160611 Vad gör ni på dagarna egentligen??

Två  stillaliggande dygn i Carriacou

Ibland undrar jag var dagarna tar vägen. Vissa dagar hinner man inte med något, dagen tog bara slut. Andra dagar får man gjort hur mycket som helst och ibland vill man inte göra något alls. När jag fick frågan “Vad gör ni egentligen på dagarna?” så undrade jag lite detsamma…. Därför kommer här en  liten beskrivning vad vi har haft för oss under lite mer än ett dygn. Det är kanske inte är helt typiska dygn men ändå – såhär brukar flyta på när vi ligger still ett tag. Vi ligger i en rätt skyddad vik, Tyrrel Bay, på ön Carriacou. Det finns en sömnig liten bygata bakom strandremsan där det finns ett par restauranger och några små affärer med MYCKET begränsat utbud. Alla är vänliga, glada och ingen har bråttom till någonstans alls…. överhuvudtaget….

160610 Fredag eftermiddag.

Jag och Magnus ligger i sittbrunnen bakom solskydden och läser var sin bok. Det är varm. Så tokvarmt att det rinner ner svett i ögonen och jag får gång på gång torka mig eftersom det svider i ögonvrårna. Under förmiddagen har jag sytt lite förstärkningar på vårt dingeskydd och Magnus har gjort nya åror till dingen. De som vi fick med  var alldeles för korta och det var hopplöst att ro med dem. Efter en sväng på stranden där Magnus hämtade ut sin påfyllda dykflaska och jag monterat dingeskyddet igen så tyckte vi att vi gjort tillräckligt med nytta denna dag och slappade bara i eftermiddagsvärmen. Fam Swede Dreams kommer förbi efter att ha avslutat sin skola och varit på stranden. Lola tar hand om en ledsen papaya som hon lovar ska bli glass vid något tillfälle och Carlos får ett par extra pipar till en silikonspruta som vi har över. Det är lite tomt i svensklägret för både Tacoma  och Searocco har gett sig av ner mot södra Grenada. När eftermiddagen går mot 17-tiden så känner vi hur värmen släpper långsamt. En av “locals gubbarna” i roddbåt kommer som vanligt förbi och kör sin vanliga tiggarrunda och eftersom vi var lite hårda denna dag så nöjer han sig med att få sin vattenflaska påfylld. Han tackar, önskar oss en trevlig kväll och paddlar vidare till nästa båt. Efter att ha tagit dagens sista bad och därefter avslutat med en ljuvlig sötvattensdusch börjar vi fundera på vad vi ska ha till middag. Jag bestämmer mig för att utmana ödet och prova på något nytt. Det blir linsgryta. Jag har alltid varit dålig på att laga mat med baljväxter men det finns mycket sådant här i affärerna och det är ganska billigt. Det blir en stor laddning och jag inser att vi har så mycket mat att vi kan bjuda Swede Dreams på middag. Jag ropar upp dem på den ständigt påpassade kanal 72 men för en gångs skull så får jag inget svar så Magnus får hoppa i dingen och bli budbärare. Vi får en mysig kväll i Nannys sittbrunn och det är inte sista gången jag gör linsgryta. Men maten dröjde lite eftersom jag fått för mig att det räckte med att koka linserna i 15 minuter… Efter över 60 minuter var de nästan klara…. Swede Dereams har en mycket större båt så blir det naturligt att vi ofta hänger där men denna kväll blev det alltså hos oss på Nanny. Lola håller efter oss med stenhård magträning med den sk. plankan och det fick vi till i Nanny även om vi fick göra det i omgångar. Barnen Paco och Luna är fantastiskt duktiga och även de klarar av att göra plankan som nu blir tuffare och tuffare för varje dag. Denna fredag var det 60 sek som gällde och det gick ju bra. Men nästa gång ska vi nog göra den innan maten. Kl 19 är det mörkt och då börjar man också gäspa ikapp… Så när Swede Dreams åkt till sitt så kröp vi till kojs vid 22 tiden. Ungefär samtidigt så började musiken spela inne på land. Det har sina nackdelar att ligga nära land. Denna natt var det karibisk trum-disco-DJ tema på en av restaurangerna och volymen var så klart så stark att jag tyckte att jag kände bastrumman i vibrera i kudden. Först vid 04 på lördagsmorgonen gav de sig. Alltså inte mycket sömn denna natt.

160611 Lördag.

Vid 07:30 kunde jag inte ligga kvar i sängen längre – det började redan bli varmt. Jag gick upp och kokade vatten till te, kaffe och disk samt slängde ihop en omgång stekpannebröd för jäsning.  Batteribanken började bli tom så jag startade motorn för att få igång dagens laddning. Samtidigt startade jag watermakern och satte våra datorer på laddning. Därefter kan man sitta och njuta av allt vackert runt sig med en kopp te och en bok. Eller som denna dag när jag fick kontakt på Messenger med Kajsa och fick chattat lite med henne och fick höra lite om deras äventyr med deras nya båt som de snart ska hämta hem från England. Jag steker lite bröd och diskar efter gårdagens middag. När Magnus ska göra sig lite mer kaffe så frågar han mig varför det rinner vatten inne i skåpet framför vasken… Jag fattar ingenting förrän jag inser att jag inte har kopplat över vattnet från watermakern in i vattentanken utan det går fortfarande ut i “provsmakningsslangen”. Vilken jag stoppat in i skåpet i tron att jag kopplat om vattnet. Alltså ca 5 liter vatten rätt ner i båten. I bland så är det tur att vi har en watermaker som bara gör 5 liter i timmen. Tänk om den gjort 100 liter eller så… Nu blev det inte så jobbigt utan vi räknar med att det mesta helt enkelt dunstar bort om det inte finner sin väg ner till kölsvinet. Själva skafferiet klarade sig 🙂

Paco ropar upp oss och frågar om vi har polyuretanlim…. öhhhh….nej det har vi inte…. Vad ska ni ha det till? Det visar sig att stallet på Pacos älskade ukulele har lossnat och det måste såklart lagas omedelbart. Paco har bara på några veckor blivit en riktigt fena på ukulele så det är ju jättetråkigt. Vi kan bara erbjuda tvåkomponent epoxilim  och vi lovar att ta med det.

Vid 10-tiden packade Magnus ihop sina dykarprylar och sitt harpungevär. För att få tag i viktbältet så får han riva ur hela förpiken och då passar jag på att plocka fram lite mer torrvaror ur lådor som vi har där under. Bland annat hittade jag en svensk hamburgerdressing (av onämnbart märke enligt  min syster) som kommer att komma väl till pass.  Därefter  körde vi över till Swede Dreams.  Lola, barnen och jag skulle in till land och fylla på lite av grönsaksförråden och killarna hade planerat lite undervattensjakt. Grejen är den att det egentligen är förbjudet att använda harpungevär här. Men enligt den lokala dykfirman som Carlos pratat med så är det helt ok. Så länge man bara jagar Lionfish. Lionfish eller Kinesisk Drakfisk som den nog heter på svenska hör egentligen inte hemma här i Karibien. Tydligen var det något stort akvarium i Florida som sprack på 80-talet och därifrån har de spridigt sig snabbt.  Den äter allt av yngel som den kommer över och har tydligen inga naturliga fienden vilket gör att den förökar sig alldeles för fort på andra arters bekostnad. Den är ju extremt giftig med alla sina taggar. Att äta den, ska vara en delikatess – när alla taggarna är borta såklart.

Lionfisch - bilden är från Wikipedia

Lionfish – bilden är från Wikipedia

Lionfisch - Bilden är från Wikipedia

Lionfish – bilden är från Wikipedia

Vi i landpatrullen fick köpt lite grönsaker till kvällens planerade tacofrossa men vi fick inte tag i några avacado. Vår favorit-tant som har byggt sitt fruktstånd uppe på muren på två meters höjd vid sin tomt ropar och skrattar när hon får se oss. Hon vet vad vi alla heter och vet vad vi vill ha för frukt. Hon skrattar och ler och skojar med både oss och barnen.  Men avacado hade hon inte så vi fick gå vidare. Killen i det andra grönsaksståndet sa att vi fick vänta lite på dem… – Jaha tycket vi, kommer de med båtleveransen i eftermiddag? -Nej, det är inte säsong för avacado. -Ok, när är det säsong då. – oktober, svarar han och flinar lite. Ja, ler vi och håller med om att det är ju att vänta ett tag. Tänk vad bortskämda vi är hemma som kan få tag på vilken frukt/grönsak  som helst vid vilken tid som helst och dessutom till extremt billigt pris!

Efter att ha kylt oss i skuggan med lite kalla juicer och dricka på mysiga Gallery Café och fått en liten dos av snabbt internet  och jag fick dessutom tag på favoritsonen och fick pratat lite med honom, så åker vi ut till Swede Dreams igen. Där är också killarna tillbaka och de har haft fiskelycka. Det visar sig att de har skjutit två stora Lionfish som redan var rensade och klara. Ukulelen som limmades på förmiddagen monterades ihop och Magnus försökte försiktigt stämma den men tyvärr höll inte lagningen. Så det blev lite funderande och resonerande om hur man kunde laga och förstärka den på bästa sätt. Paco måste ju kunna fortsätta spela såklart!

Tillbaka i Nanny tog jag hand om grönsakerna, satte en omgång yoghurt och eftermiddagen tillbringades i skuggan i sittbrunnen.  Jag sitter och skriver denna text och Magnus läser bok och vi njuter livet.

“Det är svalare idag” säger Magnus precis. Det är bara 29,3 grader!!! Men jag kan lova att det känns varmare. Inne från land hör vi hur musiken sakta börjar dras igång igen. Det är nog lite halv-live med någon som halvsjunger till förinspelad popp-reggae… Typ karaoke…med myyyyycket bas. Vi får väl se hur det kommer att påverka nattsömnen

Snart är kl 18 och vi ska bort till Swede Dreams och fixa tacos, innan dess, dagens sötvattensdusch och så var denna dagen slut…. Ytterligare en bra dag och vi mår oförskämt bra.

Kram på er alla!

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *