160314-18 Solcellsjobb i Marigot Bay

På tisdagen kom vi oss äntligen ut ur marninan. Vi blev kvar i åtta dagar. Egentligen så innebar det att vi kunde ligga kvar i två nätter till för samma pengar – men vi ville bara ut och ligga för ankare igen. Det svalkar mer i vinden ute i bukten och där kan man ju såklart bada också. Så vid eftermiddagens broöppning tuffade vi ut ur lagunen och letade oss in bakom vågbrytaren för att slippa rulla så mycket och vi hittade en jättebra och lugn ankringsplats. Den regniga måndagen inne i marinan hade vi utnyttjat till att storhandla och uppsöka järnaffären. Vi har länge letat efter en bättre lösning för att stötta upp våra solceller på sidan. Dessa hänger på ett aluminiumrör som vi trätt över mantågen längst bak på varje sida. Det har fungerat hyfsat att bara stötta upp dem med en pinne och justera vinkeln mot solen med en träpinne. Men för att de inte ska blåsa upp så har vi bundit dem med snören både hit och dit. Något som är både opraktiskt och osnyggt. Redan hemma i Sverige hade vi börjat fundera på olika lösningar men inte hittat något vi tyckte var bra. På Lanzarote träffade vi en annan Svensk båt som hade en hyfsad lösning i rostfritt men vi fick en chock när vi hörde att ett sådant kitt till en solcell gick på över 6 000 kr. Och vi behöver ju två. Med andra ord har vi letat efter en billigare och enklare lösning. Efter mycket funderande så landade vi i avdelningen med rör och lister i aluminium. Fördelen med aluminium är ju att det är billigt, rostar inte och att det går lätt att jobba i. Nackdelen är att det är lite för mjukt, slits fort vid rörliga och rostfritt tillsammans med aluminium så korroderar det. Vi stod så länge i denna sektion i affären att vakterna började snurra runt oss. Vi testade olika rör, pinnar och stavar och försökte föreställa oss hur vi skulle fästa dessa på Nanny och solcellerna. Till slut hittade vi en lösning som vi båda trodde på. Det blev helt enkelt två fyrkantiga, ihåliga stavar som passade i varandra, 2 set för varje solcell.

"Stödfötter" i aluminium

“Stödfötter” i aluminium

Ett U-stöd fastskruvat på teaklisten

Ett U-stöd fastskruvat på teaklisten

Motsvarande U-stöd på solcellen

Motsvarande U-stöd på solcellen

Dessa fästes i solcellerna och på Nanny i rostfria vinkeljärn som skruvades ihop till ett U. Två sådana konstruktioner för varje solcell gjorde det hela mycket stabilt. Till sist borrade vi ett par hål genom stavarna och med en sprint i varje ben så kan vi nu alltså ställa höjderna på solcellerna.  Vi är mer än löjligt nöjda över resultatet. Och hela kalaset landade på ca 400 kr. Det enda som blev lite konstigt är ju att de U-fästen som vi satt ihop blir lite sneda när den ena vinkeln ligger över den andra. Men vi har ingen lust att gå till en hantverkare och få dessa tillverkade just nu. Vi får se om det fungerar i längden och det tror vi att det kommer att göra.

U-Stöd med monterad stödpinne

U-Stöd med monterad stödben

Färdigt!

Färdigt!

Med en sprint kan vi reglera höjden och därmed vinkeln mot solen

Med en sprint kan vi reglera höjden och därmed vinkeln mot solen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Båda solcellerna vinklade mot solen 🙂

Men självklart har vi inte bara jobbat. Ute i viken tillsammans med oss ligger Tacoma. En annan svensk båt som är medlem i JRSK. Vi lärde känna dem lite innan de gav sig ut på sin långsegling för tre år sedan. Det var jättetrevligt att få träffa dem igen. Jag har följt deras blogg väldigt mycket och de har många bra Karibientips att dela med sig av. På tisdagskvällen blev vi överbjudna till dem och på onsdagskvällen slog Magnus på stort och gjorde en skinkstek med sås och potatis där även besättningen på Tacoma var med. Självklart med alla tillbehör i form av surkål, grönsaker och den obligatoriska hinken med sås. Mums och jättetrevligt!

Torsdagen blev en dingeutflykt in i lagunen igen och över till den Holländska sidan. Där ligger två riktigt stora marinbutiker med alla båttillbehör som man kan tänka sig, för hiskeliga priser. Som tur är så vi behöver inte så mycket utan vi bara tittade oss omkring. Den nya jollen klarar sig jättebra och en sådan utflykt hade inte varit möjlig med den gamla. Vi har verkligen gjort rätt som investerat i en ny jolle och det känns skönt. Speciellt som vi hittade en likadan jolle i en av dessa affärer och den var 800(!) Eur dyrare än det vi betalade för vår på St Barts.

I dag på fredagsförmiddagen kommer vi att dra upp ankaret och bege oss till en liten ö som ligger mellan St Martin och St Barts. Den heter Ile Fourchue och är ett naturreservat med gratis bojar. Det ska vara fina snorkelvatten där och vi tänkte stanna där ett par dagar och göra så lite som möjligt ett tag. Där kommer vi med största sannolikhet inte har så mycket internet så inläggen kan bli lite begränsade. Vi har ju inte något abonnemang till vår satellittelefon längre så möjligheten att göra inlägg via den är borta. Med andra ord så är det ingen idé att ni skickar SMS till den heller längre för vi kommer tyvärr inte att få dem. Vi får se om vi skaffar ett nytt abonnemang men vi tror inte det. Det kostar massor av pengar och vi har så pass bra internetuppkoppling och telefonkontakt här så vi känner att det inte är nödvändigt.

Vi hörs snart igen!

Kram Liv o Magnus

Bookmark the permalink.

One Response to 160314-18 Solcellsjobb i Marigot Bay

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *