Lowestoft, ytterligare en håla – men en mysig sådan

Som bekant blev det ju ingen påbörjad övergång av Nordsjön igår eftersom ett litet otäckt lågtryck med felaktiga vindar valde att lägga sig i vägen för oss. Istället stampade vi oss 45 M längre norrut till Lowestoft. Det är skumt att köra motor mitt mot vinden (8-10 M/S), stampa med hela fören och se hur ankaret dyker in i vågorna OCH samtidigt gör man sju knop! Det är såklart strömmen som spelar in – och här spelar den verkligen in och vi läser vår bibel mycket och noggrant. Vi hade inte klarat oss en meter utan Reeds på denna sidan. Skillnaden mellan Holland och England är att i Holland hade man en massa regler – som ingen följde. Här i England har man om möjligt ännu fler regler men man förstår att de är nödvändiga (i alla fall merparten) och ALLA följer dem. Står det i Reeds att man ska ropa upp “Harbour Control” och få tillstånd att gå in i hamnen, så gör alla det. Även vi, såklart. Nu när vi skulle in i Lowestoft bad vi om tillstånd via VHF att få komma in i hamnen. Vi fick tre gröna lampor och gick in i hamnen och då förstod vi varför man kontrollerade detta så starkt. HUBA, vad trångt. Tre olika hamnar och utfarter, plus en bro som kunde öppnas om någon skulle längre in i floden och en hel del trafik. Vi var lite oroliga för infarten eftersom den endast var lite över 30 meter bred och Reeds varnade för “wind over tide” Med andra ord när starka vindar möter tidvattnet näsa mot näsa. Och detta i kombination med att vi här hade en flod som rann ut och detta skulle vara extra stark nu när det var ebb. Men det var inte så farligt. Mest lite skumpigt och hoppigt. Jag hade ringt till Yachtklubben innan och de hade sagt att det var gott om plats på gästbryggan så det var bara att glida in och lägga till på flytbrygga. Skönt 🙂 Värre var det för Holländaren bakom oss som inte klarade djupet på 1,6 m och körde fast i inloppet till vår hamn (Norfolk & Suffolk Yacht Club) Men eftersom tidvattnet var på väg upp så var det ingen större fara – han lossnade efter ett tag.  Vi tog oss en promenad och konstaterade att detta var ytterligare en badort, med förmodligen lite mer pengar än i Harwich. Visst – fortfarande en håla, men en klart mycket mysigare håla. En riktig Engelsk håla 🙂 Dessutom Englands mest östliga byhåla! Kvällen blev lugn och skön och det var lite konstigt att sitta inne i en hamn när man skulle varit ute på Nordsjön. Speciellt som det var helt stilla. Men vi fick fin underhållning av en jättemängd med fåglar som kom i flock och anföll en båt i taget. Kortet nedan är taget på båten framför oss när ungefär en tiondel av flocken valde att sitta där en stund. Vi fick också ett kortvarigt besök men värst hade nog den jättestora Holländska ketchen. ALLA fåglar ville sitta på den (och skita….)
Måndagen kom med sitt lågtryck och regn. Vi gav oss i slag med vår “att fixa lista” och fick avverkat ett par punkter och dessutom han vi med lite handling. Grinigt nog kan vi konstatera att vår lampa till livbojen gått och dött, hastigt och lustig samt att vattenpumpen till färskvattnet i köket är grinig och småläcker när man pumpar. Glatt tog jag fram den reservpump jag tagit med och tänkte mig ett snabbt byte. Att man ALDRIG lär sig – det finns inga enkla jobb på båten 😉 Självklart passade den inte och den gamla fick sättas tillbaka men vi bedömer att den klarar resten av semestern. Jag var mindre nöjd med placeringen av watermakern under detta arbete för den är hiskeligt ivägen när man ska skruva fast pumpen. Mummel….
Här är det riktigt nära till en riktigt bra livsmedelsaffär där allsköns bunkring kan hittas, förutom båtprylar! Vi pratade också som hastigast med en annan svensk båt som ligger i hamnen. Den heter Lady Bird och har varit ute i ett år och långseglat. Bland annat har de varit i GAMBIA!!! Det är många coolhetspoäng i det! Och dessutom har Liv krupit till kortset och gjort något hon inte vill göra på semestern…. Jag har kört en tvättmaskin 🙁 Jag gjorde mitt bästa att slippa detta genom att shoppa massa nya kläder i London. Men det hjälpte inte på handduks-, och lakansförrådet. Men här var det billigt, stora maskiner och för 4,5 pund ingick även torktumlaren… Så OK då…Nu hoppas vi kunna lämna vid lunch i morgon – men vi ropar inte hej förrän vi sett den sista väderprognosen.

Vi får avsluta vår Englandsvistelse med ytterligare en lista
Du vet att du är i England när:
Det finns fler 5 gånger fler pubar än mataffärer
Alla är bleka som lakan och rödhåriga
Barnen leker på stranden men badar inte i havet
Maten smakar ingenting
När den engelske båtgrannen ALLTID startar motorn MINST 30 minuter innan det är dags för att kasta loss. (WHY????)
Alla är korrekta och artiga.
Alla har en tatuering – MINST
Magnus blir tilltalad med “sir” och “darling”
Liv blir tilltalad med “madam”, “love” och “darling”
Bilarna har herraväldet! – det existerar inte cykelbanor och knappt gångbanor. Om du ska gå över gatan så får bereda dig på en låååång väntan på “grön gubbe”
Matbutikerna har ett enormt utbud av all tänktbar (fet) färdigmat – du kan tex köpa potatismos på burk – eller varför inte köpa det fryst och färdigt i en påse?image image
image image

 

Bookmark the permalink.

4 Responses to Lowestoft, ytterligare en håla – men en mysig sådan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *