//WL2K 160127-28 En vecka, Mot Martinique

Position 28/1 kl 12:00 UTC: N16*33 W039*32
Avverkade sjömil senaste dygnet 138 M
Avverkade sjömil totalt:850 M
Antal sjömil kvar: 1240 M
Medelfart senaste dygnet 5,79 kn !!!!!!!!!!
Medelfart totalt 5,09 kn

Ja, idag är det en vecka sedan vi släppte tamparna i Mindelo. Vi har avverkat fler sjömil på dessa dygn än vad vi kunde drömma om. Men det har också varit tufft. De 1,5 dygnen med kuling tog hårt på mig. Det är tur att jag har en stark kapten 🙂 Men i går kväll, precis som jag skrev i inlägget igår så fick vi den där sköna seglingen som vi drömt om. Allt flöt på. Jag satt i sittrbunnen och tittade på stjärnorna och Magnus sov. Jag hade fått syn på min prästkrage i plast som sitter på ett gummiband runt motorn till vindrutetorkaren. Jag vet att den har suttit på en bubbelflaska som Kajsa och jag avnjutit någonstans på västkusten. Men frågan var bara var och när? Kunde det vara en Kristihimmelsfärd i Smögen? Jag satt med andra ord och drömde mig bort och funderade när jag helt plötsligt blev medveten om att det var väldigt tyst runt mig. VInden viner ju hela tiden och sliter och drar i hår, segel och skot. Men nu var det helt stilla ett par sekunder. Jag satt i min hörna under doghouset och tittade först förvånat på plottern, som visade att vi var på kurs, och sedan vred jag lite på nacken och då såg jag den. Vågen…. Den var inte stor – men den kom från fel håll. Den kom in tvärs båten och jag han precis tänka – hu…. innan den bröt över mitt huvud och landade i sittbrunnen. Jag blev blöt som en katt ända in på bara huden och tittade förfärat på mina fötter som badade i vatten upp över fotknölarna. – Vad gör du??? Magnus hade vaknat av att han fått vattten på sig och han satt förundrat upp i slingerkojen nere i salongen. Vattnet hade till och med letat sig ner så långt. Gissa om jag var glad att den nedersta delen av dörren till salongen satt i och därmed såg till att det mesta av Niagarafallet stannade i sittbrunnen. Ja, vad gör jag… Ingenting, svarade jag lite flinande. Boris styrde fortfarande perfekt och där satt jag och tittade på hur vattnet gruglade ut i självlänsarna. Det var ju synd att jag duschade i eftermiddags tänkte jag och gick ner och bytte kläder…. Och ur fickan på munkjackan fiskade jag upp en dyblöt Iphone (i vattentätt skal, som visade sig vara ickevattentätt) som nu vägras laddas.
Magnus löste av mig strax innan 02 och när han väckte mig vid 08 i morse så förkunnade han glatt att vi snittat över 6 knop mellan kl 00 och kl 06. Kul! Frågan är om man vågar hoppas på att detta fortsätter….

Vi fortsätter med lite frågelåda! Hur gör ni med sömn? Sover ni samtidigt? Nej, det gör vi inte. Än så länge så är det alltid en av oss som är vaken. Vi vet många som sover mågna timmar i sträck under överseglingarna och det funkar jättebra för dem. Men vi har Boris… Vi litar inte riktigt på honom och Magnus och jag är nog lite förmycket av kontrollfreak för att kunna koppla av. Nu när vi sover så kan vi slappna av i vetskapen om att den andra tar ansvar. Här ute på Atlanten så finns det ju inte en båt någonstans att krocka med så jag tror faktiskt inte det hade varit några problem med att gå och lägga sig. Men eftersom vi måste hålla Boris i örat lite då och då så väljer vi alltså att sova i skift. Så som det är nu så sover jag på eftermiddagen och efternatten medans Magnus sover på förmiddagen och förnatten. Så ses vi ett par timmar däremellan. Dessutom så är det så rulligt att det är svårt att sova som det är. Att sova i sittbrunnen under våra vakter, vilket vi hade tänkt, är helt omöjligt.

Varför har ni inte alltid flytväst? Ja, det är en bra fråga. På en hel del av de filmer och foton som vi lagt ut så ser ni ju att vi inte alltid har flytvästen på. Men den är på 95% av tiden skulle jag vilja säga. När det är extremt platt vatten, motorgång osv så är den inte alltid på. Om en av oss sover så har den andre ALLTID flytvästen på. Vi går inte upp på fördäck när den andre sover. Ska vi arbeta på fördäck så är det med livlina. Vi går däremot, självklart med livlina, upp på akterdäck för att grovinställa vindrodret, även om den andre sover. Finjusteringen av vindrodret gör vi från sittbrunnen. Vi har också ofta på oss livlina även i sittbunnen om vädret är grovt. Det är en bedömning från stund till stund.

Idag är det soldis och lite grått. Nästan kallt. Eller vad man nu ska kalla 25 grader…. Jag bakade en hel limpa grovt bröd igår och den satt fint till frukost även idag. Igår tog jag ut lite färdig köttfärs ur frysen och spädde med krossade tomater och lite grädde vilket gav oss en god köttfärssås. Det blev samma sak till lunch eftersom det räckte till två måltider.

Vi funderar lite på hur det går för grabbarna på Searocco! Är det någon som hört något av dem. Är de kvar på Kap Verde eller ligger de i hasorna på oss?

Mette – Nils Ni får ta det försiktigt när stormen på 30-50 m/s kommer in över Norska kusten. Låter obehagligt. Förstår att motorsågarna ligger laddade tillsammans med elaggregaten…

Micke och L8. Tack för väderprognosen. Inga stora äckliga väderfronter på gång borta på andra sidan som kan komma att påverka oss??

Tina – det är klart att du är ett datorproffs 🙂

Leila – jag ska skicka ett kort på träställningen när vi kommit fram.

Resolute! Blomma och <3 <3

Här kommer också receptet på stekpannebrödet jag brukar göra ibland 3 dl mjöl
1/2 pkt torrjäst
1/2 tsk salt
2 msk frön av något slag.
Blanda i plastpåse. Kvällen innan tillsätts en msk matolja och 2 dl vatten. Knåda påsen och Knyt ihop påsen med lite luft i så jäser det över natten. Dagen efter klipps ena hörnan av och trycks ut i en liten teflonpanna. 5 minuter på varje sida. Det blir två bröd av detta. Blanda olika sorters mjöl och frön efter behag. Enkelt och gott 🙂

Vi pratar med MyFlower varje dag strax efter lunch och det är riktigt roligt och moralhöjande att få höra andras röster. För det finns ju inga andra båtar runt oss. Sedan den Belgiska båten seglade om oss första dagen så har vi inte sett en enda annan båt.

Kram Liv o Magnus

Bookmark the permalink.

2 Responses to //WL2K 160127-28 En vecka, Mot Martinique

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *