Blåsigt, en fripassagerare och en massa jobb

När vi var på väg ut till båten i fredags så stannade vi till på Magnus brors jobb. Han hade varit snäll och kapat ett par rostfria gängstänger och fixat ett par specialbrickor till oss. Vi fick också en rundtur i verkstaden. Och vilken verkstad! Det fattades inte en enda maskin kan jag lova. Tänk om man hade tillgång till den maskinparken – gärna ombord. Men då hade vi å andra sidan fått köpa oss oljetanker istället 🙂

Magnus har i veckan suttit hemma och lagt en uppdaterad programvara till plottern på CF kort. Det var tydligen inte helt enkelt och vi hade knappt kommit ombord och fått satt på värmen innan han satt och knappade på plottern. Och när han väl fått till uppdateringen så visade det sig att plottern kan visa animeringar för både tidvatten och strömmar. Skitfräckt 🙂

Med Thomas specialbrickor i högsta hugg så bytte jag ut kranen i badrummet. Nu har vi en nätt lite kran istället för den duschkran vi hade förra året. Tanken med duschkranen var nog bra, men inte bra nog för det funkade helt enkelt inte – och det är som man säger -Gör och och gör rätt. Och det blev riktigt snyggt – trots det stora hålet från duschkranen. Tack Thomas!!!

På natten kom kulingen in över oss. Och enligt Viva så blåste det långt över 20 i byarna. Det var bara att proppa in öronpluggarna och sova vidare men vår vinterpresenningskapell smäller en del i vinden och regnet.

Lördagen gick också i arbetets tecken, fast med TV:n och OS med i bakgrunden. Jag kan säga att jag skrek mig hes när Kalla fixade stafettguldet till Sverige.  Magnus fortsatte att knappa på plottern och helt plötsligt kom vi på hur vi ska undvika en “bugg” vi brottas med länge. Plottern har nämligen inte velat starta riktigt som den ska. Det har krävts en fyra, fem omstarter innan den går igång. Ibland startar den om själv och ibland har vi fått starta den manuellt flera gånger. Detta har såklart oroat oss men idag kom vi en slump på vad det var. Jag stängde nämligen av AIS:en när jag skulle montera gps-pucken och ungefär samtidigt så hojtade Magnus till att nu startade plottern utan problem. Jag bad honom stänga av den och satte på AIS:en. När Magnus startade upp plottern igen så bråkade den igen. Efter ett försvarligt antal tester så kunde vi konstatera att AIS:en ska inte vara på när man startar plottern! Och när vi började fundera så kom vi på att uppstartproblemen började när vi installerade den gamla AIS:en. Det är alltså bara under uppstarten som vi har haft problem och om vi startar plottern först och sätter på AIS:en sedan istället för tvärt om så verkar det inte vara några problem. Så vi håller tummarna för att det är detta som är problemet.

När detta var avklarat gav jag mig in på dagens VVS-jobb….. Slangdragning…. igen. Jag drog en ny slang från tryckvattenspumpen till toaletten för att äntligen få till duschen. Detta innebar att jag fick skruva bort durken under bordet och den durken tar vi inte bort ofta. Men innan jag kom så långt tog jag bort mattan framför köket. Jag blev förvånad när jag såg en stor dammklump som hängde under mattan. Och jag blev ännu mer förvånad när dammklumpen sprang iväg över min hand och bort över golvet. Skrik och panik!!! Det var en JÄTTESPINDEL!!! INNE I MIN BÅT!!!  Jag gillar inte spindlar och i vanliga fall brukar det falla på Magnus lott att eliminera dem men han var inte i närheten så jag hade inget annat val än att själv ta hand om monstret innan det försvann in bakom något. Gillar som sagt inte spindlar – men jag har bestämt mig att den var av typen eremit och att det inte finns fler ombord! Hu och fy för fripassagerare av det slaget! Slangdragningen tog självklart mycket längre tid än förväntat och jag kunde inte koppla hela vägen eftersom jag måste borra ett hål nere vid toalettskålen. Så detta får jag passa på att göra när vi ändå byter toalett till våren. Men jag fick i alla fall monterat pumpen som ska suga ur vatten och delar av dess slangar. Fast även här kom jag inte hela vägen. Pumpen ska kopplas till el och själva slangen som ska suga upp vattnet ska fästas längs med durken på  något sätt som jag inte funderat ut ännu. Magnus kopplade ett nytt 12V uttag och byggde en låda till manöverpanelen till ankarspelet framme i fören. Vi har ju bara kört ankarspelet via den trådlösa kontrollen men om denna skulle bråka så vill vi ha en fast koppling. Men vi vill inte montera panelen på däck eller behöva dra kablar bak till sittbrunnen. Man vill ju se ankarspelet när man matar ut och in – så vi kör en fullösning och Magnus ska göra en lång kabel till lådan som vi kan skicka upp genom förluckan. Farmor och Farfar tittade också förbi på en liten fika – alltid lika trevligt.

Natten mellan lördag och söndag blev även den en riktigt blåsig historia men vi sov ändå hela morgonen så det går ingen nöd på oss! Magnus fortsatte i elens tecken och kopplade in pumpen med dess säkringar och kontakt som jag monterade i går. Och det visade sig vara riktigt knöligt eftersom kontakten skulle sitta dold inne i ett skåp bakom toan. Det var mycket mummel och grymtande innan allt kom på plats. Jag städade och pysslade lite i allmänhet och kom på mig själv att leta efter spindlar!! Men lite vettigt fick jag gjort och nu är låsningen till frysen på plats och en gummilist i kylskåpet jag funderat på ett bra tag. Tanken är att all kyla inte ska rasa ur kylskåpet när man öppnar det så nu har jag monterat en T-List i botten av kylskåpet – men jag är tveksam. Vi får se hur det funkar. Men allt roligt har sitt slut och vi fick packa ihop oss ut på eftermiddagen och åka hem. I det stora hela så hann vi med väldigt mycket denna helgen. Många små tidskrävande saker som trillade på plats. Drömmen är ju att vinna på lotto och slippa jobba – och denna helgen vann vi faktiskt på lotto men tyvärr lär inte vinsten på 19 kr räcka så långt så i morgon är det jobb igen.

Stort hål och liten kran fixas med Thomas specialbrickor!2014-02-14 16.54.38 Visst blev det snyggt!!2014-02-14 17.01.10GPS-puck nr två monterad bakom instrumentpanelen, ut mot skrovet
2014-02-15 10.13.01 Ormbo av vattenslangar – det känns som de förökar sig – men nu blir det inte fler!2014-02-15 13.24.02 Solen tittade faktiskt fram och vårkänslorna börjar krypa på2014-02-15 14.29.12 Har någon sett Nannys sittbrunn? Jag tror att den ska finnas här under allt2014-02-15 14.29.24 Hela Nanny upp och ner för att kunna dra vattenslangen.2014-02-15 14.29.51

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *