160207-160210 Ankarviken i St Anne och lite mer Atlanten…

Jag vet inte riktigt var jag ska börja detta inlägg, allt är så överväldigande just nu. Först och främst vill jag tacka alla för alla helt otroliga kommentarer och tillrop. Det är så att jag blir tårögd när jag läser och förstår hur många ni har varit som har följt oss över Atlanten. Det är otroligt tacksamt att inse att allt jag har slängt ur mig de senaste veckorna är något som ni läser. Och då vet jag ju att det har varit både högt och lågt och ibland, (läs ofta) väldigt ogenomtänkt. Så tack, verkligen – tack för all respons vi har fått. Det värmer!!

Här i ankarviken ska vi ligga kvar en vecka och bara vara och fixa lite och slappa Halva svenskgänget låg ju här när vi kom och vi har fler vänner och bekanta som är på väg åt detta håll just nu. Loupan och Swededreams har gått norrut men vi och Emma ligger kvar. Vi har dock flyttat Nanny lite närmare land för att förhoppningsvis kunna få in något gratis nätverk. Men det är inte lätt…

Hur känns det att vara här då? Jo, det känns helt enkelt som nu är vi framme. Efter 9 månaders segling så är vi framme och till och med hemma… Konstig va?? Stämningen här på Martinique är väldigt mysig och vänlig. Inte alls så hård och rå som den var på Kap Verde. Nu är ju detta ett EU land. Men ändå. Det lilla vi har sett av Martinique än så länge är väldigt positivt. Vi har så sakteliga börjat fundera på nästa steg. Vi måste nu bestämma oss var vi ska vara någonstans i maj när orkansäsongen drar igång. Så inom de närmaste dagarna kommer beslutet ”höger ” eller ”vänster” tas. Vi kommer inte gå igenom Panamakanalen denna säsong. Om det blir så blir det till hösten/vintern i såfall.

Jag tänkte jag skulle sammanfatta lite av överseglingen också.

17 dygn och två timmar. Vi kunde inte i vår vildaste fantasi tro att det skulle gå så fort. Nanny är ju som bekant inte direkt snabb och vi trodde inte att vi skulle klara det på mindre än tre veckor. Nu har vi ju haft lite mer vind än vad vi tyckte om i omgångar men det har ju också påverkat vår fart. Men den största faktor är nog alla de dagar vi hade hyfsat jämn vind runt 10m/s och kunde vingsegla. För då tuffade gumman på som tåget!

Vad som har fungerat bra ombord:

 • Matlagningen har gått över förväntan och jag är mycket glad på att vi har lagt mycket tid på att få ett funktionellt kök och framförallt ett säkert kök där vi kan laga mat och koka vatten utan att vara rädda för brännskador och annat hemskt.
 • Att segla på endast två personer. Vi sover i skift och detta har fungerat bra för oss. Visst hade det varit skönt med ett par extra händer vissa dagar men Nanny är så utarbetad för att fungera med oss två ombord så det har gått över förväntan. Dessutom så har slingerkojen visat sig vara helt outstanding. Det är viktig för oss att man kan ligga helt still och inkilad när man ska sova i rullningarna.
 • Tiden – den bara försvann och jag kan inte påstå att vi någonsin hann med att ha riktigt tråkigt ombord.
 • Ljudböcker. Vi tycker att det är ovärderligt att lyssna på. På natten när det är mörk och man inte kan läsa så är det som att ha sällskap av någon som läser en spännande eller intressant bok. Vi har under en längre tid samlat på oss dessa men det är inga problem att få tag i för alla långseglare byter sådana filer hej vilt med varandra. Men om ni använder telefonen så är ett vattentätt skal att föredra. Vi har även en billig vattentät mp3 spelare.
 • Däcksbelysningen. När vi bytte rigg så övertalade Riggarna oss att satsa på en riktigt kraftig däcksbelysning och det är vi glada för. När man av måste upp på däck under mörkrets timmar så lyser den upp hela fördäck och man slipper jobba med pannlampa och kan därmed få en överblick över hela ”arbetsfältet”.
 • Jag lade mycket tid i Las Palmas på att grundstuva båten och flytta på allt onödigt. Detta gjorde att vi inte hade så mycket som slog och lät i båten när rullningarna började och båten var väl förberedd.

Vad som har fungerat mindre bra ombord:

 • Boris – vårt vindroder. Ena dygnet styr han som en gud. Det andra vill han bara inte vara med och vi hittar inte riktigt orsaken. Vi tror dock att han är aningen för svag för vår båt. Det är också en nackdel att vi måste upp på akterdäck för att justera in honom. Finjusteringen gör vi från sittbrunnen men när något går fel måste vi upp på akterdäck med livlina och allt. Jag tycker det är mycket obehagligt och tungt, framförallt mitt i natten. Men vi skulle ändå inte vilja vara utan honom och köra autopiloten ser vi inte som något alternativ. Drömmen är ju att ha råd med ett Hydrovane – men då ska vi hitta 65 000 SEK som ligger och skräpar någonstans, vilket tyvärr inte lär hända.
 • Vindmätaren. Den fungerar jämna söndagar var tredje månad i 10 minuter och endast om den är på bra humör… Köp ALDIG en Nexus (Garmin) trådlös vindmätare. Vi har bråkat med den (och Garmin) i flera år…
 • Vi har ingen rulle på kutterstaget. Det hade underlättat enormt för nu vågade vi inte köra med spirade dubbla vingsegel hela vägen. Framförallt vågade vi det väldigt få nätter eftersom proceduren med att gå upp på däck och ta ner ett försegel i kuling inte är uppskattat hos mig. Så om man har tänkt sig att vingsegla så är två rullar att föredra. Men det fungerar klart bättre än att segla med storsegel och försegel. Ett försegel som gippar är det nästan ingen kraft i. En bom som gippar är direkt farlig och sliter sönder saker. Även om den är försedd med preventer.
 • Sista dygnet så började hela instrumentpanelen att bete sig konstigt. Vi har tappat motortimmarna på motorns panel och roderreferensen för autopiloten. Vi misstänker fukt. När det regnade konstant i två dygn så regnade det ju akterifrån och rätt in under doghouset. Där är det i vanliga fall tort och skönt men inte på denna turen. Så nu gäller felsökning och tätning när andan faller på. Vi har starka tankar på att eventuellt sy oss en liten ”kuvös”. Alltså att kunna stänga för halva sittbrunnen, under doghouset.
 • Kylskåpet har också börjat visa konstiga tendenser och det verkar som att vi har ett spänningsfall fram till det, trots att det inte är längesedan vi bytte till tjockare kablar.

Småtips:

 • Gör färdiga påsar för brödbak med alla torrvaror. Sedan är det bara att tillsätta vätska och baka/steka.
 • Det finns färdigt ris i vacuumpackade portionspåsar från Uncle Ben. Perfekt att slänga ner i en gryta utan att behöva koka riset separat. Köp i England/Frankrike. Lång hållbarhet.
 • Mjukost – både på snabb macka och i pasta!
 • Godis…. Vi har ätit absurda mängder godis och kakor….
 • Frysen – jag vet. Men vår frys ger oss sådan lyx att det är ofattbart. Den kostar en del i ström men det är det väl värt!
Ny segelsättning på gång

Ny segelsättning på gång

JA, jag håller i mig!

JA, jag håller i mig!

Stekpannebröd

Stekpannebröd

Omelett över hela salongen...

Omelett över hela salongen…

Bläckfiskar på däck!!

Bläckfiskar på däck!!

Fina solnegångar!

Fina solnegångar!

Och så här kan en squall se ut

Och så här kan en squall se ut

Squalls på gång!!

Squalls på gång!!

Jo, det regnar även på Atlanten

Jo, det regnar även på Atlanten

Bookmark the permalink.

One Response to 160207-160210 Ankarviken i St Anne och lite mer Atlanten…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *