150816-19 Les Sables D´Olonne och La Rochelle

Hamnen i Les Sables D´olonne var jättestor och väldigt tråkig men välkomnandet var desto bättre.

Vi hade knappt satt fast tamparna innan handlevagnen åkte fram och vi gick iväg till den stora mataffären. Men tji fick vi. Visst – det var söndag men de stora butikerna har haft öppet hela söndagarna innan så när den var bomstängd så fick vi hitta på något annat. Vi kunde gå ut och äta men vår ekonomi är väldigt ansträngd så jag bestämde mig för att trolla lite i båten. Innehållet i kylskåpet bestod av en burk med creme fraiche, punkt slut… Men eftersom vi har en frys och där fanns två kycklingfiléer så blev det en kycklingpasta med massa vitlök och pesto tillsammans med ovan nämnda creme fraiche, så jag kan fortfarande inte hävda att det gick någon nöd på oss… Dessutom blev det riktigt gott ;-). Både jag och Magnus var lite hängiga så vi stängde in oss i ruffen och tittade på film istället för att gå upp och se på stan. Jag grävde lite i ett av mina förråd och vi nallade på lite av det värdefulla godis Per och Kajsa hade med sig när vi träffade dem i England. Jag hade länge velat hugga in på grillchipspåsen och idag lyxade vi till oss. Det är inte svårt att göra oss lyckliga!! Måndagsmorgonen var det dags för att få fylla på skafferierna igen. Det här med att handla är alltid ett jätteprojekt. Framförallt så tar det massor av tid, eftersom det är en ny butik för oss varje gång och vi är ju i Frankrike och det leder konstant till massa funderingar och gissningar. Men tid har vi och vi tycker att detta är väldigt roligt. Efter tre timmar var vi tillbaka i båten igen med en överlastad dragvagn full av franska härligheter. Det är framförallt i ostdisken som jag får försöka behärska mig. Magnus löper mer amok i köttdisken och denna gång blev det både entrecote och lammelår. Vi fick ju en dragvagn av Björligan och & på avseglingsfesten, en sk dramaten, och jag kan lova att den utnyttjar vi till fullo! När allt var instuvat i båten så tog vi oss en sväng till stranden och där stannade vi resten av dagen. Lagom varmt och skönt!! Men med en otrolig mängd människor och ju mer högvatten det blev desto trängre blev det. Tillslut fick vi nog och drog oss tillbaka till båten istället. Vi kände att vi var klara med Les Sables D`Olonne, trots att vi hade kunnat hitta på mycket kul här. Detta är ett centrum för båtbyggande och det låg mängder av “nykläckta” båtar klara för leverans längs med kajerna. Framförallt katamaraner. Och i de här trakterna så är katamaranerna många och gigantiska. En 55-65 fot sisådär. Skulle gissa på att det är mer kvadratmeteryta i en av dem än i vårt hus hemma…. Tisdagen visade sig vara lika mycket sol som måndagen och dessutom total bleke. Jag tog en morgonpromenad och redan strax efter nio så var det kokhett så vi släppte tamparna och tuffade ut. Tanken var att ta sig till Ile de Re för att ha nära till La Rochelle på onsdagen när våra batterier skulle dyka upp. Men ut på dagen fick jag en känsla och då sa jag till Magnus att: Jag tror våra batterier kommer idag, jag måste kolla mailen. -Nä,nä… det ska du inte räkna med, tyckte Magnus. Som tur var så hade jag rätt denna gång och det var jag ju inte sen att tala om för honom. Med andra ord så gick vi direkt till La Rochelle istället. Vi lade oss i den yttre hamnen för att på ett så enkelt sätt som möjligt kunna transportera dit våra batterier. De inre hamnarna var det svårt med bilkörning till insåg vi efter lite efterforskningar. Så onsdagsmorgonen började med att vi tittade ut den väg vi skulle promenera till leverantören i Google Maps. Memorerade första biten, stoppade Ipaden i ryggsäcken och promenerade iväg – käpprätt åt helt fel håll. Vi hade gått en bra bit innan vi började inse att det var något som var fel. Det är tur att vi har ett surfkort på Ipaden (Jo, det vi fick av Westvind fungerar fortfarande klockrent). Med huvudet under ena armen och Ipaden i den andra så promenerade vi i alla fall iväg åt rätt håll. På vägen råkade vi (helt sant) helt plötsligt vara utanför Alstoms huvudkontor. Detta är en mycket välkänd aktör i den värld som jag är tjänstledig ifrån och eftersom jag just nu faktiskt är tjänstledig så gick vi bara förbi….

image
Väl framme på Sofair så hann jag inte mer än säga “Hej – jag pratar väldigt lite franska” innan de svarade. “Är ni svenskarna som ska ha batterierna”. Japp… Den person vi mailat med kom fram och hälsade. Jag försökte lite urskuldande be lite om ursäkt för i vårt mailande så hade jag fått för mig att Jimmy hette Dominique. Dessutom så hette den svenske Key Account Managagern för Tudor/Excide , som hjälpt oss med kontaktuppgifter till flertalet leverantörer i både Spanien och Frankrike också Jimmy. Så det kanske är ett anställningsvillkor för det företaget ;-)?? I alla fall. Det var rätt sorts batterier och vi tog ett STOOORT andetag av lättnad. Jimmy var snäll och hjälpte oss att ringa efter taxi men det visade sig vara svårt. Efter flertalet samtal skakade han bara på huvudet och försvann…. Ok…. vad gör vi nu tänkte vi. Men vi stod kvar ett tag och efter ytterligare ett litet tag kom Jimmy och och vinkade till oss att vi skulle följa med. Det visade sig att våra batterier då var lastade i en minibuss och Jimmy, den snälle ängeln, körde oss ända fram till båten med våra batterier. TACK SOFAIR OCH TUDOR/EXCIDE för hjälpen! Dessutom så visade det sig att Jimmy talade riktigt hyfsad engelska så det hela gick hur smidigt som helst. 2,5 timmar efter det att vi lämnat så var vi tillbaka i båten med alla fyra batterier. Vem kunde tro det. Magnus bytte alla fyra batterier medan jag tog en handlerunda för att bunkra lite extra. Kl 14 var allt klappat och klart och de gamla batterierna var lämnade för återvinning. Vi tittade på varandra och funderade på varför saker och ting hade gått så lätt…. Det ska inte gå så lätt…. Men denna gången verkar det faktiskt som det.

image Jimmy – batteriängeln

Vi tog elfärjan (!) in till centrum och turistade ett tag för denna eftermiddag är det som vi kommer att se av La Rochelle. Det är nämligen så att vädret säger att vi ska gå till Spanien i morgon. Egentligen så ska det blåsa alldeles för lite så vi lär få köra en del motor. Men det kommer in ett dygn med 20 m/s på söndag och efter det så är det vindlöst i en vecka igen – men enda skillnaden att då är det även dyning. Så vi har beslutat oss för att släppa loss i morgon kl 09 och förhoppningsvis kommer det vara tillräckligt med segelvind för att segla platt läns ner till Gijon i Spanien. En tripp på ca 250M Detta kommer att ta oss 2-3 dygn någonstans. Så om vi har internet så hörs vi igen på lördag 🙂

image La Rochelle – största hamnen vi någonsin sett….

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *