//WL2K Dygn ett mellan Martinique och Curacao

160924 kl 12:00 Lokal tid, 16:00 UTC
Position:13 48,500N 063 21,524W
Avverkade sjömil totalt: 151
Avverkade sjömil sista dygnet: 139
Sjömil kvar: 343
Medelhastighet sista dygnet: 5,60
Medelhastighet totalt: 5,59

Grenada – Martinique
Jag ligger lite efter i uppdateringarna så här kommer en kort resumé över vad vi har haft för oss.

Seglingen mellan Carriacou och Le Marin på Martinique tog inte mer än ett dygn. Nanny formligen forsade fram på ett platt hav och med 7-8 meter per sekund så mådde både vi och båten toppen. I alla fall fram tills det att vinden dog helt för oss och vi fick köra motor den sista bliten. Det sved lite i samvetet eftersom vi precis fått fyllt henne med massa taxfree diesel efter utcheckningen. Men vad ska man göra?? Att ligga och driva mitt i orkansäsongen är inte något som står högt uppe på vår önskelista precis. Vi hade dock ett par underbara delfinbesök som fungerade som plåster på såren!

Väl framme i Le Marin så började genast bunkringen. Vi fick en mycket trevlig inbjudan via FB till Ammonite att komma över på sundowners. Vi hade inte träffat Kaj och Eva innan utan bara haft lite kontakt via nätet men nya bekantskaper är ju alltid trevligt och vi var såklart inte sena att tacka ja. Nu visade det ju sig att Ammonite inte direkt var en båt av det vanliga slaget. Här pratar vi motorskepp! Ammonite är av märket Nordhavn , 78 fot lång och 130 ton!!! Ett slott i våra ögon! Men vilket häftigt långrese-slott! Vi fick en grundlig rundtur och som vanligt så fastnade vi i motorrummet 🙂 Därefter en god drink upp på plan fyra= flybridge. Som sagt riktigt häftig båt som ska ta dem jorden runt. Men med stor båt kommer också mycket underhåll vilket Kaj påpekade. Men åter igen – cool båt och en trevlig kväll!

Onsdagen var det stora shoppingdagen och med hyrbil så avverkade vi ett stort antal butiker under dagen och det fick bli flera turer ut till Nanny med dingen innan dagen var över. På torsdagen så shoppade vi ett par omgångar ytterligare och det var faktiskt ett litet ögonblick där jag trodde att vi köpt på oss för mycket. Men det går förvånansvärt mycket ner i gömmorna i vår lilla båt! På kvällen fick vi sällskap av Kaj och Eva in till puben Mango Bay där det var karaoke…. Behöver jag säga mer?

Men det blev en tidig kväll för planen var att lämna Le Marin på fredagsmorgonen och ta oss de 500 sjömilen till Curacao. Efter att ha konstaterat att vi hade en fin väderprognos så beslutade vi oss för att gå som planerat. Att det dessutom ska komma in ett riktigt skitväder i mitten av nästa vecka över Martinique gjorde beslutet ännu lättare.

Mot Curacao
Kl 09 på fredagsmorgonen drog vi upp kroken, vinkade “på återseende” till Ammonite, hissade seglen och satte en kurs på 250 grader sydväst. Med ett rev i storen och spirad genua fullkomligt plöjde sig gumman fram och vi pendlade mellan 5 och 8 knop vilket är mer än mycket bra för Nannygumman. Vindarna var ganska stadiga på 7-10 m/s från ost, syd ost. Jag tog första nattpasset och Magnus det andra. Det är inte många andra båtar ute men de lastfartyg som vi träffat på har alla på något konstigt sätt kommit lite för nära för att man inte ska vara på helspänn. Dessutom har inte all yrkestrafik här AIS så radarn körs med jämna mellanrum på natten och så håller vi såklart utkik. Gummijollen hänger bak på sina dävertar och det fungerar alldeles utmärkt. Nu har vi inte haft så mycket sjö att prata om men detta känns som ett bra tillfälle att verkligen få testa hur det är att ha jollen hängandes där bak. Jag är överlycklig att jag slipper slåss med den på fördäck i alla fall.

I morse vaknade jag vid åtta-tiden efter en ganska orolig sömn. Vinden hade minskat och sjön var allmänt bökig och krånglig. Detta gör att seglen slår och bankar en hel del när en bråkig våg sätter oss ur kurs. Med andra ord inte så bekvämt ombord längre. Detta sänker ju också hastigheten och just nu ligger vi mer mellan 3-5 knop istället. Men det går ju åt rätt håll! så varför klaga?? Efter lite nybakat bröd till frukost så sover nu Magnus i ett par timmar innan det är dags att försöka ladda ner nytt väder och försöka skicka detta inlägget via kortvågsradion.

Det innebär att vi inte kan se några kommentarer eller frågor eftersom vi bara sänder detta till hemsidan och FB “i blindo”.

Men i stort sätt så är allt väldigt bra ombord och så som det ser ut nu så är vi framme på Curacao redan på tisdag!

Kram från Liv o Magnus

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *