160203-160204 Dygn 14 Mot Martinique

Position 4/2 kl 12:00 UTC: N15*11 W54*58

Avverkade sjömil senaste dygnet M110

Avverkade sjömil totalt: 1755M

Antal sjömil kvar: 346M

Medelfart senaste dygnet 4,58kn

Medelfart totalt 5,24kn

14 dagar till havs… helt otroligt. Det känns inte som om det är så länge. Dagarna bara flyter ihop om vi tänker tillbaka. Igår blev ju en motoriseringsdag i motvind och så även natten. Jag tinade köttfärs och gjorde pannbiff med lök och potatis. Det var jättegott men det är lite konstigt att äta sådan mat ur djupa tallrikar. Jag längtar efter att få äta mat vid ett dukat bord med kniv och gaffel! För det måste det fortfarande vara djupa tallrikar eftersom det var en hel del dyning kvar. Nu har vi på allvar börjat räkna på när vi kommer fram och det är under tre dygn kvar nu vilket innebär att vi kommer att var framme på söndag morgon, fortfarande räknat i UTC tid. Vi får akta oss att inte ha för bråttom för då är vi framme mitt i mörkret. Det är inte ljust förrän kl 09 på morgonen så om det är så, så får vi dra ner på tempot i slutet. Nu blåser det bara svagt, svagt sydvästligt så motorn går fortfarande men enligt den prognos vi tog ner igår så ska vinden komma ut på dagen idag. Faktum är att det har varit lite skönt med att motorisera på ett nästan platt hav ett tag. I och med att vi inte har ett vindroder att passa utan Zlatan styr på ett mer eller mindre platt vatten så blir det hela väldigt avkopplande. Vi har åter igen sovit var sitt åttatimmarspass och är faktiskt rätt pigga. Dessvärre så blev det inget stekpannebröd i dag eftersom påsen jäst så mycket att den spruckit i går kväll. Första gången det händer…. Jag får ha lite mindre luft i nästa gång tror jag.

Vi längtar såklart efter att vara framme nu och har börjat fundera på vad som väntar oss. Det ska bli spännande. Men när vi igår satt och pratade och tyckte att vi var nästan framme så insåg vi plötsligt att vi hade samma sträcka kvar igår som vi gick mellan England och Danmark förra sommaren, alltså lite över 400M och det tyckte vi var både långt och jobbigt då. Så det gäller att ha perspektiv på sakerna

När Magnus skulle skicka våra positionsrapporter igår kväll så hände något lite otrevligt. Vi använder ett mailprogram som heter RMS express som är anpassat för kortvågsradion. Helt plötsligt så nollställdes detta programmet och alla förprogrammerade uppgifter som behövs för att kunna skicka mail nollades. Men det var inte det värsta, för det var bara att fylla i allt igen men. ALLA mail i mailboxen försvann också…. Detta är mycket märkligt och därför vill vi bara lägga en varning om att spara ner mail i annat format om ni har något viktigt som ligger i RMS express.

Tack för dagens väderprognos syster Mette. Alltid lika trevligt. Men du skrev att du saknar uppdatering. Du får gärna vara mer specifik för om det är så att ett dygn inte har publicerats så ser ju inte jag det. Jag skickar ju bara uppdateringarna in i blindo. Det ska vara en uppdatering för varje dygn – MEN det är inte säkert att vi klarar av att skicka dem varje dygn, utan det kan vara lite eftersläpning på det hela. Vi har upptäckt att det i vissa lägen är lite svårt att få full täckning på satellittelefonen och om det inte är full täckning så är det svårt att skicka och ta emot mail. Det kostar bara minuter och ingenting händer. Det är kanske därför vi har svårt att ta emot samtal också.

Nedräkningen har börjat…..

Kram Liv och Magnus

Bookmark the permalink.

One Response to 160203-160204 Dygn 14 Mot Martinique

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *