Bornholm!

07:30 gick vi genom vågbrytarna och möttes av en väldigt rullande sjö. Det är många som sagt till oss att havet är skumt mellan Sverige och Bornholm och vi kan bara hålla med. Vågorna var toppiga och oregelbundna. Vi riggade Boris och han tog oss stadigt hela vägen till Bornholm. Vi fick efter lite tankearbete faktiskt Borist till att fungera. Tricket var att vi fick ta upp rorkulten och låsa fast den – därefter funkade det kanon. Solen sken och vi hade det riktigt bra. Det enda var när vi skulle korsa separationsfarlederna och jag tyckte att alla AIS:pluppar på plottern såg ut som Spaceinvadors och alla jagade extrapoäng på just Nanny… Men Magnus försäkrade mig om att ett par 100 meter räckte i avstånd till i alla fall de mindre fartygen. Jag höll inte med…. Efter 10,5 timmar rullade vi in i ett bedårande litet Sandvig. Världshistoriens absolut minsta hamn! Kommas Havnelods rekommenderade att man skulle ända in i den inre hamnen för att vara säker på att slippa svall. Men de berättade inte att ingången till den inre hamnen var 4 meter bred och där fick det plats typ två 26:fots båtar – sedan var den full. Vi hittade i alla fall en liten plats mellan de fyra små motorbåtar som låg där och alla tittade misstänksamt på oss och undrade förmodligen vad en 35 fots segelbåt gjorde inne i en hamn med ett djup på 1,5 meter. Vi gick på jakt efter betalningsautomaten och hittade ett glatt gäng gubbar utanför båtföreningens hus. När vi frågade efter automaten så visade de glatt in oss i huset. Och visst fanns där en automat! En ölautomat! stoppa in 8 DKK och ut kommer en iskall Tuborg eller Carlsberg förklarade de. Vi garvade lite och tyckte att det var inte riktigt den automaten som vi ledade efter men gubbarna gav inte med sig och visade oss snällt hur den fungerade och vips satt vi på bänken med gubbarna och drack öl 🙂 Vi var lite oroliga för djupen i hamnen eftersom vårt ekolod visade på endast 1,4 och vi sticker 1,3. Inga problem sa gubbarna – det är bara “evja” Alltså dy. Så vi tänkte att vi låg bra och koncentrerade oss på ölen. Detta var inte ett gäng seglare utan ett gubbgäng som hade “frufri” helg(jo de använde ett annat ord). De var 6 st som åkte moppe runt på ön och provade alla ölautomater. Och de hade definitivt hållit på att prova ett tag när vi träffade dem. Efter ett tag drog de iväg till nästa ställe och Magnus och jag fortsatte jakten på den försvunna automaten. Vi hittade den med lite hjälp bakom ett hus och väl gömd för eventuella gäster som skulle få för sig att hitta till denna lilla hamn. Efter maten gick vi en promenad till byn bredvid som skulle vara lite större och hette. Alligne. På vägen sprang vi på hamnkaptenen och frågade om det fanns möjlighet att få lite mer el än de 150V som Magnus mätt upp ute på bryggan. Han skrattade bara och sa att han skulle be någon titta på det i nästa vecka… OK. Inget att göra åt utan vi tog vår kvällspromenad och hittade ett proppfullt Allinge där båtarna låg tre, fyra utan på varann. Många låg redan på plats för att vara med på den kommande Tradjazzfestivalen. Vi satt bara i kvällssolen med en öl och njöt livet. Bornholm är verkligen mysigt. Vi var nöjda med att ligga för oss själva i lilla Sandvig. Stranden bredvid Sandvig lockade och efter en titt på väderprognosen så vek vi söndagen till stranden.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *