//WL2K 160129-30 Dygn 9

Position 30/1 kl 12:00 UTC: N16*14 W044*33
Avverkade sjömil senaste dygnet 144M
Avverkade sjömil totalt: 1139M
Antal sjömil kvar: 951M
Medelfart senaste dygnet 5,29kn
Medelfart totalt 6,0kn

Jag är så trött – obeskrivligt trött. Nanny gör god fart men sjön är numera grov och ojämn vilket gör att Nanny slingrar som en orm fram och tillbaka i nedförsbackarna samtidigt som vi rullar. Varje steg eller förflyttning i båten måste planeras. En hand att hålla i sig och så förflyttar man sig mellan rullningarna. När Nanny ligger i en rullning åt ett håll finns inget annat att göra än att hålla i sig och knipa till och med med allt, inklusive tårna för att hålla balansen. Ett par sekunder senare så ligger Nanny i en rullning åt andra hållet och då gäller detsamma. Där emellan kan man förflytta sig eller vänta tills rullningsomgången har gett sig. Då har man oftast en halv minut eller så på sig. Däremellan kommer tvärsvågorna som smäller i skrovet och driver Nanny liggandes, hoppandes i sidled. – då smäller allt i båten…. Och så kan det det vara lungt i flera minuter innan allt drar igång igen. Vinden är väldigt oregelbunden och när den drar i samtidigt som rullningarna så blir det hela, beskrivet ovan, än värre…. Jag kan alltså inte sova i detta. Det förvånar mig lite, Jag har alltid sovit som en gris i båten, oavsett väder. Men inte nu. Det gör mig, milt sagt rätt grinig och tröstlös. Jag är helt enkelt trött på allt. Magnus sover inte heller så bra men i alla fall bättre än mig. Nu är det ju så med segling att det inte går att kliva av. Hade vi kört bil på en extremt skumpig väg just nu så hade vi kört till sidan, gått ut och tagit en promenad och paus. Det går inte nu. Vi är ju som sagt mitt ute i ingenting utan möjlighet att ta vägen någon stans. Förlåt – jag vet att jag gnäller. Vi gör bra fart och vi tuggar oss sakta men säkert mot vårt mål så där är allt bra. Ibland funderar jag på om det hade varit bättre om vi varit en till ombord som kunde sitta vakt. Men nä… vi funkar så bra ihop Magnus och jag och en till hade bara blivit för trångt, tror jag. Och Boris styr ju så bra han kan och underlättar väldigt för oss. Jag vet att jag gnäller på Boris ibland men det är lite oförtjänt. Han är riktigt bra. Men frågan är om det inte är så att Nanny är lite för stor och tung för Boris.
Vi har tagit ned en ny väderprognos och det ser bra ut de kommande dagarna. Det ligger ett område med lite för lite vind norr om oss men vi hoppas på att det ska hålla sig där så att vi får fortsätta ha 7-8m/s resten av resan.

Tack för SMS Reidun – riktigt roligt att höra.
I Norge verkar det som om orkanen Tor slagit vindrekord. Hoppas allt gått bra och att det värsta är över.
Hasse och Marina – kul att höra av er. Hoppas att Tobago är bra. Vi får väl se om vi kommer dit själva om ett par månader när orkansäsongen kommer eller om vi går norrut. Vi tar gärna en recension av Tobago när vi är framme på andra sidan.
LEA – åh, vad kul!!! Vi saknar er!!! Var är ni? Har vi möjlighet att träffas när vi kommer över?
Ia och Patrik – tack för mail och SMS. Det ska vara ett per dag men vi klarar inte alltid sända varje dag och då kommer det på natten till nästa dygn. Det är bättre förutsättningar att sända med kortvågsradion på nätterna.
Tack alla för era SMS – det är verkligen trevligt och piggar upp. Men glöm inte att skriva vem det är ifrån. Jag försöker nämna alla SMS här så att ni vet att de har kommit fram. Men ibland är det utan avsändare och då är det inte alltid så lätt. Bokstäverna ÅÄÖ blir också väldigt många roliga tecken så ibland får vi gissa innehållet. Men vad gör det – tid har vi. Vi har massor av tid.

De dagliga samtalen med MyFlower är väldigt moralhöjande och trevliga. Det är skönt att veta att vi inte är helt ensamma härute.

I övrigt så har dygnet börjat vrida på sig här. Vår tidshållning ombord är UTC. Men för varje grad längre västerut vi kommer desto mer vrids de ljusa timmarna på dygnet. Nu är det inte ljust förrän 09:30 på morgonen. Vi vill gärna hålla oss till UTC för att kunna hålla koll på hur länge vi varit ute osv. Sedan får vi ställa om tid och datum när vi kommer fram.

I övrigt allt väl ombord

Kram på er – från gnälltanten på Nanny och Magnus

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *