Sista vinterhelgen

Det var riktigt härligt väder när vi äntrade Nanny i fredags och vi satte genast igång att jobba. Eftersom vi tittat på väderprognosen och denna, som vanligt, lovat alldeles för mycket vind på lördag och söndag så såg vi det som ett måste att få på segel på vår nakna gumma. Vi var väldigt spända på att få prova det nya storseglet. Inte det enklaste jobbet direkt. Det blåste trots allt 6 m/s rätt in i sidan så vi kunde inte hissa storen utan fick fixa till det med en halvhissning. Efter en grining timme var i alla fall allt på plats med lattor , vagnar och allt. Då var vi så trötta och hungriga att bara tanken på att få genuan plats gjorde ont. Så vi bäddade ner oss i ruffen istället oh fick oss en riktigt god middag. Dessutom fick vi besök av kaptenskan på Happie som kom med sitt sovkit och gjorde oss sällskap. Fast jag var nog inte mycket till sällskap för jag, min vana trogen, snarkade sött i soffan ut på kvällen. Men vi fick i alla fall beställt fint väder till nästa helg. Då ska Nanny norrut och Happie söderut så vi tänkte försöka ses någonstans i mitten!

Jag var den pigga som gick upp redan innan åtta på lördagsmorgonen när de andra två fortsatte snarka 🙂 Lotta och jag tog en sväng på second hand innan hon åkte mot fastlandet och vi satte igång med helgens jobb. Vi hade ett antal viktiga punkter att jobba oss igenom denna helg eftersom det är sista vinterhelgen.

Vi fick monterat vindrodret Boris och vi sänkte det 5 cm för att se om vi kan få ut lite bättre effekt av det. Magnus satte på sig testkepsen och kontrollerade att vår Epirp samt våra “flytvästais” fungerade som de skulle. Magnus hade till och med kontakt med JRCC och fått klartecken från dem att det var ok att testa – så vi inte sände ut några falsklarm. Och allt fungerar som det ska! Jag hoppade högt när plotterns larm gick igång för att meddela att vi hade ett ais mål i närheten. Men det är ju så det ska vara. Den som inte har vakten lär inte kunna sova om det larmet går – det har jag mycket svårt att tänka mig i alla fall.

Jag å min sida slutförde ÄNTLIGEN projektet “bygga in frysen i en draglåda” Nu är alla skott, väggar, dörrar och luckor på  plats. Och det blev riktigt bra. Men nu ser man hur illa det ser ut runt sitsen precis bredvid så där får jag nog slipa och lacka lite innan jag blir helt nöjd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sedan tog vi tag i stora slabbkladdjobbet. Vi bytte alla våra dieselfilter. Ett väldigt behövligt byte visade det sig för det var mycket skit i alla filter – förutom det som satt på motorn. Vilket är bra, för då visar det ju sig att filtrena gör sitt jobb. Men det vi inte tycker om är att skiten ser ut som ren svartolja…. Vi funderade lite på var vi tankat i det senaste och vi brukar ju försöka tanka på Mollösund där vi vet att de har bra omsättning. Fast i somras fyllde vi rejält på Bornholm. Kanske har vi fått skitdiesel där – vem vet??

Efter det åkte vi till farmor o farfar för att sanera oss och fixa till oss för kvällen var vikt till Annas 40 års kalas vilket självklart blev trevligt! GRATTIS Anna!!!

Söndagen mötte oss med strålande sol och väldiga vårkänslor. Jag fick upp Epirben på sin plats. Nu kan man nå den från sittbrunnen men den sitter ändå skyddad. Magnus tog tag i att montera våra AIS:er i våra nya flytvästar men det tog abrupt stopp!!!. Enligt instruktionen så kan man inte montera AIS:erna i de flytvästar som har fästet till grenbandet på vänster sida. Men för helvete rent ut sagt (ursäkta svordomen). Här har vi stått med Baltics representanter på mässan och det har dyrt och heligt lovat att detta ska fungera. Vi har även pratat med Kannad och McMurdoc och de båda påstår att de ska passa. Och så när man väl sitter med instruktionen i hand så står det i klartext att det INTE går. Jag kan lova er att killen från Baltic har ett mycket tydligt mail i sin mailbox just nu…. Om det nu är så att det inte går att montera AIS:erna så lär de få tillbaka dessa svindyra flytvästar innan de hinner säga så mycket som “hej!!”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Men vi fortsatte att jobba på och jag monterade våra två nya mittknapar. Vi hade först bestämt oss för att byta knaparna eftersom vi tycker att de är för små. Men efter lite funderande kom vi fram till att de gamla fick sitta kvar och så satte vi dit två extra en liten bit framför. Det är inte varje dag man borrar 4 st 16mm hål i båten men efter att ha mätt fram och tillbaka så gick det tillslut bra. Det var 1,5 cm massiv plast där jag satte knaparna och det kändes nästan lite tunt men tanke på att Nanny brukar vara överdimensionerad när det gäller plast. Men med en stor kraftig bricka under så är vi övertygade om att vi mer eller mindre kommer kunna lyfta båten i knaparna. För att brickan under skulle få en plan yta att ta upp trycket med så tryckte jag brickan full av epoxikitt. Från däckssidan tryckte jag som vanligt i en massa sika och drog åt bultarna. Fast jag drog bara åt lite lagom mycket för jag vill ju att epoxikittet ska torka ordentligt innan jag drar till det sista. Och det får vänta tills på fredag.

2014-03-23 11.24.51

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Magnus monterade styrpanelen till ankarspelet. Vi har ju en fjärrkontroll men om den nu skulle krångla så kan vi dra fram den lilla styrpanelen som är kopplad via kabel istället. Sedan tog sig Magnus ett bad! Han tog bort pluggen och satte dit skovelhjulet för loggen. Och detta innebar ett litet ofrivilligt bad som synes på filmen nedan.

Ja, sedan var det dags att packa ihop och åka hem. Men trots att vi inte fått på genuan så var vi ändå väldigt väldigt nöjda när vi satt i solskenet på färjan. För nu var sista vinterhelgen över och nästa helt är det säsong – på riktigt!

Här kommer en film till: Den är från förra helgen och första testet av vår Watermaker som även har tuffat på bra denna helgen 🙂

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *