholmen dagen innan och när vi kommer tillbaka så ligger den på bryggan i två delar. Och det är ju inte den minsta av ryckdämpare… Utan snarare den största modellen man kan hitta. Jag fattar ingenting! Förutom att det inte är semester ännu 🙁

Fredag 080711

Jabadabadoooo! Semester! ÄNTLIGEN rent ut sagt. Vi kom upp till Björholmen på fredagen – tyvärr utan barn. Vädret var fantastiskt och det tog inte lång tid innan vi hade båtgrannarna, Lasse o Birgitta, från Kajsa i sittbrunnen. Ut på kvällen så kom även Mats o Bettan och vi fick en fantastisk solnedgång och en mycket trevlig kväll. Här är en solnedgångsbild till – den första av många från denna semester! Ut på kvällen så hörde riggaren av sig och lovade att dyka upp kl 09:00 för att fixa det sista på bommen.

Semester 080711 (6)

Lördag 080712

Strålande sol men massor av vind. Riggaren dök upp vid 10:30 tiden och denna dagen så gick ALLT fel. När vi skulle provhissa så gick hela spinlockfästet på däck all världens väg. Riggaren hade helt enkelt endast monterat det med två genomgående bultar när det skulle vara FEM! Jag var så arg att jag inte kunde prata med honom. Vi hade ju seglat med detta i flera veckor – tänk om det hänt mitt ute på Skagerak på väg till Skagen. Jag var så arg att jag bara fick gå därifrån. Jag fick mig en lugnande kopp te i Cayenne medan riggaren gav sig ut för att hitta ett nytt fäste. Med tanke på hur länge han var borta så räckte det nog inte att köra till Stenungsund! När väl fästet var på plats så var det dags för provhissning igen – och det gick inte alls. Hjulvangnarna med de genomgående lattorna fastnade i masten när man skulle hissa och eftersom vi har fyra lattor så fick man gå upp på däck fyra gånger och rycka loss dem….. När jag (surt)påpekade detta för riggaren så svarade han – Ja, det är ju klart. Detta är ju bara en nödlösning!!. Jag bara tittade på honom och svarade att “isåfall så är det en djävligt dyr nödlösning och det är inte vad vi hade beställt”. Dags för en ny tur bort till Cayenne för att lugna ner sig och jag gick inte tillbaka till båten förrän riggaren lämnat båten. Han är INTE klar med detta – det är en sak som är säker. Men nu var det i alla fall dags för semester och vi lämnade hamnen 15:30. Hissade storen (och fick springa upp på däck fyra gånger för att dra förbi vagnarna) och seglade in i Stigfjorden. När sedan storen skulle ner så var det dags för ytterligare ett besök på däck eftersom seglet vägrade åka ner!! 18:30 lade vi till vid Anders och Maritas nybyggda brygga i Svanesund. Vilket hus de har byggt! Vilken utsikt. Vi åt god mat och satt länge, länge på terrassen i regnet och pratade. Väldigt trevligt!

080712 Söndag:

Vind rakt in i häcken! 10-12 m/sek som tur är så hade Anders o Marita lagt ut rediga bojstenar så vi låg säkert om än skalpigt! Nattsömnen var väl sådär med tanke på den stora åskfronten som lade sig precis över oss hela natten (i alla fall om du frågar mig!) Vi gick ÄNDA till Stenungsund. Det blev en tuff tilläggning med vinden rätt in i sidan – hon är tung!!. Det är tur att det finns snälla båtgrannar som hjälper till när man kommer in lite snett. På eftermiddagen så dök systerdotter Malin upp med världens sötaste Nellie. Efter många diskussioner så fick vi på henne en flytväst (modell jättestor) och hon klättrade glatt runt i hela båten och trivdes som bara den. Jag skulle kunna äta upp henne alltså! Håkan, Pia och deras lilla Jonas dök också upp på en fika så det blev en kul eftermiddag. Hamnen imponerade måste jag säga. 150 kr inklusive el, gratis duschar och trevlig personal. Dessutom så fick man en påse frallor på däck på morgonen! Det är service det!

Semester 080713 (17) Semester 080713 (14) Semester 080713 (10) Semester 080713 (7)

080713 Måndag:

Vind 10-12 m/sek och sol. Jag börjar ana ett vindtema här. Det får inte blåsa som förra sommaren. Då blir jag inte glad. Men desto gladare blev jag vid 12 tiden när Carl o Mathilda dök upp. Carl har varit på Friidrottstävling/läger i en vecka. Han hade med sig två guld och ett brons hem! Gissa om vi är stolta. När vi skulle gå så hade vinden friskat i ännu mer och vi hade den fortfarande rakt in i sidan. Men allt gick jättebra – ända tills grannens bojkrok (ni vet en sådan där meterlång pinne med en krok i ändan) lyckades fånga vår fender på babordsidan. Alla började hojta och peka. Innan jag fattade vad som var på gång så låg vi bredsida bakom alla båtarna och höll på att driva in i dem. Mantåget stod som ett stort C ut från båten och innan jag fick loss fendern så hade vi knäckt mantågsfoten. Som tur var så hade jag inte satt fast fendern med ett vanligt dubbelt halvslag utan jag hade lagt en ögla i sista varvet. Detta gjorde att jag fick loss fendern och Magnus lyckades manövrera ut oss ur den trånga hamnen – PUST säger jag bara och uj vad det är bra med bogpropeller. Vi seglade norrut (nej – det fungerar fortfarande inte att hissa!) med siktet inställt på Henån. Det är inte fel att gå insidan av Orust vid den här tiden. Inte alls så många båtar. Riktigt behagligt faktiskt. Men vi hamnade aldrig i Henån. Jag råkade titta till höger och fick syn på Uddevalla bron – hm där har vi inte varit… Och så blev det. Trevlig men ganska tråkig hamn. Det är så mysigt att ha med barnen.

Semester 080714 (8) Semester 080714 (2)

 

080714 Tisdag:

Mulet och kuling… Inte kul. Ungarna fick sova medan vi packade ihop. När jag skulle ta elkabeln så upptäckte jag att Dansken bredvid hade kopplat på sig på vår kabel. Varför? det fanns flera lediga uttag. Ännu mer irriterad blev jag när jag inte fick loss vår kabel ur hans dubbelkoppling… Den satt som berget. Nu kommer Mr Tysk och ska hjälpa en dam i nöd. – Nej, jag gör det helst själv säger jag på SvEngTyska. Inte då – här ska vi visa hur starka vi är. – Nej hinner jag säga innan han drar sönder hela skiten.. Pust…. Sedan börja han pilla på de barlagda kablarna – snabbt som f–n får jag dragit ur danskens kabel ur panelen och ber honom ge mig sakerna. Surt så släpper han allt ner i vattenpölen vid mina fötter. Pust igen. När jag sätter mig på huk för att plocka upp sakerna så står helt plötsligt Dansken bredvid mig och frågar varför jag har dragit ur hans el. Aarrrrggghhh! Efter mycket om och men så fick jag i alla fall loss vår kabel från Dansken tjuvkoppling och försökte inte bry mig om deras kommentarer om att det var min kabel som det var fel på. Ja, ja jag har semester intalade jag mig. Vi gick i motvind ut i Havstensfjorden och tackade än en gång för att vi har ett sådant bra doghouse. Vi hamnade på Stocken. Vi ringde till Kola o Camilla en timma innan vi var där och vips så hade de fixat så att gästbryggan blev ledig. Min jobbarkomips Kent med fru tittade också ner en sväng i båten. Vi grillade och efter det så tog vi oss en sväng i deras nya båt. En NordStar. Vilken perfekt båt (för deras behov) de har köpt. En året runt båt helt enkelt. Vi tuffade runt en bra sväng och sedan så avslutade vi kvällen med ett bastubad. Skitkul helt enkelt! Detta måste vi göra om!

Semester 080715 (7) Semester 080715 (3) Semester 080715 (2) Semester 080715 (1)

080715 Onsdag:

Fortfarande kuling men massor av sol. Idag så måste vi lägga oss i Skärhamn. I morgon ska Carl vara vid Atenes brygga kl 10:00 för en veckas seglig till Norge. Av någon anledning så sov vi alldeles för länge och vi kom inte iväg förrän vid 14-tiden. Väl i Skärhamn så var det proppfullt! Efter mycket om och men så fick vi lägga oss utan på ett snällt monster till motorbåt och ligga på hans fasta draggtamp. Han tipsade oss att vi skulle komma tidigare hamn nästa gång….. På kvällen spelade vi kort – det var länge sedan!

080717 Torsdag:

Lite mindre vind, faktiskt och sol! Jag väckte en zombie till son och tvingade honom upp i duschen. Sedan tog han sin packning och knatade runt hamnen till Atenes brygga. Vi lade loss direkt efteråt och seglade norrut. Vi har kommit på en sak med seglet. Om vi lyfter upp vagnarna 30 cm innan vi hissar så behöver vi inte gå upp på däck… Men ni fattar ju själva hur tungt det är. Dessutom så går det inte att hissa om man har revat innan. Då måste man gå upp på däck och mata igenom tampen när man hissar- Bra va?? Vi ska ha ett snack med riggaren så fort semestern är över. Den saken är klar! Vi landade på Måsklippan! Det är Anniz, Livs närmaste jobbarkompis, sommarställe lite öster om Lysekil. In en bit i Gullmarn. Efter lite meckande så låg vi faktiskt ganska bra. Trots att vi hade vinden snett in bakifrån, minst 10 m/sek. Solen strålade och Anna hade dessutom besök av Tanja, Jenny och Anna. Vi solade, badade och grillade. Ut på eftermiddagen så dök även en viss Björn upp….. (Inte vår Björn, en annan Björn) Mathilda monterade upp cykeln och försvann in till Lysekil för att träffa en kompis. Kul kväll!

Semester 080717 (11) Semester 080717 (8) Semester 080717 (7) Semester 080717 (2)

080718 Fredag:

Mulet 🙁 Blåsigt 🙁 Alla var lite sega idag och allt gick väldigt långsamt. Ut på eftermiddagen så blev det pizza. Vi valde att ligga kvar medan Anna och kompisarna åkte tillbaka till Götet. Det är inte fel att bara sitta i sittbrunnen med en bra bok och läsa timtals i sträck 🙂 Då spelar det ingen roll om vädret är lite halvkasst!

080719 Lördag:

Mulet 🙁 men nästan ingen vind…. Vi gick till Hållö. Där låg Pia o Christer med deras båt och Mats och Bettan med Cayenne. Deras vänner, Dan o Agneta (som vi träffade på hans 50 års fest) hade hyrt Sjöfartsverkets hus på ön och därmed hade de även tillgång tillbryggan. Så det var bara att fickparkera utanpå Cayenne. Strålande! Det var någon form av motorbåtsrace på fjorden utanför och vi satt bra länge på första parkett och tittade på dessa jättemonster som for förbi. Självklart hade vi varit uppe och kramat fyren i farmors namn innan 😉 Sedan gick vi hela bunten till marmorbasängen och badade och Magnus fick visa upp sina dykkunskaper. På kvällen var vi uppe i stugan och det var bra spännande när vi skulle hem till båten mitt i natten. Himlen hade öppnat sig och det blåste helt enkelt äckelmycke! Som tur var så hade Mathilda lampa i sin mobil så hon ledsagade oss alla andra ner. Tur att man har värme i båten!

080720 Söndag:

Hm… Det är ju varm och inte mycket vind? Det här kan kanske bli bra? Vi gick till Hunnebostrand och kom in redan vi 13-tiden. Vi behövde vatten och mat! Självklart var det fullknökat! Vi snurrade ett bra tag och helt plötsligt så fick vi hjälp. Lotta o Jonas på Happie stod på kajen och pekade på en fin snikplats på hörnan. Kunde man verkligen ligga där? Jojomensan. Enligt hamnvakten så fick vi ta två till utanpå oss. Och det var ju perfekt när Mats, Bettan, Pia och Christer kom med deras båtar 🙂 Trevlig hamn men uj vad folk – sedan kan man ju diskutera om man gillar allsång med dragspel o fiol. “Sommaren är kort” har jag hört i många varianter – men denna vann helt klart i gräslighetklassen.

080721 Måndag:

Strålande sol och stiltje! Jag vill bada! Ut från hamnen och ut till Alvö. Vi har hört om detta ställe av kompisar. Tyvärr har alla andra också det… Det började bra men ut på dagen så var naturhamnen helt fylld och gummibåtarna snurrade värre än en getingsvärm. Jag har aldrig varit med om maken. Det var ett gäng på 10 motorbåtar som låg i klump. Deras barn körde rally i hamnen. Tillslut var vi 10 arga båtägare som stod upp och gormade samtidigt. Att ligga på fenderavstånd i naturhamn är inte riktigt min grej… Ut på eftermiddagen kom i alla fall Bettan o Mats o & som fick sista platsen. Alvö med alla sina jättegrytor var en mycket charmig ö och solnedgången var inte att leka med.

Semester 080721 (23) Semester 080721 (19) Semester 080721 (18) Semester 080721 (10) Semester 080721 (6) Semester 080721 (1)

080722 Tisdag – 080724 Torsdag:

STRÅLANDE sol och stiltje. Men vi låg alldeles för nära alla andra. Så tankarna på att gå och leta bättre hamn växte sig starkare. DÅ går båten med bästa platsen. Det är en bredsida mot berget helt för sig själv. Snabbt som bara den så drar vi dragg och förflyttar oss. Här blir vi kvar ända till fredag. Pia och Christer dyker upp och Mats o Bettan går vidare för att släppa av barnen. Vi har ett par helt underbara dagar i solen. Massa god mat, trevligt sällskap och fina solnedgångar. Nanny fungerar helt fantastiskt bra. Elen räcker till mer än väl. Vi kyler drycker i mängder och producerar påsvis med is. Och vi har vatten i överflöd. En av de bättre investeringarna vi har gjort i år är en campingdusch. Fyll med vatten – pumpa ett par tag och sedan har du en dusch med tryckvatten för en kostnad av 280 kr. Hur bra som helst 🙂 Det är så härligt att kunna lägga sig nyduschad med nytvättat hår! 080725 Fredag: Strålande sol! Vi gick till Lysekil och tankande både diesel, vatten och mat. Hur varmt som helst! Därefter lade vi till på Måsklippan. Svante, Anniz pappa stod på bryggan och tog emot oss. Anniz och Björn dök upp efter en liten stund i Björns båt. Vi åt middag allihopa i sittbrunnen. Därefter fick jag låna Svantes bil och körde till Torp för att hämta Carl. Han hade haft “askul” och pratade oavbrutet! Vi fick en jättefin och trevlig kväll. 080726 Lördag: Nu var det dags för Sluggo o Evas 100 års kalas på Flatön. Efter ett par omtilläggningar så låg vi riktigt bra! Båten fylldes med festfolk och vi badade i flera timmar innan vi gick upp till själva festen. Jättegod mat med helstekt gris och får. Bra musik och treviga människor. Jättebra fest med andra ord. Tina och Thomas sov över och vi gick och lade oss alldeles för sent.

Semester 080725 (4) Semester 080724 (13) Semester 080724 (4) Semester 080723 (15) Semester 080722 (14) Semester 080722 (6) Semester 080722 (1)

080725 Fredag:

Strålande sol! Vi gick till Lysekil och tankande både diesel, vatten och mat. Hur varmt som helst! Därefter lade vi till på Måsklippan. Svante, Anniz pappa stod på bryggan och tog emot oss. Anniz och Björn dök upp efter en liten stund i Björns båt. Vi åt middag allihopa i sittbrunnen. Därefter fick jag låna Svantes bil och körde till Torp för att hämta Carl. Han hade haft “askul” och pratade oavbrutet! Vi fick en jättefin och trevlig kväll. 0

80726 Lördag:

Nu var det dags för Sluggo o Evas 100 års kalas på Flatön. Efter ett par omtilläggningar så låg vi riktigt bra! Båten fylldes med festfolk och vi badade i flera timmar innan vi gick upp till själva festen. Jättegod mat med helstekt gris och får. Bra musik och treviga människor. Jättebra fest med andra ord. Tina och Thomas sov över och vi gick och lade oss alldeles för sent.

Semester 080726 (12) Semester 080726 (11) Semester 080726 (8) Semester 080726 (7) Semester 080726 (5) Semester 080726 (4) Semester 080726 (3) Semester 080726 (2) Semester 080726 (1)

 080727 Söndag:

Helt sjukt varmt och soligt väder. Det blev en lång frukost i sittbrunnen. Nils o Ida kom ner och vi satt länge och tjatade mellan doppen. Mathilda åkte med Tina och blev skjutsad hem…. Tråkigt…. men, men så är det när man håller på att växa upp. Sluggos son, Niklas med flickvännen Carolina satt kvar i sittbrunnen till långt ut på eftermiddagen och vi hade det hur trevligt som helst. Efter ett tag så slutade också hjärncellerna spela paintball med och framförallt mot varandra. Vid 17-tiden gav vi oss av till Fiskebäckskil och eftersom vi hade bokat plats så var det bara att glida in på “vår”plats. Det är verkligen en trevlig hamn detta och personalen är jättetrevliga.

080728 Måndag:

Nu var det dags att lämna Sverige och alla båtar. Siktet var inställt på Aalbaek. Vi gick upp kl 05:00. Det var helt stilla. Soluppgången var inte helt fel 🙂 Det blev en lång men vacker dag. Kl 15:00 lade vi till utan på en gammal norsk fiskekutter. Det var mer eller mindre fullt i hamnen. Det verkar som vår lilla pärla har blivit upptäckt!. Det var en ny hamnvakt i hamnen. En lustig figur vid namn Atle från Färöarna. Vid ett tillfälle så simmade han ute i hamnbasängen och dirigerade båtar!! Vi badade på den fantastiska stranden och det kändes som om vi var på bra mycket sydligare breddgrader. Vi hittade också en Rasmus i hamnen – den dyker snart upp under “Andra Rasmusar” Tyvärr så skulle båten innanför gå redan kl fem på morgonen och när vi hörde detta så bestämde vi oss för att gå då också. Så det blev en tidig kväll.

Semester 080728 (9) Semester 080728 (8) Semester 080728 (6) Semester 080728 (5)

080729 Tisdag:

Ytterligare en helt fantastisk soluppgång. Norrmannen knackade 04:40 på ruffen så då var det bara upp och hoppa. Denna soluppgången var ännu häftigare. Vi gick söderut mot Voersaa. Ett par sjömil ut från stranden så såg jag plötsligt botten! Ekolodet visade 3 meter! och så gjorde även sjökortet. Det är bara att vänja sig när man seglar i Danmark. Än värre var det när vi skulle in till Voersaa. Det var en kanal på 800 meter och utanför den så visade ekolodet 1,3. Det är lika mycket som båten sticker. Det var lite läskigt men väl inne i kanalen så insåg vi att detta var en skitfräck liten håla. Vi njöt stillheten med att vara den enda gästbåten i hela hamnen. Vi tog jollen upp för ån och in i själva staden. Stad och stad förresten. Det var en kurva och en bro på vägen mellan två större städer. Jag tog en cykeltur ut på piren och Magnus och Carl och bodysurfade. – Askul, var hans enda kommentar efteråt.

Semester 080729 (45) Semester 080729 (42) Semester 080729 (40) Semester 080729 (32) Semester 080729 (24) Semester 080729 (23) Semester 080729 (11) Semester 080729 (8) Semester 080729 (7) Semester 080729 (4) Semester 080729 (1)

080730 Onsdag:

Viljan kan försätta berg! Magnus har i flera år pratat om att åka till Anholt. 10 sek/m mitt i näsan innebar motorgång i 45 NM Men vilket med det vädret så gjorde det inte så mycket. Nu är man inte bara brun utan mer svart…. 16:15 gick vi in genom de yttre pirarna. Å herre min… vad båtar. Det låg båtar på tvären och snedden. Det låg båtar på redden och båtar som ankrat mot den inre piren. Men vi chansade lite och tuffade runt i hamnen. Efter ett tag så hittade vi ett meterbrett hål mellan två svenskar. Vi stack in näsan och frågade om de trodde att vi kunde knö oss in. Javisst svarade de – vi ska gå om en timme så då kan ni få denna platsen. Jisses vilken tur man har igen. Å Magnus hade rätt. Det är Anholt man ska vara på! Värmen var tropisk, sanden var fantastisk och stämningen var underbar. Vi gick en sväng på bryggorna på kvällen och det var helt enkelt tropiskt varmt. Vi skrattade gott åt alla kablar som låg som ormbon. Vi skrattade inte lika mycket när vi såg en Dansk motorbåt som höll på att grilla upp sin flagga. Och solnedgången var som alltid helt otrolig

Semester 080730 (11) Semester 080730 (35) Semester 080730 (34) Semester 080730 (19) Semester 080730 (17) Semester 080730 (14) Semester 080730 (12) Semester 080730 (10) Semester 080730 (1)

080731 Torsdag:

Vi sov lite länge denna dag. Det behövdes! Vi packade kylväska, böcker, stolar och allt annat tänkbart och gick till stranden. Sicken dag alltså! Jag fattade liksom inte att vi var i Danmark.

Semester 080731 (6) Semester 080731 (5) Semester 080731 (3)

0800801 Fredag:

Nu räckte det -nu ville vi tillbaka till Sverige Vi gick upp 06:00 och NU fick vi segla! Vi seglade 55 NM i strålande solsken och lade till på Vrångö kl 16:00. Carl har blivit riktigt duktig på att sitta till rors. Det märks att han har lärt sig mycket på Atene. Väl framme på Vrångö fick vi en varm och skön eftermiddag. Ispåsen jag hade lagt in i frysen på morgonen var trasig i mitten. Så istället för att få 10 isbitar så fick vi en!. Men sådant bra som is kan man ju inte slösa så det fick bli ett stort glas istället….. 🙂

Semester 080801 (11) Semester 080801 (9) Semester 080801 (2)

080802 Lördag:

Nu var Carl trött på oss. Han tog färjan in till stan för att hålla ett öga på storasyster (Säkert 🙂 Det blev ingen lång tur denna dag. Vi lade oss på Källö Knippla. Magnus hade ögonen på bastun och jag ville äta på restaurang. På restaurangen träffade vi en gammal officerskollega till Magnus. Liv sprang även på sin gamla barndomskamrat Annelie och hennes föräldrar. Alltid lika kul att se henne. Efter det att Magnus fått sina bastulustar tillfredställda så fick vi besök av Magnus gamla kollega Mats med fru. Det blev en väldigt rolig kväll. Det är alltid spännande att prata med andra seglare. Speciellt de som har gått längre än vi och har andra erfarenheter. Denna kvällen blev det mycket snack om Tyskland, kanaler och slussar.

080803 Söndag:

Va! Det är mulet! och vädersnubbarna pratar regn….. Vi fick i alla fall en fin tur upp till Smögen och klarade oss utan regn. Fast vi såg en hel del på avstånd. Väl inne i Smögen så hade vi vinden snett in i baken och gott o väl 10 sekundmeter. Vi hittade en bra plats precis framför restaurangen. Bra sa vi – då har vi lite att titta på. Fast så blev det inte – vi gav dem att titta på. Det var helt enkelt så att just här där det är skittrångt och med fel vind – då bestämde sig Ankarolinan för att inte fungera! Och så låg vi bredsida. Orsaken till att det fanns plats var att det var förbjuden anläggning precis bredvid vår plats. Två sekunder senare står hamnvakten på bryggan och säger. – Ni får inte ligga bredsida! – Nähä! får vi inte det? Vi kan ju inte läsa! (morr) Magnus hoppade i jollen och rodde ut draggen. Som släppte tre gånger. Snacka om att de på restaurangen fick valuta för sina pengar ! Tillslut tog den skapligt. Men vi låg inte bra och peket låg och skrapade mot bryggan. Så vi fick fiska upp tallriksankaret ur sin gömma och dra fram den gamla rostiga kättingen. Tillslut låg vi ganska bra och vi satte oss ner och pustade ut – med en välförtjänt drink…. JAG VILL HA ETT ANKARSPEL! I vilket fall som helst så måste vi ha ett tyngre ankare! Sedan kom nästa överaskning. Hamnavgiften. 290:-……..

080804 Måndag:

Å regnet det bara öser ner… Vi gick i regnet till affären (det var långt) på vägen tillbaka hämtade vi upp Magnus kompis Björn. Nu var det dags för årets besök. Det är fjärde året nu (tror jag) och vi blir alltid lika glada när han ringer och vill hänga med. Livs kompis Anna kom upp från Lysekil och även hon sov över. Liv kan behöva lite stöd när lumparhistorierna blir lite väl många… Och regnet fortsatte att ösa ner. Så vi (Anna och jag) stannade i båten hela kvällen. Killarna gjorde ett försök att gå på krogen ut på natten. Men allt var stängt. Regnet hindrade oss dock inte från att gå en shoppingrunda – så nu har jag en hel regnjacka igen. Märke? Gissa – ni känner väl mig.

080805 Tisdag:

Nu var regnet borta igen! Skönt! Anna fick tyvärr ta bilen tillbaka till Måsklippan och vi seglande söderut igen. När vi kom in på Lilla Kornö så trodde vi att något var fel. Inte en båt. Jag skojar inte. INTE EN ENDA BÅT! Så vi snodde bästa platsen. Det är den med en stolpe så man slipper slänga ankare. (Om någon undrar) Ut på eftermiddagen kom det faktiskt ett par båtar till. Men inte många! Båtgrannen var mäkta imponerad av vår nya bom och rodkicken. Han undrade hur vi burit oss åt för at få den i guld 🙂 Det tog inte många minuter så satt de i Nannys sittbrunn. Jag tror att vi för börja kalla det Nannyeffekten 🙂 Björn hittade lite sol på eftermiddagen och var snabb på att få av sig tröjan. Men han blev nog inte sönderbränd i år som han brukar.

Semester 080805 (3)

080806 Onsdag:

Vädergubbarna kan inte riktigt bestämma sig och inte vi heller… Men efter mycket om och men så hamnade vi på Kärringön. Mats o Bettan med dotter Terese sladdade bredsida in på bryggan bredvid oss. Ut på kvällen kom deras son Alexander med flickvännen Nina. Vi satt allihopa i Dracons förtält i ösregn och tjötade hela natten.

080807 Torsdag:

Vi promenerade över hela ön och hade en allmänt lugn dag. Björn fick skjuts till flygplatsen av Alexander och Nina – jättesmidigt. Jag var uppe och kollade menyn på Petterssons krog – men nej. Det är inge kul när 99,5% av alla rätterna är fisk o skaldjur. Det blev en rejäl köttbit tillsammans med Mats o Bettan i Nannys sittbrunn istället. Vi undrade lite över vädret. Klass två varning pga regn och dessutom kulingvarning skulle komma in på fredagsmorgonen. Kärringön är ju lite utsatt men med en boj i häcken så ligger man ju rätt bra.

080808 Fredag:

Liv vaknade redan vid 6 tiden och kunde inte somna om. Med tanke på väderprognosen så gick jag upp och tittade om kring mig. Helt stilla och blå himmel. Hmmm jag blir aldrig klok på väderprognoser. Två koppar te, en tidning, en diskning och tre väderprognoser senare så var jag lite fundersam. Det var fortfarande stiltje och uppehåll men SMHI pratade 17-18 sekundmeter…Dessutom så insåg jag att jag ville hem. Båten var så tom utan ungarna så nu vill jag hem. Så vid niotiden lämnade vi Kärringön. Havet låg platt. När vi lade till på Björholmen en timme senare så strålade solen och det där med att åka hem var inte så lockande längre. Men jag ville träffa barnen och då var det bara att åka hem. Vid 12 lämnade vi Björholmen och avslutade detta års semester. (Buhuuuuuuuuuuuuu) Nästa år vill jag ha fem veckor och då vill jag segla “hem” till Bergen.

080822 Fredag:

Eftersom vi hade förmånen att få vara med på Annikas bröllop förra helgen så blev det ingen Nanny då. Denna helgen så var vi uppe redan vid 16:30 i strålande sol. Vid 19- tiden satt vi vid dukat långbord på bryggan med Mats, Bettan, Lotta, Kjetil, Vilde, Jacob, Jag, Magnus, Anna och Björn (Inte Björn från Stockholm). Björn och Anna körde ända från Göteborg på eftermiddagen. Det tog hela 1,5 timmar….. (Nej han har inte segelbåt 😉 Som vanligt med båtmänniskor så hade vi urtrevligt. Anna och jag badade till och med mitt i natten. Det är så häftigt att bada när det är mareld!

Bjorholmen 080822-24 (2) Bjorholmen 080822-24

080823 Lördag:

Öppet varv! Idag skulle vi klämma på Sirius. Vilja med besättning skulle på kräftskiva så de avvek söderut medan vi övriga packade oss i Björns båt. Jag tror att det är en Ryds 28 fotare. 40 minuter senare så lade vi till vid fiskberedningsfabriken i Ellös. Hur smidigt som helst. Gästhamnen var fyllt till bristningsgränsen och lite därtill. Skönt att komma dit en liten smidig båt. Solen strålade och det var en helt underbar dag att gå och se på båtar. Vi var ju självklart nere i Sirius 32:an och pratade med Torsten (VD för varvet) men hur det nu blev så kom både Magnus och jag fram till att vi kan ju inte köpa en båt för så mycket pengar. Framförallt inte när man har en sådan kanonbåt som Nanny. Glada och nöjda med dagen så körde Björn oss hem till Bjöholmen igen. Kvällen tillbringades i Cayenne och Anna och Björn stannade även denna kväll.

080824 Söndag:

Sommaren är tillbaka! Anna o Björn kom och käkade frukost med oss. Tänk vad länge man kan äta frukost. Bara man sitter i Nanny! Därefter blev det en arbetsdag. Nanny hade fått lite skägg så Magnus gick runt henne i gummibåten och skrubbade. Vi bytte den trasiga mantågsfoten och en massa annat småpill som hade väntat länge på att bli åtgärdat. En sån härligt dag! Jag kan knappt vänta till nästa helg igen!

080829 Fredag:

Magnus var på Liseberg med jobbet. Jag liftade upp med Mats o Bettan. Det kändes lite konstigt att komma upp till Nanny alldeles själv. Men det var väldigt skönt. Solen sken och himlen var blå. Monica Z på stereon och senaste Hamiltonboken. Livet kan vara bra härligt ibland. Middagssällskap fanns det gott om i Cayenne så jag behövde inte vara ensam. Natten var otroligt stjärnklar. På vägen upp stannade vi vid en lite gårdshandel som är öppen “ibland”, där Mats försökte handla med ICA-kort

Nanny 080829-31 (4) Nanny 080829-31 (3) Nanny 080829-31

080830 Lördag:

Uj vad skönt man sover i båten. En lång frukost i sittbrunnen. Det var så varm att det var bikiniläge direkt! Vem har sagt att sommaren var slut? Magnus dök upp vid 12 tiden med 2 kilo Toblerone under armen. Han var självklart tvungen att spela EN gång – och så vinner han som vanligt!!!! Jag tror att han ska få lämna in Lottot nästa vecka ;-). Vi seglade norrut genom Mollösund men hamnade tillslut på Åstol!. Där var det fullt. Vilja låg som tredje båt bredsida och vi hade inte lust att lägga oss som den fjärde. Men vi hade tur för det var en som gick och lämnade en boj till oss. Flyt kan man kalla det. Vi gillar Åstol. Hejdlöst mysigt – tyvärr hade de endast fisk o skaldjur på Rökeriet. Och när det inte hade Magnus hett efterlängtade “Rökta musslor” så blev det middag i Nanny. Men det är ju aldrig fel! Ut på kvällen rodde vi bort till Vilja och umgicks med Lotta o Kjetil och deras trevliga grannar Håkan o Susanne.

080831 Söndag:

Sov ända till 11. Vilja o & hade redan gett sig av. Vi åt en lång och härligt frukost och hade inte bråttom alls. Vi kom iväg först vid 13 tiden. Precis vid utfarten från hamnen så var det en “stackare” som gått på fel sida om pricken och gått på grund. Det är tydligen inte helt ovanligt här eftersom de vid kassan i restaurangen hade en skylt där man visade hur många grundstötningar det hade varit i år…. Segelbåten hade i alla fall redan fått hjälp av en kraftig ribb med 200 hästar bak så vi tuffade vidare. Och bråttom hade vi som sagt inte. Vi snirklade oss så mycket inomskärs det bara gick och njöt av det varma vädret och den härliga solen. Segla var det inte tal om. Havet var spegelblankt. När vi närmade oss Björholmen så hände något märkligt. När jag skulle öppna fönstret till doghouset så trillade det loss! Båda gångjärnen gick av samtidigt! Alla 6 popnitarna var helt borta. Det blir att reparera lite nästa helg. Alltid ska det vara nått. Men jag gjorde i alla fall en hyfsad tilläggning. Det kommer sig. Och snart är det helg igen…. Hoppas vi får fler helger som denna 🙂

080905 Fredag:

Vi åkte upp till Björholmen med 3st olika popnittänger och div utrustning. Nu skulle det lagas fönster. Trodde vi ja! Tänk att det som ser ut som en lätt sak ofta blir svår. Det fanns helt enkelt inte plats för själva tången. När hungern blev för stark så drog Magnus i två skruvar. Nu får det vara stängt tills vi kommer på något bättre.

080906 Lördag:

Å regnet det bara öser ner. Och kulingen drar hårt i båten. Kl 11:00 dök mamma och pappa upp. När vi väl fått dem ombord i ovädret och torkat dem så åt vi en god lunch. Tanken var att vi skulle gå norrut – men med detta vädret så var det inge kul. Det blev bryggsegling. Mats o Bettan kom å hälsade på mellan skurarna och vi fick en trevlig kväll.

080907 Söndag:

Uppehåll och stiltje! Till och med lite sol! Efter det att Liv rensat toapumpen på ett kilo sjögräs så tuffade vi norrut genom Smögholmarna. Vi gick till Tvestjärten och hälsade på Stig och Mariette. De har ju byggt ett fantastiskt hus som ligger precis vid vattnet mellan Lavön och Gullholmen. Här blev det lunch och kaffe med Stig i sittbrunnen. Sedan åter till Björholmen och då kom även regnet. Men det är bra med kapell 🙂

Nanny080907 (6) Nanny080907 (5) Nanny080907 (4) Nanny080907 (1)

080908 Tisdag:

Jag går på kurs! Jag tänkte att jag skulle ta kustskepparen denna hösten för att tillsammans med Magnus ta “Utsjöskepparen” till våren. 10 tisdagar framåt…. Det är jag och en massa manfolk…. Tur att Annas Björn är med för det är mycket tjöt.

080919-21 Fredag-Lördag:

Tjoho det är sommar igen! På Lördag förmiddag så kom Linda, Rikard, Erik och Edvard upp till Björholmen. Vi fick en härlig tur upp till Gullholmen. Magnus och Rikard tog ungarna ut och åkte gummibåt medan jag och Linda låg och sittbrunnen och latade oss. Barnen var otroligt duktiga med flytvästar hit och dit och efter mycket om och men så somnade Erik i sittbrunnen under en filt medan Edvard kämpade tappert för att hålla sig vaken för att se på så mycket film som han bara klarade innan han till slut kollapsade 🙂 Söndagen tuffade vi tillbaka men tog turen runt Lyr för att dra ut på tiden. Vi lade oss i en SXK boj för lunch och solen gassade så det var av med jackan som gällde. Härlig helg – ge mig mer sommar.

Nanny 080920-21 (23) Nanny 080920-21 (16) Nanny 080920-21 (14) Nanny 080920-21 (12) Nanny 080920-21 (9) Nanny 080920-21 (5) Nanny 080920-21 (3)

081011 Lördag:

På grund av skitväder och en MYCKET trevlig Skottlandsresa till Isaly så lämnade vi Nanny i två veckor. Det gick som det gick. Förra veckan när vi fortfarande var bortresta så ringde Charlotta (Happie Razzy) och berättade att det hade blåst 35 sekundmeter ute på Måseskär!!!! och vårt kapell hade blåst sönder! SVORDOM! Men när vi kom upp idag så var det inte så farligt som vi befarat. Det var helt enkelt dragkedjan som gett upp. Tänderna i dragkedjan är slut och flertalet av dem är nu av. Men med nål och tråd så sydde jag ihop hela dragkedjan och den lär hålla resten av säsongen. Fast vi kan bara gå ut på styrbords sidan – men det funkar. Vi plockade ihop jollen och utombordaren, såg oss om i den tomma hamnen och sedan åkte vi hem. Snyft…. Men men. Det kommer fler helger och vi tänker låta henne ligga i denna vintern också. Förhoppningsvis får vi flera fina helger och nästa år vill jag faktiskt fira påsken i Skagen!!

081028 Onsdag:

En kylig morgon körde jag Magnus upp till Björholmen. Det hade blåst kraftigt i flera veckor och vi hade inte fått något tillfälle att segla ner henne. Men nu var det dags. Magnus fick en fin men kall dag i motvind. Farfar stod på kajen och tog emot tampen och nu ligger Nanny på sin vinterplats med många goda grannar som har koll på henne 🙂 Nu är det bra tomt…..

IMG_7926

081101 Lördag:

Vi tömde Nanny på allt onödigt och satte på vinterkapellet. Kapellet ska lämnas in på översyn – eller sys upp på nytt. Vi får se vad kapellmakaren har att säga om kvaliteten. Och nu är det dags att börja jaga riggaren igen så att vi kan få ordning på detta att hissa storen, en gång för alla. På kvällen fick vi en fantastisk middag hemma hos Farmor. Trevligt att träffa hela släkten.

081114:

Kapellet är hämtat.Det ser riktigt bra ut. Nu ska vi bara prova vid första bästa tillfälle. Det innebär att det inte ska regna eller blåsa för mycket – så vi får nog vänta ett tag. Hoppas bara att det inte har krympt eller nå´t. Sedan så har vi ju targabågen. Jag har fått fram en prototyp. Nu ska vi bara mäta lite och sedan så ska Thomas få lämna ett pris på tillverkningen.

081122 Lördag:

Idag har vi varit ute och klappat lilla gumman. Det har ju blåst bra men hon ligger säkert vid flytbryggan. Motorn startade så snällt och fick brumma en stund. Vi har mätt lite här och där för lite projekt. Livflotte, targabåge och septitank. Många tankar och funderingar är det nu. Hör gärna av er om ni har tips. Kapellet satt som en smäck. Det känns som vi tog rätt beslut med att reparera det istället för att köpa nytt. Snyggt va?

IMG_7992

 

2 Responses to Säsongen 2008

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *