170922 Nu går båtarna norrut med nödhjälp till Dominica – hjälp dem du med!

Kategori fem orkanen Maria som slog till i veckan fick verkligen in en direktträff på Dominica med vindbyar upp till 260 m/h. Det lilla landet Dominica ligger strax norr om Martinique och är en fantastiskt grön ö med trevliga människor. Eller var, kanske är det rätta ordet. Förstörelsen är total och det pratas om att 90% av alla byggnader har allvarliga skador. Dominica är ett extremt fattigt land med ca 78 000 invånare. Alla som kan göra något försöker just nu göra just det – hjälpa till.  En stor bogserbåt här nere håller på att tömmas från sin vanliga utrustning och fylls med allt tänkbart för att hjälpa Dominikanerna att bygga upp sitt land igen. Människor här skänker det som de kan och köper material för att fylla den stora bogserbåten, vars avfärd är planerad på lördag. Enligt The Guardian så har sjukhuset i huvudstan blivit kraftigt skadat och ord som ”total destruction och major disaster” används flitigt. Flygplatsen är stängd och hamnarna är oanvändbara. Förutom de starka vindarna så har de också drabbats av översvämningar som har slitit med sig allt som vinden blåst loss.

 Rosseau, Huvudstaden på Dominica. Foto STR/AFP/Getty Images

Vår goe vän Gus i Carriacou är från Dominica och i skrivandes stund så har han fortfarande inte fått kontakt med sin familj däruppe. Jag kan inte ens föreställa mig hur det skulle kännas.  Han har beslutat sig att fylla sin båt med förnödenheter och segla upp dit. Tre andra båtar har bestämt sig för att slå följe med honom och däribland vår fantastiska Silke. Silke med sin Bavaria 36, Ocean Maiden är just nu här på Grenada och kommer att fylla båten med så mycket saker som det bara går och sedan segla upp med Gus i mitten av veckan. Det är en sådan fantastisk grej att göra och jag beundrar dem så! Det är en segeltur på 200 M – så nära är vi alltså förstörelsen. Jag vet inte hur jag ska beskriva hur det känns när något så nära oss blir så förstört. Men om ni tänker er att Läsö hade blåst bort…. Typ så, fast Läsö ligger ju lite närmare….

För att hjälpa dem så samlar jag in saker här i Prickly Bay och det har redan börjat trilla in förnödenheter som, filtar, konserverad mat, mediciner, hygienartiklar. Det har även gått ut en förfrågan till seglare om de kan tänka sig att skänka gamla segel eftersom de tillfälligt kan användas som presenningar och skydd mot regnet. Ryktet säger att det inte finns en presenning att uppbringa i affärerna just nu eftersom allt köpts upp och ska skickas norrut. Och det är ett jätteproblem med rykten, för ingen vet just inget om vad som egentligen händer uppe på Dominica eftersom all kommunikation är utslagen.

Om ni också vill hjälpa dessa stackars människor så går det att Svischa pengar till min syster Tina (Kristina Randvik) på +46 733 398 002. Skriv Dominica i meddelandet. Alla pengar som kommer in där kommer att användas vid ett snabbstopp på Martinique där alla tänkbara förnödenheter kommer köpas in.

För er i Norge så går det att sätta in pengar på Britt Eikemos konto 9801 35 38611 De seglar på den norska båten Harry Z och samlar också in pengar för att kunna skicka med Gus så mycket förnödenheter som det bara går.

Varenda krona gör skillnad! Tack för att du hjälper till! Det är väldigt många som har förlorat allt!

Liv på ett lugnt och varmt Grenada

Bookmark the permalink.

18 Responses to 170922 Nu går båtarna norrut med nödhjälp till Dominica – hjälp dem du med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *