Utflykter på Shetland

Vi var rätt möra på tisdagen och dagen gick mest åt att rekognosera Lerwick. Hungriga var vi i alla fall och jag vågade faktiskt mig på att äta en fish and chips. Det är ju över 20 år sedan jag åt fisk senast så det var med lite spänning. Men det gick bra. Fast jag vet ju inte om jag tyckte att det var så gott direkt. Men jag får väl träna vidare 😉  Vi  somnade tidigt men onsdagen så var det full fart igen, trots spöregnet. Vi hade kollat upp busstider och vi tog oss till Scalloway. Där fanns ett mycket mysigt museum som bland annat visade historian om de sk Shetlandbussarna som stödde motståndsrörelsen i Norge under andra världskriget. Mycket intressant och gripande. De transporterade flyktingar och material mellan Norge och Shetland i de mest fasansfulla väder. Medans vi söker ljus och bra väder när vi seglar så gömde dessa sig i oväder, vinter och mörker för att tyskarna inte skulle hitta dem. Tyvärr var det många som gick under på Nordsjön och allt detta har bland annat lett till det väldigt speciella band mellan Shetland och Norge som fortfarande märks av här. Sedan tog vi oss en titt på slottsruinen – mäktigt – och förmodligen inte den sista ruin vi kommer att se 🙂

Det ligger tre gästbåtar i hamnen, två norska och så vi såklart. Gästbryggan är därmed nästan full! Självklart kan det ligga båtar utanför varandra men det är ju inte annat än att man undrar hur här ser ut under högsäsong.  Under onsdagseftermiddagen så gick Magnus genom kopplingarna och själva roderlägesgivaren för att försöka hitta varför han inte vill prata med autopiloten. Han har direkt inte hittat något men nu verkar det faktiskt som det fungerar igen. Vi får väl se 😉

Det regnar och är som om vartannat men de varma tillfällena är väldigt få och blänker bara till så det är verkligen mössa och vantar som gäller OCH vindbyxor. Men det betalar sig med allt det vackra. Idag, onsdag så har det varit en riktigt fin dag med bara ett fåtal regnbyar och vi tog bussen ner till Shetlands södra udde. Solen strålade och vi fick en fantastisk tur. Väl nere så stannade busschauffören mitt på vägen och förklarade hur vi skulle gå över ängarna för att gena upp mot fyrbyggnaden. Det var med lite motstånd jag gick in i fårhagarna men insåg snart att de små lammen och deras mammor var jätterädda för oss så det var inga större problem. Vi fick oss en promenad på en halvtimma upp och gissa om den betalade sig… Helt fantastiska vyer och dramatiska klippor. Och vilken fyr… Den är något för dig Bettan 😉 Jag vet inte hur många hundra kort jag knäppte, men man vet ju efteråt att vissa saker går bara inte avbilda… Där nere på udden, som förresten heter Sumburgh Head kunde vi stå på fyren och se den lilla otillgängliga ön Faire Ilsle som vi har tänkt att segla till i morgon. I pilot boken så varnas det för Sumburg Head och de rekommenderar att man håller ut minst 2M från kusten. Vi stod och såg ner på strömmarna och till och med i detta fina väder så var strömmarna kraftiga. Den texten i pilotboken ska tas på allvar!

Efter en lika fantastisk busstur tillbaka knatade vi in till slaktaren och bad att få lite äkta Shetländskt lamm. Efter lite pekande och viftande så förstod han att vi ville ha kotletter sk “lammelår”. Han hivade ner ett helt ben och undrade hur mycket vi ville ha. Två blir bra, tyckte vi. När han knatat runt hörnan så hörde vi hur han sågade för hand och då kom vi på att vi vare sig sagt storlek på kotletterna eller frågat efter pris. Men det var bara att köra. När vi kom ut ur butiken hade vi med oss två lammelårskotletter av mindre flintastekstyp. Tillsammans vägde de 1 kg och med tanke på kvaliteten så tyckte vi att 200 kr var ett riktigt kap. Dessutom så kommer detta att räcka till två middagar. Minst…..  Så planen är att fyra upp grillen på Faire Isle i morgon – DET ska bli mumsigt 🙂

Ja, som ni hör så går det ingen nöd på oss. Nu ska vi sätta båten i seglingsbart skick igen. Det är ingen slösegling som väntar i morgon men väderprognosen ser bra ut. Fast vi kommer självklart att göra en sista väder koll i morgon eftersom väderskiftena kommer otroligt fort.

Håll i hatten för här kommer det bilder 🙂

Först några finbilder från överfarten – för jag inser ju att jag bara tar kort när det är fint – inte annars 😉

IMG_0384OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Att segla in i solnedgången 🙂

IMG_0402Första klippan i sikte!

width="300"

Nanny är som vanligt minst på plats i Lerwick!

width="225" Tack 🙂

IMG_4326

Fiskätning…IMG_0407 Magnus i en maffig slottsruin

IMG_4331

Vi vågade oss upp på andra våningen i den gamla ruinen också!

IMG_0439

Utsikten från bussen var så fantastisk att jag till och med tog foton ut genom fönstret…. Turist? Javisst!


IMG_0443Här är hotellet som farfar har bott på… tror vi i alla fall.

IMG_0459

Promenad över hedarna

IMG_0675

Belöningen – vilken fyr!

IMG_0471

Väl uppe fick vi en helt fantastisk utsikt

IMG_0491

Och vi tittade ner på massor av fåglar – allt från lunnefåglar till “kråkfåglar”

IMG_0570

Faire Isle ute i soldiset

IMG_0563

Strömt som bara den!

IMG_0556

Dimtutan fanns kvar!

IMG_0528 IMG_0645

IMG_0674

Jaja… jag står väl här och poserar då!

 IMG_0677

Om någon undrar över var Darth Vader tog vägen så har vi hittat honom!

Bookmark the permalink.

2 Responses to Utflykter på Shetland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *