Båtbokslut 2013

Ja – då var 2013 slut, och som vanligt gick det väldigt fort – i alla fall när man ser tillbaka. Och om man tittar vad vi fått gjort på Nanny under året så blev det en hel del, vilket vi är mycket nöjda med.

Året började väldigt omtumlande när jag på kort varsel fick min efterlängtade steloperation av ryggslutet i slutet av januari. Detta påverkade självklart hela vårt båtliv våren 2013. Efteråt fick jag reda på att jag tillhört en testgrupp på sex personer där man testat ett nytt sätt att få bort mer av mjukdelarna innan ryggen låstes och fixerades. Resultatet har blivit helt fantastiskt och jag känner det som om jag vunnit storvinsten i livet. Jag har helt enkelt fått mitt liv tillbaka.

Under våren på Hönö fixade vi, utöver vanligt underhåll, framförallt med:

 • Targabåge monterades
 • Nytt kapell
 • Magnus tog SSB certifikat (jag var för lat !)
 • Bytte bänkskiva och handfat i badrummet
 • Uppgraderat batteriladdaren från 25A till 50A

När påsken kom hade vi ett stort 50-års kalas att rodda uppe på Gullholmen vilket innebar en spännande issegling med Nanny.

Försommaren på Björholmen var ju underbar som vanligt och det enda vi saknade var våra kära vänner på Adventure som gav sig av på sin sex månaders segling. Vi brottades mycket med en icke fungerande autopilot men trägen vinner och tillslut hittade Magnus felet och vi fick investerat i en ny magnetventil. I början av juni lyfte vi båten på Hönö och fixade det mest nödvändiga under ett par dagar

Försommarfixet bestod bland annat av:

 • Avbärartross runt skrovet
 • Uppgradering av solcellerna från 2×45 till 2x90W
 • Montering av vindrodret Boris
 • Luckor framför bokhyllan i salongen
 • Höjning av vattenlinjen
 • Solcellsventilator i förluckan

Midsommar firades, som vanligt, på Gullholmen och sedan begav vi oss söderut på semester. Årets tur gick i stort till Bornholm, Polen, Tyskland med ett härligt avslut på Anholt. En fantastisk semester som även lärde oss mycket om dåligt väder och annorlunda seglingar.

Augusti gick fortare än fortast. och efter det var det dags att bege sig söderut och lämna in båten för riggbyte. Detta innebar att vi fick montera ner stora delar av inredningen – vilket självklart och som vanligt möttes av stort motstånd från Nanny.

När vi en månad senare fick tillbaka gumman hade vi bland annat:

 • Ett förstärkt mastfäste
 • En helt ny rigg och mast
 • Ett kutterstag
 • Ny radarreflektor
 • Ny TV-antenn
 • Ny däcksbelysning
 • Målat om taket inne i salongen och badrummet

Samtidigt som vi fick tillbaka Nanny hade vi det stora nöjet att få ta emot Adventure när de kom hem efter sin härliga segling.

I oktober tog vi ner Nanny till vinterhamnen i Hönö och vi fick med oss vårt årliga nöje med vuxenkollo på Vinga. Efter det har det blivit alldeles för lite segling och det skyller vi gladeligen på alla stormar med lågtryck som avlöste varandra. Det var till och med så att vi inte ens åkte ut till båten och bryggseglade i samma utsträckning som vi normalt gör. Men lite till har vi fått fixat

 • Utsjöskepparen är avklarad för oss båda
 • Watermaken är nu inkopplad – men vi kommer inte köra igång den förrän efter frostperioden
 • Frysen har monterats i en draglåda – men luckan framför är inte fixad ännu.
 • Sändande AIS är monterad – men vi hann inte riktigt färdigt innan 2013 tog slut, så här får bli “fortsättning följer 2014”

Året har bestått av många goa möten med andra seglare och vänner. Mycket av vår kärlek till havet och båten består, förutom det konstanta mötet med hav och natur, av alla möten med underbara båtmänniskor. De som vi tillfälligt träffar eller de som vi har förmånen att få umgås med på mer regelbunden basis ger oss så mycket glädje och skratt 🙂

Nu är det ju officiellt att vi ska ut och segla länge. Nu, 2014, kan vi säga “nästa år ska vi ut på vår längesegling” 🙂 Så nu stundar ett 2014 med förberedelser inför 1/5 2015

God fortsättning på er alla och vi syns snart på sjön 🙂

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *