//WL2K Dygn 2 mellan Martinique och Curacao

160925 kl 12:00 Lokal tid, 16:00 UTC
Position:13 18’343N 065 05,907W
Avverkade sjömil totalt: 259
Avverkade sjömil sista dygnet: 108
Sjömil kvar: 237
Medelhastighet sista dygnet: 4,5
Medelhastighet totalt: 4,3

När man gjort 5-7 knop med toppar på över 8 knop under ett dygn så är det fruktansvärt frustrerande att dynget där efter ligga och rulla i 2,5-3,5 knop. Enligt gribfilerna så skulle det blåsa 6 m/s och eftersom gribfilerna alltid visar för lite så brukar vi lägga på 2 m/s. Detta har stämt bra det senast året men alltså inte detta dygn. Det har snarare blåst 2 m/s för lite. Alla segel smäller, bankar och slår. Det går bra i ett par minuter sedan kommer det back i den spirade focken och storen och allt smäller så det rister i mast och skrov. I och med att vi nu nästan har platt läns så rullar det också väldigt och detta ökar på smällandet. Vi kör med dubbla preventergajar för att vi faktiskt ser det som en risk att en av dem kan gå av med en smäll. Men konstigt nog så vänjer man sig nästan. Dagen blev helt händelselös dag och efter en middag med köttfärssås och spagetti så fick Magnus krypa till kojs. Innan solen gick ned så fick han dock iväg gårdagens inlägg. Det är tydligen bäst förhållanden att sända precis i solnedgången. Jag tog första passet och det enda som hände under de 6-7 timmarna var att vi hade en upphinnande fraktbåt som inte kunde bestämma sig om han skulle köra om oss på babord eller styrbords sida. Det krävde mycket själbehärskning från min sida att inte ropa upp honom och höra vad i all sin dar han hade för sig. Men när jag till slut bara såg den röda landtärnan och via AIS:en såg att han gjorde en stor gir så kunde jag andas ut igen. Han gick 0,5 distans bakom oss och det är rätt liten marginal tycker jag . Magnus vaknade av sig själv vid 2 tiden och kunde inte sova mer. Samtidigt dog vinden helt så vi bestämde oss för att starta motorn. Har man en motorseglare så har man. Jag kunde inte sova alls eftersom vi nu rullade rejält. Två saker gick sönder denna morgon. Dels så fastnade en av preventergajarna i den öppningsbara fönsterrutan i doghouset och slet loss ett av två gångjärn. Mängden fula ord när detta skedde ska vi inte upprepa. Själva fönsterramarna i doghouset är av aluminium. Det är inte helt lätt att laga saker i aluminium eftersom det inte är så lämpligt att skruva in rostfria skruvar i det materialet. De gillar helt enkelt inte varandra och det rostfira äter sig in i aluminiumet. Hur vi ska laga detta blir en senare fråga. Nr 2 på “att gå sönder listan” var fästet till vår plotter som sitter på nakterhuset. Så Magnus har nu bundit fast plottern med ett snöre… Ser lite lustigt ut, men det funkar ju. Förutom detta och ett par regnskurar så hände det inget särskilt på Magnus pass. Jag somnade till samtidigt som solen gick upp och fick sova ett par timmar. Till frukost blev det stekpannebröd. Jag gjorde en dubbel omgång deg i går och lade hälften av degen i kylskåpet. Det efterjäste lite i kylskåpet men i övrigt så gick det fint att använda resten av degen dag två. Skönt att slippa röra ihop deg varje morgon! Vi fick lite mer vind efter ett tag och kunde stänga av motorn och eftersom sjön nu även lagt sig så rullar vi så sakteliga framåt. Eller det känns faktiskt som om Nanny går passgång i rullningarna. Solen skiner och halva sträckan är avklarad. Vi har det hur bra som helst och sitter mest i var sin hörna i skuggan och läser med ett öga på Boris, så att han sköter sig! Kram Liv o Magnus

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *