160116 Framme på Cap Verde

När det var 20 distans kvar så kände jag nästan att det var dags att hänga ut fendrarna för nu var vi nästan framme. Att det var nästan lika långt som en översegling till Skagen fattar man liksom inte när över 800M är avklarat innan. Det var varmt som i en bakugn när vi gled in i hamnen. Nicklas, Klara och Lola stod på bryggan och tog emot oss. På land hördes glada rop och en slagverksorkester mellan de färgglada husen. Vi hade knappt fått tamparna i bryggan innan Nicklas viftade med en bubbelflaska och det blev en rolig kväll och vi sov riktigt gott första natten. Tänk att vi har seglat till Afrika. Inte fastlandsafrika då men ändå. En ö som tillhör Afrika!

Jag vaknade tidigt och kostade på mig en lång och härligt kall dusch! Tänk jag trodde inte att jag skulle säga så – någonsin. Men jo, när det redan på morgonen är över 30 grader i luften och 25 grader i vattnet så gör det inget alls att det saknas varmvatten. För kallvattnet är som ni förstår inte direkt kallt. Efter lite pyssel så tog vi oss en sväng på byn. Här pratar de en typ av Portugisiska som inte går att förstå och har Escudos som valuta. Alla är vänliga men vissa tiggare är väldigt påträngande och ger sig inte med ett nej. De kommer fram och räcker fram handen och vill hälsa och sedan ger de sig som sagt inte. Det känns ändå som om Mindelo är en rätt välmående stad men vi har förstått att arbetslösheten är hög. Detta gör att vi hela tiden får frågan om vi behöver hjälp med något. Allt från att tvätta kläder till reparationsarbeten på båten. Vi har fått en ”kompis” som står utanför marinans grind och hälsar glatt varje gång vi går förbi. Han har berättat flera gånger hur duktig hans mamma är på att tvätta och hur gärna han vill ha någon form av jobb. De som ligger för ankare ute i viken har fått rekommendationer av marinan att inte lämna sin båt obevakad för då försvinner både det en och det andra. Lite obehagligt men det är inte så att vi på något sätt känner oss osäkra när vi är inne i stan.

Vi gick en sväng till stranden också och det var en vacker syn. Det är en kritvit strand vilket gör att vattnet är alldeles turkost. Lite som om det skulle vara en bild i en turistbroschyr. Men det blåser rejält idag vilket gjorde det helt omöjligt att sitta på stranden för det var en ren blästringshistoria. Fast i vattnet var det mer än underbart!!!

Det är verkligen skönt att vara här men ändå så ligger tankarna hela tiden på nästa etapp. Swededreams och ett 20 tal andra båtar har lämnat hamnen under dagen så de hade skapat en egen liten eskader. Med andra ord så sjuder det av aktivitet i hamnen. Vi har gjort en ny ”att göra lista” med saker som vi upptäckte inte fungerade så bra under överfarten hit. Det blev rätt lång – tyvärr. Så vi lär ha att göra. Förutom det självklara arbetet med att byta solcellen så ska vi även förkorta vår stora spinnackerbom lite. Den är så lång att den hamnar på pulpiten när ena fästet sitter i masten och vi fäller ner den. Vi vill att den ska gå ner på däck istället så att den blir enkelt att hantera den – speciellt när det rullar.

Vi har fått höra att dieseln endast kostar 7 kr litern och det är ju bra med tanke på att vi brände en hel del på vägen hit.

I morgon ska det vara någon form festival med massa dans på gatorna. Mandinka tror vi att dansen heter men jag vet inte riktigt säkert. Det får vi se i morgon!

Och så avslutar vi med en delfinfilm!!!

 

 

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *