160910 Facebook för stillaliggande långseglare

Jag har nog nämnd det förut, det här med att VHF:en fungerar som ett socialt media för långseglare. Man kan höra både det ena och det andra på radion och det gäller att passa sig, för om man inte följer det oskrivna regelverket så får man skäll. Flera öar har sina egna organiserade radionät och här på södra Grenada så cirklar allt runt kanal 68 på radion. I vanliga fall så har man ju alltid på kanal 16 och när man blir uppropad så byter man till en annan lämplig kanal. Så är alltså inte fallet här. Här lyssnar alla på kanal 68. Detta gör att man använder denna kanal när man vill prata med någon annan och sedan går man vidare till en annan kanal. Om man råkar bli lite för långdragen på 68: an får man sig genast en avhyvling av någon självutnämnd radiopolis. Men det händer inte jätteofta och till och med barnen har en hiskelig radiodisciplin här
Varje måndag till lördag så börjar våra dagar med att vi lyssnar på det sk “nätet” kl 07:30. Det är en person som är netcontroller och håller ihop ett litet radiosamband mellan vikarna. Det pratas det om allt från väder till sociala aktiviteter. Samtidigt så får man till sig vilka företag som erbjuder sina tjänster och han man några frågor eller något att sälja så finns det avdelningar för detta. För mig var detta väldigt bra när jag behövde få tag i en tandläkare och ställde helt enkelt frågan på “nätet”. Jag fick snabbt tre, fyra svar och rekommendationer med telefonnummer och allt. Det är ingen tvekan om att det finns en stor vilja att hjälpa till inom långseglarkretsar. Men det finns också ett väldigt stort mått av “förståsigpåare” som lägger sig i både det ena och andra. Det finns inte bara radiopoliser här det finns poliser inom allt som klagar på allt, bara de får ett tillfälle. Ibland leder detta till rent komiska situationer när de olika personerna ska överträffa varandra och den stackars netcontrollern förtvivlat försöker hålla gubbarna (ja, för det är oftast gubbar) i schack. Men oftast är nätet väldigt trevligt. Radion står alltid på och är det någon som undrar något så lyfter denna helt enkelt bara på luren och säger “General annoucement, general announcement och därefter ställer man sin fråga eller ger sin informationa. Det brukar inte ta många sekunder innan svaren kommer. Frågorna rör allt från de som vill ha teknisk hjälp till om någon vet vilken film som visas inne på Tickibar på kvällen. Jag gillar denna totalt spontana del av nätet för det blir att ofta man drar på smilbanden . Barnbåtarna som ropar på varandra kan vara riktigt underhållande och ibland alldeles för tjatiga. En riktigt stjärnklar kväll var det en kille som gick ut på nätet och bad alla titta uppåt och sedan gav han oss en liten spontan lektion i astronomi. Hur trevligt som helst. I går var den några som hittat en kudde flytandes mellan två ankringsvikar och meddelade att den återficks mot beskrivning. Så håller det på under dagarna. Ibland blir det så mycket tjöt att vi stänger av radion men den åker snart på igen – för tänk om man missar något!
Bland mina favoritutrop så kommer här två konversationer som fick mig på riktigt glatt humör.
– Detta är Båten XX. I går fick jag en ölkylare av personalen i restaurangen i Secret Harbour. De berättade att den tillhörde en annan båt som redan åkt hem och frågade om jag kunder återlämna ölkylaren. Jag lovade att göra detta, men kvällen blev sen, och nu kommer jag inte ihåg vilken båt som skulle ha ölkylaren. Så… Den båt som saknar en ölkylare kan väl höra av sig till mig… Klart Slut
Jag fullkomligt bröt ihop när jag hörde detta och tänkte att den killen nog skulle dra ner på antalet öl ett tag framöver. Igår fick vi också höra följande konversation. Eftersom de aldrig bytte från kanal 68 fick vi höra hela!
– Båten YY, Båten YY, detta är den mobila enheten på Båten YY.
-Detta är Båten YY
-Kan du hämta upp oss på dingebryggan?
-Nej! Det kan jag inte.
-Nähä! Varför inte!! (säger hon med en mycket arg röst)
-För det är du som har dingen och du har förmodligen själv förtöjt den vid dingebryggan där du står just nu…. (sagt med en sötsyrlig röst)
-Oh…..ja, just det ja….. Kommer snart…. Klart Slut

Så roligt kan det alltså vara med långseglar Facebook. Och vad många glömmer är att alla kan tjuvlyssna och jag tror att det är många som gör det när de har långtråkigt 🙂

Bookmark the permalink.

4 Responses to 160910 Facebook för stillaliggande långseglare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *