Groningen – Zoutkamp- Dokkum

Vi lämnade vår hamn i Groningen ett par minuter innan nio i onsdags och lade oss med ett antal motorbåtar och en tysk segelbåt för att vänta på första broöppningen. I Groningen öppnar broarna inte under rusningstrafiken och vi antog att det skulle bli en broöppning direkt efter när det blev tillåtet med broöppningar igen. Och vi hade rätt. Vi hamnade i en grön våg och det var skönt med tanke på att det är 16 broar som skulle öppnas på en väldigt kort sträcka. När jag och Eva var på vår morgonpromenad dagen innan hade vi gått stora delar av denna sträcka. Vi skojade lite när vi såg de små kanalerna och sa till varandra att det var ju skönt att det inte var dessa små smala vattensprång vi skulle gå på. Men så klart var det precis det vi skulle – och vilken upplevelse det blev. Jag satt med min kamera längst framme i fören och bara njöt. Jo, jag filmade och tog en hel del kort också. Detta är utan tvekan något av det häftigaste vi gjort. Magnus fick även hålla sikt uppåt eftersom träden hängde ner utöver kanalen. Efter ett tag försvann alla motorbåtar in i mindre kanaler och det blev bara vi och tysken kvar. Han gick först och han hade gjort detta förut så vi kunde bara hänga på honom och han såg till att alla broar och slussar öppnades. Ja, för nu har vi slussat på riktigt med en vattennivåskillnad på nästan en meter och det tycker vi räknas! Väl utanför Groningen började slingerikrok-kanalen. Magnus beskrev det som att köra motorcykel på västlandet i Norge 🙂 Totalt orsakade vi 25 broöppningar och en slussning denna dag och för detta har vi inte betalat en krona – helt fantastiskt. Vi hade lite hicka i bland för vårt ekolod var nere och vände på 1,4 meter och det är grunt med tanke på att vi sticker 1,3. Ada höll sig prick i mitten och med tanke på deras 1,9 så var det med viss nervositet de tog sig igenom området där djupet var angivet till 1,7. Men på hamnkontoret i Groningen hade de sagt till Andres att det var ok – bara de höll sig i mitten 🙂 I mitt förra inlägg skrev jag att det var 15 M till Dokkum men det var ju jättefel för det är mycket längre så vi bestämde oss för att stanna på halva vägen i Zoutkamp. Nanny gick in först och vi insåg direkt att det var grunt. Ada fick prova tre platser innan de hittade en där de kom in. Tur att det är dybotten! Vi tog en liten promenad och sedan bara satt i solen i Adas sittbrunn och passade på att njuta solen lite. För den är inte givmild denna semestern. Ada bjöd sedan på himmelska grillade lammkotletter. Mums!! Häftigt att sitta mitt i grönskan och höra hur det susar i säven.
På torsdagen fortsatte vi med vår lilla trend att ge oss av kl 09 på morgonen och denna dag blir en korttur till Dokkum. Detta ska vara en pärla enligt de trevliga immigrantpoliserna som välkomnade oss i Delfzijl tidigare i veckan. Vi har nu också slussat uppåt men inte så många decimeter och nu börjar det kännas som vi kan det här med att slussa – farligt…. Vi ligger nu tillagda i Dokkum, mitt inne i en grönskande stad och det verkar vara festival på gång i kvarteret bredvid för det är en massa soundcheck som pågår – dags igen 🙂 Tänk nu har vi redan haft två veckors semester – shit vad fort det går!

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *