Detta med laddning….

Det är ofta svårt att få elen att räcka till i båten. Och om man har en generator som inte vill fungera så blir inte det hela direkt enklare. Redan när vi fick vår nya motor installerad 2011 så tyckte vi att det var något knas med laddningen. Vi har ju haft ett antal vändor med varvet med allt som gäller el och bland annat har de haft ute generatorn och kört den i testbänk eftersom vi bestämt påstår att generatorn inte laddar. Vi fick generatorn i retur tillsammans med en saftig räkning eftersom den tydligen är felfri. Sommaren 2012 och 2013 har vi klarat på grund av att vi har stora solceller. Men nu har vi även en frys och en watermaker som tuggar energi. Magnus har mätt både på längden och på tvären i många omgångar. Hela Björligans tekniska kommitté har varit inblandad och till denna ytterligare en kommitté bestående av min bror med kollegor och vänner. Det vi (?) har kommit fram till är att generatorn  inte klarar värmen i motorrummet. Om man pratar med Yanmar så förnekar de självklart detta och för att vara tydlig så ska jag säga att det inte bara är Yanmargeneratorer som detta fenomen uppkommer på utan tydligen även på andra generatorer. När det blir varmt i motorrummet, en sisådär 50 grader, så finns det tydligen någon liten mojäng (en termostat kanske??) i generatorn som gör att laddningen slås ifrån. Varför? Vet inte. Broder och hans kompis har löst detta på sina egna båtar genom att införskaffa en liten magisk låda som man kopplar ihop med generatorn. Och då laddar den som den ska….. Denna magiska låda är en form av laddningsregulator som ska se till att värmeproblemet försvinner.

Hm… Detta låter ju lite för bra för att vara sant. Men vi har i alla fall inhandlat lådan och till helgen ska vi nu montera ner generatorn. Tydligen så ska man öppna generatorn och löda fast ett par kablar från magiska lådan i generatorn. Hm – allt med el, ström, kraft går under epitetet ”läskig magi”  i min värld så jag lär hålla mig på behörigt avstånd. Det vi också ska göra i helgen är att hitta en lämplig placering av lådan i närheten av generatorn och batterierna. Och just i detta området så är det oroväckande trångt.

Vad är det då för låda? Jag kan inte berätta så mycket om den mer än att den heter Sterling Pro-Digital Regulator 12/24V och ser ut såhär:

hämta

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *