Brödbak

Magnus har legat i soffan med en jobbig förkylning hela veckan så det blev av naturliga skäl ingen Nanny denna helg. Det är -4 grader och 5 cm snö på utsidan och det gör ju ingen båtmänniska glad. Så då får man planera lite inför sommaren. Jag är ju inte känd för att kunna baka direkt. När barnen var små bad de mig sluta försöka göra chokladmuffins. Enligt dem så såg de ut som hundskitar och smakade inte mycket bättre. Så bröd har jag inte ens funderat att ge mig på innan. Men när vi flertalet gånger har värmt/bakat förbakade brödlimpor i båten och fått färskt frukostbröd så har ju tanken funnits att “detta borde man kunna göra själv”. Så efter lite surf på nätet hittade jag ett enkelt grundrecept som jag lekt lite med – och det kommer nog bli mer lekande med receptet men här är är i alla fall grunden – och jag kan säga att det smakade riktigt gott till frukost trots att frukosten inte intogs i sittbrunnen.

  • 3 dl dinkelmjöl (grundreceptet var vetemjöl)
  • 1/2 paket torrjäst
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk solrosfrön (här kan man även ha linfrön, hackade mandlar, annat gott eller helt utesluta detta)

Häll allt i en plastpåse och blanda. Kvällen innan häller du i ca 2 dl vatten och en msk olja i plastpåsen. Jag kör olivolja men det ska enligt originalreceptet vara matolja. Knyt ihop påsen med lite luft i och krama påsen så det bli en kladdig gegga av alltihopa och låt den ligga i rumstemperatur till morgonen efter. Nu är kletet i påsen ännu kletigare och har en massa bubblor i sig. Klipp en hörna på plastpåsen och: spritsa ut en 1 cm tjock kaka i en liten teflonstekpanna med lite olja i. Pricka lite hål i kakan med en gaffel och efter fem minuter vänder man på den och ger den fem minuter till

eller

spritsa ut i en liten teflonform i ett ca 2 cm tjockt lager och jämna ut med en blöt sked. Pricka lite hål i smeten och häll lite flingsalt över och kanske lite mer solrosfrön på toppen. In i ugnen på 150 grader i ca 15 minuter, eller så…. Låt vila en liten stund och skär upp. Om man gjort lite tjockare kakor går det alldeles utmärkt att dela dem.

Detta är som sagt bara en grund och jag kommer leka vidare lite och se vad vilka varianter som smakar bra. Hör gärna av er om ni har idéer 🙂 Och den stora fördelen med detta receptet är att man inte behöver baka och knåda degen på ett mjöligt bakbord med följden av spridning av ett stort mjölmoln i hela båten. Det är mer eller mindre kladdfritt!!

När det gäller vår targabåge så har nu Patrik sagt att han är nästan färdig. Han fick göra om en hel del efter förra provningen. Bland annat så har han byggt en ny typ av inmätningsjigg så att det inte ska bli fel igen. Och nu diskuterar vi var olika typer av fästen och ringar ska sitta så det blir optimalt. På måndag eftermiddag ska vi träffas vid båten för slutinprovning. Åh, vad detta är spännande!!!

 

 

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *