Svajankringstest

Svårt att fatta att det bara var lördag – tänk vad en extra dag gör. Solen sken men det blåste gott och väl 15 m/s i byarna men eftersom det var sydostliga vindar så var det ingen sjö att prata om och vi fick en riktigt trevlig tur i motvind. Vi släppte av ungdomarna på Björholmen genom att sticka in näsan på flytbryggan och vände direkt ut igen. Alla väderprognoser pratade om åska mellan kl 14-15 och risk för kraftiga vindar. I och med att åskan kom in så skulle vinden vrida 180 grader och det skulle såklart också komma regn. Vi hade bestämt oss för att detta var ett utmärkt tillfälle att testa vår dunderklump till ankare. Vi gick runt hörnan till Bäckeviken bakom Lyr och släppte ankaret. De två SXK bojarna var upptagna och vi lade oss mitt emellan dem. Men det visade sig snabbt att vi kom lite väl nära en av dem så vi fick lägga om ankaret en gång. Jag backade fast det rejält och så låg vi på plats och väntade. Jag hade svårt att tro att det skulle bli någon åska överhuvudtaget eftersom det var så fint väder men strax efter kl 13 bytte himlen färg och det blev alldeles mörkblått med muller i väster. Vinden hade legat stadig på 10 m/s E men nu gick den över till W och det med besked. I den lilla viken så gick gässen vita på de små vågorna och det blåste över 17 m/s och så kom regnet. Det slog ett par blixtar runt oss men inte jättenära. Magnus uppskattade att det slagit ned borta vid Smögholmarna och efter en halvtimme var det hela över och vinden stannade på västligt och gick ner till 3-4 m/s. Ankaret hade klarat sig bra och när Nanny dundrade iväg i ett par knop i vindskiftningen så stoppade dunderklumpen henne med besked. Kvällen blev helt underbar och vi fortsatte helgens göromål – att göra absolut så lite som möjligt. Magnus gjorde dock ett litet jobb och monterade loss vår SB led lanterna som slutat fungera – den ska åter till Biltema! När vi kröp till kojs så var vi mer än trygga över att ankaret satt där det skulle!

Genom Mollösund

130803_8505Här kommer vinden o åskan

130803_8506Båten bakom

130803_8511Regn…

130803_8515Efter åska 🙂

130803_8517

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *