Vitte-Dragör

Stiltje och soldis och en värld som inte helt har vaknat ännu. Det är helt underbart att sakta smyga ur en hamn en tidig morgon med hopp om en fin seglingsdag framför sig. Vi gick ut med storen och konstaterade snabbt att det blåste för mycket nordlig för att vi skulle kunna sträcka men å andra sidan så var det svaga vindar. Vi kryssade – med visst motorstöd. Vi hade inget val. Vi var tvungna att påbörja hemresan på riktigt nu. Men vi fick en underbar dag med strålande sol och milda vindar och NORMALA vågor!! Nanny skar genom havet precis som hon ska och det kändes som om hon var lycklig. Det var i alla fall vi 🙂 Vi tog ett långt ben och gick till Dragör, strax söder om Köpenhamn. Jag hade vissa problem att undvika alla stora båtar i leden utanför Dragör men var nöjd med att kunna sticka mellan två stora fraktbåtar och gå in i leden mot Dragör. Van från kvastnavigeringen i Tyskland så höll jag mig mellan prickarna, kanske lite väl mycket i mitten men vadå – det var inga andra båtar runt om. Helt plötsligt så hör jag bara ett långt TTTUUUUUUUUUUTTTT!!! Vad i all sin dar var det??? Jag vred på huvudet ett helt varv och såg ingenting. Jag tittade på AIS´n och den var tom??? Konstigt. Kanske det var från en lastbil på bron?? TTTUUUUUUUTTT, TUUUUUUTTT, TTUUUUUT. Men vad är detta?!?!??? Jag släppte ratten och ställde mig upp i sittbrunnen och fick en chock! Precis bakom mig låg ett stort fraktfartyg och skulle in i samma farled som jag (Farleden gick liksom till Köpenhamn också….) Jag hade inte sett honom eftersom vår flagga stod rakt ut som ett stort skynke i den vind som nu blåste mellan 10-15 m/s och på AIS´n fanns han INTE!! Jag slog snabbt och tog mig ur farleden och stackars Magnus åkte förmodligen nästan av toastolen i det snabba slaget och kom rusande och undrade vad jag höll på med. Jag skämdes lite när jag förklarade vad jag hade för mig… Men men. Sånt är livet. Inne i hamnen så startade nästa cirkus. Vinden var som sagt stark och vi var ca åtta båtar som snurrade runt och letade plats. Det var väldigt fullt och flera båtar låg på tvärs bakpå stolparna. Vi gick ändå ganska lång in och hade span på en +45 fot motorbåt som inte hade någon utanpå sig. Men vi hann aldrig fram innan en annan segelbåt rusade fram mot dem i alldeles för hög fart. Flera knop för fort och det gick illa. Motorbåtsägaren han inte få ut några fendrar och segelbåten skrapade motorbåten på flera ställen. Sedan fick segelbåten in backen och utombordaren bak på pulpiten skrapade ännu mer för att säga det så… Hu, vad tråkigt det kan gå. Vi drog oss tillbaka och hittade en annan fin motorbåt att ligga bredsida på 🙂 Efter ett tag fick vi också en båt bredsida utanpå oss. En underbar familj med en ganska ny Hanse på 43 fot. Deras son (5 år, snart 6) proklamerade högt två minuter efter de hade lagt till “Vår båt är byggd av idioter! Och inredningen är från IKEA – salongsbordet är ihopsatt med häftapparat och vi ska aldrig mer segla i kuling” Magnus och jag bara bröt ihop i ett jätteskratt och gissa om vi kände igen oss ifrån det att våra barn var i den ålder. Från barn och idioter får man höra sanningen har jag hört 🙂 och deras föräldrar hade underbara bortförklaringar till sonens yttrande 🙂 En härlig sommarkväll och Dragör är verkligen värt ett besök med sina mysiga gator och låga gamla hus!!

130717_8405 130717_8410 130717_8416 130717_8424 130717_8425 130717_8427

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *