Säsongen 2011

110119

Brandrenoveringen av Nanny fortsätter. Det är väldigt mycket som ska redas ut… Så mailkonversationen med varvet pågår nästan dagligen. Det känns väldigt bra att varvet frågar så mycket och tar sig tid att svara på alla mina motfrågor 🙂 Just nu avhandlas avgassystem och ljuddämpare till motorn samt hur stor gruppen av fritidsbatterier kan bli på det utrymme vi har…. Den 31/1 ska jag upp till varvet och klappa gumman lite – då kommer ni att få massor av foton och en mer utförlig rapport. Innan dess ska jag och syster ner till Kanarieholmarna och vila upp oss från verkligheten – så på återseende gott folk!

110131 Måndag

Jag satt mig i vår lilla tvålkopp till bil och körde upp till Rönnäng. Inne i en stor varm hall stod Nanny och mådde bra. Hon var smutsig däck och fribord men vad gör det när det har hänt så mycket inuti. Tomas gick igenom båten med mig och jag här kommer en liten sammanfattning.

 • Det är ny gelcoat i sittbrunnen – så vitt och fint
 • 6 st fina spygatter är utskurna och plastade i sargen runt däck
 • Vattenmätare är installerad
 • Alla instrument är inlämnade och genomgångna av en firma och bör fungera – men detta ska varvet gå igenom innan.
 • Alla dynor i båten är räddade och ligger under plast i en stor hall.
 • Alla tampar och skot är inlämnade till en “specialtvättsnubbe”
 • Solcellsregulator och batteriladdare har vi fått nya och de är installerade där batterierna satt innan. (Se foto nedan)
 • Högtalarna i sittbrunnen är nya
 • Mycket av elen är omdragen och bland annat så har vi fått en ny “ingångs” koppling under navigationsbordet i sittbrunnen
 • All teak har fått ett lager av olja
 • Den handjagade “läns-Whalepumpen” är ny
 • Ljuddämpar och avgassystem är nytt.
 • Vi har fått till en ny elektriskt länspump och backventil med en genomföring över vattenlinjen på babord sida.
 • Dieselfilter och QL filter är monterade på väggen utanför motorrummet tillsammans med den nya pumpen till värmaren Ebbe. Det är väldigt långt ner och för att komma åt filtrena måste vi tömma ur hela styrbordsstuven. Det är bra att vi har fått mer utrymme i motorrummet men det kommer bli krångligt att se om det kommit skit i filtrena.
 • Startbatterierna är flyttade till motorrummet Och till sist men absolut inte minst…..
 • Vi har en ny motor i Nanny. De har fått flytta fram motorn lite, men inte så mycket att vi inte kan byta impeller. Däremot så fick de plasta om hylsan till axeln för att vinkeln skulle bli rätt. Eftersom denna motor snurrar åt andra hållet så har vi också fått investera i en ny propeller.

Vi har oxå beställt två batterier till. Detta innebär att vår förbrukningsbatteribank kommer att bli 460 Ah !!!!!!!!! Här kommer ett par foton.

IMG_0882 IMG_0884 IMG_0889 IMG_0903 IMG_0912 IMG_0914 IMG_0920 IMG_0949 IMG_0953

110205 Lördag:

I går var det förhandsvisning på båtmässan och vi hade fått biljetter från Inger. Och vi fick en fantastiskt rolig kväll där vi träffade alla och då menar jag verkligen ALLA! Tack alla goa vänner för att ni finns och för att ni alltid har en kram över. Kvällen avslutades med att vi trängde oss på Mats, Bettan, Roger, Ann-Sofie, Mikael o Martinas bordsreservering. Vi övertalade servitrisen att vi visst fick plats med 8 personer på ett 6-personers bord, eftersom vi var båtmänniskor. Och vi fick rätt. Vi har varit fler i Nanny på mindre utrymme!. Gott och trevligt. Som sagt gott folk! Tack för en trevlig kväll 🙂

110208 Tisdag:

Idag har vi pratat med försäkringsbolaget angående allt vi hade i Nanny som vi inte har kunnat rädda. Och vi får mer eller mindre full ersättning för allt (Dock inte för alla kläder). Dessutom får vi ersättning för de timmar vi lagt ner på att tvätta saker och ersättning för allt vi har varit tvungna att köra extra med bilen. Så vi är nöjda – nu ska det shoppas saker. Idag har vi också lämnat in vår trappa ner i salongen till Abi-trä. Jag har bett dem om att göra översta trappsteget djupare. Idag är det endast 7 cm djupt och man glider lätt på trappsteget när man har bråttom. Om vi dessutom sätter in nedersta luckan i dörren, för att hindra en eventuell våg att slå in, så är det rent ut sagt knepigt att ta sig ner i salongen när trappsteget är så smalt. Så nu ska det utökas till 17 cm. Jag känner mig lite lat som inte gör det själv – men det händer lite mycket annat just nu, så detta blir nog bra. Ahh, nu börjar det kännas som om säsongen är nära!

110210 Torsdag:

Ännu en eftermiddag och kväll på mässan. Och vi träffade åter igen MASSOR av trevliga människor. Vi satsade på plan två och all utrustning. Och visst finns det mycket roligt att titta på. En frys kanske? eller ett ankarspel framme i fören? Åh – massor man vill ha!!! Men det blev mest lite kläder. Liv kunde inte låta bli en alldeles underbar Hoolebrook tröja och Magnus en jättefräck rock. Och sedan blev det lite båtgodis både här och där. Alltid kul med båtmässa 🙂

110221 Måndag:

I helgen har jag haft mer än lovligt kul!!! Jag har faktiskt varit på en grundläggande fotokurs för digitala systemkameror hela helgen. Mycket av det vi gick igenom hade jag koll på MEN mycket hade jag inte riktigt så bra koll på som jag trodde…. I alla fall så har jag fått en förståelse för hela sammanhanget som jag är mycket glad över. Så nu kommer jag förmodligen att plåga er med massor av mer foton…. Kul Kul – i alla fall för mig :-). Annars så har vi faktiskt beställt full rubbing, polering, vaxning och bottenmålning av Nanny. Nu när varvet ändå har henne och hon står inomhus så är det lika bra att vi får det gjort – för när hon väl kommer i sjön så lär vi bara vilja segla 🙂 Polera är inte riktigt vår grej – och det skulle kännas konstigt att renovera upp hela insidan och sedan skita i utsidan…. Och i övrigt så går mailkonversationen med varvet varm…. nu börjar det bli många frågor på detaljnivå – och det tolkar vi som om vi börjar närma oss. Och visst är det kallt ute. Men när man åker till jobbet lite innan sju på morgonen så är det ju inte bäckmörkt längre 🙂 Det närmar sig!

110305:

Gör om och gör rätt…. Idag var vi på Abi trä för att hämta ut vår ombyggda trappa. Och det såg snyggt ut, men det var fel…. Det är ju det översta trappsteget som ska gå från sju cm djupt till 17 cm. Och då måste ju sidorna på trappan också förlängas med 10 cm. Men de hade bara förlängt sidorna med 7 cm…. Så de fick ta tillbaka trappan och göra om det. Pust. Men de är snabba så det ska nog vara klart snart. I veckan slog Magnus Sjöverkstaden en signal. De har vår genua och stackpack inne för tvätt och skulle vara klara i februari. Men de var inte klara – så klart. Fast de lovade att vara klara i nästa vecka. Mummel, mummel. Varför kan folk inte bara göra det dom de säger att de ska göra? Livet skulle var mycket enklare då. Fast vi sitter ju inte i sjön direkt (ha ha). Vi har inte hört så mycket från varvet i det senaste. Jag hoppas på att det beror på att det flyter på och att de kommer vara klara i slutet av månaden som avtalat. Håll tummarna! I övrigt så har vi idag tvättat igenom det sista från båten som var rökskadat. Lite sent, men idag kom båtkänslorna med full kraft – tillsammans med vårsolen och plusgraderna. ahhhhhhh. Jag vill ha Nanny tillbaka!!!!!

110312 Lördag:

Vi har fått lite nya bilder från varvet på vår sittbrunn. Det som bekymrar mig lite är att glappet mellan motorrumsluckorna är så stort… Större än innan. Så frågan är om de har monterat dem rätt??? Men varvet har sagt att de ska hitta en lösning på det. Det MÅSTE ju bara bli tätt. Vi vill ju inte ha vatten ner på vår nya fina motor!!!! Sedan var vi på ABI trä idag för att hämta ut trappan som enligt uppgift nu ska vara klar – MEN efter att ha väntat i en halvtimme så var vi tvungna att åka för att hinna till Mathildas konsert. Mummel, mummel, mummel. Snacka om att ha för lite personal. Under den halvtimmen vi väntade, så hann de expediera tre kunder. Så det var en bortslösad resa. Vi fick inte ens se vår trappa….. morr…. Har ni sett den nya fina panelen till motorn… Och hur vitt det är nere i luckorna.

P1050798 P1050792 P1050789 P1050786 P1050783

110313 Söndag:

Sofia och jag träffades ute i Långedrag för en inspirerande föreläsning av Linda Lindenau. Vi var faktiskt 147!!!!!! kvinnor som var och lyssnade på en otroligt inspirerande föreläsning om hennes resa till Antarktis med Milo Dahlman. Att hon dessutom seglade till Kanarieöarna med en väninna och sina två tonåringar, för ett par år sedan, gjorde henne inte direkt mindre inspirerande. Härlig kvinna som utstrålade – en sak i taget, hur svårt kan det vara? Gå gärna och lyssna på henne om ni får tillfälle.

110314 Måndag:

Jag stack ut på lunchen och hämtade trappan hos ABI-trä. Nu hade de gjort rätt! Och idag har jag tillbringat eftermiddagen ute på terrassen med tre olika slipmaskiner. Jag måste slipa ner ALLT och sedan betsa för att få det i samma färg. Det lär ta ett par eftermiddagar till innan jag är färdig med det lilla projekt!! Men vad gör det – det är ju ett båtprojekt. Jag tror att det får bli en egen renovering/trappflik när jag är färdig 🙂 Tjohoo nu ÄR det verkligen VÅR!!! Här ser ni hur översta trappsteget blivit 10 cm djupare och därmed också sidorna – detta kommer att bli bra 🙂 Sedan har jag fått ett mail från Robert! Robert kommenterade glappet mellan våra motorrumsluckor och bad oss tänka på konsekvenserna utav glappet. Och han har ju helt rätt! Det pågår diskussioner med varvet om hur det har monterat luckorna och hur de ska göra för att det ska bli tätt och hur låsningen för luckorna ska utformas. För som sagt – Vi vill inte ha en massa vatten över vår motor – eller ner i kölsvinet för den sakens skull 🙂 Så tack Robert för dina kommentarer – vi uppskattar att folk hör av sig.

110314_5046 110314_5045

110315 Tisdag:

Idag fick jag följande svar av Tomas på varvet när jag ställde vår eviga fråga: Jag tror att det skall kunna lösa sig med sjösättning den 1/4……. Lycka!!!!!!

110318 Fredag:

Idag tog jag en sväng via Myrins tyger för att leta nya gardiner. I veckan fick jag besked av Tomas att gardinerna inte hade klarat sig. Och tro det eller ej, jag blev jättedeppig….Vad konstigt man reagerar ibland. Grejen är den att när vi köpte båten så var gardinerna alldeles gula och fula. Rökgula med gröna ränder i….. Jag ville byta dem direkt! Men jag tog mitt förnuft till fånga och stoppade de inrökta trasorna i klorin och därefter Vanish. Efter den behandlingen och en 90 graders tvätt så hade vi nya gardiner. Och sedan dess har det inte varit på tapeten att byta. Förrän de brann upp då! Eller sotades upp kanske är rätt uttryck i detta läget. Så nu ska Liv sätta sig och sy igen. Fast det får nog bli att jag gör det på plats, tror jag. Eller också får jag se om vi kommer åt båten imorgon när vi ska upp och jobba lite på riggen.

110319 Lördag:

Vi åkte upp i strålande solsken och hittade vår rigg fint upplagd utanför marinan. Vi hann med följande:

 • Tvätta vanten
 • Ta bort den gamla vindsnurran
 • Byta ett par rostiga brickor i toppen
 • Gå igenom och kolla alla sprintar
 • Montera två st radarreflektorer under spridarna
 • Spraya silikonspray i likrännan

En av killarna från varvet var där, så vi frågade om det var OK att smita in och titta lite i Nanny, och det var det såklart. Vi hade med oss den ombyggda trappan för att se om den passade. Men det gick inte att kolla, eftersom durkarna inte var på plats. Den nya panelen var klar och satt snyggt på plats. Med vattenmätare och elmätare inkopplat. Jag var jätteglad – ända tills vi upptäckte att de stavat VHF med W…. Nakterhuset såg jättesnyggt ut och batterierna var monterade. Så det går framåt. Nöjda och glada klättrade vi ner från båten bara för att upptäcka att vi var inlåsta!!! Efter lite förvirring så slutade det med att Magnus fick ringa upp varvets chef och be honom, i sin tur, ringa till killen som hade låst in oss. Han var där efter bara någon minut. Det visade sig att det var ytterligare en kille som hade varit förbi och låst dörren, utan att veta att vi var där. Tur att vi hade telefon med oss 🙂 Efter dagens arbete så tog vi svängen om Björholmen. Hela hamnen badade i sol när vi tog första stegen ut på bryggan. Och jag såg det direkt och började svära HÖGT och LJUDLIGT!!!! Isen låg i hela hamnen men det var inte det som var vårt bekymmer. Isen har tagit våra akterstolpar IGEN!!!!!! Inte i hela hamnen som förra året utan bara stolparna längst ut på vår brygga. Och självklart så var våra stolpar värst. Asså, jag blir så in i h*lv*t* irriterad. Isen kommer förmodligen att vara borta om två veckor eller så – men då lär vi inte ha någon båtplats!!!!! Vi lär få låna båtplats denna våren också – tur att man har snälla båtkompisar som gärna lånar ut sin plats. Gästbryggan längst ut såg inte heller så rolig ut. Det hängde jätteisflak på kanten så hela bryggan var helt sned. Vi hittade lite “skägg” med fastmonterade fendrar som isen tryckt loss. Magnus hoppade helt enkelt ner på isen och plockade upp dem. Så nu kan rättmätig ägare hämta brädorna där. Upprymda över att det snart är säsong satte vi oss i bilen och åkte hem och lagade middag till Mats o Bettan! Tack för en trevlig kväll 🙂 Ny panel Fyra nya batterier – fast ni ser bara tre för ett av dem står bakom… Nya radarreflektorer Börjar ana oråd…. Den högra stolpen ser inte så rolig ut. Den ser helt rutten ut….. Bryggan på sniskan – men det rättar nog till sig när isen trillar av.

110319_5143 110319_5148 110319_5214 110319_5220 110319_5227 110319_5230 110319_5236 110319_5244 110319_5264 110319_5266 110319_5274

110320 Söndag:

Slipning stod på agendan idag. Det varma goa vårvädret från igår var helt borta men jag tog mig i kragen och paltade på mig massor av kläder och ställde mig på terassen och slipade ner trappan. Det tog mer än 4 timmar men jag tyckte att det blev bra! Nu ska den bara betsas och lackas också 🙂 Se bilder under renovering/trappa På kvällen så ringde Hampus, vår riggare. Vi funderar ju på att sätta dit en rullfock till och jag hade skickat honom lite bilder. Och det är ju som det är. Vår rigg är inte den nyaste direkt. Han hade flera punkter som vi måste ta ställning till. Det kan springa iväg det här….. Mummel. mummel

110323 Onsdag:

Trappan är betsad….

110325 Fredag:

Idag har vi skrivit en låååång lista till Tomas på varvet. Varför? Jo – vi ska till varvet och ha “slutbesiktning” av Nanny nu på tisdag. Förstår ni vad det innebär? – jo det innebär att Nanny ska vara klar på tisdag och vi kan se fram emot en sjösättning nästa vecka!!. Enligt Tomas så är de nästan klara nu… De håller på med slutmontering av luckorna och de sista inkopplingarna av instrumenten. Och på tisdag ska vi gå igenom och kontrollera allt – därav listan. Vi har lovat att skicka en lista på vad vi vill gå igenom. Och i vår värld så vill vi ju självklart gå igenom allt och kontrollera att det fungerar. Just nu är listan på över 80 punkter… Och om det nu inte är några större konstigheter med vår lilla gumma (peppar, peppar) så är vi mer eller mindre klara. Jippieee! Jag känner mig lite som ett barn på julafton. Det pirrar lite, precis som när man väntade på att eventuellt få en hett efterlängtad julklapp…. samtidig var man nervös, tänkt om man inte får den där “snowracern” eller vad det var… Så jag vågar inte tro på det riktigt ännu. Kapellet ska i alla fall vara klart och alla tamparna är tvättade. Det känns som om pusselbitarna håller på att falla på plats. I morgon ska vi också upp till varvet och jobba färdigt det sista på riggen. Ytterligare en pusselbit 🙂

110326 Lördag:

När vi kom upp till varvet vid 12-tiden så stod Nanny ute i solen och kråmade sig samtidig som och blev bottenmålad. Hon är putsad och vaxad och glänser som aldrig förr. Och nu ser man också alla skador i gelcoaten hon har… Men, men. Magnus frågade om han fick hoppa ombord och efter viss tvekan fick han det för killen som bottenmålade. Men när vi kom till akterspegeln så såg vi att stegen var konstigt uppbunden och inte inskjuten under badbryggan. Vi en närmare titt så såg vi varför. Hela kassetten är tillknycklad – rejält. STOR SUCK OCH PUST OCH STÖN!! Det var ingen idé att prata med killen som bottenmålade utan vi får ta detta med Tomas. Varvet får ju fixa till detta men frågan är om de hinner det tills nästa helg och den planerade sjösättningen. Frågan är ju också om “tillbakaknycklad” rostfri kasset blir lika starkt som innan? Mummel och morr…. Men Magnus hoppade i alla fall ombord och plockade loss Blakeventilen vid toan och smörjde upp den. Så nu ska den nog fungera bra den kommande säsongen. Under de fyra kommande timmar hann vi med:

 • Tvätta mast och bom
 • Olja in mast och bom med riggolja
 • Byta Windex
 • Sätta fast ett rejält spinnackerblock i toppen
 • Klistra en meter flourocerande tejp i toppen
 • Byta blocket som sitter ett par meter upp i akterstaget
 • Sätta upp ett block för upphal
 • Spraya silikonspray i likrännan (en gång till)

Jag kan säga att vår mast inte har varit bortskämd med vård de senaste åren och det kändes som om masten sa slurp när mastoljan kom på. Nu blänker den som bara den, i alla fall för att vara en 40 år gammal mast 🙂 Tyvärr upptäckte vi också att det hade gått tre kardeler i fallet till focken. Så nu blir det en snabbtur till Inger och shoppa lite igen innan tisdag så får vi se om vi hinner byta det på tisdag eller om vi måste köpa den tjänsten från varvet. Därefter blev det en tur till Björholmen för att kolla isläget. Men det blev att bara kolla läget eftersom all is var puts väck!! Men våra akterstolpar är fortfarande irriterande höga…

110326_5288 110326_5290 110326_5293 110326_5295 110326_5309 110326_5310 110326_5316 110326_5336

110329 Tisdag:

Vi vågade först inte gå ombord – för hon var så vit och fin. Första gången jag tar av mig skorna för att gå ombord!! Kapellet satt på och det såg ut som nytt. Alla durkar var på plats – vissa var lackade och vissa inte – men i allmänhet så såg det väldigt väldigt fint ut! Varvet hade lite problem med att få in rätt luckor på rätt platser. Vi lyckades med de flesta – de övriga får vi ta efter hand. Sakta men säkert så betade vi igenom hela vår lista med kontrollpunkter. Och det var bra kan jag säga. För vi hittade en hel del tillsammans. Tex så är gasavstängaren och navigationsbelysningen kopplad förbi elpanelen. 230V uttaget i akterruffen fungerade inte. Vissa slangar hade väldigt snäva vinklar. I stort sett var det småsaker – men allt sådant skulle fixas. Tyvärr var det lite större saker som missats. Bland annat så hade de plockat bort “slamsugfunktionen” i dieseltanken och sedan missat att fråga oss. Inte bra, men men. Tomas ska se vad de kan göra åt saken. Andra saker kan inte testas förrän hon ligger utomhus eller i sjön så vi får vänta lite. Jag lägger helt enkelt ut listan här så kan ni se status om ni vill….. Men i det stora hela så ser hon fantastisk ut. Varvet har verkligen gjort ett kanonjobb. Tyvärr så hinner de inte att sjösätta tills på fredag. Eftersom de vill ha två dagar med båten i sjön innan vi får den så går det hela inte riktigt ihop. Dessutom så ska motorn gå igenom en besiktning i sjön – och då får vi inte vara med. Så nu är tidplanen den att de sjösätter på onsdagen den 6/4 och Nanny blir vår på fredag eftermiddag den 8/4. Men längre än så klarar vi nog inte bara av att vänta….. Eftersom de inte var riktigt klara med bogpropellern så kunde vi inte heller dumpa av alla grejor vi hade med oss utan dem fick vi ta hem igen. Dessutom så gick vi igenom högen av brända saker som varvet lagt undan – och då blev det ett par påsar till med grejor som ska hem och tvättas. Vi tog även hem det stora sittbrunnsbordet för att ge det en omgång med slipmaskinen! Såå… det blir nog en tur upp till varvet i helgen igen – denna gången för att byta det trasiga fallet, montera ny däcksbelysning och dumpa ett lass med båtgrejor i Nanny. Snart…. Snart……

110331 Torsdag:

Tomas från varvet ringer då och då med de sista kompletterande frågorna. Det känns som om de håller på att knyta ihop säcken nu. Det som är konstigt är att Bedflexen och kompassen har fått fötter – men Tomas gör sitt bästa för att hitta de förrymda båtdelarna så vi ha gott hopp 🙂

110401 Fredag:

De har inte hittat våra Bedflex och inte våra kablar och kompass heller – så enligt Tomas har han fått beställa nya Bedflex från Holland! Tydligen så säljs de inte i Sverige längre. Vi får helt enkelt såga till och lägga in dem senare. Dessutom så har Tomas inte fått tag i den säkring som det ska vara till bogpropellern. Därmed så kan vi inte heller fylla förruffen med grejor. Grinigt – för hela vårt vardagsrum är fullt av grejor som ska till båten….

110402 Lördag:

Dimma, nästan duggregn och riktigt grinigt var det när vi körde upp till varvet. Och för att vara helt ärlig – det är lite skönt att det inte är 15 grader och strålande sol – för då hade jag nog fått krupp av att stå på torra land. Vi började med att byta genuafallet. Det var lite nervöst att snöra ihop en vajer med en annan vajer och sedan dra det igenom masten med trissor som går mer än lovligt trögt. Tur att detta är ett fall som bara dras upp två gånger per år. Men det gick bra och vajern är nu på plats inskruvad och klar i mastvinschen. Vi fick låna nycklarna till båthallen och smet in och testade trappan på plats. Den kommer att sitta fin fint när mattan och allt annat är på plats. Det jobbas för fullt i kära lilla gumman – bland annat så har de nya låsen till motorrumsluckorna kommit på plats. De har monterat en tvärslå över luckan till motorrummet som de nya låsen fäster i. Det känns tryggt och bra – och framför allt – det kommer att bli tätt när det kommer gummilister på också 🙂 Måtte de bara nu hinna klart så vi får tillbaka henne på fredag – annars vet jag inte vad jag gör! Magnus passade på att byta anoden på bogpropellern också. Till slut monterade vi den nya däcksbelysningen. En häftig ledlampa på 15W ! Lite väl starkt men händer det något när det är mörkt är det skönt att ha bra med ljus. Enda farhågan är att det sticker ut lite väl mycket och att genuan ska fastna i den. Men vi får ta det som det kommer. Vi ska montera en likadan lampa bak på radarstolpen också. Om det strular med draggen eller akterförtöjningar så ska vi i alla fall inte famla i mörkret – men den monteringen gör vi senare. Bara vi får tillbaka Nanny någon gång…… Nya lås till motorrummet Ett spinnakerfall och genuafall 🙂 Provning av trappa Ny däcksbelysning – hoppas att vi har ställt in vinkeln rätt – annars får Magnus upp i masten och klättra 🙂

110402_5367 110402_5372

110403 Söndag:

Hemmaarbete idag. Liv har sytt 16 gardiner och Magnus har tvättat de sista brandskadade grejorna vi fick från varvet 110404 Måndag: Trallalallala, tjolahoppsansa! Idag säger Tomas att de hinner med största sannolikhet att sjösätta på onsdag så vi kan få båten på fredag eftermiddag. På lördag blir det med andra ord provkörning på riktigt. Först ska dock motorn besiktigas av behörig Yanmanrinspektör. Idag har de dessutom filmat i dieseltanken för att kolla att “slamsugningsslangen”i botten av tanken har monteras riktigt – det känns riktigt, riktigt bra! Så… tro det eller ej – men nu ligger champagnen på kylning. Och vi håller tummarna……

110407 Torsdag:

Jag har varit på resande fot med jobbet i ett par dagar så därav radiotystnaden. MEN Tomas ringde i onsdags och berättade att hon flöt…. Sedan dess så har vi haft säkert 20 telefonsamtal!!!. Vi börjar med det positiva: Besiktningsmannen från Yanmar har varit och testat installationen och godkänt den. Enligt Tomas så startade hon inom två sekunder och spann som en katt. Yanmargubben hade då sagt att det var därför han bara jobbade med Yanmar – gissa om vi längtar tills vi får höra det ljudet själva! På den mer negativa sidan har vi att bogpropellern inte vill gå åt båda hållen. Det bara klickar säger Tomas. Bogisen är nu inlämnad till en reparatör som säger att det tar två veckor 🙁 Sedan så fungerar inte vindinstrumentet. De vill helt enkelt inte prata med varandra…. Och till slut så har de upptäckt att gasreglaget är för långt!!!! Om man lägger in full back så fastnar reglaget i ekrarna i ratten – snopet! Men de tar och kapar reglaget ett par cm så går det bra. Så i morgon åker vi till Rönnäng med två fullpackade bilar. Jag kommer att lämna jobbet som en oljad blixt på eftermiddagen!!! Åh, detta är jättespännande – håll tummarna med oss att allt kommer att gå bra!

110408 Fredag:

Vi tog ytterligare en eftermiddag ledigt från jobbet och körde upp till Rönnäng i två fullproppade bilar. Vi hittade Nanny förtöjd nere i hamnen. Där låg hon och guppade – vit och glänsande 🙂 Tomas kom ner till båten och vi gick igen om listan – det var inte så mycket kvar men bland annat så har de inte fått till kopplingen till GPS:en, det saknades en vakumventil till motorn och gasreglaget skulle sättas fast. Så vi lämnade dem ifred en timme så de fick jobba färdigt. Vi kom överens med Tomas att vi skulle lämna Rönnäng på lördagen och om vi upptäckte något konstigt så skulle han komma till Björholmen på söndagen. Men de fick inte ordning på GPS antennen och helt plötsligt så fick Tomas väldigt bråttom och sa att han skulle återkomma om en stund. Vi tyckte att det var lite konstigt eftersom vi hade bestämt att vi skulle provstarta motorn tillsammans. Men vi började lassa saker i båten i stället och det tog sin stund. Vid 17:30 tiden kommer Tomas tillbaka och slår sig ner i sittbrunnen och säger att han har dåliga nyheter. Jag känner hur jag fryser till men tänker att så illa kan det inte vara – det är ju bara en GPS kabel som inte fungerar. Men det var mycket mycket värre än så. Killen som monterade vakumventilen i motorn hade sett att HELA avgassystemet är felbyggt. Det innebär att vi kan få vatten in i motorn bakvägen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Det är nu jag blir mycket upprörd och bryter ihop i tårar. För det är nämligen så att jag har ifrågasatt detta med avgassystemet och velat ha in en backventil för de våta avgaserna – men Tomas har försäkrat mig om att det är OK. Våra gamla avgaskrökar var ju slut och varvet har byggt nya åt oss – och självklart så tror vi ju att de nya krökarna är anpassade till den nya motorn som varvet sätter in samtidigt. MEN så var tydligen inte fallet. Så nu måste hela avgassystemet byggas om…. Och vi fick inte ens starta motorn – för det kunde innebära att vi fick vatten i motorn. SÅÅÅ! Där står vi i den underbart soliga fredagseftermiddagen och får reda på att vi fortfarande inte har någon båt. Varvet behöver en hel vecka till på sig för att fixa detta. De vill börja jobba redan kl 08:00 på lördag morgon. Men här säger jag nej. Vi ska sova i båten i alla fall en natt! Så vi lovar att vi ska lämna båten kl 10:00 när varvets killar kommer för att bygga om avgassystemet. På ett sätt så är vi ju jätteglada att varvet upptäckte felet nu – vi hade kunnat sitta i Skagen med en förstörd motor på påskafton… MEN jag undrar ju hur det kommer sig att de inte har upptäckt felet innan – vad har de för kompetens när de upptäcker felet så sent och hur är det med alla andra installationer de har gjort – är de lika felaktiga?? Vi är helt enkelt oerhört besvikna på hela situationen. De har haft vår kära Nanny sedan september och de har hela tiden vetat att vi ville ha tillbaka henne senast i mars. Inga problem sa de – ni får den i februari. I februari så blev det mars och nu är vi i mitten av april och hela vår påkhelg är hotad. Vi försökte i alla fall göra det bästa av situationen och började plocka in saker och ting på rätt plats. Det krävdes en hel del tvättning av skåp och lådor innan vi kunde lägga in saker. Vi 23 tiden gav vi upp och ramlade i koj – helt dödströtta.

110409 Lördag:

Upp och hoppa kl 08:00 för att fortsätta städa och äta frukost. Det var helt stilla och solen sken ikapp med vår vita båt – tråkigt att behöva packa ihop och åka hem! Vi fick gjort lite på morgonen i alla fall. Genuan är på plats och förtöjningarna är fixade. Kl 10:45 hade det fortfarande inte dykt upp någon från varvet så vi låste och skickade ett SMS till Tomas. Jag var riktigt, riktigt arg när vi lämnade hamnen – det kändes som om vi blivit rånade på denna fantastiska helg. Dessutom så hade listan utökats med sex punkter. Bland annat så upptäckte vi att manöverpanelen till ankarspelet satt löst. Undrar hur länge vi ska behöva upptäcka nya saker som inte fungerar. Och vi har inte ens fått höra hur vår svindyra motor låter. För att trösta oss åkte vi till Göksäter och shoppade en massa bra och ha saker. Bland annat så blev det en ny matta till båten. För den gamla såg inte klok ut. Den var helt sladdrig och söndertvättad. Den var bara ett år gammal – men vi orkar inte bråka med varvet utan vi köpte bara en ny! Vi har också insett att det kommer att bli en hel del jobb att få Nanny som vi vill ha henne. Visst är hon vit som bara den – men det har också inneburit att vi har vitt polermedel i all teak som ligger mot plast. Teaken i sittbrunnen är helt uppruggad av högtryckstvätten och sedan bara oljad – så det är inte snyggt. Vi får helt enkelt göra om det, förr eller senare… Vi ska bara får tillbaka båten. På vägen hem stannade vi på RJ kött Varekil och köpte 4 jättelika clubstekar. Väl hemma tog Magnus fram grillen och köttet blev helt fantastiskt. Vi hade också jättetrevligt sällskap 🙂 Tony och Sofia kom och delade vår sorg och kvällen blev jättetrevlig. Förhoppningsvis kan vi träffas på Björholmen nästa helg – i var sin båt!!!

110411 Måndag:

Tomas ringde och drog statusläget för mig – jättebra! Det lugnar mig lite och får mig att försiktigt börja hoppas igen. Bland annat så har de hittat felet på värmaren. De säger att felkoderna rapporterar att Ebbe är överhettad… Jag får inte riktigt ihop det, så har det inte varit förut, men vi får se till att tillsätta mer syre till honom. Konstgjord andning kanske?? Tydligen är det glapp i GPS pucken för de får signal med en annan puck. Men vi har inte haft “puckglapp” förut så jag får hoppas att de löser problemet. När det gäller avgassystemet så har de monterat ner och beställt delar som skulle komma redan imorgon – då börjar de montera nya krökar och grejor. Jag ska erkänna att jag faktiskt inte fattade allt som Tomas förklarade för mig. Men vi får läsa på lite och hoppas att varvet har koll på vad de gör denna gången. Tomas hade även pratat med de som reparerar bogpropellern och försökt skynda på dem och de kan inte lova något men det finns hopp. Manöverpanelen till ankarspelet var bara en miss. Den hade blivit isärmonterad eftersom en av symbolerna satt upp och ner – sedan hade man bara missat att fästa den igen. I övrigt är det ju bara småsaker och Tomas & co försöker verkligen – så jag börjar så smått tro på fredag igen – men inte fullt ut…. …

110411 Tisdag:

Litet hopp har tänts – varvet jobbar på, allt vad de kan. Återigen säger de att vi kommer få båten på fredag – men jag vågar inte hoppas riktigt……

110413 Onsdag:

Det går framåt i alla fall. Jag fick följande lista av Tomas igår Roderindikator färdig Bordet i salongen färdig GPS Färdig Ankarspelets fasta kontroll färdig Kabeln i garderob färdig Toftlucka färdig Radarmast färdig Avgassystem börjat att dra nytt Bogen kollar han på onsdag nästa vecka inte tidigare. Ringer jag en gång till tror jag att han kastar den efter mig. Värmaren kommer på plats imorgon Så vi börjar hoppas lite mer för varje dag som går…

Torsdag 110414:

Ok – idag fick jag hjärtstillestånd när Tomas ringde och sa att de hade lyft båten igen. De hade upptäckt en halv deciliter vatten i kölsvinet och var tvungna att lyfta. Vi är jätteglada för att de gjorde det med en gång!. Det visade sig att det var dyvikan som var slut. Enligt Tomas så är det korrosion i själva genomföringen som är orsaken. Den hade delat sig i två när de skulle skruva upp dyvikan. Läskigt men tur att de fixade det hela. Det hade kunnat gå illa om den gav sig mitt ute på havet – MEN Tomas nämnde också att offeranoden som är helt nymonterad på propelleraxeln redan visade tecken på korrosion!!!! och det bara på lite mer än en vecka! Så frågan är – var läcker det krypström? och hur gör vi för att bli av med detta? För att vara helt ärlig – nu orkar jag inte mer…. Ut på kvällen var vi hos Hjertmans på “öppet hus” med massa leverantörer. Vi fick klarat ut en hel del saker men inte alla – bland annat så bör inte vår värmare bete sig som den gör. Leverantören erbjöd sig att komma och titta på plats i båten – men först måste vi få tillbaka båten – och vi hoppas fortfarande att vi får henne i morgon eftermiddag…. Håll nu ännu fler tummar denna fredag än förra – för imorgon vill jag dricka bubbel ! Vi vill också tacka för alla uppmuntrande kommentarer och mail vi får!!

Fredag 110415:

Efter att ha fastnat i hemska köer och lämnat en bil på Björholmen så landade vi hos varvet vid 16:30 tiden. Vi gick igenom listan och nu kvarstår faktiskt bara bogpropellern och badbryggan. Och vi fick starta motorn 🙂 Tomas visade oss dyvikan och vi tog en djup suck av lättnad när vi såg att den inte var korroderad utan det var ren materialutmattning. Vi packade i båten och Tomas fick äntligen åka hem. Sedan började vi att jobba med att få saker och ting på plats. OCH kvällen avslutades med en god flaska bubbel! Men värmaren vill inte fungera utan den går ner efter en timme.

Lördag 110416:

Upp och hoppa och fortsätta jobba. Det var kallt och ganska grinigt och Liv det är dumt att inte ha med sig mössa!! Vi gick ut för att testa vår motor och den spinner verkligen som en katt. Och vad fort den går! på 3000 varv så gjorde vi 8 knop! Men enligt instruktionsboken ska vi köra de första 10 timmarna på 70% och det blir ju ca 2100 varv. Och då gjorde vi 7 knop!! Inte klokt. Fast hon gräver ner sig riktigt rejält med häcken. Till och med ankaret ligger i vattnet över 2000 varv. Sedan försökte vi oss på att testa autopiloten och det gick snett! Den drar Nanny runt hela 360 grader så fort man försöker använda den och vi orkade inte kolla hur den var kopplad. Efter att ha gått genom Kyrkesund kom vi ut på Kråkefojorden och där la motorn av! Magnus och jag bara tittade förvånat på varandra och försökte starta igen – det hostade till och motorn startade för att genast stänga av sig igen….. Ja ha – det var bara att dra ut genuan eftersom storen inte satt på plats på bommen ännu! Visst det gungade rätt rejält ute på fjorden men det var ju tankat 60 liter diesel enligt Tomas och det ska ju räcka tycker man. Nu har de också kört värmaren och den drar ju en del – men knappast 60 liter. Dessutom så gick ju värmaren fortfarande. Värmaren hade inte brist på diesel – så frågan är om sugröret för värmaren sitter lägre än sugröret på motorn?? Men det tänkte vi inte på då – för nu skulle vi lägga till för segel. Vi hade en liten förhoppning att motorn skulle starta när vi kom in på lugnt vatten igen – men icke sa nicke. Dessutom hade gasreglaget fastnat och vi kunde inte få in det i friläge – jätteläskigt!!! Men efter att vi grejat med det lite fram och tillbaka så lossade det till slut! Det blåste västligt och 10 i byarna och vi skulle lägga till för segel för första gången. Och nu skulle vi vilja ha vår bogpropeller! MEN på den positiva sidan ska vi säga att solen sken och det var inte en enda båt i närheten så långt ögat kunde nå. Med andra ord – ingen att krocka med 🙂 Vi drog in halva genuan och gled/drev in mot det nordligaste tankningsstället. Det gick lite fort men Magnus släppte focken och jag tog ett jätteskutt i land och klarade att ta emot det mesta av stöten tillsammans med däcken i bryggan. Men sammanfattningsvis så gjorde vi en riktigt riktigt bra tilläggning. Vi bestämde oss för att tanka fullt trots att priset var 16:80 litern. Och det konstiga är att vi fick bara på 190 liter! Detta + de 60 liter varvet tankat – det som de hunnit köra på en timma eller två – lite värmaretid. Vi får inte riktigt ihop det eftersom vi trodde att vi hade en 280 liter stor tank?? Men vi bestämde oss för att tänka på det en annan dag. Nu hade vi en motor som vi ville få liv i. Och tro det eller ej. Efter fyra-fem omstarter så hostade faktiskt motorn igång. Vi lät den gå ett tag på tomgång för att vara på säkra sidan innan vi gick mot Björholmen. Eftersom vår plats har ett par förväxta akterstolpar just nu så lånar vi Mats o Bettans plats. Lite klurigt att komma in men det gick bra. Väl på plats började vi fixa igen. Båten är ju jättefin och varvet har gjort ett kalasjobb med mycket men vissa saker har blivit helt fel. Bland annat så var jorden till batteriladdaren var felkopplad – men Magnus la en god stund på gå igenom hur 230 systemet det var kopplat och nu tror vi att han har fått kläm på det – i alla fall jorden. Och med detta åtgärdat så bör vi inte ha några problem med korrosion. Fast för att vara på säkra sidan kommer vi att sänka ner en tillfällig offeranod i vattnet som är kopplad med motorn – bara för att se om vi är av med problemet eller inte. Men vi har ju inte fått något elschema så vi känner att vi måste gå igenom hela systemet men det kommer det ta lite tid… Vid tvåtiden dök Adventure upp. De hade haft en fin fin men gungig tur upp från Björholmen. På eftermiddagen försvann solen och vi fick dimma. När Ripasso landade så var det riktigt grinigt och en mycket tjock ärtsoppa! Men vi gav inte upp för det – utan det blev grillat. Fast vi satt i Adventure och käkade. Det är lite väl kallt för att sitta ute på kvällen ännu. Men guuuud vad skönt att ha båten tillbaka. Och nu är säsongen igång på riktigt! Utsikten från vårt köksfönster! Solen sken när Adventure gled in Roger tittar ut i dimman

110417_5718 110416_5852 110416_5862

Söndag 110417:

Det var heeeelt stilla och så soooligt 🙂 Hela dagen gick åt till pyssel av olika slag. Att montera storseglet tog längre tid än väntat. Vi fick inte till det med reven riktigt – så det blir att läsa på till nästa helg. Ja på tal om nästa helg. Vi ha beslutat att inte åka till Skagen. Vi vågar helt enkelt inte när det är så mycket fel på vår kära Nanny. Vi känner att vi måste bli mer bekanta med hur hon beter sig….Sååå – Gullholmen, here we come! I övrig så fixade Magnus den sneda radarstolpen. Noafästena till stolpen var halvt utdragna och sneda men efter lite pyssel så fick han den rak igen. Magnus gjorde också en översyn av riggen och alla sprintarna – och det var bra! Jag skar till den nya mattan och den lite ljusare färgen blev jättsnygg. Jag börjar också få ordning på garderoberna och alla hänghyllor som ska in där. Stereon är en historia som vill inte heller fungera – det går inte att få in någon radiokanal och så är den högst grinig på att mata ut skivorna.. Blä. MEN jag måste säga att vi hade en helt underbar dag! Sicken sol, sicket väder, sicka goa vänner vi har! Klockan blev fem innan vi drog oss mot Rönnäng för att hämta bilen och när vi lämnat tillbaka pappas bil och kört hem Tony o Sofia så blev klockan över åtta innan vi sjönk i hop i soffan. Men vilken helg – och vi har en båt!!! Vi ser redan fram emot nästa helg – vi kommer att ligga still en hel del för att försöka få ordning på allt men ett par nätter på “annan ort” ska vi nog få till. Magnus i fixartagen Fast man måste ju få njuta av solen också!!!

110417_5721 110417_5725

110420 Onsdag:

Vi tog det lugnt hemma och packade bilen i lugn och ro. Innan vi hade stannat och handlat och packat ur bilen så var klockan 20:30. Men känslan att krypa ner och lägga sig och veta att nu har vi fem hela dagar ledigt i båten framför oss. Den känslan slår allt!

110421 Torsdag:

Upp och hoppa kl 07:00 och röja undan i fören. Kl 08 kom Tomas med en kille som var specialist på Eberspächer. Bogpropellern kom snabbt på plats men fungerade bara åt ett håll – precis som innan. Värmaren visade sig från sin sämsta sida och felet kunde inte konstateras – pust. Tomas körde iväg och hämtade ett nytt relä till bogen och specialisten kunde inte göra mer utan åkte till sitt…. När det nya reläet satt på plats så fungerade det i början inte alls. Men då hittade Tomas att pluskabeln inte var åtdragen överhuvudtaget och att det glappade. När den var åtdragen så fungerade bogen nästan alltid. Inte alltid, utan nästan alltid. Men vi köpte läget för ju mer Tomas körde den desto mer fungerade den och vi hoppades på en positiv trend (eller hur….) Vi kopplade bort ljuddämparen på insuget och detta fick faktiskt värmaren att gå lite längre! Men inte mycket längre än en timme. Tomas var snäll och hjälpte oss med att få vindmätaren på plats i toppen av masten. Till slut fick han även monterat badstegen med den nya kassetten. Och sedan fick vi släppa iväg honom till familj och påskfirande 🙂 Vi jobbade vidare och bland annat så fick vi Bedflexen (ribborna under madrasserna) tillsågad och monterad. Ut på eftermiddagen så kom även de inneboende på Adventure upp till holmen och vi åt en god middag. Dessutom så pallrade vi oss upp till bänken för första gången i år och fick en skön solnedgång.

110421_5910 110421_5906 110421_5688 110421_5687 110421_5701

110422 Fredag:

Sov lite längre idag – vi tyckte att vi var värda det efter allt jobb igår. Liv började dagen med en dusch och kom därifrån som ett argt bi. Att man kan ta 10 kr för en dusch på 3 minuter tycker jag är magstarkt! Men när duschen innehåller så lite tryck på vattnet att man inte klarar att skölja ur duschtvålen på 20 kr – JA! Då blir jag arg! Och humöret blev ju inte bättre när vi skulle lägga ifrån och inser att bogpropellern såklart INTE fungerar! Men humöret blev snabbt bättre när vi lämnat hamnen – sicken dag – sicket väder. Först på dagens “att göra lista” stod att få ordning på autopiloten. Magnus hade pluggat på i veckan och hittat ett par inställningar som kunde ha blivit nollade när den varit inne på renovering. Men nej nej nej. Nanny åkte runt lite hur som helst. Men Magnus hörde att pipljudet på knapparna lät lite “knarrigt” och kom fram till att det kanske var fel på strömtillförseln. – Och vet ni vad, det är inte bra att plus och minus kabeln sitter så nära varandra att koppartrådarna kan krama varandra! Så efter en omkoppling/ominstallation av dessa kablar så fungerar faktiskt autopiloten!!! Min Magnus elektrikern 🙂 Vädret visade ju sig från sin allra, allra bästa sida och efter att ha lyckats med autopiloten så tuffade vi upp till vår parkeringsplats vid Danholmen. För att testa lite så backade Magnus in! (utan bogpropeller) Efter ett litet tag så dök Adventure upp och vi låg på klipporna och göttade oss i solen. Dock så tog sig Tony en liten tur upp i masten för att justera deras radarreflektorer. En underbar dag i solen! Så här ser det ut när man kalibrerar en autopilot 🙂

110422_5901 110422_5644 (1) 110422_5658

110423 Lördag, Påskafton

Liv gick en morgonpromenad och hittade både det ena och det andra. Förutom ett skelett!! så var hela stranden överöst med plastförpackningar – Norska plastförpackningar! Mummel… Men nu stod Gullholmen på menyn och planen var att slappesegla dit. Men vinden var helt obefintlig så det var ingen idé. Tyvärr så upptäckte vi att det hade läckt minst en deciliter hydraulolja ur styrningens ena cylinder. F********N helt enkelt!. Men vi torkade upp och valde att ignorera! Vi hade semester! Vi hade ett litet läckage här förra året – men inte mer än kanske en matsked per år. Väl uppe på Gullholmen så hade Lotta ordnat så att vi hade platser bredvid varandra och det var bara att glida in. Hamnavgift betalade vi såklart – fast jag övertalade Lasse till att vår båt inte var så mycket över 10 meter så vi fick betala “endast” 180kr. Fullpris för oss på högsäsong kommer att bli 350kr!!!!!!! (Hick) Vi landade i Adventure på påsklunch tillsammans med Lotta och Joakim. Solen sken och vi ikapp med den! Efter ett tag så kom Ester med Pim Pim på släp. Precis utanför Ellös hade visst lite luft trängt sig in och sabbat premiärturen men eftersom han hade gott sällskap av Ester så kom alla lyckligt till Gullholmen i alla fall. Efter lite omdragningar så låg alla fem båtarna på rad och glänste ikapp! Till sist anslöt Malin med sin pojkvän Nicklas. Malin gick i samma klass som Lotta och parallellklass till Liv på gymnasiet och det var ett roligt återseende. Ännu roligare blev det ut på kvällen när vi upptäckte att vi spelat i samma band som Nicklas i ungdomens glada dagar!! Eftermiddagen blev trevlig och middagen intogs på Skottarn med en jättebra trubadur. Kul men sent – och så går man ju inte ock lägger sig när man bör utan vi fastnade ju i Adventure. Det är jobbigt att vi har så trevliga vänner ibland 😉

110423_5555 110423_5577 110423_5622 110423_5591 110423_5593 110423_5610

110424 Söndag:

Ahhh – vädret var helt underbart denna dag också! Lotta hade gått upp i ottan och åkt till Mallis (Why??) men vi plockade ihop oss så smått och sa hejdå till hela gänget och drog oss norrut. Väl utanför piren drog Magnus ut genuan och vi “pensionärsseglade” upp till Lilla Kornö. Så lungt och så skönt. Total mental avkoppling helt enkelt. Det fick ta sin tid! Magnus blev bara lite stressad när en Comfort 38:a blåste förbi oss i säkert 6 knop och vi gjorde 2,5! Men har man en Nanny så har man! Väl framme parkerade vi (utan bogpropeller) utanför Tony och Sofia och vi fick ytterligare en helt fantastisk dag i solen. Och här var det dessutom totalt stiltje. Så det blev nästan för varmt i solen. Ja, bara nästan. Så eftermiddagen blev mest lat – men Magnus och Tony gjorde en djupdykning i vår batteriövervakare och konstaterade att den måste vara felkopplad (Suck, pust och stööööön). Men vi orkade inte kolla vidare och utan kopplingsschema är det nästan helt omöjligt så…. När solen försvann i hamnen klättrade vi upp på klipporna och grillade och tittade på den enormt storslagna showen som utspelade sig. Tänk att man inte kan tröttna på solnedgångar! På kvällen drog vi ut en slang från värmarens inblås ut genom kapellet och vet ni vad, den gick hela natten! Så nu får vi helt enkelt investera i en skorsten och det blir ytterligare ett hål i kära Nanny!

110424_5459 110424_5464 110424_5483 110424_5499 110424_5515 110424_5519

110425 Måndag:

Lite kyligare idag, men ändå strålande solsken. Vi begav oss ganska tidigt för att få lite motortimmar hemåt. Första inkörningstimmarna är över och nu gäller det att variera varvtalen med jämna mellanrum. Vi gick bakom skaftölandet och trots den fina utsikten och vädret så var Liv mest nere i båten och jobbade. Badrummet fick ny tvålpump och tandborstglas. ÄNTLIGEN bytte jag plats på de felmonterade luckorna i köket. Frukt och grönsakskorgen kom på plats. I övrigt så har vi ordnat en miljon små saker på Nanny och det känns som vi börjar komma i ordning. Men det är elen som inte fungerar och detta kommer vi ta med varvet. Helgen avslutades med en sen lunch i sittbrunnen innan hemfart och världens skönaste helg (vädermässigt) Tack för alla för kul fest på påskafton och Adventure för trevligt sällskap hela helgen. Och denna vecka är det kortvecka så snart är vi tillbaka igen!

110427 Onsdag:

Jag hade ett långt samtal med Tomas under tisdagen. Vi vill gärna träffa elektrikern på plats i båten så vi kan klara ut alla oklarheter och Tomas har lovat att se vad han kan göra och återkomma. Sedan hade vi en diskussion om den läckande cylindern till styrningen. Och här får vi bara ge oss! Tomas hade en bra poäng och förklaring till varför det läcker mer än innan. Eftersom flera av fjädrarna i rattpumpen var trasiga så var inte trycket så högt. Nu när alla fjädrar är hela så blir trycket högre och därav läcker det mer. Fullt logiskt känns det som. Frågan är bara – hur lagar vi det???

110429 Fredag:

Efter en mycket bejublad konsert med Twisted Transistors så åkte jag och leadsingern i bandet upp till vår kära Nanny. Det var bäckmörkt när vi lassade grejorna i sittbrunnen och dök ner i var sin soffhörna – som sagt. Det är värt allt jobb bara för att få vakna i båten.

110430 Lördag:

Strålande vackert väder och det var så otroligt vackert när jag vaknade. En kopp te i sittbrunnen och gårdagens GP= lycka 🙂 Planen var att vi skulle ge oss ut till en SXK boj. Jag vill övningsköra och träna på att lägga till i lugn och ro. Magnus får sitta bredvid och ge mig goda råd (när jag ber om dem såklart!!) Men så blev det inte. När vi öppnade bak i akterruffen där cylindern till hydraulstyrningen sitter. Och där var det minst en halv liter olja. Suck och pust. Vi trodde inte att det skulle vara så mycket. Och det visade sig att vi inte hade fått tillräckligt med olja för att fylla på – och utan styrning och utan bogpropeller. Då får man bryggsegla! Magnus gav sig i kast och började testa bogpropellern mer. Och åt ena hållet går endast propellern sporadiskt när den känner för det. Dessutom så lägger den av efter ca tre sekunder. Åt andra hållet så går den i alla fall 99% av fallen. Inge kul! Eftersom Tomas hade hittat ett glapp helgen innan så bestämde Magnus sig för att undersöka kopplingarna mer noggrant och gick igenom ALLIHOPA. Det tog halva dagen – men nu vet vi att det är inte där det felar i alla fall. Jag fick ta hand om snuskjobbet denna dagen. (Ja, ja Magnus fick torka upp hydrauloljan). Jag började med att byta hela toapumpen – SNUSK kan man väl förkorta det arbetet med. Men nu fungerar toaletten som den ska och det känns verkligen skillnad när man pumpar. Därefter rensade jag avloppet i köket. JÄTTESNUSK! men skönt att ha det gjort i alla fall. På den roligare sidan så fick vi till den nya flaggstången och den blev jättesnygg. Tony hade arbetshelg på Adventure medan Sofia jobbade. Han hade med sig ett Bruce ankare på 15 kg som han hade förkortat hjärtstocken på. Eftersom vi bara får på ett 10 kg Bruce på vår badbrygge eftersom hjärtstocken blir förlång så var ju detta jätteintressant. Och visst passade det! Det satt som en smäck. Konstigt nog så tycke Tony att ankaret satt bättre på Adventure än på Nanny. Hm, det tyckte inte vi! Men nu vet vi vad vi ska göra för att få ett tyngre ankare i häcken. Och det är vad man hinner på en hel dag när man pausar lite i solen ibland och pratar med folk både här och där. På kvällen blev det lite grill och vi fick kaffe i Ripasso som hade finbesök från England. Roger fixade bastun till Magnus stora glädje – men jag backade och valde att krypa ner i en varm koj och sova ikapp lite efter en lång vecka. Det blåste betänkligt mycket när jag gick och la mig.

110501 Söndag:

uj, vad det är skönt att sova! Trots att dirken inne i masten hade dansat samba inne i masten hela natten i takt till vinden så var det skönt att vakna utvilad 🙂 Vinden var nordlig och gott o väl över 10 och man blåste nästan bort om man stack ut näsan – så det lät vi bli. Solen sken dock! Nu inser vi vilken bra plats vi har lite längre in i hamnen när det blåser nordliga vindar. Det är rätt guppigt här ute. Båten bredvid oss hade inte spänt sina aktertampar så hans peke lekte “nock nock” med bryggan. Men Roger var snabbt där och la en extra tamp till bryggan snett bakom oss. Härligt med räddare i nöden 🙂 På tal om räddare i nöden – vad hade vi gjort utan Tonys outtömmliga vertygslåda? Om vi saknar något så är det bara att fråga och självklart ställer han upp och lånar ut sina pinaler. Denna helgen så fick vi låna både maskeringstejp och körnare. Tack Tony – och med hjälp av maskeringstejpen fick jag målat om en hel vägg i badrummet. Det har blivit lite solkigt runt handfatet men nu är det vitt och fint igen. Magnus inventerade alla glödlampor och fick röksanerat inne i ett par av dem….. Jag har också börjat gå över hela inredningen med möbelpolish (MP 52). Lacken är rätt sliten efter den hårda rengöringen som man har varit tvungen att göra. Misstolka mig inte. Jag är jätteglad att de har fått rent båten och det luktar verkligen inte rök i båten. Vid 14: tiden packade vi ihop oss och åkte hem till släkten och årets stora våffelfrossa. Vi var rätt nöjda med helget till trots att vi inte ens lämnat bryggan. Och när Alf och Britt-Mari rapporterade 17 m/s i byarna så var jag mer än nöjd 🙂

110502 Måndag:

Mailkonversation med varvet i vanlig ordning. Tomas rapporterar att bogpropellern fungerar och att det var reglaget som var kasst! Förvånande! men gud vad skönt att den fungerar!! 🙂 🙂 🙂 Sedan hittar han inte felet på stereon som vi har problem med och vi är inte överrens om batteriövervakaren är rättkopplad eller inte. I vilket fall som helst så har vi nu ställt frågan till varvet vad de ska ha för att rita upp ett elschema. Vi tycker ju att det borde ingå, framför allt borde det ha ritats upp ett innan man börjar dra el kablar och koppla ihop saker – eller så är det bara jag som har en yrkesskada när jag tycker att saker ska projekteras innan det byggs 😉 – men det tycker ju uppenbarligen inte varvet. Och med tanke på att han som har dragit elen i båten inte jobbar kvar längre på varvet så förstår jag att varvet hävdar att ett elschema inte ingår Men vi måste på något sätt få veta saker och ting hänger i hop i elvärlden. Vi kan inte bara luta oss tillbaka och anta att allt fungerar som det ska utan att kontrollera att det VERKLIGEN fungerar. Men vi har gott hopp och tror att vi kommer att lösa detta tillsammans med varvet. Vi har också tagit beslutet att vi ska köpa en ny cylinder till hydraulstyrningen – nu börjar vi bli rädda att vår semester ligger illa till – för vi kan inte bryggsegla i fyra veckor. Då kommer jag att bli folkilsk!!

110507 Fredag:

Jag hämtade Magnus direkt från tåget på fredagen vid 16-tiden. I baksätet hade vi tre förväntansfulla killar som skulle ut med Atene och ha överlevnadsträning. När vi väl släppt av dem i Skärham och handlat helgens förnödenheter så började det gråa vädret att släppa och solen sprack faktiskt igenom. Det första jag gjorde var att testa bogpropellern. Vi hade inte ens låst upp båten när jag på skoj satte på bogpropellern och körde lite åt varje håll. Glädje! Ren och skär glädje! Den gick som den skulle. Eller? Med en stor rynka i pannan så insåg jag att varvet måste ha lämnat huvudströmbrytaren till bogpropellerns batteri på! Det är ju inte bra! När vi väl fått bort luckorna och tittar på våra brytare så ser vi att fritidsbatterigruppen är den enda som är på! VA!!!??? Förbryllade så tar vi loss alla tre huvudströmbrytarna och lägger dem på navigationsbordet. Nu så ska ju inget elrelaterat fungera i båten. Men vår bogpropeller den går! Det är nu jag sätter mig ner i sittbrunnen och gråter! Helt ärligt! hur i helvete har de kopplat? Vi bad varvet koppla ihop bogpropellerns batteri med startbatterigruppen – precis så som vi hade det innan. Varvet satte in en tredje huvudströmbrytare och denna var till bogpropellerns batteri. – OK, sa vi och frågade om batteriet fortfarande var kopplad ihop med startbatterierna och det var den enligt Tomas. Jag kände bara att nu orkar jag inte mer… Vi kan inte lita på att något i båten är kopplat rätt när man har gjort en sådan här stor blunder. När Adventure släppte förtöjningarna för att gå ut och njuta fredagsstiltjen i en boj – då var vi bra avundsjuka. Inte nog med bogpropellerskiten – det låg ytterligare en halvliter hydraulolja i akterruffen så det innebar att vår styrningsförmåga var mer eller mindre = 0. Vid halvåtta tiden hade jag deppat färdigt och tittade på Magnus och frågade om vi skulle åka ut och lägga oss i en boj! – Vi gör precis som du vill sa han och fyllde lite vatten i vattentanken. Vi fyllde dessutom på en liter hydraulolja, släppte förtöjningarna och tuffade ut mot solnedgången. Någonstans vid Smögholmarna kände jag att jag kunde börja andas igen. Vi tog bojen vid Danholmen eftersom Adventure hade snott vår favoritboj. Och vi fick en helt underbart vacker kväll med tillhörande solnedgång. Så vackert att det gör ont

110506_6403 110506_6407

110508 Lördag:

Sol, sol och åter sol så ser det ut på himlen för oss! Att äta frukost i lugn och ro samtidigt som man guppar omkring i en boj – det är lycka det! Efter frukosten röjde vi ur akterruffen och försökte hitta läckaget på cylindern. Men det var lättare sagt än gjort. Jag var ju på Hjertmans i torsdags och hämtade en cylinder från Sleipner – men den kommer inte att passa. Så vi får be dem ta hem en från Vetus och hoppas på bättre tur. Tills dess så får det bli korta turer i bra väder… Dagens korttur gick till Slubbersholmen och vi fick även sällskap av Adventure. Efter en härlig promenad runt på ön som innehöll både ödlor och snokar så landade vi (som vanligt) i en sittbrunn och njöt utav solen. Tanken var att jag skulle ha klippt Magnus och vi skulle ha bytt den knäckta mantågsfoten. Men det blev det inget med! Solen vann denna dag – och det var helt underbart. Vi fick i alla fall invigt den nya grillen!

110507_6243 110507_6254 110507_6260 110507_6306 110507_6314 110507_6330 110507_6362 110507_6365 110507_6383

110509 Söndag:

Lite kallt i vinden men ändå – helt underbart. Jag tog min balja med te med mig och hittade en klipphäll i lä och där blev jag sittandes i långt över en timme. Livskvalitet! Efter lite plock så gick vi tillbaka till Björholmen och nu fick vi bytt den knäckta mantågsfoten och det var en jobbig historia vill jag lova! Men nu är den i alla fall bytt! Kl 16 samlades vi uppe på marinan för att ha årsmöte i Båtklubben. Den stora frågan är just nu när bryggorna ska bli återställda. På lördag i nästa vecka kommer Cayenne – och då får vi leta upp en annan båtplats. Men det roliga är ju så klart att Cayenne kommer – och plats finns alltid, på ena eller andra sättet. Det tråkiga är ju bara att vi betalar för en plats som vi inte kan använda…..

110510 Måndag:

Efter att ha mailat Tomas på söndagskvällen och förklarat våra nyfunna problem med bogpropellern, så slog jag en signal till honom. Grejen är ju den att varvet vill lösa våra elproblem – de vet bara inte riktigt hur. Nu har de i alla fall lovat att ta dit en annan elektriker och kolla på batteriövervakaren samt bogpropellern. Sedan ska vi även få pris på ett elschema. Men allt detta lär inte ske denna veckan eftersom Tomas är bortrest – så vi hoppas på nästa vecka…

110513 Fredag:

Jag var och hämtade den nya cylindern till styrningen på Hjertmans. Det känns som om jag är oftare där än på ICA för att vara helt ärlig! Med dyrgripen i bagaget hämtade jag Magnus på jobbet och vi åkte mot friheten 🙂 Det blåste bra men solen sken när vi kom upp. Eftersom jag har varit lite krasslig i ett par dagar så kröp jag snabbt ner i soffan. Magnus kollade förtöjningarna eftersom det skulle blåsa rejält på natten och till vår stora förvåning så upptäckte han att en av bultarna till en av knaparna hade gått av. Det är ANDRA gången detta sker sedan vi köpte nya och kraftigare pollare….. Så nu får vi prata med Inger igen – det måste ju vara ett tillverkningsfel på bultarna. För 12 mm bult går inte bara av sådär bara!!

110514 Lördag:

Vinden hade lagt sig lite och det var nästan lite sol men inte varmt nog att ta ner kapellet. Magnus gav sig i kast med dagens stora uppgift – byta styrcylinder – och det visade sig såklart vara svårare än svårt…. Att få loss den gamla tog sin tid men att sedan få dit den nya visade sig svårare. Den gamla satt med fyra ingjutna bultar – och de passade såklart inte idet nya fästet. Vi borde kollat det innan, men ibland är man efterklok! Så det blev lite funderande på hur vi skulle sätta fast den nya cylindern, men inget av våra alternativ kändes som om det blev bra. Då dök dagens ängel upp! Patrikt tittade på vår gamla cylinder och sa – den där kan vi packa om på mitt jobb. Yes! Orsaken till att vi inte hade tänkt att packa om cylindern var att vi inte visste var vi skulle vända oss och vi var rädda över att ingen skulle ha tid i dessa stressade båttider. Sedan hade det varit skönt att veta vad det var för sorts cylinder som vi hade… så man kunde köpa reservdelar. MEN, fixar nu Patrik och BS mekaniska detta så blir vi ju överlyckliga – och dessutom inte så fattiga!!! Så längre än så kom vi inte i vårt cylinder byte. Istället landade vi i Adventure på ett glas vin 🙂 Men dagens största besvikelse var ändå när jag fick ett ryck och lyfte på locken till lådorna för våra startbatterier – det såg ut som kriget! När jag var uppe på varvet och klappade Nanny den 31/1 så var det lika fulkopplat på våra fritidsbatterier. Tomas höll med om att det inte skulle se ut så och dessa kopplingar fixade de till. Självklart skulle de ta kopplingarna till startbatterierna också. Och dum som jag är så trodde jag på det – och har faktiskt inte kontrollerat det förrän nu. Ytterligare en besvikelse och bekräftelse på att varvet inte kan det här med el. Vi måste verkligen kontrollera allt de har gjort!!!!! Ska man behöva det?? Blärk rent ut sagt! Ut på eftermiddagen kom regnet och vi var sex st som kurade ner oss i Nannys sittbrunn för middag och melodifestival. Tony fixade en AUX-kabel och vips hade vi stereoljud i sittbrunnen. Regnet bara vräkte ner och det visade sig att vår kapell numera läcker som ett såll! Visst, det brukar komma en droppe både här och där men nu bara forsade det igenom, så det blir att ta en ny tur till Hjertmans och köpa impregnering.

110515 Söndag:

Burr vad blåsigt och grinigt. Jag hade ingen lust alls att gå upp, så jag tog lång sovmorgon. Magnus gick en blåsig promenad till Ängeviken medan jag snusade sött. Resten av dagen blev det mest lite småpyssel. Ungefär hälften av inredningen har nu fått en översyn av MP53, möbelpolish, och nu börjar jag snart känna igen Nanny igen. Brandsaneringen fortsätter också så sakta. Jag hittar hela tiden nya ställen där det är svart och äckligt av sot som tex spännena till tofterna och hakarna till fönstret i doghouset. Så om ni ser mig fara runt med en tandborste så är det inget konstigt med det, jag bara städar 🙂 Vi tog också med hem hälften av sittbrunnstofterna för att försöka få dem lika fina som innan. Frågan är bara, hur får man bort svarta oljefläckar från teak? Jag kommer att slipa dem lätt och sedan köra dem med Snappy Teak men jag är tveksam till att det biter på fläckarna. Är det någon som har något tips så får ni gärna höra av er. Kanske lite överkurs att fixa detta nu, men jag blir så irriterad på fläckarna så fort jag ser dem. Fattar inte att man kan vara så klantig att man spiller svart olja över tofterna. Mummel mummel. Vår styrcylinder åkte med Patrik och Ia – och så får vi hoppas att vi får se den nästa vecka! Och då vill ut och röra på oss och inte bryggsegla. Men som sagt! Det är tur att vi har så trevliga bryggrannar som håller oss sällskap 🙂

110518 Onsdag:

I dag fick jag ett alldeles ljuvligt mail från Patrik. Vår styrcylinder är ompackad och trycktestad. Tack tack och åter jättetack 🙂 I övrigt så har varvet varit i båten och börjat kolla elfelen. De hade kopplat minuskablarna till batteriövervakaren fel, så den ska vara åtgärdad säger de. Det pågår en del mailväxling, för vi förstår inte alltid varandra, bland annat om bogpropellern – tänk vad lätt det hade varit om vi fått ett elschema bara…. 110520 Fredag: Kvällen började med en fantastisk bra klasskonsert av klass MU3N på Hvitfeldtska. Jag måsta bara få skryta lite över vår dotter som spelade elbas, flöjt och sjöng på konserten – SÅÅÅÅ BRA! I slutet av konserten så försvann Magnus ut efter ett SMS från Tony o Sofia. Det visade sig att de hade varit med om en seriekrock precis vid Angeredsbron och deras tre dagar gamla bil var bara skrot. Hjärtat for upp i halsgropen innan vi fick klart för oss att allt var bra med dem. Vi hämtade upp dem vid ICA Maxi i Kungälv och det var ett par sköna kramar när man insåg att de var helskinnade. Skärrade men helskinnade. Skönt! Men de ville inte åka hem – utan de ville till båten och det var ju självklart att de fick åka med oss. I vår sittbrunn låg vår gamla styrcylinder ompackad och klar 🙂 På bordet i salongen låg ett papper där varvet ritat upp hur det kopplat bogpropellern. Vi såg att de hade kopplat en extra kabel trots att vi uttryckligen bett dem att inte koppla något mer. Dessutom hittade jag en stor oljefläck på vår nya matta. Jag blir så trött….. Vi landade alla till slut hos Roger och Ann-Sofie. Även Martina och Mikael var på besök med sin båt. Så kvällen började trevligt och slutade trevligt – med obehag i mitten!

110521 Lördag:

När jag tittade upp på morgonen så fick jag se Adventure spurta ur hamnen. Sofia hojtade att de ville ut och ha luft! Jag kan förstå det. Med hela händelsen från gårdagen i minnet så är bästa medicinen att komma ut på havet! Vi gav oss i kast med att montera styrcylindern och efter en och en halv timmas slabbande med hydraulolja så fungerade allt som det skulle! Yippie 🙂 Vi är så glada att Patrik med BS mekaniska har hjälpt oss med detta. Tack tack 🙂 Den andra cylindern får vi lämna tillbaka till Hjertmans. Det sparar lite i kassan i alla fall. Vi släppte loss fortare än fortast och hittade Adventure på baksidan av Kälkerön. Hittade man bara lite lä så var det riktigt gott. Och vi tillbringade eftermiddagen med att göra minst möjligt. I alla fall jag och Sofia. Magnus pumpade upp gummibåten och fick igång motorn efter 15 ryck. Nu ni, nu går saker och ting åt rätt håll och det känns hoppfullt. Det stod en “grillåda” på klipporna och jag fick ett infall att vi skulle elda. Vi hittade en hel del drivved och pinnar och började leka med vår nyinköpta yxa. Vi hade jättekul! Och Tony bestämde sig för att han skulle ha färsk fisk på grillen. Jag flinade lite och tyckte att: Man får inte fisk i Sverige… Tony gav sig ut med kastspö i gummibåten medan jag och Sofia eldade för fullt under Magnus uppsikt 😉 Helt plötsligt så hörde vi ett tjut och storfiskaren rodde snabbt iland. Och visst hade han fått fisk. En jättefin öring, över 45 cm lång!! Kul! Så den hamnade såklart på grillen efter det att Tony försett den med både enbär, citron, smör och peppar. En underbart härlig dag!

110521_5953 110521_5965 110521_5968 110521_5974 110521_5987 110521_5988 110521_5998 110521_6018

110522 Söndag:

Ka-kloonnk lät det. 30 sekunder senare var jag och Magnus på däck. Vinden hade vänt – inte åt det hållet som var förväntat utan snett in i häcken och ankaret var lite griningt. Det var staget under peket som slagit i berget. Klockan var över nio så det gick ingen större nöd på oss och grundplanen var att äta frukost för att vid 12-tiden dra sig tillbaka till Björholmen innan regnet och vinden kom. Men ankaret ville inte! Så både Nanny och Adventure släppte sina förtöjningar och åt frukost inne på Björholmen istället. Och vid 11 kom regnet – med besked!!! Tillsammans med vinden. Vi gav oss redan vid 13-tiden denna dag och tog en skön eftermiddag hemma i soffan. Konstigt nog så har denna helg varit lång… Förmodligen känns det så för att saker och ting går åt rätt håll i båten.

110527 Fredag:

Vi lämnade stan direkt efter jobbet och åkte upp med vanlig förväntan. Väderprognosen var bara skit för hela helgen men det klarnade upp när vi närmade oss hamnen. Stolparna skulle nu vara nedbankade enligt marinan – och det var de ju… eller nå´t. Vår styrbordsstolpe är numera en meter högre än förra året OCH den lutar kraftigt innåt!!! Vår babordsstolpe hade vi hoppats få utbytt, eftersom den var mer eller mindre bortruttnad och väldigt tunn. Men så blev det inte. Den är nu nedslagen och lutar även svagt innåt. Såååå, vi har tappat nästan en halvmeters bredd och har stolpar som riskerar att fastna i mantåg, stöttor och vant när vi lägger till. Det känns inge bra – men vi kan inte göra annat än att prata med marinan och hoppas på att de inte har betalat fakturan till de som slagit ner stolparna 🙁 Detta kan vi ju bara inte acceptera. Men Jörgen svarade inte i telefon så vi koncentrerade oss på båtklubbens grillkväll istället. Vi var åtta tappra personer på grillön – och det var inte varmt. Men båtklubben kommer att fortsätta med grillkvällar första fredagen i varje månad (Fast inte juni då… för det är klämdag) och förhoppningsvis blir det lika trevligt då som det var i fredags. När vi inte klarade av kyla längre samlades vi i Adventure. Där var det både mysigt och varmt 🙂

110528 Lördag:

Vinden hade ökat hela natten och regnet stod som spö i backen när vi åkte in mot Stenungsund. Livs systerdotter hade mottagning eftersom hon tagit sin KY-examen i CAD konstruktion. Tanken var att vi skulle ta båten – men inte i regn och kuling. Malin hade dukat upp med massor av god mat, tårta och godis och ett par timmar senare “rullade” vi tillbaka till Björhholmen. På vägen hämtade vi Mats och Bettans bil nere vid hamnen och det var jättekul att se Cayenne på plats i Björholmen. Nu är familjen komplett som Tony uttryckte det. Regnet fortsatte att ösa ner hela kvällen och vinden var inte heller att leka med så vi packade ner oss hela bunten nere i salongen på Nanny. TV´n fick faktiskt vara på i bakgrunden eftersom det var final i Champions league så både Tony och Magnus kunde snegla lite. När vi kröp till kojs så blåste och regnade det ännu mer… Men när man ligger ordentligt förtöjd så är det bara mysigt med regn.

110529 Söndag:

Sov länge och skönt. Lång god frukost. Och trots att det var bra blåsigt så tittade solen fram mellan molnen. Vi packade ihop tidigt eftersom vi har en liten skrutta hemma som tar studenten på onsdag. Något som jag har VÄLDIGT svårt att förstå. I min värld så är det typ bara fem år sedan jag tog studenten och träffade Magnus. Helt sjukt. Precis när vi började hissa upp gummijollen så var det någon som satte på duschen. Det regnade något så hysteriskt och innan vi fått in allt i bilen så var vi blöta som katter…. Och så var ännu en helg över. Bryggsegling även denna helg, men nästa – då ska vi ut och röra på oss!! Och då är det långhelg!

110601 Onsdag:

Kl 07:00 åkte Mathilda hemifrån för att ha champagnefrukost med klassen. Kl 13:30 sprang hon ut som nybakad student på Hvitfeldtska tillsammans med 700 andra studenter. Mellan 16-19 var hela hemmet överfullt med glada och trevliga människor som ville gratta vår kära student. När allt lugnat ner sig vid 21 tiden tog vi bilen till Skärhamn där vi släppte av Carl, Martin och Nicole. Efter lite snabb handling så var vi framme på Björholmen vid ca 22:30 tiden och då var vi dödströtta. Men gissa om vi sov gott den natten.

110602 Torsdag:

Kallt och blåsigt – till och med så kallt att flytoverallen kom på. Enligt Yr så skulle det blåsa runt 10 M/S men när vi närmade oss Kråkan så ringde Tony och sa att han precis gungat igenom gapet och det var ingen angenäm upplevelse. Jag tittade lite på Magnus som genast tog av österut och vi tog smygvägen bakom öarna istället. Trots vinden var vi helt övertygade om att vi skulle ligga i naturhamn. Och eftersom Karholmen låg precis där så tittade vi in och fann att det var tomt 🙂 Men vinden var bredsida och att hinna få en tamp i berget bakom var inte att tänka på. Så jag rodde in i förväg och spände up en tamp i förväg som vi bara kunde köra in mot och sedan dra oss in på plats. Trots tampen så var det rätt bökigt och tampen skulle självklart fastna i peket och strula till det för oss. Men skam den som ger sig. Sedan var det dags att ta emot Tony. Han var själv på Adventure eftersom Sofia var i Skagen över helgen. Efter tre försök kom vi på att han skulle backa in – och det gick mycket bättre. Väl på plats med ett myller at tampar åt alla möjliga håll och kanter så slocknade vi en efter en och vi fick oss en liten eftermiddags tupplur. Tillslut tyckte vi det var bäst att väcka Tony med meddelandet att “nu är middagen klar”. Det blåste som värst upp till 17 M/S och förtroendet för Yr fick sig ytterligare en knäck. Mitt i middagen fick vi besök av ett gäng ungdomar som skulle lägga till i naturhamn för första gången. Men det gick tillslut bra och vi såg till att de låg tryggt förtöjda för natten. En tur upp på toppen fick det bli också – och trots att det var kallt så kändes det som om vinden höll på att lägga sig. Kallt!

110602_6939

110603 Fredag:

Jag vaknade redan vid sju tiden och kunde inte sova vidare. Och närjag tittade ut så var det strålande sol och helt stiltje. Jag kostade på mig en varm och god dusch. Därefter en kopp te och en bok på en klippa i ett par timmar i solen. Livet på en pinne med andra ord. I platt vatten tuffade vi sedan norrut utan klara planer. Vår autopilot Lennart visade sig vara på riktigt dåligt humör och ville inte fungera det minsta lilla – men vi beslöt oss för att låta det ärendet vila – vi är ju som bekant rätt trötta på allt som har med el att göra….. Vi gick runt Gåsö och snokade lite och med viss förvåning såg vi att den lilla ön i Vrakviken var helt ledig. Det var bara att lägga till bredsida och med en planka utanpå fendrarna så låg vi perfekt. Idag var det lite enklare att förtöja! Vi lyckades i alla fall att få lite jobb utfört. Bland annat så fick vi bytt ut den trasiga korspollaren och skruvat fast den sista toften i sittbrunnen. Ut på eftermiddagen anlände Vilja och lite senare på dagen anlände Cayenne. Självklart blev det grill ut på klipporna på kvällen och det blev en helt otroligt vacker och stilla kväll. Sicken tur man har att man har så bra vänner och en så vacker natur som vi kan nyttja. Jag tänker ofta på de stackare som aldrig får uppleva en sådan här kväll, långt ute i havsbandet.

110603_6828 110603_6838 110603_6852 110603_6901 110603_6910 110603_6893 110603_6872 110603_6913

110604 Lördag:

Rosa som en gris efter förmycket sol dagen innan men vad skönt det är att vakna ute i naturhamn. Lotta o Kjetil lämnade ganska tidigt men vi övriga låg kvar och slappade mest hela dagen. Lite starkare vind i dag men så bra som vi låg förtöjda så var det inga problem. Vi åkte på utflykt längst inne i viken för att leta vrakfynd – och jag har aldrig sett så mycket skit och plast samlat på en plats. En del saker kan man ju förstå hamnar i sjön, så som nät, fiskebaljor mm. Saker som blåser i sjön eller tappas. Men allt annat??? Vad säg som en hög med skor? Mängder av plastflaskor och annan skit. Jag förstår inte….. Utsikten från toppen var helt bedårdande. Och på kvällen blev det an någon anledning grillning igen 🙂

110604_6805 110604_6804 110604_6810 110604_6813

110605 Söndag: Nu missade Yr rejält igen. De hade rätt om vindriktningen men inte mycket mer. Det blåste gott och väl över 10 M/S nord ost när Tony kastade loss och fick enligt uppgift en fantastisk segling utomskärs till Bjöholmen. Vi hade fasliga problem att bestämma vad vi ville hitta på denna dag. Mats o Bettan ville till Björholmen men vi kände inte för att åka hem ännu. Efter mycket om och men så bestämde vi oss för att gå ÄNDA till Gullholmen. Vi kände för lite action och det kan man ju lugnt säga att vi fick. Vi lade till redan vid lunchtid och eftermiddagen med kraftig vind bjöd på stor underhållning i till-, och frånläggningens stora konst. Bland annat så var det två båtar som fick tamp i propellern. Vi snodde Esters plats precis bredvid Happie. Det räknas tydligen inte som högsäsong ännu för vi fick betala “endast” 250:- utan el. Med all sol och vår numera rejäla batteribank så behöver vi verkligen inte koppla upp oss på landström. Och tänk hur många det är som inte fattar det här med röda och gröna skyltar. Flertalet försökte lägga till på rödskyltade platser. Men hamnkaptenen på Gullholmen är vansinnigt snabb och pratade folk snabbt till rätta. Dessutom så är det en väldigt välskött marina. Bryggorna är hela och rena och ger ett stabilt intryck. Vår marina skulle verkligen behöva göra ett studiebesök här! Lotta och Joakim dök upp efter ett tag och dessutom Martin och Pålle. Som vanligt så misslyckades vi totalt med att ha långtråkigt. Men vi konstaterade att det nog inte ligger i vår natur att ha långtråkigt när vi träffas.

110606 Måndag och Nationaldagen:

Både Dansken och Yr pratat om 11-14 M/s och regn – men det var ju helt fel det med… Natten var blåsig och det kom lite regnstänk på morgonen. Solen sken och det blåste runt 5 större delen av dagen. Så nu tycker jag nog att vädertjänsterna får skärpa sig lite! Vi sa tack och förlåt till hela gänget på Gullholmen och körde ner mot Björholmen. Vi har ett litet problem med att få ihop våra motortimmar. Det är ju så att vi måste göra en service vid 50 timmar för att garantin för motorn ska gälla. Och vi är nu uppe i nästan 25 timmar. Det blir inte lätt att knö in 25 timmars körning på de två kommande helgerna och vi har inte lust att serva motorn på semestern…. Detta tål att fundera på. Väl tillagda trodde vi att vi skulle storkna i värmen. Det var 27 grader i skuggan i sittbrunnen och det kändes verkligen att åskan var på väg. Det svarta drog ihop sig inöver land tillsammans med massivt muller. Då packade vi snabbt ihop och begav oss hemåt. Vi ville slippa upplevelsen av “blöt katt” i bilen på vägen hem. När vi kom hem så var så varmt att storkna var bara förnamnet! Men redan nu börjar planeringen för semestern. Och fixa listan börjar bli lång. Men det är bara fyra arbetsdagar i denna veckan och totalt 13 arbetsdagar kvar tills semester!!!

Fredag 110610:

Tony o Sofia var gulliga att skjutsa mig upp eftersom Magnus skulle på fest och behövde bilden dagen efter för att komma upp till Björholmen. Trots den dåliga väderprognosen sken solen. Jag plockade och fixade lite i båten innan jag och resten av gänget hamnade i Cayenne. Trött som jag var så kröp jag tidigt i säng. Lite konstigt att vara själv i båten, men samtidigt en mysig känsla. Det var lite ruggigt så jag tände lampan innan jag kröp ner. Jag ville inte dra på värmen eftersom vi fortfarande inte har haft någon landladdning på tre veckor…. (Uttagen är alltid upptagna) Fast när jag tittade på mätaren så hade vi 99.4% så det hade jag ju utan problem kunnat, men men, det är mysigt med fotogenlampa.

Lördag 110611:

Jag hade ställt klockan på 09:00 och var förvånande trött när klockan ringde. Men jag drog mig upp ut sängen och kokade en kanna te. Satte mig i sittbrunnen och njöt av morgonen. Och morgon var det – kl var nämligen inte mer än 07:00 när klockan gick igång och jag hoppade upp. Larmet var från gårdagens uppvaknande i Stockholm… Jag fick i alla fall en lång morgon. Vid 10 tiden dök Magnus upp tillsammans med Store Bror Nils. Nils har en veckas semester innan han ska på Uffes bröllop och helgen var reserverad för Nanny 🙂 Ripasso och Cayenne hade föreslagit att vi skulle gå till Dyrön och med tanke på vårt behov av motortimmar så hängde vi gärna på – fast vi gick den långa vägen in i Stigfjorden och under Tjörnbron. Efter att ha konstaterat att Lennart (vår alltid ovillige och opålitlige autopilot) inte ville fungera idag heller så började Magnus och Nils fundera och diskutera felsymptom. Efter lite letande efter bruksanvisning och kopplingsschema så hittade de en glappande kontakt – och nu är den reparerad – det har jag bestämt. Väl framme på Dyrön låg snabbebåtarna förtöjda och hade en bra plats på passning till oss. Och världen är bra liten… Som grannar på andra sidan fick vi de gamla ägarna till Caroline (se Tidigare Båtar) De köpte alltså Caroline av oss och vi träffade faktiskt på dem och Caroline i Mollösund 2008. Då pratade de om att köpa en lite större båt och sälja Caroline. Och nu hade de skaffat sig en Bavaria 31 och Caroline hade flyttat till Kalingrad. Så kan det gå! Solen sken och jag sov lite i sittbrunnen medan övriga gänget gick på sightseeing. Därefter blev det grill på piren och kaffe på bryggan. Kl 22:00 var bastun bokad och vi fick till och med broder på detta äventyr. Det var en hel del andra i Bastun men den var stor och alla fick plats! Och så badade vi faktiskt! 16 grader i vattnet. Underbart rolig kväll med kul sällskap som avslutades på Ripassos utmärkta akterdäck.

Söndag 110612:

Uhu – dags att vakna igen…. Solen sken och det blev en lång skön frukost i sittbrunnen. Eftersom Jörgen på marinan kallat till informationsmöte kl 14:00 så lämnade vi Dyrön vid 11 tiden. För motor, såklart. Vi fortsatte att gå runt Tjörn medsols och fick med oss alla kringelkrokar längs med land. Solen sken alldeles fantastiskt och när vi lade till 13:30 så stod motorns timmätare på 31.1. Under tiden vi var på informationsmöte började det klia i Ingenjör Midtseters fingrar igen och när vi kom tillbaka hade han plockat isär hela bommen (nästan). Våra rev har ju inte fungerat detta året och åren innan har det varit väldigt trögt trots att det fungerat. Nu visade det sig att hela skiten var felmonterat…. Och det har det varit hela tiden! Dessutom så är tamparna överdimensionerade så allt går extra trögt. Men nu har Nils löst det och Magnus har fått bra kläm på hur hela single line systemet fungerar. Det bästa är att byta till tunnare linor – men vi får se om vi orkar det denna säsongen. Själva informationsmötet var jättepositivt. Vi ska på en hamnvakt som faktiskt går på bryggorna och tar upp hamnavgift! En ung kille som heter Victor. Och det verkar vara lite ryggrad i honom för han förklarade klart och tydligt att problem med gästbåtar på fasta platser – det skulle han lösa. Dessutom så verkar det faktiskt som om vi får en eller två nya stolpar. Bryggpålarna ska komma till hamnen på tisdag och då står våra stolpar högst uppe på listan. Det verkar lovande, men jag vågar inte tro på något förrän jag har sett det… Sååå – en aprolig och mysig helg med storfrämmande ombord. Vi är jättetacksamma att käre Store Bror fixat så på Nanny – och kul att få ha honom lite för sig själv ibland 🙂 Stor kram på dig! Och nu är det bara nio arbetsdagar kvar tills semestern.

Fredag 110617:

Det var sommarfest på jobbet och Magnus hämtade mig kl 21. Hans enda problem med detta var att det inte är så bekvämt att vara en ensam man som sitter själv i bilen, sent en fredagskväll, på Rosenlund…. Men det gick bra och han fick inga “fula förslag” 🙂 Uppe i hamnen så blev vi kalasglada. Vet ni vad – vi har fått nya akterstolpar, båda två!! och en ny bräda i bryggan. Nu är vår plats riktigt, riktigt bra. Det känns tryggt och ett bevis på att det lönar sig att tjata på Jörgen 🙂 Dessutom satt hela gänget i Ripasso och vi var inte sena att göra dem sällskap. Det var Ann-Sofies födelsedag (hon fyllde 25, såklart) och bubbel fick vi 🙂

Lördag 110618:

Vem är det som klampar på min båt???Halv nio vaknade jag av att det var någon som gick på båten. Jag skulle ju ha sovmorgon. Men det var ingen inkräktare – det var bara min morgonpigge man som hämtade grejor i bilen 🙂 Vädertjänsterna hade sagt att det skulle bli tråkigt väder men solen sken och vi var inte sena att tacka för det. Vi tuffade in i Stigfjorden och gick mot Henån. Lennart fungerade fin fint och han fick styra det mesta. Efter att ha impregnerat kapellet gav jag mig i kast med att städada i akterruffen och kom på den utmärkta iden att lägga vår spinnaker i en vakuumpåse och sedan suga ut luften med damsugaren. Nu tar den ingen plats alls 🙂 Jag gjorde samma sak med flytoverallen och vips så försvann den också 🙂 Så nu börjar det bli lite plats för Björn som förmodligen dyker upp på torsdag!!! I Henån var det inte många båtar så det var inte svårt att få plats. Men sicken trång hamn, det var inte många meter mellan bryggorna. Men duschen var varm, lång och jätteskön. Hanna kom och hämtade oss och vi fick en kalasmiddag med en underbar utsikt. Snacka om att de har en vy som är helt oslagbar. Hade jag bott med den utsikten hade jag aldrig fått något gjort! På kvällen kom regnet – och med besked.

Söndag 110619:

Och regnet det bara öser ner! Helt vindstilla och ösregn…. Och kapellet är tätt 🙂 Men det rinner fortfarande lite precis vid sömmen mot fönstret, fast det får bli ett senare problem…. Vid tolvtiden struntade vi i regnet och gick mot Björholmen under kapellet. Det är skönt att kunna åka motorbåt ibland. Magnus körde och jag fixade lite smått och gott i båten. Bland annat bytte jag fotpumpen i köket – och det blev jätteskillnad. Nu kommer det massor med vatten på bara ett halvt pump! En anslagstavla har kommit upp vid fönstret precis på styrbords sida när man kommer ner i hytten. Och så pumpade vi upp fyra nya fendrar. Dessa fendrar är hänger nu permanent på Björholmen. Vi har dragit tamp mellan akterstolparna och bryggan. På dessa tampar hänger fendrarna. Det innebär att vi inte behöver tänkta på fendrar när vi går ut och in från vår fasta plats. Inga fendrar som kan fastna i stolparna. Mindre meck helt enkelt! Regnet släppte efter ett tag och vi kunde till och med äta middag i sittbrunnen utan kapellet uppe. Vi stannade på Mollösund och fyllde smockfullt med diesel. Nu är det laddat inför semestern 🙂 Tony och Sofia låg vid bryggan när vi kom in och de kändes så underbart semesteravslappade! Ikväll gör de en nattseglig till Läsö – vi är inte alls avundsjuka…. Hoppas att de får en underbar semestervecka. Och efter det att vi lagt till på Björholmen så konstaterade vi att vi nu hade över 40 motortimmar. Det blir bra det. För nästa måndag ska vi göra 50 timmars service och sedan sticker vi på semester 🙂 Nu är det tre och en halv arbetsdagar kvar innan vi har fyra veckors seglig på schemat!

Torsdag 110623:

Snacka om att vara overksam på jobbet. Det är så att jag skäms. I vanliga fall har jag att göra varenda minut på jobbet och känner mig alltid lite småstressad för att jag inte hinner med alla avtal, offerter, anbud och kundsamtal som ska göras. Men i år hade jag bestämt mig för att varva ner sista veckan på jobbet. Istället för att rycka och slita och få något halvdant avklarat innan semestern har jag lagt energi på att samla ihop saker och skriva listor på vad jag ska göra EFTER semestern. Dessutom har jag haft massor av tid till kunderna och alla har tyckt att det är bättre om vi väntar med affärerna till efter semestern. SÅ… glad i hågen och väldigt lugn hämtade jag Magnus och Björn på Centralstationen kl 12:00. Vi var väl förberedda på att köa hela vägen upp men se, det blev det inget med. Trafiken flöt fantastiskt bra och efter en BK hamburgare och ett ICA stopp satt vi i sittbrunnen redan vid 14:30 tiden!!! Det gick inte att förstå att det var semester! Men först skulle vi fira midsommar. Och som vanligt på midsommar så skulle det blåsa fantastiskt mycket. Ut på eftermiddagen landade Adventure i hamnen efter en en veckas semester och en tripp till Läsö. Det hade varit både gungig och blåsigt på vägen över och vad vi förstod så hade det varit riktigt jobbigt. Vi stannade på Björholmen första kvällen och killarna frossade i räkor och jag flydde till Adventure. När de andra skulle grilla så gjorde vi dem sällskap på grillberget – trots att vi hade ätit. Björn tyckte att det blåste lite mycket… “Det går gäss i min whiskey” påstod han!! Adventure med den stora sittbrunnen bjöd på efterträff och som alltid och vanligt i goda vänners lag så blev det en kalaskväll.

Fredag 110624:

Midsommarafton: Cayenne hade sitt traditionella firande inbokat och Ripasso barn och barnbarn på besök. Adventure ville bara mysa och krypa ner eftersom det blåste och grinade sig riktigt rejält. Vi var lite vilsna om vad vi skulle hitta på . Tanken var ju att ligga i en naturhamn men med vindar upp till 15 m/s så hade vi ingen lust alls med det. Och att ligga kvar kändes hellre inte som ett alternativ. Nu var det ju så att vi hade förmånen att ha en mycket fin inbjudan från gänget på Gullholmen. Så jag slog Lotta en signal och frågade hur det såg ut i hamnen – det är fullt!!!! Jaha… Ligga på en halvdan plats sådär bara i 15 m/s hade vi inte lust med. -Ge mig fem minuter så ska jag kolla, sa Lotta. Och efter fem minuter så hade hon fixat en plats på Skottarns privata brygga. Tackar och bockar sa vi och kastade loss. Lagom till sillunchen lade vi till och det blev mycket skratt och sång i Happie när Lotta snurrade på midsommarstången (ca 13 cm hög) och vi andra sjöng så det stod det härligt till. Björn såg först lite förvirrad ut men kom snabbt in i det hela 🙂 Förutom mig, Magnus och Björn så hade Eva och Andres hittat till Gullholmen och till Happie. Dessutom så var Ester och Pim Pim båtarna där så det blev en mycket kul midsommar. Det blev sent för somliga och jättesent för andra. För vissa blev det jättetidigt – och det hjälpte inte vad vi sjöng – vissa ville inte vakna ändå. Och andra som ville sova fick inte sova… och när vissa till sist skulle gå och lägga sig så fastnade de i “skiktröntgen.” (Om det är jättelågt till tak i en koj – så lågt att höften slår i om du ligger på sidan – då klassas kojen som en skiktröntgen enligt Eva/Lotta) Detta var vädermässigt den grinigaste midsommaren på riktigt, riktigt länge! Det var bra blåsigt! Lotta snurrar och vi dansar runt midsommarstången 🙂 Grill skulle det vara på bryggan. Det var nästan så att vi blåste bort. Men med god vilja så går allt!

110624_7433 110624_7112 110624_7111 110624_7460 110624_7488 110624_7495 110624_7506 110624_7511 110624_7525

Lördag 110625:

Nu så – nu börjar vädret ordna upp sig. Strålande sol och 10 m/s. Men skit vad kallt i vinden. Bakom Skottarn på vår plats så var det hur läigt och varm som helst. Men stack man näsan ut runt knuten så var det “burr”. Vi sa tack och förlåt till hela gänget (igen) och gick söder ut. Tanken var att hitta en naturhamn söder om Marstrand och på det sättet knapra ihop en fyra, fem motor timmar till. Men det gick bara inte. 8-10 m/s nordligt i strålande sol och vi skulle söderut….. Efter 10 minuter så rök det ur båda Magnus öron och till slut så skrek han bara rätt ut – JAG MÅSTE FÅ SEGLA!!!!!! , Jamen, gör det då…. hur svårt kan det vara! vid 17 tiden la vi till vid en naturhamn SO om Marstrand och vi var helt ensamma – helt otroligt. Men det ska sägas – det blåste bra och alla är nog inte lika tokiga som vi. Det blev en rätt skvalpig natt men att vakna i en naturhamn är alltid helt underbart!

110626_7282 110625_7422 110625_7296 110625_7298 110625_7418 110625_7304

Söndag 110626:

Utan större dramatik fick vårt fantastiska ankarspel dra oss ut ur hamnen och sedan tuffade vi de sista timmarna ner till Hönö. Fortfarande strålande sol men grinigt som F i vinden… Inne i Klåva hamn var det dock mer eller mindre vindstilla och vi fick en smak av sommaren i sittbrunnen denna eftermiddag. Dessutom dök Magnus familj upp: Ingela, Uno och Anna. Sedan kom även Livs syster, som numera bor på Öckerö tillsammans med Kenneth. Kenneth renoverar gamla motorcyklar så han kom körandes på någon form av raritet som väckte en väldans uppståndelse i hamnen. Tänk vad många världar som det finns där man är helt nollad 🙂 Och sist men absolut inte minst så kom även Anniz med Björn och lilla Max på besök i sin motorbåt. Den lilla sexmånaders knodden var så förnöjd i sin flyväst så det blir säkert en riktig sjöbjörn av honom (hahaha). Och som alltid närvarandes på Hönö fanns dessa otroliga mängder av mopeder som körde fram och tillbaka = inte lugnt en sekund. Men Hönö är Hönö, alltid trevligt! Prinsen, Max Stocks

110626_7284

Måndag 110627:

idag är det semester på riktigt. Vid 09:00 låg vi vid bryggan hos Puzzle Marin för 50-timmars service. Vi hade uppnått 46,3 motortimmar och det var helt ok. De bytte olja både i motor och backslag. De fixade med dieselfiltrena och justerade ventilerna. Han rynkade lite på pannan när han såg kylvattensystemet till motorn….. Tror ni vi frös till is då??? Men efter mycket om och men och kontrollerande kom han fram till att man kunde göra så som vårt var gjort – men det var inte vanligt att man gjorde så….. Men i det stora hela så var installationen OK. Lite för mycket vibrationer vid tomgång med eftersom det gav sig så fort växeln var i så tyckte han det fick duga. Det kändes i alla fall som en mycket bra genomgång av motorn och vi fick många bra tips. kl 11:45 släppte vi tamparna efter det att Björn sprungit in på Pizzerian och köpt 3 st lasagne. i 4 m/s mitt i näsan och en helt underbar sol så gick vi i nästan 10 timmar rakt söderut. Efter ca 5 timmar uppstod en mindre kris ombord på Nanny. Min kära man och flaggförmanare, upptäckte att Nanny saknade Danskt gästflagg!!!! Någonstans i brandröran så hade vår lilla rödvita Dannebrog försvunnit och vad skulle vi göra??? Efter mycket om och men så kom vi på att man kunde ta flagga nr 4 ur flaggspelet och sy om den lite….. Flagga nr 4 ser ut om sen dansk vimpel fast med ett X i. Och Björn var inte sen med att hugga tag i nål och tråd och efter lite skapande hade vi något som klart kunde fungera som en gästflagga!!! kl 21:30 lade vi till i Anholt. Inne i hamnen var det helt stilla och endast halvfullt! Det var bra att det inte blåst för mycket för vi fick backa ut och lägga till en extra gång innan ankaret kände för att det låg bra. Innefrån grillplatsen hördes dragspel och sång. Dessutom en trumpet och bas… Vi gick i land och tog oss en liten pubrunda bara för att insupa semesterkänslan. Detta var verkligen värt 10 timmars motorgång!!! Björn syr flagga och demonstrerar hållbarheten i vinden….

110627_7080 110627_7084 110627_7091 110627_7097 110628_7060

Tisdag 110628:

Strålande sol och massa vind – det verkar bli ett tema denna semester (framförallt vinden). Jag vaknade redan kl 08:00 och tog mig en dusch. Till min stora irritation så såg jag att kapellet gått sönder i en av sömmarna till fönstret. Inget tyg eller fönster som gått sönder – utan bara tråden som liksom frätt upp…. Inge kul. Men det fick vara idag. När killarna vaknade vid 10 snåret så förklarade jag att det serverades ingen frukost i båten idag! utan den fick vi ta på en kro någonstans! Magnus fixade snabbt upp cykeln till mig och jag rullade bredvid grabbarna medan de promenerade (eller marscherade??) Vid 12 tiden hittade vi en kro och fick oss en Dansk öl och en Dansk frukost (lunch) ute i solen – och kocken kom ut och berättade att det skulle bli 30 grader varmt denna dag 🙂 Livet är härligt när man har semester 🙂 Efter lunch var det dags för att hitta flygfältet på Anholt. Björn flyger ju någon form av utralätta plan och därmed så ingår alltid spaning på alla tänkbara landningsplatser när vi är ute. Fast idag hade vi problem att hitta landningsbanan. Vi gick fel och runt och extralångt – men till sist så hittade vi den. Därefter var det dags för stranden. Lite blåsigt men ändå – jättehärligt. Vi var på nordsidan för där trodde vi att det skulle vara lite lä – men det är bara att inse. När det blåser på Anholt så blåser det överallt! Bada var vi i alla fall tvungna att göra – tyckte jag i alla. 17 grader – det är badbart. -Nej, det måste man INTE sa Björn. Men tro det eller ej, han doppade sig i alla fall. Jag var tvungen att fråga Björn hur han kunde vara en sådan badkruka när han inte backar för att marschera 16 mil på fyra dagar, springa maraton eller cykla Vättern runt – för det är ju alla saker som ger smärta – och det gör han ju frivilligt! Vad är skillnaden mot att bada? – Allt det du rabblade upp, det är en långvarig smärta, blev svaret. Då fungerar det bra…. (män är bra konstiga!!) Efter ett tag följde vi stranden ända bort till hamnen. Och då hade det mojnat så att det var helt underbart att sätta sig på stranden bredvid hamnen. Vi kom inte därifrån förrän kl började närma sig 19. Ut på kvällen gick vi ut för att äta en bit men allt var jätte dött. Det slutade med att vi tog en svindyr pizza på ett ställe där det var bara vi… Men men, hellre det än att inte få plats alls! Att ens orka närma oss grillplatsen och dessa gnällande “jazzmusiker” det fanns inte på kartan. Att de orkar hålla på så. Särskilt när ingen av dem kan en hel låt eller någon låttext…. men men, alltid roar det någon! På kvällen i sittbrunnen med en drink i handen så klagade Björn på att han var solbränd (som vanligt). I år var det fötterna som har fått ta värst stryk. Då replikerade Magnus blixtsnabbt -Men, det kan ju inte vara någon fara, för det är ju långvarig smärta, och den hade du ju inga problem med, eller? Det var längesedan jag skrattade så!!! Och vilken dag – Anholt är verkligen en fin ö att cykla runt på!

110628_7228 110628_7227 110628_7236 110628_7240 110628_7235 110628_7248 110628_7064 110628_7073

Onsdag 110629:

BONK!!!! trettio sekunder senare var Magnus och jag på däck. Det visade sig att draggen släppt och vi dunkade med peket i brygan. Eller att någon kört loss den. Det händer ju hela tiden i denna trånga hamn. Båten bredvid oss i lä hade gått och därmed åkte häcken ner till nästa båt! Men han försäkrade att det inte var någon fara. Vi låg bra på honom. Magnus och jag for runt i hamnen för att hitta en gummijolle att låna. Vår har vi ju packat ner och lagt på däck för att slippa den i trånga Danska hamnar. Magnus fick snabbt napp och kom roende. Det var inga större problem att ro ut draggen och sedan fick den ligga och götta ner sig i dyn medan jag lååångsamt drog in blylinan med ankarspelet. Sedan satt den som berget. Och det var bra. För med 10 m/s rätt in i sidan så är det inge kul att inte tro på sitt ankarfäste. Minst 30 % av alla i hamnen hade problem med den starka SV:liga vinden. Och eftersom klockan nu passerat 08 så var det ingen idé att gå och lägga sig igen – så det blev frukost! Först vid 14-tiden vågade vi lämna båten och gå en tur i hamnen och käka lunch! Det blev en slappedag i solen denna dag och när vinden la sig på eftermiddagen så var det helt underbart på stranden idag också. Tanken var att grilla idag – men jazzmaffian hade inte gett sig av och inne vid grillplatsen stod det stilla och luften bara hovrade – så jag vägrade. Faktum är att vi tog fram grillpannan och käkade gott i sittbrunnen 🙂 Killarna avslutade kvällen på en av restaurangerna där det visst spelade ett bra funkband. Men tydligen var det inte mer än 20 pers i publiken när Magnus och Björn drog sig mot båten igen. Då sov jag sött och var mer än nöjd med mitt avslappade semesterliv. Solgrabbar på stranden

110628_7068

Torsdag 110630:

05:30 gick larmet på telefonerna och kl 06:00 gled vi ut genom vågbrytarna med storseglet hissat. 4 M/S och vinden mitt i näsan… Men det tog inte lång tid, så kom den nordvästliga vinden som de lovat och vi fick riktigt bra gång över till Grenå. Frukost under gång och solen sken… Men inte sålänge. När vinden vände kom regnet och det kom med besked. Liv var fortfarande trött och kröp ner och la sig (lyxlirare :-). Överseglingen till Grenå gick bra om man bortser från regnet och att vårt ett år (svindyra) gamla köksfönster LÄCKER SOM ETT DJÄVLA SÅLL NÄR DET REGNAR OCH VI LIGGER PÅ BABORDS BOG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Fönstret är öppningsbart – men det är inte där det läcker. Det läcker från hela undersidan på åtta-tio ställen. Jag blir så trött att jag inte ens orkar skriva mer om det – men gissa om Ö-Metall från Hönö kommer att få sig ett surt samtal när jag har lugnat ner mig!!!. På den roligare sidan kan berättas att ca 10 NM från land så fick Nanny en fripassagerare! En liten fågeln – typ stare eller trast av något tag satte sig på akterdäck och ville inte flytta på sig. Han var med ända tills vi gick genom vågbrytarna i Grenå – då smet han mot klipporna och landade med en krasch! Han var nog inte helt 100…. Men efter kraschen hoppade han iväg så det gick nog bra trots allt. Konstig nog så är det dyrare att ligga i Grenå än på Anholt! men här ingår åtminstone elen. Lunch på stan och därefter hittade vi en båtaffär som hade en Dansk gästflagga – så nu är ordningen återställd ombord 🙂 Liv passade på att köpa ett par nya regnbyxor. De fina som jag köpte i höstas är helt pusts väck. Nu blev det ett par Helly Hansen med riktiga axelband och allt. Dessutom så inhandlades en nål för kapellsöm. Efter lunch var det dags för Björn att packa ihop sina säckar och bege sig bort till färjan. Han ska åka till Varberg och sedan ta tåget till Stockholm. Jag tror att han skulle vara framme först vid 24 tiden i natt. Lång dag för Björn. Vi tackar för besöket och ser fram emot att han kommer nästa år igen. I år var det 7:e året i rad om han var med 🙂 Och det är alltid lika roligt att ha honom med!! När Björn promenerat bort till färjan så tog Liv tag i att sy ihop kapellet. Och det tog inte mer än en timma att sy ihop ca 75 cm med plastfönster och tyg. Och det blev faktiskt riktigt bra. Jag använde noggrant de gamla hålen både i plast och tyg och sydde med vaxad nylonlina. Så jag tror att detta kommer att hålla resten av säsongen i alla fall 🙂 Så nu kan det regna bäst det vill! Men enligt väderrapporten så är det bara i dag det ska regna – i morgon ska det klarna upp igen, och då är frågan var vi ska bege oss??? Vad härligt det är med semester 🙂

110630_7206

Fredag 110701:

Klarna upp pratade de om igår… Pyttsan! Dimma kallt och grining det var vädret vi vaknade upp till. Jag gick upp vid sju och tog en iskall dusch! Frågan var om de hade glömt att sätta på varmvattnet. Mummel, mummel. Men efter en god frukost så började humöret ordna upp sig och kl 09:00 gick vi ut genom vågbrytarna med hissad stor. Väderprognosen sa västligt 5-8 m/s med vridande till nordväst och det passade oss som ville söderut alldeles utmärkt. Vi fick en fin seglats ner men jag propsade igenom en revning eftersom vindmätaren ständigt var uppe och lekte på 12… Vi fick stötta med motorn en liten timme eftersom vinden aldrig vred på nord och efter en mycket guppig och gungig resa hamnade vi på Samsös västligaste hamn, Mårup. Att jag klarade av att laga tortellini till lunch idag var en ren bragd. Och vårt styrbordsfönster över köket läcker fortfarande som ett såll!. Tanken var att vi skulle gått till Tunö idag, ett tips vi fått från Roger på Ripasso – men det var lönlöst. För i går började festivalen på Tunö och då valde vi efter viss tvekan det lugnare Mårup. Vi plockade helt fräckt en bredsida för båtar över 11 meter (med badbrygga och peke så är vi ju gott och väl över 11 så det var ju inget att prata om). Efter ett tag kom det in rätt mycket båtar och flera kom från Tunö. Vi hörde hur de pratade om att det var sådan oväsen på Tunö att det inte gick att ligga kvar där. Och fler båtar kom in hela tiden och chansen för att bli “inbåtad” var tydligen överhängande på Tunö. Vi tyckte i och för sig att det lät lite kul – men tydligen var det biljetter till allt och det mesta slutsålt så vi valde att ligga kvar och käka tacos på kvällen. Björn hörde av sig och meddelade att det var strålande sol i huvudstaden med 25 grader – jag tror att han ljuger…. Igår köpte jag ett par Helly Hansen seglarbyxor i Grenå. Ett par rejäla saker med hängslen och allt och dessa har jag bott i hela dagen! så jag väljer helt enkelt att tro att Björn ljuger! I Grenå träffade vi en norsk båt som bjöd på en ankardram – när de la till i Mårup strax efter oss så fick vi anledning att bjuda tillbaka – och tänk, Reid var från Nestun (där man köpte öl när jag var ung 🙂 nära Bergen och dessutom hade han gått på gymnasiet i Os, världen är verkligen inte stor! Vår långsida visade sig att vara mäkta social och vips hade vi två par på kaffe i sittbrunnen. Det var Peter och Birgitta (med hunden Cilla) och Hans och Cilla. Snacka om förvirring med namnen – men kvällen blev lång och trevlig med många skratt 🙂 Bra segling denna dag På väg in mot Mårup, Samsö

110701_7702 110701_7718

Lördag 110702:

När vi vaknade på morgonen hade vi redan tagit beslutet att ligga kvar. Det fullkomligt öste ner och vinden ven i riggen. Så det var bara att somna in igen – lycka!! Sedan var jag lite grining när jag väl gick upp och insåg att vår fina hamnhandbok – Komma, legat under köksfönstret och därmed så var den genomblöt. Dagen tillbringades under kapellet med lite småfix. Bland annat så fick vi borrat upp det sista hålet till friskluftsintaget till värmaren – så om det inte fungerar nu så blir jag helt rabiat! Magnus gick igenom tre belysningsarmaturer som inte fungerade och fick i alla fall ordning på en – de andra är bara att ge upp och så får vi se oss om efter nytt. Ut på eftermiddagen så släppte regnet och vi träffade Peter, Birgitta, Cilla, Cilla och Hans uppe i seglarhuset på ett glas vin. Vi orkade inte laga mat idag så det blev var sin saftig hamburgare 🙂 Kaffet stod Peter och Birgitta för i deras båt och vi fick ytterligare en trevlig kväll 🙂 Tänk att man kan ha det så bra – trots att man är både inblåst och inregnad och det fina semestervädret bara vägrar att infinna sig. Men det som däremot börjar infinna sig är semesterkänslan och lugnet i kroppen.

110702_7698 110702_7696 110702_7687 110702_7686 110702_7685

Söndag 110703:

Nu kröp det i kroppen och vi ville ut och segla igen. Det blåste gott och väl 8 m/s när vi gick på morgonen och sol var det inte att tala om. Grå himmel och någon form av regn/dis/dimma över allt. Men vi fick en fin segling ner till Middelfart. Den enda som var lite surt är att vår vindmätare beter sig mycket konstigt. Den lägger av och liksom fryser i vissa lägen och sedan tappar den kontakten med vinsnurran. Blääää – det är en semester där allt går sönder i år!! När vi sedan tog ner seglet och Magnus skulle stänga stackpacket så sprack det i sömmen!!! Och det är ju inte gammalt – dubbelblääää. Det visade sig att Peter, Birgitta, Cilla och Hans också skulle till Middelfart… Så vi gjorde sällskap – i alla fall framme i hamnen. För vi har ju inte båtar av riktigt samma klass. Peter o Birgitta seglar en X båt. En X-372 (tror jag) och Hans o Cilla har en Elan 37. Alltså, de seglar ju åtta varv runt oss när vi tycker att vi gör bra fart. De gick från Mårup en timme efter oss och var framme 45 minuter före oss… Men å andra sidan hade de redan kollat in hamnen och hade spaning på en perfekt plats till oss. Och det är klart att man tackar och tar emot när det står en välkomstkommitté på kajen 🙂 Och sedan har ju Hans och Cilla en kolfiberratt och det gör ju minst en knop på farten enligt Hans – och det kan man ju inte tävla med!! Vi låg inte i gamla hamnen i Middelfart för där var det bara skvalpigt. Istället hade förtruppen hittat en ny liten hamn ett par hundra meter ifrån som var jätteskyddad och bra. Vi promenerade in till Middelfart och det märktes att detta var en stad med anor. Massor av gamla hus – och massor av modern arkitektur – allt i en enda röra. Men på något vänster så fungerar det…. Vackert och hemtrevligt. Hans o Cilla hängde med och käkade en bit på en restaurang och sedan blev det kaffe för hela gänget (nej, jag dricker fortfarande inte kaffe) i deras båt. Det börjar bli en riktigt eskader av tre svenskebåtar det här! Fin segling, men Nanny lutar rätt bra.. Tumlare i mass 🙂 Cilla x 2 Middelfart var mycket vackert och gammalt och nytt blandas hejdlöst. Middag i solen

110703_8661 110703_8675 110703_8719 110703_8712 110703_8737 110703_8742 110703_8734 110703_8758 110703_8754 110703_8730 110703_8763

Måndag 110704:

Jag gick upp kl 07:30 och gick till bageriet för färska frallor samt till slaktaren för att hitta grillmaten till kvällen. Men jag hoppade över entrecoten för 335 DDK/Kg… Men jag hittade en massa goda korvar och annat mums. Vädret var inget att hurra för, utan regnet hängde i luften och solen lös med sin frånvaro…. Vi 10 tiden kastade vi loss och gav oss ner genom Lilla Bält. Vinden var för en gångs skull helt obefintlig så det fick bli järngenua hela vägen ner till Aarö. Den så beryktade strömmen var inte heller så stark och tro det eller ej – nu sprack solen igenom och det blev riktigt varm och skönt. Vi tog itu med vårt läckande köksfönster! Magnus tvättade rent och jag drog dit en äckligt tjock korv med sika i överkant av fönstret. Det måste vara på uppsidan av fönstret som det läcker + det att en av listerna på insidan inte sitter riktigt på plats. Men idag fick räcka med sika på utsidan. Vår eskader blev fulltalig även denna kväll och för en gångs skull var det riktigt skönt att sitta ute och grilla 🙂 Aarö kan verkligen rekommenderas. Lilla Bält är vackert! Här kör vi om Medström (ja, för motor såklart) Gott om plats i Danmark! Grillning Kaffepaus i Nanny Av en händelse så fångade jag denna sekvensen. Måsen har plockat en krabba ifrån barnens krabbhink, mitt framför näsan på dem, och helt förtvivlade började de jaga måsen. Måsen tappar först krabban men tar god tid på sig och fångar krabban på bryggan igen och flyger sedan därifrån till barnens stora förtvivlan….

110704_8615 110704_8616 110704_8617 110704_8643 110704_8625 110704_8635 110704_8653 110704_8613 110704_8602 110704_8592

Tisdag 110705:

Duggregn – är det någon som är förvånad?? När jag tankade vatten spolade jag rejält över vårt köksfönster – och läckan har klart minskat. Men en är inte borta, så nästa steg blir att fixa till den lösa gummilisten. Vi kastade loss och käkade frukost under gång. Även idag blev det motorgång – för det existerade inte vind. Inte för en Rasmus i alla fall. Duggregnet gick över till dimma och vi var glada att vi hade vår radar för det var rena rama ärtsoppan. Efter en broöppning lade vi till i Sönderborgs lystbåthamn med Peter o Birgitta ett par båtar bort. Solen bröt till sist igenom och vi tog en tur in till centrum. Jättemysig stad. När vu skulle äta så blev det ett mysigt ställe mitt på torget och till och med Magnus hickade till när maten kom på bordet. Detta var det största och godaste Stjerneskudd han ätit på länge – trots att de hade glömt sparrisen. Min hamburgare var också löjligt stor och löjligt god. Men jag är inte van vid en jättenäve stekt lök på mina hamburgare och för att skona min mage så plockade jag faktiskt bort den. Mängden pommes var också i den överdrivna klassen. Jag tror inte jag fick i mig mer än en tredjedel. Tillbaka i båten så var vår eskader fulltalig igen. Imorgon ska vi bara ligga kvar och ta det lite lugnt – innan vi ger oss över gränsen ner till Tyskland.

110705_7652 110705_8421 110705_8434 110705_8436 110705_8438 110705_8472 110705_8505 110705_8513 110705_8518 110705_8528 110705_8532 110705_8560 110705_8561

Onsdag 110706:

Vi låg som sagt kvar i Sönderborgs hamn. Men vi tog oss en långpromenad. Ja, nästan i alla fall. Jag cyklade och Magnus promenerade. Det blåste rätt bra men solen sken och vi fick en fin tur upp till en gammal skansk på Dybböl. Här hade Danskarna försvarat sig i 10 år innan de förlorade ett slag 1864. De hade byggt upp ett helt museum runt platsen och vi tog oss en sväng inom och blev lite utbildade. Bland annat så måste jag erkänna att jag inte hade en aning om att Danmarks gräns mot Tyskland blev till så sent som 1920. Jag sov nog på den historielektionen men man lär så länge man lever helt enkelt! Med vårt nyinköpta kontaktlim så tryckte jag också dit den lösa listen i fönstret och nu håller vi tummarna att det ska bli tätt. Vi åt middag i sittbrunnen när åskan drog in. Vi hade satt upp halva kapellet för att kunna sitta i solen men ha lite lä för de 8 till 10 m/s som vi hade in från styrbords sida. Helt plötsligt vände vinden 180 grader och båten bara la sig ner på sidan. Jag slängde ett öga på vindmätaren och den visade. 21.9 i m/s!!! Då är man glad att man ligger bra förtöjd. Sedan kom regnet och det var rena Niagarafallet. Och det verkar som vårt fönster är tätt 🙂 Kaffet denna kväll intogs hos Hans och Cecilia. Det blev sista kvällen med gänget för Hans och Cecilia skulle vända hemåt via Köpenhamn och Birgitta o Patrik skulle ner till Kappeln i Tyskland. Roligt har vi haft på vår eskader i alla fall och vi pratar om att mötas till hösten och ta en bastu på Dyrön!

110706_8401 110706_8406 110706_8418

Torsdag 110707:

Gick upp vid 07:30 och konstaterade att det var strålande sol OCH stiltje. En kombination vi aldrig har varit med om under denna semestern. När vi gick ut genom pirarna så var det platt vatten. Så det blev frukost under gång och Lennart fick styra medan vi satt i solen och latade oss. Vi tuffade på rätt låga motorvarv för vi kände ingen brådska med att komma in i hamn en dag som denna. När man går in mot Flensburg så har man Danmnark på ena sidan och Tyskland på den andra. Och här upptäckte vi något konstigt. Alla tyskar slutade att hälsa när de kom in i Tyskland?? Inte alla kanske – men i alla fall 95%, skumt tycker jag. Precis innan Flensburg stannade vi motorn och tog oss ett dopp – kallt, men skönt! Ingen värme i havet i år! Väl inne i Flensburg så började platsletandet. På den västligaste sidan låg en massa gamla fartyg och där fick man inte ligga. Det fanns dessutom en liten fin flytbrygga där, men den var bara för träbåtar!!. Vi hittade i alla fall till slut en plats – längst in, med stolpar i häcken men liksom bredsida mot kajen. Det blåste ju noll när vi la till men hur vi skulle ta oss ut, det var vi inte på det klara med – men det får väl lösa sig tänkte vi. Det visade sig att vi verkligen fått sista platsen för efter oss så dundrade det in båtar som alla vill ha plats. Till slut så låg det tre båtar utan på varandra mot bryggan bakom oss, så om vi hade några idéer på att gå därifrån så kunde vi bara glömma det. Vi var helt enkelt inbåtade! Vi tog en tur på stan och det var verkligen en mysig gammal stad och det visade sig att vi hade lyckats pricka in en ångbåtsfestival! I tre dagar skulle det vara massor av ångbåtar och tivoli med olika försäljningsstånd mm mm. Så vi beslutade redan där och då att vi skulle ligga kvar ett par dagar. Flensburg är även känd för sin rom (den man dricker) och när vi slank in på en liten gård, bara för att det såg mysigt ut så hamnade vi på romprovning. Men det är ju inget för mig, så det var Magnus som fick stå för det mesta av provandet och eftersom det inte var så dyrt köpte vi med oss en flaska hem som ett minne. Lite kul med Flensburg är att alla pratar tyska – och danska. Men inte engelska… Inte mycket engelska i alla fall.

110707_8352 110707_8363 110707_8360 110707_8355 110707_8354 110707_7649 110707_7647 110707_7643 110707_7641 110707_7632 110707_7630 110707_7627 110707_7625 110707_7618 110707_7614 110707_7609 110707_7608

Fredag 110708:

Det hade regnat hela natten och det första jag gjorde var att kolla köksfönstret. Och det var näääästan tätt. Ett par droppar bara. Så det får duga just nu och så får det bli en diskussion med fönsterfirman efter semestern. Magnus promenerade iväg på förmiddagen för att hyra en bil. Det var en tre, fyra kilometer att gå så jag bestämde mig för att vara lat och bli hämtad. Men det gick sådär – för Magnus ringde efter en timme och sa att man inte fick hyra bil utan pass. Så jag låste båten och slängde mig i en taxi. Vi fick oss en LITEN Fiat – helt ny, som var vår under hela helgen för nästan inga pengar alls 🙂 Vi passade på att köra till Fleggard och handla lite sedan parkerade vi bilen och gick på festivalen ett par timmar. Hu vad de pustar och stönar alla ångmaskiner – och så ska de tuta hela tiden 🙂 Ut på eftermiddagen var väderprognosen regn så vi satte oss i bilen för att åka till Kiel och titta på slussningarna. En gång, förr eller senare så kommer vi ju gå Kielkanalen och det hade varit roligt att se en så stor sluss tyckte vi. GPS´n visade oss till en utsiktsplats med MASSOR av människor. De stod och tittade på slussningen av ett jättestort kryssningsskep som hette Aida. På skeppet stod massor av folk och vinkade och publiken vinkade glatt tillbaka – hm…. folk har underliga nöjen. Vi åkte vidare och hamnade i världens åskskur. Det var knappt så att vindrutetorkarna klarade av att vispa undan vattnet men det hela var snabbt övergånget och vi hittade en annan utsiktsplats via GPS´n i Rendsburg och vi tyckte att det var värt att chansa så vi åkte dit – och jag måste bara säga att jag aldrig sett på maken. Först blev vi lite besvikna för den hängbrosfärja vi skulle se på var inplastad och under reparation. Färjan hänger alltså under en järnvägsbro. Jag har snott en bild från deras hemsida så ser ni vad jag menar. Sedan såg vi en stor folksamling nere vid vattnet ca 100 meter bort så vi bestämde oss för att parkera och se vad som hände. Där satt folk med sina picknickkorgar och stolar och tittade ut på floden – vi fattade ingenting!!! Men helt plötsligt sprakade det till i ett par högtalare och på mycket tydlig tyska fick vi förklarat för oss att nu skulle det snart komma ett skepp som hette Aida. Magnus och jag tittade förvånat på varandra när högtalarrösten drog upp alla tekniska data om skeppet och dessutom så hade skeppet minsann TVÅ olika tutor… När skeppet kommer runt kröken så reser sig alla upp och börjar vinka – och högtalarna spelar musik ur operan Aida. Då börjar skeppet tuta och alla jublar! Samtidigt kommer det ett tåg över bron som tutar som av bara h-lv-t-… och båten tutar glatt tillbaka med sina två olika tutor. Det visar sig att vi är på Rendburgs mottagnings plats där de hälsar alla (och då menar jag ALLA) båtar välkomna. Och folk sitter här och vinkar till båtarna hela dagen. En glad tysk förklarade för Magnus att – imorse var det inge bra – för då var det dimma så vi såg ingen ting! Då kunde jag inte hålla mig längre utan jag började asgarva och jag var tvungen att gå där ifrån, för jag tyckte att hela situationen var helt absurd. Magnus och jag satt i bilen på väg tillbaka till båten och kunde bara inte sluta skratta 🙂 Vill ni läsa mer om detta fenomen så har jag lagt en länk här. Väl tillbaka i båten så var festen i hamnen i full gång. Vi var nu rätt glada över att det var låsta grindar ut till bryggorna för det satt hur mycket folk som helst bara ett par meter från båten som grillade och hade hur trevligt som helst. Vår oro över att det skulle bli jobbigt att ligga så nära visade sig helt obefogad. Det var helt enkelt en massa ungdomar som bara umgicks och hade trevligt – inte en massa bröt som vi trodde. Vid 23 tiden så avslutades allt med ett fyrverkeri – ganska stort, inte GP på nyårsaftonen klass men ändå helt ok. Därefter stängdes tivoli och annat ner och vi sov gott den natten också.

110708_7993 110708_8009 110708_8010 110708_8011 110708_8012 110708_8016 110708_8019 110708_8021 110708_8028 110708_8057 110708_8073 110708_8094 110708_8109 110708_8129 110708_8144 110708_8273

Lördag 110709:

Vi vikte denna dagen till bilåkande och hittade en kustväg som var blåmarkerad på vår karta som vi tyckte kunde vara lämplig att följa. Men hur vi än försökte så kom vi inte ut på kustvägen och GPS´n var inte till mycket hjälp. Det visade sig efter ett tag att den blåmarkerade linjen vi försökte köra efter var en cykelväg…. så det var kanske inte så konstigt att vi inte hittade den. Men vi fick se mycket annat fint när vi ändå höll på och körde omkring. Vi åkte även till Kappeln och Sleichweg och tittade oss omkring och det är väldigt mysigt att åka omkring helt oplanerat en hel dag. Dagen avslutades med en middag i Flensburg som var helt Magnusstil. Äntligen fick han sin Schweinsaxe med surkål och knödel och andra konstiga tillbehör. Jag nöjde mig med en mycket god gulaschsoppa. Nästan lite “sällskapsresanvarning” på den soppan – men jag höll mig från att kommentera till servitrisen – jag tror inte hon hade fattat ett skämt från Snowroller med Lasse Åberg 🙂 Festivalen ångade på (ha ha) även denna dag och vi började undra hur folk orkade med oväsendet hela tiden. Flensburg är som sagt en mycket mysig stad – med ett undantag. Det hörs sirener minst var femte minut dygnet runt. Antingen så händer det väldigt mycket här eller så tycker förarna om att höras, vad vet jag?

110709_7570

Söndag 110710:

Strålande sol och 5-6 m/s och vi ville bara kasta loss och komma ut och andas havsluft igen. Nu var vi färdiga med storstan! Magnus lämnade bilen trots att vi kunde ha den en dag till. Vi fick flyttat på tre st båtar som låg bakom oss och trixade oss ut till friheten. Vi började med platt läns och jag fick för första gången tillfälle att använda vår spinnakerbom. Vi köpte ju en spinnaker med bom i höstas, precis innan vår kära gumma fattade eld – och därför så har vi inte riktigt hunnit jobba med detta. Bommen passade bra och efter lite trix med både upphal och nedhal så gjorde vi bra fart ut i fjorden. Och det var så härligt – att få segla i bikini utan att frysa – det är livet det. Och seglade gjorde vi denna dag. Det började med att vi seglade om en 30 fots Jeanneau. Till vår stora förvåning ska tilläggas – för vår gamla tunga dam med sina trasor till segel ska i dessa lätta vindar inte ha en chans mot en sådan båt. Därefter så seglade vi om en 40 fots Bavaria!! Då fattade vi ingenting. Våra alternativ var att 1: Vi är grymt bra på att segla. 2: Personerna i de andra två båtarna är grymt dåliga på att segla. Om du frågar mig så väljer jag alternativ 1 och kanske lite alternativ 2 också 🙂 Tanken var att vi skulle gått till Gelting Mole i Tyskland men klockan var bara två och vi hade ingen lust alls att lägga till i hamn igen så vi styrde mot Söby på AErö. Den platta länsen kom tillbaka och läget var perfekt. Vi plockade fram spinnakern ut sin vakuumpåse och satte fast block i akterknaparna. Därefter bet jag ihop och skickade upp spinnakern med hopp om att den inte var snurrad på något ställe och med ett underbart “boff” ljud så stod den där! Hur bra som helst. Jag kopplade spinnakerbommen och satte mig på akterdäck och bara njöt av synen. Tyvärr är ju numret i seglet 126 och vi har 166 – så vi får se till att ändra en siffra. men vem bryr sig?? Vi fick segla spinnaker med Nanny för första gången och det gav helt klart mersmak! Det blåste ju inte mer är 3-4 m/s men det gäller ju att ha lite rutin innan man plockar upp den i starkare vindar. Tyvärr upptäckte jag ett hål i seglet när jag tog ner det… men det går säkert att laga. Det var helt stiltje när vi gled in i Söby. Vi gick vår vana trogen längst in i hamnen och där fanns mycket riktigt en bra snikplats, längssides en brygga. I och för sig så stängde vi in båten framför oss men det var inga problem. Mangus stack fram fören så jag kunde fråga om det gick bra. Upp ur båten så hoppade då vår trevlige danske granne från Flensburg upp och skrattade gott att det gick så bra så. Han hade fått en väderprognos av oss och propsade på att få betala med två kalla öl. Så nu fick vi betala tillbaka med en ankardramm! Längre ut på bryggan låg en Rasmus som jag var tvungen att spioner på. Och det var en Rasmus vi inte sett tidigare. Jag blev snabbt ombordbjuden av det trevliga tyska paret. De hade rullbom och bytt till selftailingwinchar (vilket just nu står högst upp på min Nannyönskelista!) De berättade också att de bodde mitt inne i Tyskland och hade 5,5 timmars bilkörning för att komma till sin båt. De bodde i i bergen och det var inte ovanligt med 4-5 meter snö på vintern – hugaligen, det hade jag ALDRIG klarat av! Deras Rasmus kommer att dyka upp under Andra Rasmusar så småningom. Nanny seglar spinnaker 🙂 Måndag 110711: Sol och bra vind! Det är så man inte tror att det är sant. Vi fick en fin segling in till Svendbort. När vi närmade oss den trånga passagen så fick jag en flashback från Bohuslän. Helt plötsligt fanns det en massa motorbåtar runt oss – något vi inte har varit vana vid de senaste veckorna. Nu är det ju inte just motorbåtarna som jag har något emot – utan det sanslösa svall som alldeles för många motorbåtsägare drar upp. I Danmark och Tyskland är det helt enkelt inte så många sådana båtar. Vilket vi som seglare tycker är skönt 🙂 Det som också skiljer från Bohuslän är att här seglar alla – ÖVERALLT och ALLTID. Även vid motvind! De segelbåtar som ses gå för motor är väldigt få måste jag säga. Sedan är ju ytorna väldigt stora och skyddade så det är inte någon direkt trängsel. Däremot så märker vi nu att allt fler har gått på semester – för nu kan vi inte välja och vraka på platserna längre. Men det är fortfarande inte Bohusläntrångt – långt ifrån 🙂 Svendborg visade sig vara en riktigt mysig liten stad och vi satt på en servering och filosoferade rätt länge innan det var dags för en lugn middag i båten. Svendborg visade sig vara ett fynd

110710_7811 110710_7823 110710_7825 110710_7828 110710_7850 110710_7864 110711_7563

Tisdag 110712:

Jättebleke och sol. Det stod tidigt klart att idag blir det järngenuan som får jobba. Vi käkade frukost vid gång och fick en härlig tur ut till Omö. Här hade vi stämt träff med Ripasso och endast 20 minuter efter oss så lade de till på bryggan bredvid. Värmen var tryckande så vi packade våra badväskor och tog oss till stranden 100 meter bort. Det blev en lugn och skön eftermiddag på stranden med både bubbel, kräftor och en eftermiddagslur 🙂 Ut på kvällen grillade vi och hamnade sedan i Ripasso. När vi slängde ett öga på väderprognosen så insåg vi att det lågtryck vi visste skulle dra över under torsdagen hade fördjupats och redan under onsdagen skulle det blåsa upp till 15. På torsdagen var det nu snack om massor av regn och långt över 20 i byarna…. Jaha! Snopet, tänkte vi, men beslutade oss snabbt för att ta det med gott mod. Det finns värre ställen att bli inblåst på och dessutom så har vi ju gott sällskap av varandra. Härlig kväll på Omö

110712_7552 110712_7554 110712_7783 110712_7778 110712_7555

Onsdag 110713:

Doing, doing, doing, doing, doing, doing, doing, doing, doing, doing, doing, doing, doing. Det är otroligt vad ett spinnakerfall kan väsnas när det börjar blåsa. Vid 06-tiden kunde jag inte ignorera oväsendet längre, utan det var bara att ge sig upp i regnet och blåsten för att spänna upp fallet. Jag svor lite för mig själv för det var ju jag själv som fuskat efter spinnakerseglingen i söndags. En blick på vindmätaren visade 10 m/s innan jag kröp ner i kojen och värmen igen. Först vid 10 tiden stack jag upp näsan och kunde i alla fall konstatera att det slutat regna men vinden hade ökat till ca 12-13 m/s. Vid lunchtiden tog vi en promenad med Roger och Ann-Sofie för att utforska ön. Ingen stor ö, kan man ju säga. Men vi tänkte att en kro att käka lunch på, det måste de väl ha. Efter en kilometer hittade vi köpmannen, som hade stängt mellan 12 o 15 men konstutställningen hade servering och vi fick i alla fall en öl innan vi vände tillbaka till hamnen och öns enda restaurang. Killarna beställde lunchen som bestod av en trerätters med sill, panerad fisk, och köttfrikadeller – en höjdare, visade det sig. Eftersom jag inte äter fisk och Ann-Sofie tycker att sill är sisådär gott – så frågade vi om de hade något annat – men nej det hade de inte. Men vi kunde gå in till korvmojen och beställa mat där, så skulle han se till att den blev serverad inne hos honom. Så vi gick in i dörren bredvid och beställde var sin grillad kyckling med pommes och 15 minuter senare fick vi vår mat serverad på restaurangens tallrikar. Lustigt, men det funkar ju 🙂 Efter kaffe o chokladkaka i Nanny var det dags för semifinal i damernas fotbolls VM. Sverige mötte Japan och med lite trix i restaurangen så fick Roger ordnat så vi fick låna TV´n. Det var mer eller mindre bara vi på restaurangen – resten av campingen och hamnen höll sig tydligen till sitt. Sverige förlorade i alla fall till vår stora besvikelse med 1-3. Omö var verkligen vackert Killarna fick en äkta Dansk lunch Fotbollskväll på krogen. Kolla in underhållningen på seglingstävlingen!!!! Det är Danskt det!

110713_7752 110713_7747 110713_7723 110713_7548 110713_7547 110713_8823 110713_8825 110713_8826 110713_8831

Torsdag 110714:

Grå, grå, grå, grå, grå, grå… det med en massa vind och regn – så känns det att ligga inblåst! Det hade blåst upp till 17 kvällen innan och idag låg det ganska jämt runt 12-13 m/s. Ut på eftermiddagen gav sig dock både regnet och vinden och vred 180 grader. Magnus och jag var fast beslutna att ligga kvar och ta oss till Kerteminde dagen efter. Roger och Ann-Sofie ville längre söderut och var modiga och stack ut fören utanför vågbrytarna på eftermiddagen. Eftersom nu hamnen låg helt i lä så hade vattnet lagt sig helt platt och det kröp Omö-mögel på både Magnus och mej, vi var också sugna på att sticka iväg. 15 minuter senare kom dock ett sms på Ann-Sofie. När de kommit runt ön och förlorat sjölät så gick vågorna höga och de stampade rejält. Det tog ett bra beslut och vände tillbaka till oss som stod på bryggan och tog emot dem. -Vi fick i alla fall tömt tanken, log Ann-Sofie. Et bra beslut tyckte vi. Dels fick vi anledning att få en ankardram 🙂 men framför allt: Känns det inte bra när man kommer ut på sjön, då är det ett bra beslut att vända. Hellre för tidigt än försent! Vi åt köttfärssås o pasta i Ripasso och fick ytterligare en trevlig kväll – en bonuskväll kan man säga.

Fredag 110715:

Lika grått och grinigt som igår – men med klart mindre vind. Fullt sjöställ med mössa på var klädseln denna morgon när vi gick ut genom vågbrytarna och hissade segel. Vi visste att det skulle klarna upp ut på dagen men även att det skulle återkomma en hel del vind så vi hade siktet inställt på en lagom lång tur till Kerteminde på ca 25 M. Men när solen sprack igenom och vi börade få en fin segling så kändes inte det som ett alternativ att gå in i hamn redan vid 12 tiden. Så vi la om kursen och siktade på Ballen på Samsö, en dagstur på ca 50 M. Viss oro fanns ju såklart för platsbrist, en fredag mitt i värsta semestertider. Vi har verkligen märkt att det blir svårare och svårare för varje dag att få plats. Dels så blir svenskarna fler och fler – men det känns som om det är mycket fler båtar i rörelse nu. Efter sju och en halv timma startade vi motorn och stressade in i hamn för himlen i väster var helt kolsvart och det bara skrek regn och vind om molnen. Vi fick trots allt lägga till i regn och vind men fick en hyfsad liten snikplats, utanpå två andra båtar. Vi fick efter ett tag ytterligare en båt på vår utsida men vi låg i det stora hela riktigt bra och lämnade båten för att se om vi kunde upprepa förra årets fantastiskt goda Pizza. Och det gick alldeles utmärkt. Magnus kom också på att vi kunde kosta på oss en flaska Ripassovin utan att skämmas, för vi hade ju sparat in en hamnavgift genom att hoppa över en hamn och gå dubbelt så långt som tänkte idag 🙂 Jag hade inget att invända mot det resonemanget….

 110715_8817 110715_8819 110715_8968 110715_8969 110715_8974 110715_8985 110715_8992 110715_8998 110715_9004 110715_9010

Lördag 110716:

Strålande sol och blå himmel – något måste vara fel… Är vi verkligen i Danmark? Efter en stadig frukost kom vi iväg vid åtta tiden och hissade segel så fort vi bara kunde. Med 5-8 m/s sydlig vind och en spriad genua så gjorde vi bra fart. Dessutom så blir Nanny mycket stabilare när vi kan segla platt läns med genuan spirad. Innan har platt läns varit något av en mardröm när man har lite sjö, för vi rullar något så infernaliskt från sida till sida. Detta gör att genuan tappar vind och bara slår i varje rullning åt dess håll. Nu, med hjälp av spinnakerbommen så får vi en stabil och fin gång. Till och med så att Lennart kan styra och detta gör ju livet ombord mycket behagligare. Idag var det också så lite båtar så att vi kunde koppla av med en bok, med ett halvt öga på radarn och ett halvt öga på havet och ett halvt öga på kursen. En mycket fin segling dessutom. Väderprognosen är ju nästan det viktigaste när man är ute på lite öppnare vatten och nu hade DMI klart och tydligt talat om att på lördag kväll så kommer skitvädret tillbaka. Dessutom med en massa vind och regn under hela söndagen, med ett litet uppehåll måndag förmiddag för att sedan komma åter med full kraft. Med andra ord så var det MÅNGA denna dag som letade hamnplats. Vi kom in i Grenå vid 16 tiden och jag räknade snabbt till 10 båtar som gick in genom vågbrytarna precis innan oss och vi hade minst 25 efter oss. Alltså – klassisk platskamp inför dåligt väder….. Med andra ord. Man vill ha en bra plats inför den kommande vinden, men man har inte möjlighet att välja och vraka eftersom du helt enkelt inte vågar vänta för länge – för då kan du få en riktig skitplats. Precis innanför vågbrytarna finns det en lång brygga som är till för båtar över 13 meter. När platsbristen är stor så är detta något man brukar strunta i som ägare till en båt under 13 meter. Men i samma “korridor” finns också ett antal platser med stolpar. När vi såg att det virrade massor av master längre in i hamnen tog vi beslutet att ta korridoren till höger och chansa på att där fanns en plats med stolpar. Det gjorde det – längst in…. Men den såg bra smal ut. Precis före oss hade vi en Dansk x-båt som tog sista stora platsen med stolpar och vi smet bakom dem och siktade på den smalare platsen. Och där satt vi fast på en tremetersplats med vår 3,05 breda båt…. Blä. Samtidigt blåste det 6-8 rakt in i häcken. Bredvid X-båten var det dock en möjlig “fuskplats”, då fick vi bara en stolpe i häcken och stängde inne en annan båt. Den instängda båten bedyrade att han skulle minsann inte flytta på sig i första taget med tanke på kommande väderprognos så för hans skull var det helt OK. Det trevliga paret på X-båten tog en tamp från oss och Magnus backade snyggt ut från vårt låsta läge och efter lite trix så fick vi till en RIKTIGT bra plats för den kommande vinden. Tyvärr blev resultatet av att vi kilade in oss mellan två stolpar att vi drog loss (upp) våra teaklister runt skrovet. På styrbords sida har vi numera två meter lös teaklist som vi får vara mycket försiktiga med. Vi kom fram till att detta krävdes riktiga verktyg för att reparera och har bara tryckt tillbaka listerna så gått det går. Det är inte lika illa på babords sida. Men det måste också åtgärdas – snart 🙁 Mängden runtsnurrande båtar gav sig inte förrän vid niotiden. Då blåste det gott och väl 10 m/s och solen hade gått och gömt sig för länge sedan. Vi fick tryckt in ytterligare en båt bredvid oss – inte optimalt men vad gör man. Vid detta laget låg det 5 till 6 båtar i varje bredsidesrad och flera hade fått lägga sig bredsida mot andras akterstolpar bara för att hitta en plats för natten. Tur att vi inte kom in i hamn senare. Efter en god köttbit och en hemlagad potatisgratäng var det skönt att krypa ner och lägga sig. Och trots att vi låg så bra så gungade vi rejält denna natten.

110716_8959 110716_8957

Söndag 110717:

Sov till 11 !!!!! Jag har lite kli i halsen och känner mig lite hängig och eftersom det spöregnade och blåset kuling så är det ju en utmärkt dag att ta en sovmorgon på. Vi åt till och med frukost nere i salongen denna dag. Det sker inte ofta! Magnus plockade på sig sjöställskläderna och gick upp och handlade. Och i kväll vankas det fläskfilé i lergryta ombord på Nanny. Det går ju ingen nöd på oss, trots att vi är inblåsta (igen). Nu börjar också tankarna komma på hur vi ska ta oss tillbaka till Bohuskusten. Det är 60 M till Saeby härifrån – men det är inte mer än 75 M till Vrångö. Saeby är trevligt men nu börjar klipporna att ropa på oss. Ett alternativ är att stanna till på Laesö… men vi tvekar, det lär vara knökat där och vi skulle i såfall bara stanna en natt för att dra vidare. Kanske lika bra att ta allt i ett enda långt ben. Men det ska ju som sagt blåsa en hel del till och från. Vi får fortsätta studera våra väderprognoser ett tag till innan vi tar det beslutet. På eftermiddagen så klarnade det upp och vinden la sig lite. Det var flera båtar som stack direkt men de möttes av bra med sjö utanför vågbrytarna. Grenå har kraftiga vågbrytare med höga plank på. Ändå var det fullt av tång på insidan som hade blåst över vågbrytarna. Det var till och med en del båtar som hade tång på sina båtar…

110717_8802 110717_8806 110717_8882

 110718 Måndag:

Grått och disigt var morgonens väder när vi lämnade hamnen vid åttatiden. Havet hade lagt sig en hel del men det var ändå en del gammal sjö som kom in snett bakifrån. Eftersom väderprognosen hade talat om att vi skulle få vindar upp över 15 m/s ut på eftermiddagen så stöttade vi seglingen med lite motor för att hinna in till Läsö innan vi fick de kraftiga vindarna över oss. Vi surfade i upp till 9,6 knop i nedförsbackarna och ut på dagen så kom solen och om man bortser från att det var mycket gungigt så blev det en riktigt trevlig dag. När vi närmade oss Läsö så erkände till och med Magnus att vi hade för mycket segel uppe – och det hör inte till vanligheterna 😉 Det var rätt mycket båtar inne i hamnen, men inte så överfullt som vi trodde att det skulle vara. Vi gick långt in i hamnen, enligt vår numera trogna vana, och där fanns det en jättebra plats bredvid en motorbåt. Vi släppte draggen och gick direkt in mot kullerstenarna, precis nedanför restaurangen. Per, motorbåtsägaren tog glatt tampen och önskade oss välkomna. Och det var bra att han tog förtampen för med tre meter kvar till stenarna så tog det helt plötsligt stopp. Det visade sig att blylinan knickat till sig i ankarrullen. Inge bra…. Men det gick lätt att lösa och efter det så gled vi lätt in på plats Solen strålade och vi låg med fören mitt i vindögat. Bättre plats än såhär kan man inte förvänta sig när man kommer in på Läsö efter 16:00 mitt i juli. Eftersom det hade varit en mycket gungig dag så hade det inte blivit någon riktig lunch så det blev ett besök på restaurangen direkt efter det att vi fått lagt till. Solen sken och vi ikapp med den. Det enda vi kände var att vi saknade alla kompisarna. När vi sist kom in till Läsö, på dagen nästan ett år sedan, låg här inte mindre än 6 kompisbåtar. Denna gången var det bara vi, men det går ingen nöd på oss för man träffar alltid så mycket trevligt folk ändå när vi är ute och seglar. Tanken på att gå vidare redan dagen efter släppte vi väldigt snabbt och vi bestämde oss för att ligga kvar och slappa och njuta av semestern. Våra trevliga motorbåtsgrannar kom också med en present. Vi fick en jättepåse med kantareller!!! Jag tittade bara förvånat på Per när han förklarade att kantareller växer som ogräs på Läsö. Det hade jag inte den blekaste aning om – men å andra sidan så är jag ju inte direkt känd för att gilla gå i skogen….. När vinden drog in på kvällen så låg vi så bra i lä att vi knappt kände av den.

110718_8781 110718_8796

110719 Tisdag:

Sol och ca 8 m/s men vi beslutade oss för att ligga kvar i alla fall. Dagen tillbringades i lugn och ro på stranden och eftersom det blåste sydlig vind så hade vi skön lä på stranden. Vi fick tvinga oss att bada – för det var svinkallt i vattnet, gissningsvis runt 16 grader. Burr, rent ut sagt. Kvällen avslutades hos våra grannar Per och Ann-Kristin. Om man lämnar två grillar för sig själv en stund så förökar de sig snabbt… 🙂

110719_8780

110720 Onsdag:

Hem till Bohuslän! Solen sken och vinden var helt och hållet obefintlig så det blev åtta timmars motorgång till Härön, utanför Skärhamn. Vi hade bara en sak i tanken nu och det var solvarma klippor. Inne på Smörasken så låg det bara två motorbåtar och det var gott om plats – helt otroligt. Vi bara njöt värmen och grillade ut på kvällen. Här var också varmt i vattnet! 19 grader! Det är ju skitvarmt, om man jämför de temperaturer vi har haft. Magnus pratade till och med om att vi kanske skulle ge Bohuslän en chans nästa sommar – men jag tror inte att han var allvarlig 🙂 Magnus fick också pumpat upp gummibåten som bott på vårt fördäck de senaste fyra veckorna. Aaaahhhhhhh!

110720_8837 110720_8846

110721 Torsdag:

Sol och morgondopp! Livet på en pinne, eller som Mats skulle ha sagt: Så här ska man ha det när man har det som sämst 🙂 Efter en lång skön frukost så kastade vi loss. Jag har ju inte kört Nanny så mycket i hamn sedan vi fick den nya motorn men nu hade jag bestämt mig för att det var dags för mig att börja lära. Jag visste ju att hon drog åt andra hållet när man backar numera, men inte att det skulle vara så mycket. Dessutom så är motorn så kraftig att fören bara sticker iväg åt andra hållet. Så när häcken stack iväg åt babord istället för invanda styrbord så blev jag lite frustrerad. Men det var lätt att reparera med hjälp av bogpropellern, så jag var snabbt inne på rätt kurs igen. Magnus har mumlat om att han tycker att bogpropellern är svagare än innan och jag kan bara hålla med – det är mindre kraft i den än innan. Förmodligen beror detta på de långa kablar fram och tillbaka till brytaren som varvet har monterat in. Men det får bli ett senare problem. Vi gav oss i kast med E6:ans kraftiga trafik och jag kan lova att om Magnus hade några funderingar på att semestra i Bohuslän nästa år så slog han dem snabbt ur tankarna. Jisses vad båtar – och framförallt stressade motorbåtskaptener var det gott om. Kan någon förklara hur i h-lv-t- man tänker när man i sitter i en 40 fots vågmaskin och bestämmer sig för att dra upp i planing ca fem meter snett bakom en annan båt. Samtidigt som man kör om??? Den båten som blir omkörd har inte en chans att gå upp och möta vågorna eller på något annat sätt minska konsekvenserna av jättevågorna. Dåligt sjömannaskap kan man prata om men jag tycker det handlar om ren och skär idioti när man tar så lite hänsyn till sina medmänniskor! Så det så! Väl inne på Björholmen så kändes det väldigt tomt och konstigt. Var tog semestern vägen? var är alla? och vi hade inte den mista lust att åka hem! Räddningen kom i form av Ia o Patrik som också var färdiga med sin semester för denna gång. Vi höll dem sällskap på grillklippan och då kom Heikki och släppte lite av en nyhetsbomb. Enligt honom så är Björholmens Marina och hela klabbet till salu för 60 mille…. Någon som har lite pengar över? Så nu får vi se om vi har någon båtplats nästa sommar??? Vi hamnade i alla fall i Patrik o Ia´s båt på kvällen och det blev en massa trevligt prat om semesterupplevelser.

110722 Fredag:

Hiskeligt vad det kan regna och blåsa – men då är det skönt att ligga tryggt förtöjd i hemmahamnen. Vi tog oss en lång sovmorgon och för att vara helt ärliga så hade vi nog lite för kul hos Patrik o Ia och då får man skylla sig själv…. men vi har ju semester och då kan man ta det lugnt. Vid 14 tiden hade vi städat färdigt och fyllt bilen med massor av smutstvätt och då fanns det helt plötsligt ingen återvändo längre. Det var bara att sätta sig i bilen och åka hem till verkligheten. Trots att vädret inte har varit det bästa så har vi haft en kalas semester med massor av upplevelser och trevliga människor – så vi är mer än nöjda. Var vi ställer kosan nästa år, det har vi inte bestämt ännu, men vi vet att vi i alla fall ska försöka få fem veckors semester. Fyra är lite för lite….

Här kommer en liten sammanställning av vår semester i siffror:

 • Antal dagar vi har bott i båten: 29
 • Antal sjömil vi har gått: 530
 • Antal dagar med regn: 10
 • Antal gånger vi har badat: 5
 • Antal länder vi seglat i: 3
 • Antal läckande fönster: 1
 • Antal SEK vi har betalat i hamnavgifter: 4573
 • Antal dagar vi har legat inblåsta: 4
 • Antal kilometer vi körde med bil i Tyskland: 398
 • Antal mål Sverige förlorade med mot Japan i dam-VM: 2
 • Antal hamnar vi har legat i: 14
 • Antal timmar vi har gått för motor: 60
 • Antal trasiga kapell: 2
 • Antal dagar vi seglade “improviserad eskader” 6
 • Antal kort Liv har tagit: 1976
 • Antal dagar vi har sett tumlare. 10

Året rutt 🙂

Sommaren_2011

110729 Fredag:

Tina o Kenneth hämtade oss vid mitt jobb strax efter 13 o vi skyndade oss ut till Björholmen. Vi lossade tamparna fortare än fortast och tuffade ut ur hamnen. Det var tokvarmt och det enda vi hade i huvudet var att bada, och det fort! Vi trodde inte våra ögon när vi insåg att den södra viken på Smögholmarna var helt tom. En stor motorbåt var framme före oss och nosade på viken men det visade sig att de skulle inte ligga kvar över natten så vi fick gå in först och la oss med näsan norrut och med en tamp i berget bakom och bättre än så kan man inte ligga förtöjd. Trots att det blåste mellan åtta och tio m/s så var det varmt och skönt i vinden och vi fick en underbar eftermiddag med massor av bad och god mat. Det kom ett par båtar till men de la till längre ut i viken så vi kände oss som om vi låg mer eller mindre själva. En fin solnedgång fick vi vara med om också!

110729_9169 110729_9175 110729_9192 110729_9253 110729_9275 110729_9323 110729_9335

110830 Lördag:

Strålande sol och en hel del vind även denna dag. Efter en lång frukost med många badtuffade vi norrut med vinden mitt i näsan. Ganska många båtar ute men ändå inte överdrivet många. Vi har en känsla av att det är färre båtar i år. Fast självklart finns du idioterna ute och kör även i år. Denna gång var det en Targa 31 som drog på en meter bakom oss och gav oss helt omöjlig sjö. När Targafolket sedan vände sig om och garvade kunde jag inte hålla käften utan jag reste mig upp och skrek efter dem utav bara ……. jag till och med visade upp två väl valda fingrar – något som jag kan lova tillhör ovanligheten. Men, men efter vi gått igenom Gullholmen drog vi oss västerut på jakt efter en bra naturhamn. Och även om det var mycket båtar överallt så finns det runt Gåsö och Tjälsö väldigt mycket att välja på. Vinden skulle ligga på från NV till NE och vi hittade en namnlös liten holme som vi siktade in oss på. Det låg bara en liten badbåt där men ni vet ju hur det är. Så fort en båt har hittat en bra plats så kommer det fler båtar. Så efter ett tag så låg det fem båtar på samma lilla ö – men det gör ju inte så mycket när det är långt till närmaste båt. Roger och Ann-Sofie var på väg söderut eftersom deras semester håller på att ta slut. Men vi hamnade inte på samma ö som dem för de hittade Mats och Chatrin på vägen. Däremot så kom Roger och Mats över med gummibåten och sa hej. Alltid trevligt med besök 🙂 Vid 19:tiden fick vi dessutom ett SMS från Cayenne att de var på ingång. Det var ett kärt återseende för vi hade inte sets sedan dagen innan midsommar. Tina lyckades tyvärr att sträcka sönder sitt trasiga knä när hon skulle bada. Detta ledde i sin tur att hon trillade med en kopp med irish coffiee på fördäck – och förluckan var såklart öppen…. Shit happens…. och vi har ju tvättmaskin hemma 🙂 Härlig dag – tänk att man kan ha sån tur med vädret.

110730_9030 110730_9036 110730_9055 110730_9067 110730_9086 110730_9112 110730_9121 110730_9134 110730_9159

110831 Söndag:

Morgondopp idag också! Det är livet det! Sedan ägg och bacon till frukost – det är bra det! Mats o Bettan lämnade mot Björholmen före oss Det hängde ganska svarta och tunga moln in över land men vi klarade oss nästan hem. Vi fick en skur på vägen och då är det bra att ha kapell 🙂 I övrigt så satt Tina o jag på däck och njöt av solen. Ett tag var det så varm att vi var tvungna att ta ett nödstopp för att bada. Väl i hamn var det inte så mycket att be för utan vi plockade ihop våra pinaler och åkte hem i den tryckande värmen. Det kändes som om åskan var i antågande men den kom aldrig. Väl hemma så vill man ju bara tillbaka igen – och huset hemma är bara tomt – för ungarna är ju och seglar Tall Ships Race med Atene. Men det är bara att bita ihop – snart är det helg igen.

110804 Torsdag:

I måndags var vi i Lilla Bommens hamn och träffade en besättning som just kommit hem från en segling på 10 år………. De hade en watermaker till salu som vi blev mycket intresserade av. En mycket enkel modell utan en massa teknik. Den var fem år gammal men verkade i mycket gott skick. Men det är fortfarande himskans mycket pengar, så vi funderar fortfarande. Vi fick lite allmänna långseglingstips utav besättningen i förbifarten varav flera vi kände var mycket bra. När jag såg att de inte hade tryckvatten i båten utan likadana fotpumpar som vi så var jag bara tvungen att fråga hur detta hade fungerat. -Perfekt! var svaret. Inget krångel på 10 år! Så, det enda tryckvatten vi ska ha i båten är på badbryggan 🙂

110807 Söndag:

Ingen båt denna helg. Istället var vi på världens roligaste 40-års kalas – med 80-talstema 🙂 Så idag ligger vi i soffan och tar det lugnt. Och då snubblade jag på en hemsida som jag inte sett förut. Det är Rasmusen Kuheli som är ute på en jordenruntsegling och just nu ligger de ankrade på revet utanför Opunohu bay (!) i Stilla Havet. Väldigt trevlig läsning.

110814 Fredag:

Vid lunch stängde jag ner datorn på jobbet och konstaterade att jag inte kunde koncentrera mig längre. Vi åkte upp till Björholmen och släppte loss förtöjningarna snabbare än snabbast! Det blåste 9 m/s NO och solen sken som bara solen kan när den är på bra humör. Eftersom Magnus legat hemma med en förkylning hade vi bestämt oss för en lugn helg med så lite action som möjligt. Därför avstod vi efter mycket tveksamhet att åka ut till Käringön där vi hört att flera av Björligan skulle samlas. Vi gick istället in i Stigfjorden för att kolla hur läget såg ut på Hälsön. På vägen gick vi förbi ett knökat Kälkernön och självklart så var det samma på Hälsön. Nu hade det inte varit några problem att slänga ut fendrarna och knö sig in mellan två båtar. Men det var inte riktigt vad vi var ute efter så vi vände och gick tillbaka västerut igen. Efter lite nosande på ohälsosamt grunda djup så hittade vi en prefekt bredsida på insidan av Ormön. Än en gång var vi tacksamma för vår enkla men kraftiga fenderbräda som gör förtöjningar som denna till en barnlek. Eftersom vi låg i lä för vinden så fanns det inga andra alternativ än att bada – i alla fall inte för mig som var frisk. Magnus avstod. Tänk att man kan ligga så vackert förtöjd, alldeles själv MEN med full koll på alla båtarna som går ut och in i Stigfjorden. Det är lycka det 🙂

110813 Lördag:

Sov länge och gjorde minst möjligt hela förmiddagen. Lite pyssel blir ju alltid gjort men dagens stora aktivitet var att sätta motorn på jollen och ta en rundtur mellan kobbar och skär. Vi hittade ett par riktigt bra förtöjningsplatser för olika vindriktningar som vi lade på minnet för framtiden. På eftermiddagen – gjorde vi, ja just det, minst möjligt mellan doppen 🙂 På kvällen drog det in mörka moln och vi kurade ihop oss nere i kajutan och såg på TV. Mys pys 🙂

110812_9503 110812_9508 110813_9418 110813_9433 110813_9442 110813_9464 110813_9474 110813_9484 110813_9486

110814 Söndag:

Lite mulet men ändå varmt i vinden. Efter frukost släppte vi loss, letade oss ut till farleden och drog ut rullfocken och gjorde två tre knop mot Björholmen. Efter det att vi städat ur vår gumma och tankat henne full med vatten så fanns det inte så mycket mer att göra än att åka hem. Nu är det mycket övningskörning som gäller på hemmafronten eftersom vår lilla skrutta har uppkörning den 23/8 🙂

110819 Fredag:

Regnet hängde tungt över oss när vi körde upp till Björholmen men regnet höll sig borta. Adventure låg på sin plats efter fyra veckors segling och det var jättekul att se dem igen. Hela kvällen gick i återföreningens tecken och vi var inte mindre än 13 st i deras sittbrunn ut på kvällen. Alla var så glada att se varandra att det säkert pågick 10 samtal samtidig! Våra kära barn som var med gav helt enkelt upp och gick bort till Nanny 🙂

110820 Lördag:

Solen sken men vinden var inge kul idag. Magnus o Carl ville se på Tjörn runt och Mathilda och jag ville bara ligga på en klippa i solen och ha det bra. När jag stod och diskade efter frukosten föll blicken på badbryggan ute på den lilla ön vid Björholmen – trots att det blåste 10-14 m/s så var det ju lä där – OCH utsikten över Stigfjorden och Tjörn runt var ju helt perfekt! Så vi packade picknickkorgen och tog gummijollen över till bryggan – en båttur på säkert 100 meter 🙂 Och vi fick en supermysig dag! Jag krälade runt på alla fyra och lekte med ett lånat macroobjektiv mest hela dagen. Mathilda solade och läste. Carl med, fast han blandade att titta på båtarna. Magnus satt med kikaren mer eller mindre fastklistrad vid ögonen – så han blev faktiskt riktigt illamående. Och det var allt lite action! Det är inte varje dag man ser en helikopter landa på Smögholmarna…. På kvällen blev det långbord på bryggan och grill. Dessutom slog vi rekordet från kvällen innan med 13 personer i en sittbrun. Vi var 14 som blev bjudna på kaffe hos Sven och Anna-Karin 🙂

110821 Söndag:

Lite tråkigt att vi inte ens lämnade bryggan denna helgen – men vi har haft det så mysigt med våra två kära barn med ombord. Tänk om vi kunde lura/tvinga/hota dem lite mer, så att de följde med oftare. Men det är väl så det ska vara när barn växer upp och blir vuxna – man ska inte umgås för mycket med sina föräldrar helt enkelt! Vi lämnade i alla fall rätt tidigt – för det var övningskörning på schemat hela eftermiddagen!

110826 Fredag:

Med tanke på hur helgens väderprognos sett ut tidigare i veckan så fick vi en underbar fredag. Det blev inga 25 sekundmeter och åska. Istället fick vi en tropisk natt med en härligt varm vind. Magnus och jag smet från jobbet vid 14 tiden och fick gott om tid att landa i sittbrunnen innan resten av gänget slöt upp. Jag har ägnat mig åt lite snickerier i veckan och det blev en hylla för våra små fina danska snapsglas som jag satte upp under fönstret i köket. Det blev jättefint och jag ska även snickra ihop en kryddhylla och lite fler glashållare under hösten. Sofia var tyvärr tvungen att jobba men vi övriga hamnade i sittbrunnen hos Cayenne

110827 Lördag:

Regn, regn, regn och ännu mera regn. När jag kom ut från duschen med nyblåst hår sprang jag rätt in världens åskoväder och kom tillbaka till båten som en dränkt katt!! När Lotta och Jocke dök upp så hade det i alla fall lugnat sig lite på regnfronten. Vi struntade i att det regnade och åkte upp med Jockes bil till Ellös och Öppna Varv. Vi gick runt och tittade på både det ena och andra och vi var faktiskt ombord på ett par båtar. Bland annat aluminiumbåten Ovni och en Lagoon katamaran. Måste säga att katamaranen är en jättefräck båt – eller husvagn kan man kanske säga. Det största problemet med en sådan båt måste ju vara att hitta en båtplats. På vägen tillbaka kom vi fram till beslutet att vi skulle ligga kvar – eftersom regnet inte slutade när det skulle 🙂 Efter en god middag hamnade vi åter borta hos Cayenne – och som vanligt misslyckades vi totalt med att ha tråkigt!

110827_9750 110827_9752

110828 Söndag:

Vi sov till 11! trots att Jocke hade sagt att han aldrig sover längre än till kl 08…. Fast det gjorde han i alla fall inte idag 🙂 Jag hade dock varit vaken ett par gånger på morgonen och konstaterat att det blåste och regnade som bara apa. Efter en lång, god och mastig frukost sa Lotta o Jocke tack och förlåt och körde hem till sitt. Vi pysslade och städade lite innan vi packade ihop för helgen. Bland annat så bytte vi den trasiga lampan över diskbänken och Magnus fick en ny sänglampa. Båda såklart med LED.

110830:

Fyndat! Idag har vi varit på utförsäljningen på Båtsystems lager. De hade mellan 30 och 70% rabatt på allt möjligt. Vi kom därifrån med ledlysrör av den typen vi satte upp i helgen för endast 25:-/st. En brytrulle i rostfritt som vi kommer kunna använda framme i fören för 50:-. Till sist högg vi en bunt med reservdelar till vår radarstolpe. De delar vi behöver komplettera stolpen med kostar 1000:- till ordinarie pris. Nu fick vi de delarna och en massa annat lull lull för 500:- Fyndat var ordet 🙂

110902 Fredag:

Efter två helgers bryggsegling så drog det extra i båttarmen denna fredag. Tanken var att jag skulle jobba till tre och sedan hämta Magnus på jobbet. Men jag insåg snart att jag inte skulle få mycket gjort denna fredag eftermiddag. Så redan strax efter två hämtade jag Magnus och vi körde upp till Björholmen. Väderprognoserna var klart diversifierade och vissa pratade vind på över 10 m/s med byar upp till kuling. Men solen sken och det blåste inte mer är 4-5 så vi siktade på baksidan av Kälkerön. Precis innan vi släppte tamparna kom Tony o Sofia. Tony hade varit så snäll och stannat till på UK syversen på vägen och hämtat vårt lagade stack pack. Det blåste ju sönder i somras – men UK fixade detta utan knussel och med hjälp av Tony så fick vi ju det till och med levererat till bryggan :-)Det var otroligt skönt att stänga av motorn och bara landa i sittbrunnen efter en tuff vecka. Och en efter en droppade gänget in 🙂 Först på plats var Adventure, sedan kom Ripasso, Cayenne och till slut även Vie la mere. Magnus, Tony och Sofia samlade in en massa drivved och döda buskar och så var det dags för att elda igen. Det kom ett par droppar regn men det var varmt och skön och framförallt vindstilla så vi fick en fantastiskt mysig kväll på klipporna. Roger satte fram TV´n på fördäck så den som vill kunde slänga en blick på matchen. – Men den stora underhållningen denna kväll var marelden. Det var sanslöst massa mareld. Sofia och jag fick den väldigt smarta idén att vi skulle ta ett nattbad i marelden. Som tur var så, kom vi på bättre tankar – för det var ungefär lika många brännmaneter som det var mareldsplankton – typ… Det enda tråkiga denna kväll var att vår kära gamla fotogenlampa gav upp. Vi köpte den till vår gamla båt Caroline och den har gjort många långa timmar i vår tjänst. Den har en 21 linjers brännare och den ger 700 watt i värme. Den utgör alltid vår grundvärme i båten och den har hållit båten torr och skön många nätter. Eller gjorde skulle man kanske kunna säga. För nu la själva kuggarna, som man vrider veken upp och ner med, av. Trots att både Magnus, Tony och Mats gjorde tappra försök så gick hon inte att rädda. Dessutom så har vi fortfarande problem med vår värmare Ebbe. Den går i en halvtimma i stöten. Sedan stänger den av sig. Pust och stön. Men detta förstörde trots allt inte en alldeles underbar kväll i många goda vänners lag… Hela Björligan var på gång!!!

110902_0024 110902_0033 110902_0036 110902_0039 110902_9971

110903 Lördag:

Gött väder och mer eller mindre vindstilla bakom vår lilla holme. Frukost i sittbrunnen utan kapell och vakna till liv långsamt med en kopp te i handen. Det är livet 🙂 OCH SOL!!! Efter lite bök fick vi också stack packet på plats så nu kan vi segla på riktigt igen! Vi släppte loss och seglade norrut med en sydlig vind på ca 8-10 m/s. Vi insåg att det skulle bli rulligt att gå på utsidan så vi gick genom Mollösund i god fart och gick utomskärs vid Kråkesundsgap. Där fick vi fin segling ut mot Käringön men när vi föll av norrut mot Gullholmen rullade vi rejält och focken bara fladdrade och slog. Inget bra slitage på rigg och segel. Efter lite tvekan mot de lite för starka vindarna plockade jag i alla fall fram spinnakerbommen och vi saxade seglen och fick sedan en mycket fin och jämn gång. Det är inte varje dag man blåser genom Gullholmen med en spirad fock 🙂 Vi är mycket glada för vår hemmagjorda prevent gai. Den tog fint hand om tre st ofrivilliga gippar när vinden snurrade till det bakom holmarna denna dag. När vi gick förbi Skottarn så stod Jocke och Lotta beredda och kastade loss med Happie och följde efter oss upp till Vrakviken utanför Gåsö. Adventure hade legat i hasorna på oss hela vägen och snart låg vi alla tre bra förtöjda bredsida längs med berget. Sven och Anna-Karin kom en timma senare och då var det dags för bubbel i Nanny. Även denna kväll blev det grill trots väderprognosen, OCH de 10-15 m/s uteblev helt och hållet. Vi fick varm och skön kväll som avslutades i Happie med charader. Detta underbara spel slår ju ALDRIG fel. Tänk att kunna sitta i bäckmörker med bara stjärnhimlen över dig, tillsammans med 7 andra personer, i början av september, i en sittbrunn, utan att frysa…. Sedan hade vi ju lite ljus i form av fotogenlampor, pannlampor och ficklampor.

110903_9877 110903_9896 110903_9914 110903_9925_2 110903_9929_2 110903_9937_2 110903_9945_2 110903_9956

110904 Söndag:

Redan vid nio var jag uppe och hoppade. Solen bröt nästan igenom molnen men det var varmt och gott som vilken högsommardag som helst. En kopp te och en varm klippa så är jag hemma 🙂 Och det blåste inte mer än 3 m/s. Så nattens sömn var lugn och god. Men ärligt talat. Så bra som man ligger på denna holme så skulle det inte gjort något om det blåst både 10 och 15…. Jag fick lite jobb gjort denna morgon också. Vår radarstolpe har inte varit så stabil som vi önskat – vi placerade den helt enkelt lite för långt från puschpiten vid montering.. I veckan fick jag en ljus idé om hur vi skulle kunna göra ett fäste och det visade sig att det passade som en “smäck” Det ligger bilder under Renovering/Radarstolpe om ni vill se. Efter frukost lämnade Sven och Anna-Karin oss och vi andra tog en tur in i viken för att leta vrakgods. Och mycket vrakgods finns det i Vrakviken…. Och mycket skit…. Sofia hittade dock lite material hon tog med hem för att bygga lite grejor med. Sedan blev det bad och kaffe på klipporna i värmen. Tony bakade en kalasgod kaka och fick högsta betyg. När vi satt där i solen så kände vi att vinden ökade ganska mycket och ganska snabbt. Det började bli dags att dra sig hemåt. 🙁 Happie lämnade först och sedan var det vår tur. Eftersom vi hade flest spikar i berget som vi gärna ville ha med oss så var Tony och Sofia snälla att hjälpa oss iväg. De hade det lite lättare med de fasta spikar de hade där de låg. Sedan blev det motorgång hem i solskenet och MOTVINDEN. När vi gick över Islandsberg hade vi 18 m/s i ett par av byarna. Som tur var så var vinden sydlig så vi hade ingen sjö att prata om. Tanken var att vi skulle stanna på Mollösund och tanka, men det får vänta ett tag. Men tur ska man ju ha ibland – när vi närmade oss Björholmen så blåste det inte mer än 5 m/s så det var bara att glida in mellan stolparna på vår plats. Som en rolig avslutning på helgen så var det folk i Rasmusen som ligger på samma brygga som oss. De har legat där i två säsonger nu och vi har aldrig lyckats träffa på dem. Det visade sig att de hade haft Rasmusen i familjens ägo i sedan 70-talet. Den hade nr 422 och ligger numera upplagd under Andra Rasmusar. Efter lite middag och plock så åkte vi hem – samtidigt som regnet drog in. Vilken underbar helg vi har haft – och redan planerar vi för nästa 🙂

110904_9794 110904_9816 110904_9833 (1) 110904_9840_2

110907:

Idag är det ett år sedan Nanny brann. Det har varit ett jobbigt år och mycket kvarstår innan hon är helt återställd, men vi har i alla fall vår Nanny 🙂 och det går så sakteliga framåt. Idag blåser det nästan storm, så vi hoppas att allt är bra med Nanny

110909 Fredag:

Idag var det dags för ett jobb vi skjutit upp alldeles för länge. Våra teaklister gick sönder när vi skulle lägga till i Grenå i somras. Vi har varit lite rädda för att det skulle tränga in vatten i de trasiga skruvhålen. Men idag fixade vi i alla fall till det – nästan, vi har lite jobb kvar men det känns bra. Det finns en beskrivning under Smått och gott på vad vi gjort. Vid 19-tiden var sittbrunnen på Nanny nästan full. Det bjöds på gulaschsoppa med bröd och ost, därefter blev det chokladkaka till efterrätt. Tro det eller ej, men vi får plats åtta personer i Nanny – och då får alla plats att äta 🙂 Magnus hade fått för sig att Ann-Sofie fyllde år denna helgen, så jag hade gjort en snapsbräda till henne i födelsedagspresent. Nu var det ju inte Ann-Sofie som fyllde år, utan Martina (fråga mig inte men jag skyller på Facebook, i vanlig ordning….) Även Cayenne fick en snapsbräda så nu har både Ripasso, Adventure och Cayenne var sin bräda – så får vi se om jag hinner göra en till Nanny också 😉 Även dessa brädor ligger under Smått o gott.

110910 Lördag:

Jag har sällan sovit så dårligt som jag gjorde denna natten – varför vet jag inte, men Magnus sov lika dåligt han och strax efter åtta gav vi upp och gick upp. Vi var helt urlakade och genomtrötta – förmodligen har man helt enkelt för mycket i hjärnan ibland….. Vid 11 släppte vi tamparna och gick till Mollösund och tankade. Var den utlovade solen solen var visste vi inte men efter att ha matat dieselmaskinen med vårt kontokort och fyllt vår jättetank drog vi ut focken och tog oss runt Lyr i makliga 3 knops slappefart. När vi gick förbi SXK bojarna vid Lyr så passade jag på att öva lite manövrering. Monsunen som åt lunch vid den andra bojen fick en god portion med underhållning i alla fall!! Jag är ju inte riktigt kompis med den nya motorn och alla de nya hästkrafterna. För det första så snurrar propellern åt andra hållet vilket gör att båten backar åt babord istället för invanda styrbord. Innan så svängde häcken svagt åt styrbord och fören följde liksom efter i sakta mak. Nu, när man lägger in backen så sticker fören iväg precis som om man körde bogpropellern. Men med lite träning så fick jag faktiskt grepp om det och backade till bojen ett par gånger. Jag lade också till “bredsida” både i vind och på läsida samt tog mig runt bojen i en liten cirkel genom att använda fullt roderutslag och gasa framåt och bakåt. Jag blev faktiskt förvånad över att man kan vända vår långkölade båt på så liten yta. Magnus har självklart gjort detta många gånger men när det väl kör ihop sig så är jag väldigt snabb på att lämna över rodret till min duktige man och innan jag gör det så är jag ju väldigt pigg på att använda bogpropellern. Inget fel på det, men det är ju bra om jag kan köra utan den också…. Fast nu dags att få tillbaka lite rutin på att manövrera båt igen. Jag började rätt bra med en klockren fickparkering tillbaka på Björholmen. Och därefter tog jag mig en välbehövlig eftermiddags lur. Tänk vad skönt man kan ha det 🙂 En timma senare och lite piggare fick jag ett ryck och stack ner huvudet i motorrummet. Vi tycker ju att det är väldigt högt motorljud från vår nya motor och jag hittade en av förklaringarna. “Taket” i bakre delen av motorrummet – alltså under sittbrunnsdurken där man står när man styr – visade sig vara helt utan isolering (mummel och massa fula ord om varvet…) Nu hade vi lite isolering som kom till god användning, fast den räckte inte riktigt. Det är i alla fall ett steg på vägen och så får vi handla lite mer på Biltema. Kvällens grillplaner lade vi på is eftersom det ösregnade. Kaffe och kaka fick vi i Adventure ut på kvällen och strax efter 24:00 så ringde vi och sjöng för Martina, för nu hade Sofia kollat att hon verkligen fyllde år – ifall Magnus hade fel igen.

110911 Söndag:

Oj och oj igen vad det kan regna, blåsa och åska. Jag hade inte stängt förluckan till 100% och det straffade sig. Det är fruktansvärt obehagligt att vakna av att det rinner vatten ner i nacken på en…. bara så ni vet. Det smattrade på däcket så att det faktiskt gjorde ont i öronen. När åskan sedan dragit förbi somnade jag gott igen och vaknade inte förrän 11. Utsövd och glad satte jag igång med nästa projekt. Och det är att byta ut gummilisterna runt motorrumsluckorna till hemmagjorda silikonlister. Även detta ligger under Smått och gott. När det var dags att åka hem, ja då kom solen och värmen – snacka om osjysst!

110914 Onsdag:

Resterna efter Katja drog in i måndags natt. Tony och Roger var uppe i hamnen och tittade till våra älsklingar. TACK för det 🙂 Enligt deras rapport var vattnet upp till bryggkanten och ville man gå ut på flytbryggan så fick man gå upp för rampen, istället för nedåt, som man brukar. Nanny låg bra men med mycket tryck på vår styrbordstamp.

110916 Fredag:

Inte ett moln på himlen och solen sken så att det gjorde ont!!! Att Magnus legat hemma med ont i kroppen och feber i två dagar kunde jag inte ta någon hänsyn till. Jag lämnade jobbet vid två och åkte hem och hämtade Magnus. Magnus satt gott i lä hela turen upp till Gullholmen så det gick ingen större nöd på honom. . Det var en så fantastisk eftermiddag så det går bara inte att beskriva i ord! Det gäller att ta vara på dessa sista sommardagar! Strax efter fem tuffade vi in i Gullholmens hamn. Vi kom in samtidigt som Lotta, Jocke o Co gick av färjan. Jag var så koncentrerad på var jag skulle lägga till så jag missade att halva Björligan låg i hamnen och viftade på oss… Sorry, det är inte alltid lätt med simultankapacitet 🙂 . Lotta hade, sin vana trogen, bokat en kalasplats till oss och det tackar vi för. Vi skulle ju dessutom på kalas denna dag. Denna fredag var nämligen Lottas dag 🙂 Ålder? Det pratar vi inte om! Innan vi gick över till Happie för lite bubbel så fick vi besök. Det var tre st “Rasmusfantaster”, bosatta på Läsö, som hade varit och tittat på en Rasmus de funderade på att köpa. Magnus kände sig lite bättre så det fick bli en båtvisning, och vi är ju aldrig sena med att visa upp vår lilla Nanny! Väl klara med visningen så tog vi med oss födelsedagsbubblet och intog Happie tillsammans med Kajsa och Per. Vi hade köpt en stooor flaska med bubbel till födelsedagsbarnet och Magnus citerade Stalin som tydligen ska ha sagt att “Kvantitet är också en form av kvalitet” 🙂 PimPim anlände lite senare med Jugga, Claes och Fia. Lagom till Fredagsmyset på Skottarn dök också Jonas och Martin upp och det blev ett stort och glatt långbord. Kvällen avslutades i sittbrunnen på Happie – men vi måste erkänna att vi gav oss ganska tidigt. Det hade varit en lång vecka och Magnus var inte helt 100 ännu. Men vilken dag – man vill bara ha mer, mer, mer. Höst och vinter står inte på min agenda – inte alls…..

110916_0219 110916_0232 110916_0241 110916_0255 110916_0256 110916_0263 110916_0267 110916_0278 110916_0282 110916_0293 110916_0305

110917 Lördag:

Sov gott och länge. Gårdagens underbara väder var helt borta och det blåste grinigt och kallt. Vi sa tack och förlåt ytterligare en gång, drog på oss mössa med tillhörande flytoverall och körde söderut igen. Planen var att ta naturhamnen mot Lyr inne vid Smögholmarna. Men vid Mollösund träffade vi på Cayenne som var på lunch och tankningstur och de skulle grilla på Björholmen ut på kvällen. Eftersom väderprognosen inte var direkt lysande så bestämde vi oss för att ta oss tillbaka till Björholmen vi också. Vi har ju en lång lista på saker som måste fixas i båten och vi bestämde oss för att beta av ett par av punkterna. Vi har ju haft problem med vår Eberspächer hela sommaren. Den går igång så fint men efter ca en timma så går den ner och stänger av sig själv. Efter ett par samtal med Thermoprodukter som har generalagenturen så skickade de oss en ny elektronisk panel. Magnus tillbringade två timmar nere i skuffen på styrbordssidan för att montera den nya panelen. Magnus framkallade många arga förbannelser över den på varvet som monterat den gamla panelen efter branden . Det där med att använda sockerbitar, det är ju överkurs när man kan löda ihop kablarna istället, eller hur!!!! Men väl monterat och klart så körde vi igång värmaren och höll alla tummar. Och det hade vi ju inget för -för det fungerar inte. Men med den nya panelen så får man felkoder så nu vet vi att värmaren blir överhettad. Men hur den kan bli det, det fattar vi inte, för vi kör alltid värmaren med dörren öppen och då har den all luft i världen…. Så nu blir det nya samtal till Thermoprodukter! Jag bytte också ut vår kökskran. Den gamla tyckte jag var för låg och oflexibel så nu blev det en som var lite högre och och går att vrida 🙂 Det ligger bilder under Renovering/Smått o Gott. Klockan sex hade vi bestämt grillträff borta på grillklippan. Tio i sex kom regnet med full kraft och jag och Magnus backade ur och käkade i sittbrunnen istället. Däremot så blev det kaffe i Adventure efteråt 🙂 En lugn kaffekväll som Soifa sa…..

110918 Söndag:

Burr, grinigt idag också – då får man köra innejobb. Hösten 2009 satte jag in en septiktank i Nanny. Denna var utrustad med en trevägsventil som krånglat för oss hela hösten. Därför hade jag nu bestämt att det var dags för en omkoppling. Se Renovering/Toalett så har jag beskrivit den mer utförligt. Men detta jobb krävde muskelkrafter utav Magnus utan dess like. Och jag fick ta hand om skiten – bokstavligt talat. Detta var något av det snuskigaste jag har gjort i renoveringsväg!!! – fy faan rent ut sagt!!!. Som tur var så hade jag en stor flaska klorin i båten och med hjälp av detta kunde jag sanera både mig själv och hela badrummet när vi var klara. Urk på burk och allt annat jag kan komma på att säga…. Trots att jag hade sanerat mig själv med klorin så ville jag inte ens ge Ann-Sofie en kram när hon kom bort för att säga hej då…. För jag kände mig bara äckligt som bläääääää. Magnus borrade också upp ett stort hål i sittbrunnen. Det ska bli ett värmeutblås från värmaren (när den väl fungerar som den ska). Tanken är att man ska kunna vara varm och go om fötterna även när det är kallt och tråkigt. Men det blev inte mer än ett hål denna helg eftersom septiktankshistoren tog så lång tid. När hela båten var städad och klar så packad vi ihop oss och åkte hem (och duschade…). Nästa helg är det dags för “gubbseglingshelg” och jag ska jobba 🙁 Jag får faktiskt lite panik när jag tänker på att det inte blir någon Nanny nästa helg för min del. Man börjar ju undra över vad man har för jobb, när de planerar konferenser på en lördag….

110919 Måndag:

Vi missade helt och hållet oljekatastrofen söder om Stigfjorden i helgen. Idag gick jag in på GP:s sida och tittade på bilderna. Det är ju så att man börjar gråta. Vår vackra skärgård är helt förstörd. HUR kan det komma sig att kustbevakningen inte fick reda på detta innan det kom in mot land?? En STOR applåd för alla som sliter dygnet runt för att få bort oljan

 Sorg, stor sorg – det är det enda man kan säga om detta.

2346588021

 

Foto: Erik Abel /Scanpix

110926 Måndag:

Helgen gick och det var en lyckad gubbsegling ner till Knippla och tillbaka. Själv var jag ju inte med (typ) men rapporterna säger att de hade det trevligt. Däremot så fungerade inte värmaren – trots nya råd från Per på Thermoprodukter. När jag ringde Per idag för att meddela status så hände något jag aldrig har varit med om… Se mer under Värmare. Kortversion: Per har lagt en ny värmare på posten till oss 🙂

110930 Fredag:

Stiltje, varmt och strålande sol…. Jag träffade en kompis på AW efter jobbet och strax innan 18 kom Magnus och Mathilda och hämtade oss. Kvällen var inplanerad till “eskader återträff”. Vi träffade ju två svenska båtar i Mårup på Samsö och det blev att vi hängde ihop i nästan en vecka. Nu fick vi en trevlig kväll ihop såhär på hösten med många sommarminnen. Och sicken tur man har med en dotter som har körkort och kan komma och hämta en mitt i natten.

111001 Lördag:

Nu längtade jag till båten så det gjorde ont i kroppen. Vi packade snabbt i bilen och körde ut till kära Björholmen. På vägen så sjönk dock modet. Och dimman var så tjock att vi inte såg Stenungsbaden när vi körde över bron….. Inge bra. I hamnen rådde det full och febril aktivitet. Det kändes som alla höll på att plocka ihop och stänga för vintern. Bommar plockades bort och det bars grejor febrilt till bilarna. Hamnen är nu nere i en beläggning på 25% typ. Vi hade istället med oss en massa grejor….. Bland annat så hade vi fått den nya värmaren från Thermoprodukter och mer isolering till motorrummet. Planen var ju att släppa tamparna och lägga oss vid en boj men dimman var värre än ärtsoppa och jag gillar inte ärtsoppa. Och som kontrast så kan jag nämna att barometern stod på 1038!!! Så vi bestämde oss för att ligga kvar och jobba istället. Magnus började med att plocka ihop jollen och lasta den i bilen. Jag gav mig i kast med det nya värmeutblåset i sittbrunnen. Magnus hade redan borrat hålet men det var lite för litet, så jag anföll hålet med min lilla Dremelmaskin. Efter ett tag frågade vår båtgranne om vi hade tandläkaren på besök. Men efter mycket om och men tillsammans med massor av plastslipdam så fick jag utblåset på plats. Vi har monterat utblåset så att det sitter bakom vattentät inspektionslucka, som man kan skruva bort. En mycket smart idé som vi snott från Tony på Adventure. Under tiden kopplade Magnus in den nya värmaren. Eftersom den gamla hette Ebbe – så döpte jag snabbt den nya till Ebba :-). Och helt plötsligt gjorde solen entré och kapellet åkte ner fortare än fort. Vi plockade loss den löjligt tunna ljudisoleringen från motrorrumsluckorna och satte dit ett par rejälare skivor. Efter lite funderande satte vi tillbaka de gamla skivorna på de nya och förseglade allt med aluminiumtejp. Vid 17 tiden strålade solen fortfarande och vi träffade Roger och Ann-Sofie på grillklippan för en bit mat. Alf gjorde oss också sällskap och vi fick en grymt fin och stilla kväll. Det känns lite som om hamnen är vår nu – när alla andra lämnar och vi sitter kvar och njuter 🙂 Sedan kom dimman krypande igen vips så såg vi inte ens flytbyggan. Vi fick kaffe i Ripasso och vi roade oss med att gå igenom flera av våra fina sommarminnen – och planera lite för den kommande Londonresan såklart. Och redan vid 22-tiden så bröt vi upp. Jag har gått och dragits med en grinig rygg de senaste veckorna och det sliter, vill jag lova. Men det är ju det som är så skönt med goa vänner och gott sällskap – man kan gå och lägga sig när man behöver det! När vi kröp ner i båten så var det så varmt och gött så – Ebba funkar fint 🙂

   111001_0322 111001_0335 111001_0342 111001_0352 111001_0354

111002 Söndag:

Dimma och burr. Men Ebba tuffade på vid behov till och från. Magnus skruvade fast Ebba och vi fick pysslat med lite av varje. Bland annat startade vi motorn och jag inbillar mig i alla falla att motorljuden var klart lägre Men eftersom jag ska vara på resande fot denna veckan så blev det hem tidigt denna eftermiddag.

111007 Fredag:

Jag var helt utsliten efter en veckas mässvistelse och kunde knappt hålla ögonen öppna när vi körde upp till Skärhamn. Där dumpade vi Martin och Carl vid Atene och körde bort till Ica för att helghandla lite. På vägen ut mötte vi Tomas från varvet. Även om vi har haft våra diskussioner med varvet från och till så har viljan från Tomas sida att ställa saker och ting tillrätta alltid funnits där. När han hörde att vi hade en hel del problem så ville han gärna lösa dessa. Han berättade att han jobbat i ett sträck i ett par veckor nu, inte bara med att ta upp båtar men även med att serva kustbevakningens alla båtar som jobbade med oljeutsläppet. Så nu har vi mailat en lista till Tomas (igen) – så ska han försöka titta på det i veckan. Vi vill ju gärna börja dra oss nedåt mot Hönö snart så vi hoppas att det inte kommer att ta för lång tid. Men det är lite småknepiga saker:

 • Stereons display är helt död – stereon i sig fungerar med det funkar inte praktiskt när vi inte kan läsa av displayen
 • Den eldrivna länspumen. Vi kan köra den manuellt via instrumentpanelen men vi kan inte stänga av den om nivåavkännaren bestämmer att den ska vara igång. Detta gör att vi ofrivilligt skulle kunna komma att pumpa ut diesel och olja om vi får ett läckage.
 • Stoserna på självlänsarna i sittbrunnen är förminskade. De bör vara i samma storlek som genomföringarna i botten.
 • Sailerradion (den stora gröna) vi får inte in någon mellanvåg eller långvåg överhuvudtaget
 • TV-antennen fungerar bara sporadiskt. Vi kan ha utmärkt mottagning på kvällen för att inte få in några kanaler alls på morgonen – och då har vi inte flyttat på båten.
 • Vindmätaren får spatt med jämna mellanrun.
 • Vi är mer eller mindre helt säkra på att våra förbdukningsbatterier inte får någon laddning från generatorn på motorn. Vi vet att startbaterierna ska laddas först men vi kan inte se att det någonsin kommer någon laddning från motorn. Däremot får de laddning från solceller och landström, men det är inte tillräckligt.

Uppe i hamnen så börjar det nästan bli obehagligt tomt. Men vi såg att Ia o Patrik kom ut på kvällen men jag var inte på humör att umgås. Under den tydligen så för Sverige viktiga fotbollsmatchen mot Finland så somnade jag flera gånger. Och oj vad jag sov denna natten. Mässor är inte att leka med helt enkelt…. Min rygg är nu dessutom inne på andra veckan där den tycker att det är helt ok att ställa till ett litet helvete för mig….

111008 Lördag:

Kalllt! Frukost nere i salongen och sedan sova lite frukost 🙂 Fast värmaren Ebba sköter sig riktigt bra! Vinden ven ordenligt i masten och jag hade ingen lust alls att ge mig iväg. Vi hade tänkt att gå ner till Åstol och trots att jag visste att det skulle mojna på eftermiddagen så orkade jag helt enkelt inte. Dessutom så såg väderprognosen för söndagen inte rolig ut. Från 12 tiden på söndagen skulle det blåsa långt över 15 m/s och bara öka ut på eftermiddagen. Då skulle det inte bli mycket till sovmorgon och jag skulle dessutom bara vara nervös över att vinden skulle komma tidigare SÅ…. jag tog beslutet att vi skulle ligga kvar! (Till Magnus stora besvikelse…) Men han blev strax på bättre humör för Mats och Bettan kom upp och fixade med Cayenne en stund. Jag satte upp nya glashållare och en av kryddhyllorna över köket medan Magnus tejpade upp den trasiga lanternan. Den fungerar i alla fall om det är så att vi måste gå i dimma eller mörker ner till Hönö. Vid 12 tiden så fick vi besök av Tony och Sofia som led av Björholmenabstinens. De stannade på en liten fika och eventuellt så hänger de med ut nästa helg som gäster på Nanny 🙂 Vid två kom nästa gäng och då var det varm mintchoklad(kladd)kaka i sittbrunnen på Nanny. Tillsammans med Ia, Patrik, Britt-Mari och Alf fick vi en avslappnad eftermiddag i sittbrunnen och sedan fick vi inte gjort mycket mer denna dagen 🙂 Efter middag så hamnade vi borta hos Ia och Patrik för kaffe och tilltugg. Men det blev en tidig kväll. Kroppen skrek fortfarande efter vila….

111009 Söndag:

Sova, sova och sova lite till och vet ni vad! Jag vaknade och kände mig utvilad 🙂 Den utlovade vinden kom senare än vad som var sagt men vid 13 tiden packade vi ihop och drog oss hemåt. Nanny ligger bra och ska förhoppningsvis inte ha några problem med de 23-25 m/s som väntas inatt….. Vi har mätt lite här och lite där idag också. Bland annat har vi bestämt oss för att investera i nya vinschar – vi måste helt enkelt ha självmatande vinschar. Och sedan mumlar vi lite fram och tillbaka om vi ska ha en renodlad frys… För att se om en frys får plats i sitsen vid navigationsbordet tog jag och mätte lite idag och sedan ritade jag upp det i Google sketch. Oj vad det är roligt rita i 3D och sedan kunna vrida fram och tillbaka och titta på verket ur alla möjliga vinkar!

Sits styrbords sida1 Sits styrbords sida1 (4) Sits styrbords sida1 (3) Sits styrbords sida1 (2)

111011 Tisdag:

Idag har vi varit på filmvisning och sett Vildmarkshav. En FANTASTISK film av Deborah Shapiro och Rolf Bjelke. De har gjort en segling runt (Ja, just det RUNT) Antarktis och filmat djurliv och segling på ett helt fantastiskt sätt. Filmen var liksom lagom proffsig och man kände sig väldigt nära dem i deras upplevelser. Rolf och Deborah var själva med och svarade på frågor efteråt och man kan ju inte mer än bli imponerad av deras prestationer och härliga sätt. Det var första gången jag var på en biograf där man applåderade både innan och efter filmen. Se den – helt enkelt! Missa inte detta! Och så verkar det som tomten kommer tidigt till det Bryngelssonska hemmet i år. Liv har shoppat lite och enligt uppgift så ska ett tungt paket levereras på torsdag 🙂

 111012 Onsdag:

Varvet jobbar på med båten och har beställt nya stoser till självlänsarna . De byter ut stereon och fixar en ny brytare till länspumpen som kommer att göra så att vi kan stänga av den. De har också mätt på våra förbrukningsbatterier och de håller med oss om att det är något som inte stämmer. Tomas har köpt en ny laddningsregulator som de ska installera och detta får vi hoppas på löser problemet. Sedan håller han på att kolla upp TV-antennen och Sailor radion – vi misstänker att dessa två eventuellt hänger ihop. Men det känns som om det är fart på reparationerna och det är ju inte fel 🙂

111013 Torsdag:

Idag kom tomten 🙂 Efter mycket velande och tveksamhet, så slog vi till och köpte oss två st Holmatro 40 ST 2 vx selftailing vinschar. Och nu står skönheterna på TV-bänken här hemma och visar upp sig. Jag tycker de är urvackra skapelser som är en kombination av design och funktionell ingenjörskonst. Detta är verkligen som julafton för mig. Att dra i skotet samtidigt som man vevar är ju rätt jobbigt. Nu kommer vi ha en hand över för att hålla balansen 🙂 🙂

Fast underbart är dyrt…..

IMG_9838 IMG_9836

111015 Lördag:

Hamnen var mer eller mindre helt avfolkad när vi kom upp vid 12 tiden. Alla kända båtar var borta och utan Adventure, Cayenne och Ripasso så känns hamnen helt öde och tom. Men vi kastade snabbt loss och hissade trasorna så fort vi kunde. Solen sken och med 8 m/s SV så fick vi en underbar segling ut till Käringön. Vi har inte varit på Käringön på hela året men nu kändes det som om det var dags. Som ni säkert vet så gillar vi inte att knö i överfulla hamnar och sedan betala dyra hamnpengar för det. Så detta var vår fjärde hamnavgift i Sverige i år. Semestern i Danmark och Tyskland räknar vi inte riktigt in i detta… Men men 180 riksdaler för en bredsida och el när det bara ligger två-tre andra båtar i hamnen, det kan man leva med! Solen sken och höll man sig bara undan vinden så kunde det lika gärna vara en dag mitt i juli. Bubbel och jordgubbar i sittbrunnen smakar i alla fall lika bra i oktober som i juli. Den saken är säker…. En härlig promenad runt ön fick vi också! Jag har lagt upp ett fotoalbum med lite blandade bilder från dagen. På kvällen kändes ön helg öde men vi tänkte att en öl på Pettersons inte kunde vara helt fel – och där hade vi rätt. När vi öppnade dörren så var det fullt stim och smockfullt! Det var hummerfest men det gjorde inte så mycket för vi hade redan ätit och vi hittade snart ett par stolar i baren där bara satt och njöt stämningen. Käringön är verkligen som bäst när det ickesäsong!!

111015_0407 111015_0452 111015_0457 111015_0498 111015_0501

111016 Söndag:

Frukost i sittbrunnen, dock under kapellet men vad gör det när solen skiner. Vi seglade in mot fastlandet och fick ytterligare en härlig dag. Att få två bonusdagar som dessa i oktober är ju som att vinna på Lotto! Vinden var sydlig 10-12 m/s så vi fick inte segla hela vägen (eftersom vi inte gillar att kryssa….) Men självklart fick vi den i sidan när vi skulle lägga till. Fast det gör ju inte så mycket när man är ensam på hela bryggan….

Varvet har varit i båten och fixat en massa!

 • Stoserna till självlänsarna är förstorade,
 • vi har fått en ny strereo (värsta discovarianten….),
 • det sitter en antennsplitter under radion som vi inte riktigt förstår oss på
 • samt att det sitter en ny knapp vid huvudströmbrytarna som vi inte vet vad den är till….

Men Tomas kommer säkert att förklara allt detta för oss, vi vet ju inte ens om de är klara i båten. Vindmätaren har fungerat bra hela helgen, så det är ju möjligt att de har fixat den också… Men som sagt, vi får höra med varvet. Summa summarum: Detta är en helg vi kommer att minnas länge 🙂

111022 Lördag:

Mathilda körde upp Magnus till Björholmen på förmiddagen så fick jag chansen att sova lite efter en lång vecka. Magnus plockade med sig tampar och allt från Björholmen och fick en lång dag med mycket motvind, motström och sjö. Jag tog svängen via Hjertmans och löste ut ytterligare en Forsheda förtöjningsfjäder. Detta var den tredje som gick av. Innan har de gått av på styrbords sida, denna gång var det babord som gett sig så nu har vi största möjliga storleken på båda sidor! Det blev även en ny 21 linjers brännare till vår fotoskenlampa. Vi hade tänkt köpa en ny rostfri Steltonlampa, men den prislappen landade på över 4000:- och de pengarna gör bättre nytta någon annan stans. Jag stod på bryggan och tog tampen när en trött Magnus lade till. Kvällen blev lugn med en god köttbit och en god flaska vin. Vi vågade inte ha den nya brännaren till lampan brinnande över natten, eftersom vi inte känner den ännu. Den får brinna dagtid i ett par dagar först! På kvällen kom vinden och det blåste bra ut på natten. Men Hönö är en lugn och säker hamn så Nanny flyttade knappt på sig.

 111023 Söndag:

Solen skiner och vinden blåser och vi har det så varm och gott i båten. En frukost i sittbrunnen slår ALDRIG fel 🙂 Efter frukost fick vi besök av mysiga släkten och vi fick oss en liten prat. Därefter gav sig Magnus i kast med Forshedafjädern, vilket innebär att han kommer ha träningsvärk imorgon. Efter lite pill fick vi till förtöjningarna också. I år ska det inte vara så svårt att släppa tamparna för en liten sväng har vi tänkt. Vi måttade och tänkte lite fram och tillbaka när det gäller de nya vinscharna. Att få dit dem kommer att bli ett helt projekt för sig själv. Förmodligen måste vi fylla igen de befintliga hålen eftersom de kommer att komma för nära de nya…. Men vi får titta på det lite närmare en annan dag. Nästa helg är det Vinga på menyn 🙂

 111028 Fredag:

Dimman låg tjock över Göteborgs Hamn när vi körde ut mot Hönö, men vi struntade i det och släppte tamparna och siktade på Vinga – vi har ju en radar och ärligt talat, så farligt var det inte när vi kom utanför vågbrytarna. Det gungade rätt bra och vi hade vinden mitt i näsan, i vanlig ordning, men vad gör det när man har ett doghouse. Vi körde med kapellet uppe och Ebba gick för fullt och värmde oss gott i sittbrunnen. Halvägs ut så sprack skyn upp och vi fick se Vinga i ett underbart motljus 🙂 Trots den starka vinden så backade Magnus in vid piren och jag kunde bekvämt promenera iland. Nu låg vi med fören mot söder och eftersom det skulle blåsa bra från det hållet mellan lördag och söndag så kändes det tryggt. En halvtimme senare kom färjan med Mats, Bettan, Tony och Sofia och stora kramkalaset bröt ut på bryggan. Efter det att de fyra installerat sig lite i prickskjulet blev det ankardram i Nannys sittbrunn. Sista bubblet från semestern strök med men jag kan inte tänkta mig ett bättre sällskap, plats eller tillfälle att knäcka den 🙂 Solnedgången var helt enkelt fantastisk! Enligt ett TV program om fotografering som jag har följt de senaste veckorna så är man en “klichéfotograf” om man tar bilder på solnedgångar – det är bara att konstatera att isåfall är jag en ur-klichéfotograf!!!

Middag uppe i köket på Prickskjulet och vid tolvtiden promenerade vi tjejer upp till fyren medan killarna löste livets alla gåtor i bastun. Uppe vid fyren fick vi en helt utomjordisk upplevelse. Natten var kristallklar och stjärnhimlen helt magnifik. Vi lade oss på rygg och tittade uppåt och då fick vi vara med om ett lustigt och vackert fenomen. Fyren har 16 ljuskäglor som cirkulerar runt fyren i långsamt mak. Men när man låg där på rygg så kändes det inte som om ljuskäglorna rörde på sig, utan att det var himlavalvet som snurrade runt fyren istället. Hur dj-vla häftigt som helst! Jag försökte säkert ta 50 kort på fenomenet – men inget blev bra 🙁

 111028_0949 111028_0980 111028_0986 111028_1028 111028_1093 111028_1108 111028_1119 111028_1147 111028_1158 111028_1175 111028_1227

111029 Lördag:

Solen sken så man skulle kunna tro att det var mitt i sommaren istället för i slutet av oktober. Och för oss var det bara att knata upp till Prickskjulet och inta en framdukad frukost. Det är lyx det 🙂 Magnus funderade länge och väl på om han skulle ta tag i ett kallt och tungt jobb eller inte. Men tillfället var för bra för att låta bli – så Magnus satte på bastun och drog på sig våtdräkten och hoppade i plurret för att göra ren vår propeller. Och det var rena rama musselodlingen runt propellern och vid vattenlinjen vid aktern. Även bogpropellern fick sig en genomkörare med kniv och stålborste. Vattentemperaturen var inte mer än 10 grader och trots att Magnus hade mössa på sig så blev han rejält genomfrusen. Och det är väl inte så konstigt när man ligger i vattnet i över 20 minuter i slutet av oktober. Men som sagt – Prickskjulet har bastu så han fick upp värmen igen efter ett tag i alla fall. Vid 12 tiden kom färjan igen och hade med sig resten av gänget och tempot skruvades upp ytterligare ett snäpp. Efter lunch blev det glada lekar som Roger fixat i hop. Bland annat skulle vi rocka rockring – ni vet det som man alltid gjorde när man var liten. Men jag är helt övertygad om att den gen som gör att man faktiskt kan rocka rockring tvinar bort och dör när man fyller 12 år eller så – för av alla 14 som var med denna dag så kunde INGEN rocka rockring det minsta lilla!!! Men många goda och glada skratt blev det. Och bastun åkte på ingen för innan middag var det ett gäng tappra själar som bastade OCH badade. Jag hoppade över bastun denna gång och Magnus tyckte att han badat nog för i år 🙂 Kvällen blev stimmig och rolig som den bara kan bli när man knör in 14 tokar i en liten bod ute på en vindpinad holme i slutet av oktober 🙂

111029_0778 111029_0859 111029_0874 111029_0890 111029_0894 111030_0749

111030 Söndag:

Mycket vind, vinande i riggen, regn och gungande i båten denna natt. Men inget knarr eller ryck i tamparna och då sover man ju hur gott som helst. Speciellt när man vet att man ligger bra förtöjd. Denna morgon hade vi ju dessutom en timme plus eftersom det blev vintertid. Telefonen ringde vid halv tio och Christer förklarade att frukosten var serverad – så lyxlirare som vi är var det bara att dra på sig regnrocken och sätta sig till dukat bord även denna morgon.

Efter frukost, städning av skjul och stuvning av båt så fick vi fin frånläggnings-service från hela gänget och blåste till Hönö på 30 minuter. Och detta utan att behöva dra ut seglet. Nu hjälpte säkert Magnus bortskrapning av musselodlingarna till på den farten men framförallt var det 10 m/s sydligt som hjälpte till. Vi bockar och tackar alla härliga tokar för en underbar helg på Vinga. Vi ser redan fram mot nästa års träff 🙂 Men innan dess så har vi en lång och härlig sommar framför oss… För denna kommande vinter kommer att bli varm, kort, och isfri!!! – det är både Magnus och jag helt överrens om.

111106 söndag:

Magnus var ute och klappade gumman på lördagen och hon hade det bra. Vårt köksfönster började ju läcka i somras. Vi lagade det tillfälligt med en tjock silikonrand men nu väntar vi på att firman som monterade in fönstren ska komma och fixa problemet på riktigt. Orsaken till båtfrånvaron denna helgen var trevligt besök från Halmstad. Livs kollega Lotten från Lokaldelentiden kom på besök tillsammans med sin Uffe och det blev en mycket glad kväll med god mat och många skratt. Vi ska bara se till att det inte blir så länge mellan träffarna och det verkar som vi kan “lura” med dem ut i båten en helg till sommaren 🙂

111110 Torsdag:

En liten höstfundering. Helt plötsligt har alla börjat prata om snö…. Jag hör om det på jobbet, på radion och i tidningar. Och alla pratar om avsaknaden av snö. Dom saknar snön säger dom… Varför det? De som vill ha snö kan resa till den, så slipper vi andra 🙁 Jag själv har total och kompromisslös höstpanik och inser att jag är jätte egoistisk men i min värld kan det inte bli vår snabbt nog. Nu har vi ju inga planer att packa ihop för säsongen ännu. Till helgen tänkte vi ta en tripp till Knippla och kolla läget där – väderprognosen ser ju mer än lovande ut. Men jag ska erkänna att det kliar i fingrarna att dra igång bytet av vinscharna – fast det kan vänta tills det bli dåligt väder – typ snö eller så 😉 Mer sol till folket!!!!

111111 Fredag:

Solen strålade i kapp med sig själv och jag stod på kontoret och hoppade jämfota väntandes på att Magnus skulle bli färdig med sitt möte. I värld bokar man inte möten på fredag eftermiddag – det är synnerligen dumt tycker jag. Kl 15 kom vi i alla fall iväg och vi hann med färjan 15:40. 16:00 var vi framme vid båten och 16:10 kastade vi loss och vi fick med oss en fantastisk solnedgång under tiden vi gick mot Öckerö. Ja…. ni läste rätt, vi gick faktiskt till Öckerö. Magnus tyckte det var ok om vi smög oss in så att ingen såg oss i hamnen 🙂 Och smyga fick vi göra, för det var bäckmörkt redan när vi gick in i hamnen. Det var kallt som bara den i vinden men när jag kryper in i min härliga overall så håller jag mig varm och go! Dessutom så upptäckte vi att motorlanternan inte fungerar (morr). Värmaren gick för fullt och eftersom det fanns el i hamnen så kunde vi köra värmefläkt och värmen spred sig snabbt i båten. När vi hade koll på allt promenerade vi upp till Tina och Kenneth för att gratta Kenneth på hans födelsedag. Det blev en trevlig kväll med hela hans släkt.

111111_1366 111111_1373 111111_1389 111111_1393 111111_1399

111112 Lördag:

Öckerö har en förvånansvärt skvalpig hamn!! Inte så att vi låg illa på något sätt, men det var allmänt oroligt i hamnen. Efter frukost släppte vi tamparna, lät kappellet sitta uppe och drog ut focken. I alldeles lagom fart seglade vi upp till Knippla. Väl inne i hamnen hade vi väldans problem att bestämma oss för var vi skulle lägga oss. Hamnen var helt tom och vi kunde lägga oss precis var vi ville. När allt var förtöjt och klart gick jag en sväng bort till dieselpumparna för att kolla om det var liv i dem. Det var det inte men jag ryckte i dörren till skeppshandeln och blev jätteförvånad när den gick upp! . -Har ni öppet? -Nej, vi stänger nu! -Om vi vill tanka i morgon går det? -Nä, då har vi stängt. Var det ni som kom med segelbåten nu? -Ja…. -Varför tankade ni inte med en gång då? -Öööö, ja…. nä…. vi tänkte inte på det. -Vill ni tanka så får ni göra det nu! Så det var bara att släppa loss förtöjningarna och lägga till vid tankbryggan. Nu är det i alla fall knökfullt i tanken. Magnus var riktigt duktig och gav kära Nanny en ordentlig tvätt. För det finns massor av galar på Hönö som gör sitt bästa med att “skita prick” på vår lilla gumma. Precis när jag skulle hissa upp Magnus i masten för att titta till motorlanternan så gjorde Ester entré. Per och Kajsa hade seglat från Eriksberg och helt plötsligt så var vi dubbelt så många gästbåtar i den stängda gästhamnen 🙂 Per o Kajsa ska till Skottland nästa sommar och inför det så går de nu Utsjöskepparen. Så efter en värmande kopp kaffe i Nannys sittbrunn så drog de sig tillbaka för att plugga lite och jag skickade upp Magnus i masten. Lanternan visar sig tyvärr vara strömlös och förmodligen ligger problemet i vår instrumentpaneln. Här borde jag skriva en massa om vårt elinkopetenta varv, men jag ORKAR inte med mer elproblem. När Magnus ändå var uppe i masten så passade vi på att flytta ut våra Lazy Jacks till fästena för flagglinan i vantspridarna. Detta ska förhoppningsvis gör att storen inte fastnar i Lazy Jacksen när vi hissar. Det som kan vara är att vi får problem med flagglinorna. Men då flyttar vi bara tillbaka dem…. Dessutom så passade vi på att byta till vinter genuan. På kvällen käkade vi middag, alla fyra, i sittbrunnen. Och det är lite häftigt att kunna ha 22 grader inne i sittbrunnen när det är 2 grader på utsidan av kapellet. Ibland var det nästan för varmt….. Jag förstår inte att det inte är fler som är ute denna tiden på året. Fast om jag ska vara ärlig – så gör det inget att vi är så få tokskallar.

111112_1287 111112_1292 111112_1300 111112_1310 111112_1320 111112_1331 111112_1347 111112_1353 111112_1357

111113 Söndag:

Sov ända till 10 och gick sedan upp för att köpa GP. Men jag kom inte så långt. För Kajsa hade redan varit och handlat tidningen till mig 🙂 En frukost i sittbrunnen när det är helt stiltje i hamnen och en kopp te (såklart) gör mig lugn och lycklig i själen. En sak som vi dock INTE gillar är att batteriladdaren har brummat hela natten. Det kan inte vara meningen att den ska gå jämt. Vi är faktiskt lite oroliga att den kan koka sönder våra batterier. Så här kommer lite mer mummel om vårt varv……. Ester lämnade oss och strax efter det så tuffade vi också iväg. Och idag var det tuffa på riktigt. Vi gjorde inte mer än 1400 varv och vi tog svängen utomskärs hem – så vi har gått Öckerö runt denna helgen. Som vanligt vid denna tiden så får man spana ordentligt efter alla hummertinor så man inte snurrar in sig i dem. Skön helg 🙂

111113_1250 111113_1267

111119 Lördag:

Magnus hade spelning med sitt band och jag hade en spelkväll på jobbet så vi åkte ut till båten först på lördag förmiddag. På vägen stannade vi på Biltema och handlade en hel del nödvändigt. Vi har köpt både motorolja, backslagsolja och en massa epoxi. Dessutom så har jag bestämt att vi ska “julpimpa” lilla söta Nanny, så det blev en ljusslinga också 🙂 Det var rätt fuktigt och ruggigt när vi kom ut, men värmen spred sig fort, som vanligt. Så vi fick snart en härlig arbetstemperatur. För idag skulle det arbetas. Vinscharna skulle bort, bort, bort. Och vi vet av erfarenhet att montera bort något från Nanny möts med HÖGSTA graden av motstånd! Och självklart fick vi rätt! Magnus låg nere i babordsskuffen med armarna över huvudet och efter tre och en halv timma hade vi fått loss en bult av tio…. Just det EN AV TIO. Då bestämde jag att vi skulle ta fram den lilla kapmaskinen, Dremeln, och kapa bultarna underifrån. Det hade säkert gått jättebra om jag bara hade kommit ihåg att ta med Dremeln…. Alla tillbehör var med men ingen Dremel inte…. Efter lite lunch och surande så bestämde jag mig för att försöka borra ur huvudet och banka ut bultarna bakvägen. Och det gick ju som en dans. Bultarna var nämligen inte i rostfritt utan i mässing 🙂 Så 30 minuter senare hade vi loss vinsch ett 🙂 Det fick räcka med vinscharbete denna dag och vi gick vidare med andra småjobb. Jag har lagt upp en egen flik under Renovering som visar vårt arbete med vinschbytet. Dessutom satte jag upp ljusslingan in under doghouset. Jag fick inte sätta den på utsidan sa Magnus – jag tror att han är lite nervös för att sticka ut och göra något ovanligt ute på ön 😉 Men det blev riktigt bra faktiskt. Den kommer ju att dra lite el – men det får vi ta. Framförallt så kan farfar se på långt håll om strömmen är på i båten eller inte. Dessutom så vågade vi äntligen montera manöverpanelen till värmaren Ebba – för hon verkar fungera som hon ska – peppar, peppar. Dessutom hittade vi felet, varför vår motorlanterna inte ville lysa… kabeln var helt enkelt inte fastklämd i sin kablelsko och var på rymmen från själva elpanelen. Men min kära “allt i allo fixande” Magnus ordnade till detta såklart :-). Kvällen blev en lugn TV kväll i soffan med en pizza och ett glas vin. Mys pys på högsta båtnivå 🙂

111119_1591 111119_1597 111120_1544 111119_1617

111121 Söndag:

Jag vaknade tidigt! (Nåja vid åttatiden eller så) Och jag tror att jag vaknade så tidigt bara för att det var så stilla. Jag satt med min kopp i sittbrunnen och bara tittade på allt det vackra 🙂 Men ni som känner mig vet att jag inte kan sitta still länge så jag började pyssla lite med att torka ur fukten under vinschen och efter ett tag så vaknade även Magnus. Efter frukost så borrade Magnus bort den andra vinschen på under en timma. Tänk om vi tänkt på det med en gång.. Ja, ja, man lär så länge man lever. Eftersom de nya vinscharna har en annan utformning så passar inte de gamla borrhålen. Jag fyllde de gamla borrhålen med epoxi i omgångar medan Magnus fortsatte att plåga vår borrmaskin. Jag har ju problem med fukt under min koj (av någon konstig anledning har varme-Magnus inga problem med detta!!!!)Så Magnus borrade ett stort antal ventileringshål i min brits så får vi se om vi kan få bukt med fuktproblemet. Men fukten är ju inget problem alls om man jämför med vad som skulle komma…… Vi skulle egentligen bara packa ihop och åka hem. Magnus skulle bara stå på huvudet, ner över backslaget och skruva på dräneringsmuttern för att tömma backslaget på kylvatten. När Magnus bestämde vilken motor vi skulle köpa så var detta en av de viktiga parametrarna. Det skulle vara enkelt att tömma ut vattnen och Yanmnar hade bara ett tappningsställe medan Penta hade tre. Ett par sekunder senare så flög Magnus huvud upp igen svärandes som en borstspindare. Det tog ett tag innan jag fattade vad som var fel. Det visade sig att dräneringspluggen är monterad längs med skrovet. Dräneringspluggen har en genomgående liten pinne som sticker ut på var sida och gör att man ska kunna öppna pluggen med handkraft. Men motorn är monterad så nära skrovet så piggarna tar i skrovet och går inte att vrida runt. Magnus funderar lite och sticker ner huvudet med en avbitare och tar bort piggarna. Nu får han skruva loss pluggen med en fastnyckel istället. Nästa problem är att ju längre ut pluggen kommer, desto mer så går den i skrovväggen och trycks snett och vips så gick pluggen av, samtidigt som allt vatten kom ut. Mängden svordomar går inte att publicera…. men jag tror att ni förstår. Vi inser nu att varvet har monterat vår motor utan att testa om det går att göra grundläggande underhåll på motorn. Jag ska erkänna att jag var väldigt nära till tårarna. Det är ju liksom inte första gången som vi sitter med vår nya fina motor – som inte går att använda. Nu har den dessutom en halv plugg ingängad i ett dräneringshål på ett HELT oåtkomligt ställe. Mörkret föll nu snabbt och vi insåg att vi inte skulle kunna göra något mer. Dessutom så anser vi att det inte är vårt ansvar att fixa detta. Ett visst varv ligger inte högt på vår “gillalista” just nu. Det mail som gick iväg senare på kvällen var nog ett av de mer raka jag någonsin har skrivit. Underbar söndagsmorgon! Ventilationshål Torkning av hål Epoxi i gamla borrhål! Magnus upp och ner dräneringsplugg med avknipsade pinnar trasig dräneringsplugg 🙁

111120_1538 111120_1560 111120_1539 111120_1545 111120_1570 111120_1575 111120_1580

111122 Måndag:

Jag hade ett långt samtal med Tomas på varvet. Vi var väldigt överrens om att de skulle fixa dräneringspluggen snarast men det är mycket annat som vi inte är överrens om. Vi har ju bland annat bett varvet om ett elschema på hur allt är kopplat i båten – något vi har insett att vi inte kommer att få. Men vi har bett om ett schema på hur det “borde” vara kopplat. I alla fall allt ett schema över allt som har med laddning att göra. Men Tomas förstår inte vad vi ska ha det till. Här står vi väldigt lång ifrån varandra. Jag försöker förklara att om vi i alla fall har ett el-schema på hur det borde vara kopplat så kan vi använda detta för felsökning. -Vad är det ni ska felsöka? undrar Tomas. -När saker inte fungerar så har vi något att utgå ifrån, tycker jag. Vad är det som inte fungerar?, undrar Tomas. Jag tog motorlanternan vi lagade i helgen som exempel. Dessutom tycker jag att det är skumt att vår laddare går HELA tiden när vi ligger för landström. När vi kommer till båten inför helgen så är batterierna på 100%, eftersom solcellerna har laddat dem hela veckan. När vi sätter på landströmmen går laddaren igång och toppladdar och känner av batterierna. Det känns helt normalt. Därefter så har laddaren två lägen. Ett ABS läge som man kan kalla normalladdning och ett som heter FLOAT som ska vara ett typ av “vila och putta på läge” Denna helgen så har vi bevakat laddaren hela tiden och vi kommer aldrig ur ABS läget. I och för sig så plockar vi ju ut lite ur andra änden eftersom vi kör stereo och kylskåp mm. Enligt Tomas så ska det vara såhär men han har lovat att prata med en expert på vår laddare och återkomma. Men jag måste få visa något härligt också. Vi fick ett par goa foton från i våras i mailen. De var från långfredagen när vi låg tillsammans med Adventure på vår “parkeringsplats”. Magnus hade hissat Tony upp i masten för att fixa lite och han hade kameran med och fick ett par goa foton från en ovanlig vinkel. Jag längtar redan till nästa påsk! å nästa år, å nästa säsong!!!!

CIMG3148 CIMG3149 CIMG3152

111122 Tisdag:

Tomas ringde och berättade att de hade fått plocka ut den del av backslaget och gå upp till Ö-varvet och borra ur den delen av pluggen som fastnat. Men nu garanterade han att allt skulle fungera. De hade också testat alla våra batterier och de var OK allihopa. Han har nu också pratar med experten på vår Mastervoltladdare och enligt Tomas är allt som det ska vara. Så det får väl vara bra nu. Det känns bara inte rätt i magen – men vi kan inte göra mer nu. I alla fall inte förrän vi har kollat upp själva hur det ska vara. För jag litar på min magkänsla….. MEN nu ska i alla fall dräneringen till kylarvattnet fungera och det var snabbt fixat av varvet – det måste jag säga. Nu ska vi bara kolla att det går att byta dieselfilter, impeller mm mm. För vi vet ju inte om de har kollat att detta går!! Fortsättning

Lördag 111126:

Efter ett trevligt julbord på fredagskvällen så gick vi ändå upp rätt tidigt för att komma ut till Hönö i hyfsad tid. Det var julmarknad nere i hamnen och vi ville gå runt och titta lite. Men vi hittade inte så mycket. Vare sig Magnus eller jag är direkt shoppingsugna just nu – vi sparar oss lite till London 🙂 Dessutom var det rätt kallt och grinigt så vi gick snart tillbaka till båten och kröp ner i värmen. Men vi hittade i alla fall två juldukar på second hand – så nu har vi “julpimpat” lilla Nanny. Egentligen så skulle vi börja montera vinscharna men vi kände inte för det. Det var såå skönt att bara ligga i soffan och läsa och sedan sova lite – det är en perfekt lördag det. Sedan fick vi besök! Livs arbetskamrat Sofia och hennes pojkvän Marcus skulle till Tullhuset och äta middag och sedan sova över på hotellet. Så då fick vi ta fram glöggen 🙂 Och så kom vårt middagsbesök i form av Tony och Sofia. Jag och Sofia skickade bort Magnus och Tony för att handla middagsmat. Vi ville inte sticka ut näsan i vinden och regnet! Det blev en fläskfilégryta med viltkryddor – det passar bra “vintertider” Efter maten landade vi nere i salongen och ut på kvällen kom Sofia och Marcus tillbaka, dessutom kom Tonys syster med man på besök så ut på kvällen var vi 8 glada själar i en båt, kvällen före första advent! Som jag har sagt innan – det är helt underbart att det finns andra personer som är lika tokiga som vi. Och Tony och Sofia kvalar helt klart in i samma tokklass som vi 🙂

111126_1724 111126_1727

Söndag 111127:

Det blåste bra hela natten men vi sov gott alla fyra! Efter en lång och god frukost gav sig Tony och Sofia iväg hemåt och vi fixade lite. Det blåste bara mer och mer och när vindmätaren visade över 28 m/s så låg Nanny bra ner åt sidan. Det var till och med så att lådorna i köket åkte ut. Magnus stack ner huvudet och kontrollerade reparationen som varvet hade gjort. Och nu verkar det som om de har gjort jobbet rätt. Med handkraft så kunde han öppna och stänga dräneringspluggen och det känns ju bra. Därefter så gick vi en promenad för att kolla in vädret. Barometern var lägre än lägst och vattennivån var extremt hög. Vi fick faktiskt gå neråt från flytbryggan för att komma till kajen. Och det var ett mäktigt skådespel. Jag har även gjort ett litet fotoalbum av detta. Dagen avslutades med traditionsenligt adventsfika hemma hos farmor och farfar.

Måndag 111128:

Enligt farfar så har det gått sönder lite saker i hamnen under gårdagens stormande. Bland annat så har tydligen vår Y-bom på styrbords sida fått sitt flytelement punkterat av vår båtgranne. Men det skulle inte vara några skador på gumman enligt uppgift. Dessutom hade hamnkaptenen koll på läget och höll på att reparerar bommen – så vi känner oss trygga med det. 🙂

Torsdag 111201:

Och så var det december….. Och mörkt ute är det. Hoppas att det vänder snabbt och går mot ljusare tider. Magnus har varit ute och kollat Nanny. Det visar sig att vi inte har någon flytkropp alls på Y-bommen på styrbords sida. Magnus har lagt massa extra fendrar så får vi hoppas att det hela går bra. Tyvärr kunde han inte se om det var några skador i skrovet, eftersom det var mörkt. Som sagt – må det vända fort!! Sedan har vi lämnat in vår livflotte på service och det blev lite av en chock! Prislappen var över 4000:- men Magnus fick prutat ner det till 3000:- Det är ändå sjukt mycket pengar för något vi hoppas att vi aldrig kommer att behöva använda.

Lördag 111203:

Ingen Nanny denna helgen. Magnus är på äventyr och jag har det hur skönt som helst hemma i soffhörnan och njuter av att vinden viner i fönsterrutorna. Dessutom har jag full kontroll på fjärrkontrollen 🙂 I januari ska ju hela Björligan till London och båtmässan där, så det finns att surfa på. Dessutom hittade jag ett mail i inboxen från Richard och Sue från England som jag mer eller mindre glömt bort. De postade i Gästboken i höstas och frågade vad som hänt med Nanny. De såg ju alla bilderna, men fattade inte vad som hänt – så vi har haft mailkontakt ett tag. Dessutom har de skickat bilder på deras vackra Summer Wind som numera ligger under Andra Rasmusar. Tänk vad mycket roliga kontakter man kan få genom en liten hemsida 🙂 Lite båtpyssel har det dock blivit idag. Kapellet ligger i badkaret tillsammans med ljummet vatten och massa Vanish. “Man kan alltid lita på rosa”…. När det väl är skrubbat så ska jag sy om rutorna lite samt sy igenom hela kappellet och förstärka sömmarna.

Lördag 111210:

Storm igen! I natt var vattnet åter över kajkanten och vi är så glada att vi har Farfar som passar på vår lilla Nanny. Jag hittade nedanstående bild på GP:s hemsida. Det är en läsarbild från vårt kära Björholmen under gårdagen – tur att man inte har sin vinterhamn där…. Eftersom Magnus dras med en väldigt efterhängsam förkylning så åkte jag ut själv till Nanny idag. Jag satte upp en ny julbelysning som är lite svagare än det gamla. Denna är dessutom med LED lampor, så vi sparar på ström och på miljön 🙂 Dessutom jobbade jag med att få Ebecokabeln på plats. Det är som en mjuk plastbeklädd stålvajer som vi drar runt alla genomföringar. Den är ett rent h-lv-t- att få på plats – men nu sitter den där i alla fall!! Detta gör så att våra genomföringar inte fryser om det blir kallt. Kabeln är kopplad till en termostat som kopplar på strömmen om det blir kallt. Vi är lite bekymrade över att vår Y-bom på styrbords sida saknar flytkropp. Det är inte optimalt direkt…. Men vi får ta ett snack med vår hamnkapten och hoppas att han löser detta.

111210_1751 111210_1756 111210_1758

Söndag 111211:

Tråkiga dagar som denna surfar man ju lite och letar bra idéer. Och idag hittade jag något bra, tror jag. ANT stormsegel

Torsdag 111215:

Burr och blä och satan vilket skitväder det är varje dag numera! Men det närmar sig jul! Magnus och jag byter inte julklappar i år utan vi väntar tills Londonresan i januari – då blir det nog rätt mycket shopping hoppas jag. Men för den saken skull så kan man ju alltid köpa julklappar till Nanny…. Egentligen så fick ju Nanny vinschar i julklapp men vi tyckte att hon värd lite till. Så nu har vi beställt ett nytt ankare. 20 kg Rocna 🙂 Tanken är att det ska bo framme i fören tillsammans med massa kätting och ett vackert ankarspel. Men en sak i taget. Nu har vi i alla fall ankaret – och med den prislappen så förväntar vi oss att det ska vara av guld och att vi aldrig kommer att dragga med det!! Men valet var inte svårt. Vi vill kunna sova gott på natten när vi ligger på svaj. Sedan fick jag mail idag från varvet som har monterat våra fönster. De har varit och tittat på det läckande fönstret och lovat att åtgärda detta 🙂 Sedan är det full systuga hemma. Jag håller på att sy om rutorna på vårt kapell. Tråden till rutorna var helt slut och trillade isär av sig själv när jag drog lite lätt i plasten. Jag misstänker att det har varit starka rengöringsmedel i farten när kapellet blev tvättat efter branden. Och för att inte slita mer på rutor och kapell så syr jag förhand och återanvänder de befintliga hålen… om jag jobbar på så hinner jag kanske klart tills det är säsong igen 😉

Fredag 111223

God Jul på er alla! Magnus och jag slutade jobben vid lunch idag och åkte för att ha “vår julafton”. Gissa var vi hamnade????????? På Hjertmans såklart 🙂 Vi skulle hämta vårt nya vackra ankare och köpa “lite” andra julklappar till Nanny. För det första: Vi blev fattiga! Hålet i ekonomin blev av greklandstorlek. För det andra: Vet ni hur GROTESKT stort ett 20 kg ankare är?? När Inger fick hjälp att bära ut ankaret från lagret så tittade jag och Magnus bara på varandra… flera gånger. Och vi behövde inte säga något för vi förstod båda vad den andra tänkte. – Hur i all sin dar ska vi få plats med denna JÄTTE konstruktion framme i fören?? Eftersom butiken var mer eller mindre tom på andra kunder så tog vi god tid på oss och lade totalt beslag på Inger i ett par timmar. Nu har vi beställt både det ena och andra och så ett par saker till som hon ska kolla priser på. Fast ett annat stort paket fick vi med oss. Och det är det nya ankarspelet. Det blev ett Lewmar Profish 1000. Vi fick en demonstration av ankarspelet i butiken och jag var tvungen att fråga flera gånger om den lilla maskinen verkligen skulle klara av vår nya koloss till ankare. -Inga problem blev svaret. Det har en dragkraft på 450 kg…. Så vi får väl tro på det. Just nu så står kolossen mitt på golvet inslagen i bubbelplast. Magnus tycker att ankaret ser ut som något som brandkåren skulle kunna använda för att slå in dörrar. Och hjärnan går på högvarv för att fundera ut HUR vi ska montera vår nya koloss. Det vi ser nu är att vi troligen måste bygga om vår pulpit lite. Pust och pust – men vad vore livet utan problem – det är ju bara att lösa dem. Kram på er och ta ett glas glögg! För nu är vi lediga från jobb i ett par dagar.

Söndag 111225.

Efter en mycket mysig och god julafton hemma hos farmor och farfar så packade vi bilen med alla Nanny-julklappar på juldagen och åkte ut till vår lilla gumma. Magnus dök ner i båten på “eljakt”. Han försöker förstå sig på hur varvet har kopplat bland annat vår bogpropeller. Vilket är det detektivuppdrag av stora mått! Jag å min sida började med att skruva loss brädan på peket där ankaret ska sitta. Med viss nervositet så passade vi in ankaret på peket och det var med STOR lättnad som vi insåg att det skulle blir riktigt bra! Kolossen såg inte gigantiskt ut, den såg bara ut att vara stor 🙂 Det finns bilder under Ankarspel-fram. När det gäller de nya vinscharna så kom vi ett steg längre på den stigen genom att vi slipade ner teaklisten och de gamla bulthålen som vi fyllt med epoxi. Mer bilder finns under Vinschar. Vi hade först tänkt att sova över i båten men eftersom storm nummer 5 under december var under intågande åket vi hem till varma sköna soffan istället. 🙂

Onsdag 111228

Vad gör man mitt i vintern (det är varmt, men ändå en vinter) i mellandagarna när stormen viner runt knuten? Jo… som tur är så har vi kompisar som tänker som vi 🙂 När Tony, Sofia, Mats o Bettan kom över på en liten middag i måndags hade vi lagt fram ett par luslästa exemplar av Yachting Monthly till Tony som vi tänkte han ville ärva. Man kan inte göra annat än att le när Tony fiskade upp ett exemplar av samma tidning till oss 🙂 Som tur var så hade ingen av oss läst varandras tidningar. Tony hade även med sig en “båtbibel” som behandlar allt från rigg till dåligt väder. Så tisdagen tillbringades i var sin soffhörna med trevlig läsning. Idag varnar SMHI för storm IGEN! Om jag har räknat rätt så är detta 6:e stormen sedan 1:a advent. Heller vind än snö… men nu räcker det!. Nu är det snart nytt år – och därför har jag lagt upp en ny flik med Säsongen 12. Tänk att det redan är 2012. I år har vi förmånen att få vara med Nanny för åttonde året 🙂 Men innan säsongen 12 drar igång så åker vi och hela Björligan till London och båtmässan där! 7 dagar kvar…

111231 Lördag och Nyårsafton:

GOTT NYTT ÅR på er alla! När vi vaknade idag så var det frost överallt och -5 grader. Solen sken och vi ville bara ut till havet 🙂 Eftersom vi är bortbjudna till Lotta och Kjetil ikväll så blir det ingen Nanny denna helgen. Men det hindrade oss inte att ta en förmiddagsutflykt till Långedrag för en vinterpromenad. Åh, vilken dag vi fick. Nu är vi laddade för eftermiddagens badtunna 🙂 Välkomna till ett nytt år – och en oskrivet blad. Livet ger oss bara ett liv, ta hand om det och gör det bästa av det – för man får ingen andra chans 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *