151030-151101 I väntans tider

Efter att ha fyllt våra förråd i Vilamore gick vi österut en bit och lade oss för ankare i deltat utanför Faro vid ön Culatra. Det är extremt strömt även vid denna infart men hade faktiskt inte kollat så noga på tidvattnet innan vi gick men ibland ska man ju ha tur och vi anlände strax efter högvatten och drev så fint in som det bara var möjligt i strömmen. Vi hade fått tips av Resolutarna om ett bra ankringsställe och det tog vi. Och vilken kväll vi fick – med en underbar solnedgång. Nu ligger vi här och väntar på ett väderfönster för att gå till Kanarieöarna. Men det går ju sisådär just nu. Vi hade faktiskt storm nu på eftermiddagen! Det blåser 22-26 m/s i byarna och tyvärr är det dessutom nordligt tillsammans med åska. En riktning som inte är den bästa för det stället som vi ligger på. Det innebär att vårt ankare med tillhörande kätting får jobba rejält. Men vi ligger still. Eller nä, det gör vi definitivt inte. För vi seglar från sida till sida och det guppar som om vi stampar i motvind. Jag fick sätta på kardanupphängningen på spisen när jag skulle fixa lunchomeletten. Men vi flyttar oss i alla fall inte utanför vår cirkel trots att det går så mycket sjö att det skvätter upp på doghousets fönsterrutor. Över 20 m/s är inte direkt bekvämt…. Det är ju som sagt väldigt strömt här och det gör att vi snurrar en del. I går regnade det hela dagen men det var rätt stilla och då lyckades Nanny vrida sig om sin egen axel ett helt varv vilket innebar att vi hade  ankaret bakom oss! Någon gång ska ju var den första för allt 😉 Vi är dock inte sysslolösa utan vi har pysslat lite. Jag har reparerat saltvattenspumpen i köket och Magnus klappat motorn lite extra. Dessutom så har vi fortfarande fritt internet i ett dygn till (tror vi) och det gör att vi kan se på svensk TV via datorn och lyssna på svensk radio. Det kändes lite konstigt att lyssna på sportextra och höra svenska på radion. För oss Göteborgare så var det ju ingen kul upplevelse men vi förstår ju att det hurras i Norrköping idag. Jag drabbades av akut hemlängtan så vi plockade fram lite filmer på våra vänner och barn och då kändes det inte så jobbigt längre. Dessutom så hade stora delar av Björligan fest tillsammans så vi blev matade med bilder och kommentarer från dem hela kvällen och det var jättekul! I övrigt så tittas det och forskas på så mycket väder så att det känns som att ögonen blöder. Det finns så mycket väderinformation och input att jag tror jag håller på att bli tokig. Det är så svårt att tolka allt och det är nästan så att det är för mycket information. En sak är i alla fall klar. Vi lär bli kvar på denna ankarplatsen även i morgon, minst…

Enveten fripassagerare

Enveten fripassagerare

Fix av saltvattenpump

Fix av saltvattenpump

Solnedgång vi ankarplatsen vid Culatra

Solnedgång vi ankarplatsen vid Culatra

Och när det gäller vår lilla UFO-lampa så lyser den så fint och starkt så. Och den lyser HELA natten 🙂 Jag har varit uppe och kollat läget ett par gånger under natten och vid 06-tiden så lös den fortfarande starkt och klart! Det är bra med tanke på att det är bäckmörkt här redan strax efter kl 18!

Och eftersom vi nu börjar bli klara med Portugal så kommer här ett jättestort fotoalbum för er som har tid och lust att titta på alldeles för många foton.

150924-151102 Portugal
Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *