160112-160113 mot Cap Verde

Tisdagseftermiddagen blev sådär underbar segling. Strålande sol och jämn och fin gång med Boris vid rodret. Till middag blev det kycklinggryta med curry, äpple, lök och morötter. Jag inser att jag borde ha tagit med mig en kokbok. För nu när jag har massa tid så kommer jag på en massa rätter jag skulle kunna laga men det är lite svårt utan recept. Ja, ja, ingen större fara. Jag är rätt på på ?hittepåmat?

När det var dags för Magnus att gå och lägga sig så var han inte trött alls. Men konstigt nog så var jag det. Så vi bytte helt enkelt och jag somnade redan strax efter 17 som en sten framme i förpiken. När Magnus petade på mig vid 01 så kände jag mig både pigg och utvilad! Skönt att få sova så länge utan att vakna hela tiden.

Magnus hade haft en fin kväll/natt med enda undantaget att någon idiot tydligen roar sig med att föra oväsen i form av visslingar och skrik på nödkanalen, kanal 16. Så Magnus hade helt enkelt stängt av den.

Jag tog min kopp med te som Magnus gjort i ordning till mig och kröp ihop i min sittbrunnshörna och beundrade stjärnhimlen. Helt plötsligt så lös hela himlen upp framför mig. Först trodde jag det var Magnus som varit på däcksbelysningen men han hade redan stupat till kojs. Hm? det kan väl inte vara åska tänkte jag? Jag verkligen hatar åska och är det något jag är rädd för så är det detta.
Hela himlen framför oss badade än gång i ljus och jag ropade till Magnus. ? Duuuu, har du sett någon åska under ditt pass? ? Nä, inte alls svarade han sömnigt. Det är säkert bara ett stjärnfall!
Ja? eller hur? mummel? En timme senare hade vinden dött totalt och vi gjorde endast 1,5 knop. Jag startade motorn och tog in seglen. Samtidigt så blixtrade det till runt hela Nanny på en gång. Neeej? vill inte?..
När vi startar motorn så är det alltid en massa saker som ska laddas och watermaker ska köras igång så det tog ett par minuter innan jag kunde sätta mig ner med plottern och starta radarn. Mycket riktigt. Vi hade 10-15 åskoväder som snurrade runt oss längs med hela horisonten. Tittade jag rakt upp så var det helt stjärnklart. Har jag sagt att jag inte gillar åska??? Det var inget annat att göra än att sitta och spana in i radarbilden och försöka köra zic-zacmellan fronterna. Helt plötsligt så dök det upp nya fronter och andra försvann lite plötsligt som de kom. Svettigt!!! All lös elektronik åkte som vanligt in i den åskskyddade ugnen och det gick faktiskt riktigt bra att undvika ovädren. Men när man har 8-10 blixtar runt en åt alla håll och kanter samtidigt ? då är man INTE kaxig Som tur var så var det inte mycket vind utan havet höll sig hyfsat lugnt.
Jag höll ut till 06:30 ? då korsades vår väg av en stor åskfront som lade sig som en banan framför oss. Jag kände då att jag var tvungen att väcka Magnus. Dels för att han var tvungen att koppla loss kortvågsantennet från akterstaget men också för att jag kände att jag inte ville sitta själv längre. Magnus var snabbt uppe och som ett under så missade vi även detta åskoväder.
Jag var så trött och spänd som en fjäder att jag bara slocknade i slingerkojen en halvtimme efter det att jag jagat upp Magnus. Efter en timme kände jag mig piggare och efter att ha tagit ner lite väder så kändes det hela bättre. Vi har fortfarande åskfronter runt oss men de är inte lika skräckinjagande när det är ljust och man inte ser blixtarna. Vinden har dött helt och vi går nu så smått för motor. Vinden ska återkomma i eftermiddag och sedan stegra succesivt fram mot fredag. Om vi får bra vindar så kan det faktiskt vara så att vi hinner fram tills på fredag kväll. Men annars drar vi ner på tempot och kommer angöra på lördag när det är ljust istället.
Magnus fick sova på onsdagsförmiddagen och nu när jag hade lugnat ner mig lite så fick jag fixat till lite ny yoghurt och bakat lite färskt bröd som vi ska ha till lunch.
Det är varmt nu också ? även om säkert åskan påverkar så känns det för varje dag att det bara blir varmare och varmare. Det är 23 grader i vattnet och 25 grader i luften. Vi klagar inte ? Vi hör från Sverige att det skottas både uppfarter och båtar i kylan. Fast vi har fått till oss att somliga ligger på playan i Thailand och också har det varmt och bra, så det är inte bara vi som njuter värmen. Tack alla åter igen för alla meddelanden. Vi blir så glada för era tillrop och rapporter!

Kram Liv o Magnus
Detta inlägg är gjort via kortvågsradio och vi kan inte svara på kommentarer eller liknande

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *