Försäkringar

Nu har jag på allvar börjat att rota i försäkringar för vår resa. Både försäkring för Nanny och för oss. Jag kommer att fylla på uppgifter här lite eftersom jag får tag på dem.

Personförsäkring:

Vi vill kunna få medicinsk hjälp om något händer oss och utan försäkring så kan detta bli riktigt dyrt. Jag har rotat och sökt på detta en omgång innan med eftersom det var så långt kvar till avresa så lät jag allt bero. För det är svårt att hitta en försäkring som är lösbar och som tycker att långsegling är en fullständigt normal sysselsättning. Under en trevlig kväll nere i Lomma i januari 2014 så kom frågan upp på tapeten igen. Våra goda vänner Eva o Andres har två söner som båda är extremsportutövare. Och då menar jag EXTREM. När andra hukar inomhus under klass 3 stormvarningar så är dessa killar tex ute och vindsurfar! Eva hade lagt ett gott jobb på att kolla deras försäkringar när de var ute och reste och hittade på extrema saker och hon hade kommit fram till att bolaget Gouda var bra och att det täckte allt hennes pojkar hittade på. Så där trodde vi mer eller mindre att vi var hemma – men NÄ!!!

Följande text finns i Goudas föräskringsvillkor under punkten:

Farliga sportaktiviteter som inte omfattas av försäkringen:

Ensamsegling/extrema former av segling (t ex att korsa ett hav)

Är Östersjön ett hav?

I vilket fall som helst så får vi leta vidare…

WorldNomads har en försäkring som verkar täcka våra behov. Det går att välja att vara försäkrad i hela världen eller hela världen med USA exkluderat. För mig och Magnus skulle detta kosta  2 550 Eur/år respektive 1 980 Eur /per år. Dyyyyyrrrt…. Pust.

Europeiska – inte mer än tre dygn till havs. Går bort

Topsail Insurance – verkar lovande 55 Eur/pp/månad. Måste läsa lite mer noggrant om deras villkor.

Båtförsäkring

Vi har tänkt att försöka vara helförsäkrade ner till Kanarieöarna och därefter får det bli en ansvarsförsäkring. Planen är att göra en första rundfrågning på mässan här i Göteborg i början av februari och därefter jämföra det med ett par utländska bolag.

Jag satte mig i telefonen och började ringa runt till våra Svenska stora bolag men nä… De vill ärligt talat inte försäkra vår gamla gumma utanför norden. Men Pantaenius däremot tog emot oss med öppna armar och trevlig service. Att vi har en gammal båt är inga problem och det hade bättre villkor för att ligga i vattnet på vintern än vad Svenska Sjö hade. Därför bytte vi försäkring redan nu och från och med 1/7 2014 är Nanny försäkrad i Pantaenius.

Helförsäkringen för 5565 kr gäller hela vägen ner till Kanarieöarna. Det är dyrare än Svenska sjö men villkoren är som sagt bättre

En ansvarförsäkring kostar 1300 för Karibien och USA. Vilket vi tycker känns mycket rimligt.

Jag måste också säga att vi är väldigt nöjda med Svenska Sjö som försäkringsbolag. De skötte sig väldigt bra när vår kära gumma brann för ett par år sedan så vi har egentligen inget att klaga på – förutom att de inte försäkrar oss utanför Norden 😉

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *