180909 Vi springer hit och vi springer dit

Dagarna efter hemkomsten har varit lite allmänt förvirrande och mest för att själv komma ihåg vad vi har haft för oss så kommer här en liten beskrivning dag för dag. Förlåt om det blir lite långt och lite tradigt!

Det var så konstigt att vara hemma igen. Bara det faktumet att alla runt oss pratar SVENSKA är enormt förvirrande. För vi är så vana att ta kontakt med alla som vi hör prata svenska och dessutom är vi lite för vana vid att folk faktiskt INTE förstår oss när vi  pratar svenska. Så det gäller att hålla sig själv i örat lite.

Lördag blev middag hos Per o Kajsa i deras lägenhet på Eriksberg. Så  skönt att bara kunna promenera från båten längs med kajen och hälsa på våra vänner. Lustig känsla men en väldigt bra känsla. Att man bara kan umgås sådär…. Söndagen blev familjemiddag på restaurang och då fick vi krama lite mer på vår härlige son Carl och hans flickvän Matilda (Inte att blanda ihop med vår dotter Mathilda) Det första jag gjorde på måndagen var att gå till min kära frisör Lena och få aningen mer civiliserad hårkalufs. Måndagskvällen blev åter middag med Per o Kajsa och redan på tisdagen satte jag mig på ett tåg och åkte upp till Stockholm. Där fick jag krama och umgås med vår fina dotter Mathilda under eftermiddagen och kvällen. Vi gjorde något jag inte gjort på oerhört många år. Vi shoppade! Och det vi shoppade var vinterkläder…. Jag har lovat mig själv att jag inte ska behöva frysa här hemma och när jag sprang på en riktig “Göteborgsjacka” så var det bara att handla. Och tanken med en Göteborgsjacka är att den ska klara både vind, regn och kyla….. men långseglaren finns såklart kvar i blodet så de efterkommande affärerna fick bli sådana som sålde second hand istället 🙂

Det blev också en sväng in på  huvudkontoret för att prata lite med chefen om framtiden, det är ju trots allt dags att börja tänka på det för både mig och Magnus. Det är ju en otrolig förmån vi har haft, att vi har fått vara tjänstlediga så länge. Det har ju inneburit att vi inte har behövt vara stressade över vår arbetssituation när vi har seglat. Vi har helt enkelt kunna släppa det fram tills det att vi gick iland. Oerhört lyxigt.

Hemresan  på onsdagskvällen mellan Stockholm och Göteborg blev dock en mardrömsresa på åtta timmar och klockan var gott och väl över ett på natten innan jag kunde krypa till kojs i Nanny. Magnus hade då seglat ut Nanny till Hönö för att hälsa på släkten. För Magnus är det ju ändå Hönö som är hem på riktigt. Ingela skämde bort oss något väldans med allt tänkbart som vi hade saknat. Innan vi ens fått i oss frukost på morgonen så hade hon kommit och levererat Tip-Topglassar till oss och sedan blev det lunch ut på dagen. Att ligga med Nanny på Hönö var också rätt overkligt. Vi är ju inte direkt vana vid att det står människor på kajen som pekar och tar foton… Men det lär ju gå över rätt fort 😉 På torsdagskvällen fick vi besök av en barndomskamrat till Magnus och det blev en härlig kväll med många skratt.

Fredagsmorgonen kom med mulet väder och regnet hängde i luften. Vi var uppe tidigt eftersom vi visste att det skulle dra in nordlig vind framåt lunch och vi skulle ju upp till  Björholmen. Det blev en dag för motor i motvinden men vad roligt det var att få uppleva Bohuslän igen. Framåt eftermiddagen gled vi in  på Björholmen och lade till utanpå  New Adventure. Och i och med det så hade vi kommit “hem” till alla ställen. Helgen blev helt fantastisk. Underbart sommarväder och underbara vänner. Gänget hade fixat en sjöbod till lördagskvällen och där fixade de en hemkomstfest till oss. God mat och goa vänner! Det kan inte bli bättre. Till och med musikerna från det pågånde bröllopet på marinans restaurang tittade inom och ledde lite allsång. Underbart helt enkelt.

Söndagen blev det retur till  Eriksbergsdockan i strålande sol och stiltje. I hamnen togs vi emot av Per o Kajsa som satt och njöt av eftermiddagssolen i sin Estromo så vi gjorde dem såklart sällskap.

Måndagen började med att vi fick besök av en mekaniker från Hydraulikhuset redan vid 07:30 och romanen om vår styrning/autopilot påbörjade ytterligare ett kapitel. Men självklart blev det ingen lösning på vårt problem så vi styrde steget mot huset som vi nu fått tillbaka. Det var bara att börja och ta tag i det tunga jobbet att tömma båten. Per o Kajsa var så gulliga att låna ut sin bil till oss och med den kunde vi köra flera lass med grejor. Om känslan var skum inför hemkomsten innan så blev den helskum när vi kom in i huset. HUR mycket plats kan man ha egentligen? Vi har ju tre våningar i huset och det blev väldigt förvirrande när jag stod i tvättkällaren och pratade högt med Magnus och bara tog för givet att han skulle höra mig. Men det var bara det att han var uppe i sovrummet på andra våningen och hörde inte ett smack. Det är liksom naturligt att han ska vara där hela tiden när man vänder sig om. Men det är bara att vänja sig. Frågan är om vi inte ska fortsätta hyra ut huset eller sälja det för att satsa på en lägenhet istället.

Det första vi gjorde var att börja köra tvättmaskiner och lasta ner det som vi har haft på kryploftet på vinden vilket var enormt tungt, varmt och svettigt. När vi sedan började öppna alla lådorna så var det rena julafton. För jag kan lova att man glömmer totalt vad man packade ner och vad man slängde i december 2014….

Tisdagen blev kladdjobb när vi plockade isär hela styrsystemet och lämnade in autopilotens pump och den nya backventil Magnus och Nils monterade i Norge, till Hydraulikhuset. Magnus fick vara med när delarna provkördes i testbänk och de kunde snart konstatera att det absolut inte är något fel på dem. Vi hann också med att attackköpa en säng – för det har vi nämligen ingen. Tyvärr är det ca två veckors leveranstid så fram tills dess så får vi sova i båten. Men vad gör det… Det är urmysigt i vår lilla hamn under Bockkranen och skulle det knipa så kan vi alltid sova i vår gigantiska soffa som vi fortfarande har kvar i huset. Det var faktiskt den enda möbeln som vi lämnade men våra hyresgäster hade ett köksbord som de ville bli av med och det tog vi tacksamt emot.

På onsdagen tog vi en paus från huset och städade och pysslade i båten samt att vi på kvällen gick på JRSKs första höstmöte. Det var ett jättekul möte med många gamla känningar och att jag sålde 25 kokböcker gjorde ju inte saken sämre 🙂 Passa på att köpa en kokbok du med, om du inte redan gjort det!  Pappa flög till Norge på torsdagen och jag skjutsade honom till flygplatsen och då fick vi också låna hans bil, vilket vi tyckte var käckt för vi hade självklart många fler lass att köra från Nanny. Hon flyter lättare och lättare kan jag lova. Efter det så fortsatte vi pyssla massor i huset men det känns ofta som att vi bara snurrar runt för allt är så stort och det är svårt att veta vad man ska ta tag i. Vi har ju inte så mycket prylar längre men vi vet liksom inte vad vi ska göra med de som vi har och ibland undrar jag över vad det är jag har sparat. Behöver man verkligen 6 ugnsformar och slängde jag verkligen kökslamporna? Andra viktiga saker inhandlades så som mikrovågsugn, hårtork och hårklippningsapparat på väg tillbaka till båten.

Vi lade fredagsförmiddagen på att montera tillbaka styrningen UTAN autopilot och vi var väldigt hoppfulla men -NÄ det funkar inte som det ska… Så nu får Hydraulikhuset komma in och hjälpa oss igen. Fortsättning följer… för vi ger oss inte vi SKA få ordning på detta. Kvällen blev sedan supermysig och vi hade plockmatskväll i Estromo. Så skönt att få sitta i deras salong och bara kunna vara och slappa lite!

Lördagen blev en förmiddag för mig på IKEA tillsammans med Kajsa där viss förstärkning till huset införskaffades och Magnus passade på att köra ett lass till huset igen. På lördagseftermiddagen åkte vi till Kungsbacka för att fira syster Tinas födelsedag.  Gissa om vi blev bortskämda!

I dag vid lunch hämtade vi Pappa på flygplatsen och eftermiddagen tillbringades i huset. I skrivandes stund sitter jag i soffan och jag är verkligen heeelt slut! I och för sig på ett skönt sätt för nu ser vi att saker och ting börjar falla på plats och så sakteliga börjar det ordna upp sig. Och självklart så pratar jag inte om politiken denna valdag.

Så, ja. Vi snurrar lite – milt sagt och vi lär fortsätta så ett tag.

Men hur känns det då att vara hemma? Jo det är en bra fråga. För det känns både kul och spännande. Fast vi måste nog landa lite innan vi verkligen förstår vad det är som händer! Och vi har ju så många vi vill träffa – men det får helt enkelt ta lite tid!

Vi hoppas också på segling i slutet av veckan för då ska vi på kalas på Gullholmen. Håll tummarna att vi fått ordning på styrningen tills dess!

Stor kram på er alla!

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *