150505 Tisdag: Mandal

Lördagen blev lite strosande och mysande på gågatorna. Vi köpte var sin pilsner på ett litet hak för 20 dkk och satt i solen och bara funderade. -Fattar du? -Nääää. Ungefär så uttömmande var konversationen. Magnus var bra trött och med en infektion i kroppen så tog vi det lugna och slappade lagom i båten. På eftermiddagen så hörde jag någon som ropade – Heter du Magnus? -Jo, ja det gör jag… Känner jag dig…?? Efter lite trevande så visade det sig att det var en barndomsgranne till Magnus som numera bodde granne med Farmor o Farfar. Det är så urkul detta med att Magnus alltid blir igenkänd. Det händer oftare än oftast att det kommer fram folk till honom och frågar om det är han som är Magnus. Och ibland står Magnus där verkligen som ett fån… Ofta har det varit soldater som känner igen sitt gamla befäl från lumpen men även via musikeråren så har han samlat på sig många bekantskaper. Jag ler lika gott varje gång 🙂  Barndomgrannen med fru och son tittade in en liten sväng på kvällen – alltid trevligt med nya/gamla bekantskaper.

IMG_4190[1] En Skagenöl i solen måste man ha!

IMG_4189[1]

Lördagskväll i Skagen!

Söndagen visade perfekta vindar för att segla vidare. Men eftersom min älskade man fortfarande inte mådde bra så tog vi det mycket enkla beslutet att helt enkelt ligga kvar i Skagen. Jag tog en riktigt lång promenad på morgonen och kom mig ända ut till fyren. Strålande sol och klarblå himmel. Livet kan nästan inte bli bättre. Med förnyad energi kom jag tillbaka till båten och upptäckte att vi var enda segelbåten i hamnen! Och så två mega-motorbåtar då, men de såg ut som att det var någon som parkerat dem där mer permanent. Magnus vaknade långsamt till liv och lite senare satt jag på kajen och sågade en liten list till ett av våra projekt när århundradets idiotgubbe kom spankulerande. – Är inte det där ett jobb för en man?, sa ha (fast på en oerhört grötig danska då…) VAD MENAR DU MED DET?????, hojtade jag och Magnus i munnen på varandra och jag fortsatte av bara farten med – MENAR du att det här hade blivit bättre utfört om det var någon med SNOPP som sågade eller vad menar du????  Nu var jag arg (förvånande va???) -Din man är kanske mer duktig på något annat??, svarade Dansken. – Nu förstår jag inte alls, svarade jag. – Min man är väldigt duktig på väldigt mycket och det är jag också. Sedan kom den en lång dansk harang från idioten,  men då vände jag resolut ryggen till honom och hoppade ombord. Sedan var jag arg på mig själv i flera timmar för att jag tillåtit mig att bli arg för en sådan petitess….. Som Magnus så vältaligt sa – välkommen till 2015, GUBBE!

IMG_4202[1]

Skagens fyr en tidig söndagsmorgon!

Vi avslutade söndagen med en fantastisk god middag och redan vid 21-tiden sov vi som stockar. Vi visste att det skulle komma ett vindflak på måndagsmorgonen och det gjorde det verkligen. Båten hoppade, knarrade och  studsade inne i hamnen men som tur så gav det sig redan på förmiddagen. Jag hade vaknat vid 06-tiden av knarret och dessutom känt att det var lite kallt. Med ett vrid på huvudet så såg jag lampan för landströmmen (230V) hade slocknat. Det är ju inget ovanligt att säkringarna går på land när det regnar och har sig så jag knäppte på dieselvärmaren och tänkte inte mer på det. När vi gick upp ett par timmar senare så tyckte jag att det hela var lite konstigt och lyfte på luckan ner till våra säkringar. Där luktade det bränt! Men jag reagerade inte så jättemycket eftersom utblåset från värmaren går där och den luktar lite ibland. När vi sedan konstaterat att vi hade ström på kajen men inte i båten så var det dags att släppa fram elchefen. Det tog Magnus 3,2 sekunder att konstatera att vår automatsäkring för landströmmen helt enkelt brunnit upp! Och här kunde till och med jag se att det var något som inte var bra….  Här skulle jag kunna komma med en låååång utläggning om det varv som hade hand om Nanny efter det att hon brann ordentligt hösten 2010 och deras nya elinstallationer. Men jag låter bli – jag tror nog ni förstår hur det lät nere i ruffen hos Nanny denna måndagsmorgon. Magnus hittade en elfirma som genast satte igång att försöka hitta sådana säkringar. Det är alltså inga märkvärdiga säkringar – de går att hitta på nästan vilket byggvaruhus som helst,  men inte i Skagen. Den vänliga killen på elfirman kom dock cyklande till oss efter 45 min med beskedet att han kunde beställa och få dem levererade till oss i båten under tisdagen. Det är service det. Men det var bara ett problem – och det var vädret…. Vi hade ett 24 timmars väderfönster på måndagen att ta oss över de dryga 100 distansen till Norges sydspets om vi lämnade Skagen kl 12. Annars så var risken att vi blev kvar både fyra och fem dagar. Så vi tackade nej till den trevlige cyklisten och stuvade båten för en 20-timmarssegling. Båten fungerar ju alldeles utmärkt utan 230V från land – hon är ju utrustad för att klara sig riktigt länge utan. Men det är bra och bekvämt att ha när man väl ligger i hamn. kl 12 släppte vi tamparna och ruuulllllaaaadddeee runt Skagens udde – och siktade på Kristiansand. Vi motorseglade hela natten – ren transport för att vara ärlig. Dels för att slippa det ankommande ovädret och för att spara på Magnus krafter. Vi hade en hel del rullning men ut på eftermiddagen kom dimman. Det är så läskigt med dimma. De båtar som har AIS – de ser vi – men alla de andra då?? Åh, vad glad jag är att vi även har en radar – på så sätt har vi koll på ALLT som rör sig därute. Vi gick lite längre än Krisitansand och 08:30 var vi tillagda inne i Mandal. En gästbåt till – en Tysk  Hallberg Rassy 🙂 Ingen trängsel precis. IMG_0448[1]

Brand var det här!

IMG_4214[1]IMG_4216[1]

Dimman håller på att lägga sig – ser ni spökbåten? Båtar längre bort än en halv distans syntes alls efter en stund – och så nära vill du inte upptäcka en annan båt – TACK för radarn 🙂

Väl på plats i Mandal skulle vi bara ha tag på nya säkringar. -Det skulle vara bra med en Claes Ohlsson, där vet jag att de har säkringar, sa Magnus. Eftersom vår Wifi-booster lyckats sno till sig ett gratis nätverk så var det inte så svårt att googla upp var närmaste Claes Ohlsson låg. Fast jag trodde ju inte att vi skulle ha sådan tur att det fanns en affär endast 150 meter bort… Kl 12 var de nya säkringarna på plats och alla kablar kontrollerade. Exakt 24 timmar efter det att vi lämnat Skagen. Nu ÖSER det ner på utsidan och det blåser gott och väl kuling. Mysigt att sitta i Nannys ruff, väl förtöjd och säker när det är sådant busväder ute. Jag kan säga att min nya favorit bland vädersiarna är Windfinder. De träffade precis och har en mycket bra hemsida. Vi använde dem mycket när vi var i England förra året också.

IMG_4224[1]

Smal infart till Mandal.

IMG_4231[1]  IMG_4230[1]

Elchefen  på Nanny

Så… Nu ska vi då runda Lindesnes som är Norges sydligaste spets och sedan över Lista och Jaeren som nästa steg. Vi får väl se om vi hittar något väderfönster. Tydligen är det så att det blåser kuling vid Lindesnes 265 dagar om året och det ser inte direkt lysande ut de kommande dagarna…

Men uj vad bra vi har det 🙂

 

 

 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=746494392115184&set=a.115120751919221.17806.100002638918006&type=1&theater

Bookmark the permalink.

2 Responses to 150505 Tisdag: Mandal

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *