Demontering och bröllopsdag

Nu gick det inte att hålla oss från båten längre. Efter en sen  lunch med Livs pappaåkte vi direkt ut till det blåsiga Hönö och kröp ner i båten. Det blev inte gjort jättemånga knop denna eftermiddag utan vi njöt mest att vara i båten.  När vi vaknade på måndagsförmiddagen så är det bara att konstatera att vi sover gott i båten även om det blåser mycket.  Framåt lunch fick vi besök av farfar och han kom med en lina för att skicka upp i likrännan i masten. Tydligen är det så att vår mast visslar när det blåser och detta stör. Vi har inte riktigt fattat detta eftersom vi själva inte upplever att det visslar. Visst tjuter det till i riggen när det byar i uppåt 17-20 m/s men vi har inte upplevt något oljud. Men det är klart att vi inte vi inte vill skapa oljud. Så jag försökte hissa skotet i likrännan vi fått av farfar. Men det fungerade inte alls. Linan var för tunn och ville inte stanna i masten och vi vill nte skicka upp en för tjock lina som kinkar fast i liket. Till slut tog Magnus på sig flytvästen och jag säkrade honom med storfallet och han fick testat våra maststeg. När han kom upp till spridarna tog han gennackerfallet och snurrade detta runt masten för att på så sätt hindra vinden att fara i likrännan. När han ändå var halvvägs uppe klättrade han upp hela vägen och plockade ner vår kinkiga vindmätare som ska skickas in på reparation. Enligt Magnus var det enkelt att klättra och för mig som stod nere var det inget jobb alls förutom att ha en säkrad lina i honom. Vi har beställt en riktig klättersele som är mer anpassad för dessa uppgifter. Nu får vi hoppas att visslingen ger med sig. Nackdelen med detta är att vi har låst masten. Nu måste vi klättra upp i masten innan vi kan använda storseglet. Så det lär inte bli något test av nytt storsegel nu. Men å andra sidan så lär det väl ändå inte bli av med tanke på hur vädret är nu för tiden. Eftermiddagen tillbringade jag på golvet vid toaletten där jag nu har gjort en “plugg” för den kommande teaktrallen. Efter det att vi hade nere innetaket när vi gjorde mast bytet så har vi lite kvarstående listarbeten. Jag fick skurit till det mesta, nu ska de bara lackas innan de kan spikas upp. Magnus å sin sida plockade ner hela väggen vid navigationsbordet nere. Vi ska byta till en sändande AIS istället för den mottagare vi har idag. Och för att komma åt och för att se hur varvet kopplat bakom panelen så åkte hela skiten ner. Och detta gav ju så klart omedelbart massa merjobb i vanlig ordning. Den nya AIS´n ska ner i lådan bakom navigationsbordet och självklart fick vi bygga om lite. Sedan har vi ett gammalt problem med att vår GPS antenn som vi har till vår Raymarineplotter inte är en “äkta” Raymarine och detta ställer till lite problem både här och där i vårt navigationssystem. Så när klockan var 18 bestämde vi oss för sluta för dagen – trots att vi (Magnus) inte fått allt att fungera. Vi bestämde oss för att ha en trevlig middag istället och hugga tag i resten av installationen senare i veckan – vi har trots allt 21 årig bröllopsdag idag och det sker bara en gång per år och måste såklart firas 🙂

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *