//WL2K 160126-27 Dygn 6 mot Martinique

Position 27/1 kl 12:00 UTC: N16*40 W040*51
Avverkade sjömil senaste dygnet 132M
Avverkade sjömil totalt: 712M
Antal sjömil kvar:1377 M
Medelfart senaste dygnet 5,5 kn
Medelfart totalt 4.97 kn

Japp! Då har vi avverkat mer än 700M vilket innebär att vi har kommit en tredjedel. Känns inte som att det är så långt men med denna fart så lär vi ju fara framme på under 20 dagar. Men jag vågar inte tänka riktigt så. Det blir så väldans länge kvar om vi börjar räkna ner redan nu. Det tuffar på. Vinden ligger mellan 8-10 och så lite byar och ett par stora vågor som drar till inimellan. Som vanligt med andra ord. Vi sover i skift och lämnar inte vindrodret oövervakat.
I morse surfade vi i 10,6 knop ned för en våg….. Det klarar inte vindrodret av.

Jag tänkte att jag skulle försöka svara på lite frågor och kommentarer vi har fått i det senaste.
Är det inte farligt att laga mat ombord när det gungar? Nej, är mitt spontana svar på detta. Men det kan vara om man inte är väl förberedd och har ett väl genomtänkt kök. Vi har ju haft Nanny i över 10 år och för varje år så har vi gjort någon förändring i köket och många av dem har handlat om att kunna laga mat säkert. Till exempel så har vi en ?störtbåge? framför spisen. Dels är den bra att ta i och om man tappar balansen och skulle man falla in i spisen så skyddar den. En annan sak är den lilla träställning som vi ställer termosarna i vasken i. När vi kokar vatten eller mat och ska hälla upp detta i termosar så kan vi ställa ifrån oss dem och har en hand över att hålla i sig. Om man då står vid sidan när man häller upp så att det inte är risk att man får något varm över sig så står man väldigt säkert. Om vi spiller så rinner det ut i vasken. Men en sak går nog inte att lära sig?. Och det är när man gång, på gång ställer ifrån sig något någonstans där man tror att det står säkert. Glöm det? Det tar 30 sekunder och sedan så flyger något över hela salongen eller sittbrunnen. Igår åt vi omelett med stekt potatis, bacon och lök. Väldigt gott var det och när Magnus gick ner i salongen för att fylla på var sin portion till så kom en sådan där våg och Magnus landade i soffan. Omeletten spridde sig ordentligt och väldigt omsorgsfullt över hela golvet och hela köket. Sådant händer, mest surt var det på den goda omeletten.
Vad gör ni med soporna när ni seglar så länge? Vi sopsorterar rätt ordentligt. Allt som är från naturen åker i havet och även toalettpapper åker denna väg. Just toapappret är inte så bra, för det är ju blekt. Vi har letat efter oblekt toapapper men det finns bara inte. All plast, plåt mm som går diskas och torkas och läggs i olika återvinningspåsar. Blöt, kladdig plast knökar vi ner en stor 5 liters vattenflaska. Det går otroligt mycket plast i en sådan flaska och när vi sätter på locket så slipper vi kladd och doft. Och sedan har vi en vanlig soppåse. Fast innan den blir full så tar det minst tre veckor. När vi var ute i två veckor sist utan möjlighet att slänga sopor så ledde detta till tre påsar torrsopor och en ?blöt? soppåse. Slut i frågelådan för idag 🙂

Kul att höra om uterummet Tony och Sofia. Det ser vi fram emot att få sitta i ? Hoppas ni får jättekul på båtmässan. Det känns lite konstigt att inte vara med där i år. Men Atlanten får vara ett bra substitut i år!
Kul att höra ifrån dig Micke, på Blue Water!! Tack för vädertips och tips om att man sover väldigt bra med ljudböcker i öronen. Jag har hört detta från fler. Men vi somnar inte med ljudböcker. Däremot så plöjer vi dem i massor. Vi har ett antal som vi lyssnar på tillsammans och så de vi lysnar var och en på våra pass.
Nils ? vi vågar inte trimma vindrodret genom att dra ut flöjeln. Vi åker på lite gippar ibland när det stora vågorna kommer och om vi då har dragit ut flöjeln så kommer den smälla i radarrandomen. Och det kan leda till olyckor. Den stora vingmuttern som Kim-Eirk tillverkade till oss är jättebra. Det är mycket, mycket bättre än den vi hade tidigare. Även om också denna släpper ibland.
Tjoppe och Helena ? Vad roligt att få kontakt och höra att det är fler långseglare på väg ut! Hör gärna av er när vi är över på andra sidan om det är så att vi kan hjälpa till med något. Det hade varit kul att få höra mer om era planer. Mette <3
Tina – Test sms har kommit fram 🙂

Kl 23:00
Magnus sover och det är en svart natt. Ingen måne men en hel del stjärnor. Vinden har vridit ett par grader till vilket innebär att Boris sköter sig och styr som en kung!!! Det blåser fortfarande upp till 10 men nu forsar Nanny fram som ett tåg! Ett väldigt rullande tåg, men ändå stabilt. Det var såhär jag trodde det skulle vara. Behaglig gång med ett swochande när vågorna kommer bakifrån och lyfter upp Nanny för att sedan ge henne skjuts ner för vågens backe. Vi gör bra fart och ligger nu kontinuerligt över 5 knop. En bra natt!

Allt väl ombord.
Kram Magnus och Liv och som vanligt kan vi inte svara på kommentarer eller läsa något på internet.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *