Man vet att man är i Holland när….

Vi har lyssnat en hel del på radio här i Holland och efter ett tag så förstår man en hel del. Holländska är ju en salig blandning av olika språk och med lite fantasi så går det riktigt bra att läsa informationstexter och skyltar. För det finns ju såklart ingen information på engelska, såklart…. Men i alla fall, tillbaka till radiolyssnandet. Vi hittade en radiokanal som körde sköna låtar med allt från jazz till modernare varianter men nackdelen var att det var en reklamkanal. Eftersom det är lika lätt att lyssna på holländska så fattar man inte alltid, typ, rätt sällan men vissa ord slår igenom. Som tex munsaur…. Vilket vi antog var munsår, såklart. Eller att korting betyder rabatt! När de på nyheterna berättade att man beslagtagit en massa kokain i en container inne i Rotterdamshamn för ett högt värde så hade jag inga problem att hänga med i rapporteringen. Fast det som störde oss var att man hela tiden pratade om “Pountanell” Var ligger det? – och vad är det som är så viktigt med Pountanell att man måste nämna det på radion två gånger per minut?
Men en eftermiddag sken min spårkbegåvade bättre hälft upp och ropade rakt ut – Jag vet vad det betyder! – Va, vad? tyckte jag och fattade ingenting.. -Pountanell! Det står för PUNKT N L. Alltså slutet av en webbadress, precis som vi i Sverige säger .SE! Garv!! Ja, ja – man har inte roligare än vad man gör sig. Och språket har verkligen inte varit ett problem. Alla pratar fantastiskt bra engelska.
Holland är dock lite speciellt och vi har sammanställt en lista…
Man vet att man är i Holland när:
Det röks inne i ALLA affärer – och sedan kastar man ut fimpen på gatan!
Allt går att äta med Majonäs – mycket majonäs!
Allt går att fritera!
Alla är jättetrevliga – vi har ännu inte träffat på en otrevlig människa!
Det räknas som det är grunt endast om det är under 2 meter. Att segla på sjöar med 3 meters djup är inget konstigt längre.
Alla motorbåtar är överrösta med flaggor av alla de slag. Kan ni tänka er vad detta är jobbigt för Magnus
Alla cyklar och då menar jag ALLA. Tanken att bli påkörd av en bil är obefintlig. Att bli ihjälkörd av en cykel är dock sannolikt, mycket sannolikt till och med.
Ingen har hjälm. Vare sig på moppe eller cykel oavsett åder.
Ser man någon med hjälm – så är han svensk eller en MIMIL.
Allt går att transportera på en cykel.
Cyklisterna har envälde i alla trafiksammanhang.
Alla har konstant slem i halsen när man pratar och de måste harkla sig hela tiden.
När båtarna möts i kanalerna hälsas genom att sträcka upp ett pekfinger.

Nu börjar vår Hollandsvistelse dra mot sitt slut och vi kan bara summera – vi ÄLSKAR Holland. Vi skulle rekommendera denna tripp till alla, motorbåtsägare som segelbåtsägare – det har varit en fantastisk upplevelse.

Nu är det dags för nästa etapp. Vill allt sig väl så slussar vi ut på Nordsjön i morgon vid vid 18 tiden. Ett dygn senare planerar vi att lägga till i en liten hamn vid Themsens mynning för att på fredag gå in till själva London. Nu hänger det bara på vädret i vanlig ordning och fantastiska Per o Kajsa har fixat en plats i den marinan  som de ligger i. Vi hörs snart igen – på den engelska sidan!

 

 

Bookmark the permalink.

3 Responses to Man vet att man är i Holland när….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *