161105 Att segla till Colombia…

Sug på den meningen lite. Segla till Colombia…. Det gör man väl helt enkelt inte? Det är väl rent ut sagt farligt? Eller? Första gången vi fick frågan från en annan seglare – Ska ni segla via Colombia? Så tänkte jag på ren göteborgska : E du go eller?? Det är klart man inte vill till Colombia. Men jag svarade bara: Nej, vi har tänkt att gå direkt till San Blas och Panama. Svaret var då – Åh, då missar ni något! Jaha tänkte jag… Colombia. Det är väl bara knark, kidnappningar, djungel och mord i det landet? Tänk, vi har seglat i över ett och ett halvt år och upplevt hur mycket som helst av olika länder och upplevt massa olika kulturer men jag är fortfarande knökfull av fördomar. Det kan ju hända att saker och ting ändras ju genom åren! Varje seglare vi träffat som varit i Colombia höjer det över skyarna. I alla fall om vi pratar om marinan i Santa Marta och ankring utanför Cartagena. Det pratas om billig bunkring, vackra gamla bykärnor och trevliga människor samt häftiga djungelutflykter. Just det där sista är väl inte så jättelockande, just för mig, men vi började i alla fall att söka lite mer information om seglingsmöjligheterna till landet. Magnus vill väldigt gärna sätta fötterna på Sydamerikas jord och ju mer vi läser desto mer lockande verkar det. Det enda som verkar lite jobbigt är att man tydligen behöver en agent för att checka in i landet och att den proceduren kan ta en vecka eller så. Men kanske… Det ligger ju väldigt bra på vägen och vi får två fina stopp mot San Blas. Häromdagen började vi prata med en holländsk kvinna som vi mötte på tvätteriet. Hon var helt exalterad över Colomiba, där de varit förra året, och det var väl kanske det som puttade oss över den slutgiltiga kanten. Vi SKA segla till Colombia – coolt 🙂 Men hur är det med brottsligheten då? Colombia har ju en blodig historia med inbördeskrig, gerilla, folkmord men även knarkkarteller och kidnappningar. Men det har enligt uppgifter blivit mycket bättre efter det att den ekonomiska tillväxten har ökat. Tydligen så ökar BNP med 5% varje år och andelen fattiga går stadigt nedåt – men det är ett extremt fattigt land och därmed kan vi som seglare bli ett begärligt byte. Vi får helt enkelt försöka bete oss förnuftigt och inte ta några onödiga risker samt låsa fast alla våra prylar. Men visst – allt kan hända, fast det kan det oberoende på var i världen vi befinner oss i. Senast i förra veckan så berättade en god vän till mig om hur en mysig eftermiddag och kväll i Göteborg mer eller mindre förstördes för att de kände sig hotade av omgivande miljö när de skulle ta sig hem på kvällen. Vad jag menar med detta är att det är nog inte behöver vara farligare att vistas i storstäder i Colombia än i Sverige. Dessutom beter ju Magnus och jag oss som pensionärer nuförtiden och går sällan och lägger oss efter kl 21 så något nattsudd lär det inte bli på gatorna i Cartagena. Men åter till seglingen. Seglingen mellan ABC öarna och Santa Marta är ca 350 M vilket tar oss tre till fyra dagar att avverka beroende på vindar. Vindarna är ju oftast av östlig karaktär här så då pratar vi medvindssegling. Vi ska runda den ökända udden vid Peninsula De La Guajira. Här blåser det som oftast ordentligt och fallvindarna är kraftiga. Orådet jämförs med Biscaya och Nordsjön. Jag har under de senaste månaderna studerat vindarna här och det blåser mer eller mindre alltid kuling. I alla fall fram tills för en månad sedan. Nu är det mer eller mindre bleke där för jämnan. Vilket självklart inte heller är önskvärt. Men om jag får välja mellan kuling på ett besvärligt stället och bleke så väljer jag faktiskt fortfarande blekealternativet….Jag har letat info runt detta och inget är ju självklart när det gäller väder men det verkar som om denna sträcka har en liten lugnare period i början och mitten av november, historiskt sett. Vi får väl se vad vi råkar ut för. Just nu är grundplanen att vi lämnar ABC runt den 12 november och väl framme i Santa Marta efter ett par dagar så stannar vi en vecka innan vi gör en dagssegling ner till Cartagena där vi också spenderar en vecka. Sedan går vi över till San Blas i Panama Låter det spännande? Hoppas det – för det tycker definitivt vi 🙂
För vi ska segla till Colombia!

Hit ska vi.... :)

Hit ska vi…. 🙂

Just nu ligger vi ankrade i Spanish Waters på Curaçao igen. Nu ska vi förbereda oss och Nanny innan vi i nästa vecka, om vädret tillåter seglar iväg!

Trevlig helg på er alla 🙂

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *