Man vet att man är i Holland när….

Vi har lyssnat en hel del på radio här i Holland och efter ett tag så förstår man en hel del. Holländska är ju en salig blandning av olika språk och med lite fantasi så går det riktigt bra att läsa informationstexter och skyltar. För det finns ju såklart ingen information på engelska, såklart…. Men i alla fall, tillbaka till radiolyssnandet. Vi hittade en radiokanal som körde sköna låtar med allt från jazz till modernare varianter men nackdelen var att det var en reklamkanal. Eftersom det är lika lätt att lyssna på holländska så fattar man inte alltid, typ, rätt sällan men vissa ord slår igenom. Som tex munsaur…. Vilket vi antog var munsår, såklart. Eller att korting betyder rabatt! När de på nyheterna berättade att man beslagtagit en massa kokain i en container inne i Rotterdamshamn för ett högt värde så hade jag inga problem att hänga med i rapporteringen. Fast det som störde oss var att man hela tiden pratade om ”Pountanell” Var ligger det? – och vad är det som är så viktigt med Pountanell att man måste nämna det på radion två gånger per minut?
Men en eftermiddag sken min spårkbegåvade bättre hälft upp och ropade rakt ut – Jag vet vad det betyder! – Va, vad? tyckte jag och fattade ingenting.. -Pountanell! Det står för PUNKT N L. Alltså slutet av en webbadress, precis som vi i Sverige säger .SE! Garv!! Ja, ja – man har inte roligare än vad man gör sig. Och språket har verkligen inte varit ett problem. Alla pratar fantastiskt bra engelska.
Holland är dock lite speciellt och vi har sammanställt en lista…
Man vet att man är i Holland när:
Det röks inne i ALLA affärer – och sedan kastar man ut fimpen på gatan!
Allt går att äta med Majonäs – mycket majonäs!
Allt går att fritera!
Alla är jättetrevliga – vi har ännu inte träffat på en otrevlig människa!
Det räknas som det är grunt endast om det är under 2 meter. Att segla på sjöar med 3 meters djup är inget konstigt längre.
Alla motorbåtar är överrösta med flaggor av alla de slag. Kan ni tänka er vad detta är jobbigt för Magnus
Alla cyklar och då menar jag ALLA. Tanken att bli påkörd av en bil är obefintlig. Att bli ihjälkörd av en cykel är dock sannolikt, mycket sannolikt till och med.
Ingen har hjälm. Vare sig på moppe eller cykel oavsett åder.
Ser man någon med hjälm – så är han svensk eller en MIMIL.
Allt går att transportera på en cykel.
Cyklisterna har envälde i alla trafiksammanhang.
Alla har konstant slem i halsen när man pratar och de måste harkla sig hela tiden.
När båtarna möts i kanalerna hälsas genom att sträcka upp ett pekfinger.

Nu börjar vår Hollandsvistelse dra mot sitt slut och vi kan bara summera – vi ÄLSKAR Holland. Vi skulle rekommendera denna tripp till alla, motorbåtsägare som segelbåtsägare – det har varit en fantastisk upplevelse.

Nu är det dags för nästa etapp. Vill allt sig väl så slussar vi ut på Nordsjön i morgon vid vid 18 tiden. Ett dygn senare planerar vi att lägga till i en liten hamn vid Themsens mynning för att på fredag gå in till själva London. Nu hänger det bara på vädret i vanlig ordning och fantastiska Per o Kajsa har fixat en plats i den marinan  som de ligger i. Vi hörs snart igen – på den engelska sidan!

 

 

Bookmark the permalink.

3 Responses to Man vet att man är i Holland när….

 1. John Lundsgaard says:

  Hej I to ombord i Nanny

  Jeg har fået installeret ”boat watch” på min computer og har nu haft det program kørende på skærmen nonstop og har fulgt Jeres tur fra Holland og til England – lige nu nærmer I Jer Themsen med 7,1 kn. Jeg er dybt misundelig, men må nøjes med at læse om Jeres tur. AIS og Boatwatch er stærkt vanedannende – det bliver hårdt når I skal på den lange tur næste år!!!
  Fortsæt endelig med beretningerne – de holder humøret oppe mens jeg arbejder på ”Pipaluk” der kommer i vandet om 9 1/2 måned :)))

 2. Liv says:

  Tack John! Alltid roligt att höra att någon läser mitt ”babbel”. Och lycka till med Pipaluk! Jag har lite frågor till dig ang doghouset. Men det tar vi till hösten 🙂
  Med vänlig hälsning, Liv

 3. John Lundsgaard says:

  Hej Liv – du siger bare til 🙂

  Den nye motor og doghouset kom på plads i sidst uge, så jeg har helt friske billeder af operationen, vi tager det til efteråret, nu glæder jeg mig til at se de kommende dag hvor langt ”boatwatch” kan spore Jer ude over Nordsøen – rigtig god tur!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *