Konfiguration av en NMEA-databox

Fredag efter jobbet innebar en snabb sväng via Hjertmans. Tyvärr fick jag hjärnsläpp och köpte vänsterhängda gångjärn istället för högerhängda till den kommande skåpsdörren framför frysen. Jag måste lära mig höger och vänster någon dag! Tänk, jag tycker verkligen att det är lättare med styrbord och babord som oftast. Jag fick även tag i våra hett eftertraktade biljetter till mässans förkväll nu på fredag 🙂 Efter det plockade jag upp Magnus och vi styrde kosan västerut mot Hönö. Tyvärr är det faktiskt så att isen har börjat få sitt grepp om hamnen – men vi hoppas att det är kortvarigt.

Magnus fick börja med att skotta däck innan vi kunde gå ombord med alla prylar. Vi hade med en stor väska med SSB radions alla delar. Herregud vad den kommer att kräva plats! Vår lilla nya medlem – satellittelefonen kommer att bli bra mycket enklare att placera. Inne i båten var det strax över 0 grader. Men som vanligt drog vi på allt vi hade av värme och det tog inte lång stund innan vi hade 24 grader i ruffen. Jag pysslade lite med att kolla alla delar till tryckvattenduschen i badrummet jag köp och tro det eller ej – det verkar som jag fick med mig allt. Vi lade en bra stund på att diskutera SSB radions placering och Magnus gick igenom alla kablar och kopplingar. Det är liksom inte bara själva radion som ska få plats. Det är modem och kablar och stora lådor och gud vet allt vi ska lyckas få plats med. På söndag ska vi träffa en kollega till mig som är duktig på radiokommunikation och koppla upp hela balunsen och se om det verkligen fungerar – just nu känns det faktiskt lite övermäktigt måste jag säga! Vi fick också ett roligt telefonsamtal från Ada ut på kvällskvisten. Om vi har tur så kanske Nanny får lite sällskap genom Kielkanalen och ner mot Amsterdam i sommar 🙂

Att vakna i båten en lördagsmorgon utan en massa måsten är något av det bästa som finns! Just eftersom det är en lördagsmorgon. En lördag innebär att det finns två helt oförstörda dagar att avnjuta sig innan man ska till jobbet igen! Och detta till trots att det är åtta minusgrader och tendens till is utanför skrovet.  Magnus ägnade hela dagen åt att fixa till AIS:en Den har ju inte riktigt fungerat som den ska och efter ett tips från Per så hade Magnus införskaffat en datakabel och med denna kopplade han in sig på NMEA-kopplingsboxen som har hand om hela Nannys navigationssystem – nästan, typ…(här är jag helt bakom en vagn och fattar noll!) och för att göra en kort beskrivning av en hel dags knepigt knappande och filurande så har nu Magnus i alla falla fått ordning på allt och det fungerar precis som det ska och vi har en AIS – klass B!!! Han är så bra min kära datanörd  🙂

När Magnus satt med pannan i djupa programmeringsveck, pysslade jag lite med näten till våra hyllor framme i fören. Jag trodde att detta skulle vara en “quick fix” men ack vad jag bedrog mig. Det tog nästan halva dagen att få till nätet på bästa sätt och då fattas fortfarande listen i botten av hyllan som ska hålla fast nätet. Men det känns som om det kommer bli bra när det är färdigt. Ibland får man bara låta saker och ting ta sin tid. Och en lördag i båten är den bästa av tider 🙂

En tunn, tunn, is – men din finns där! Gillar inte! Dock tycker jag att ljuset är vackert 🙂2014-01-24 15.49.12 2014-01-24 15.55.29 Monstret till radio som vi ska få plats med – och detta är bara hälften av grejorna2014-01-24 16.49.15 Nätet! Längst upp sitter det fast med ett gummiband som går att knäppa loss. Men som synes är det inte helt klart ännu.2014-01-25 11.59.51

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *