Pyssellördag

Efter att ha stannat och handlat lite god mat packade vi in våra grejor i båten och till min stora irritation så upptäckte jag att jag inte startat termostaten förra helgen när vi lämnade så därmed hade vi inte haft någon värme i båten under hela veckan. -3,4 grader inne i båten är lite för kallt…. Men det första vi upptäckte när vi hade kommit på plats att vi inte hade några lakan. Pust… Jag hade ju tagit hem de för tvätt förra veckan och helt glömt bort att packa nya. Men efter ett snabbt samtal med farfar så löstes det problemet. Det är fint att kunna låna lite grejor ibland 🙂 Farfar släppte sina tampar till sin snipa snabbare än snabbt och gav sig ut på en sväng. Men när han kom tillbaka efter ett par timmar så erkände han villigt att det var “grinigt kallt”. Vi satte igång med att byta dieselfilter. Det tidigare oidentifierade filtret till vattenavskiljaren hade jag identifierat med hjälp av Googles bilsökning (vad gjorde man innan Internet???) och hittat ute hos Långedrags teknik. Självklart var det ett svindyrt filter. 300:- är ett rent rån! Bara gummipackningen kostade 75:-. Men det är det första filtret efter QL-filtret och det gamla hade ju visat på ansenliga mängder skit. Även filter nr två – ett vanligt (billigt) QL filter var fullt av skit. Det tredje filtret – som sitter på motorn (också svindyrt såklart) visade sig däremot vara helt fritt från skit. BRA! Det visar ju på att filtrena gör sitt jobb. I fortsättningen kommer vi nog bara att byta filtret på motorn vart annat år. Därefter gick Magnus loss på impellern. Den hade suttit i två år och var klart demolerad… Men till vår stora förvånad så rann det saltvatten ur pumphuset när det öppnades. Med andra ord har den förmodligen frusit sönder och det räckte tydligen inte att tömma ur saltvattnet enligt bruksanvisningen utan man måste öppna pumphuset också. Då lärde vi oss det! Vi har alltid två extra impellrar ombord – utifall att något dumt händer och det var vi glada för idag. För den första impellern vi plockade upp var skadad. Gissa om Hjertmans ska få den i retur! Efter lite tuggande av startmotorn så tuffade motorn igång. Tänk att motorljud kan vara ljuvligt 🙂 Nu skulle den varmköras en stund så att Magnus också kunde byta olja. När motorn gått ett par minuter så startade jag gångvämaren. Vi har ju inte fått den att fungera innan men nu flödade det värme ur den. Jag ropade till Magnus och han trodde att jag skämtade. Men inte denna gången. Den fungerade faktiskt. Magnus stod länge och funderade – för detta fick han inte ihop. Till slut så kom han fram till att han faktiskt hade fyllt på lite mer vatten direkt i de nya slangarna men aldrig provkört efter det. Skit ska samma – det fungerar!!! YES!! När vi skulle börja med oljebytet så kom Magnus på att det inte gick – för vi hade ingen olja att byta med. Så det får vara till nästa helg. Våra kapellmakare har ju varit ute och mallat för vår nya supstuga och den ska levereras i slutet av nästa veckan. Men då måste våra kederlister sitta fast. Idag sitter de med dubbelhäftande monteringstejp men det håller ju inte i längden så tanken var att vår svetsare skulle komma och fixa det på söndagen men tyvärr hade han blivit sjuk så det blir till att fixa i nästa vecka istället. Rätt nöjda med dagen så slappade vi i soffan resten av dagen, käkade gott och tittade på melodifestivalen medans vinden ven gött i riggen.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *