Hela saker, trasiga saker och blåslagna saker

Vi har nu legat en vecka utan elförsörjning från land. Det innebär att vi har varit helt beroende av våra solceller. Och med tanke på det griniga vädret så har den strömslukande värmaren gått en hel del och dessutom kylen och frysen såklart. Solen har ju visat sig korta stunder och detta har faktiskt räckt alldeles utmärkt. Batterierna har laddat upp sig väldigt fort och vi har både sett på film, laddat datorer och haft det varmt och skönt. Dessutom har inverten som omvandlar ström från 12V till 230V fungerat helt perfekt. Frysen är en annan pärla. Den är fylld med godheter som har gjort att vi ätit fantastisk god mat varje dag. Allt från lamm till chilli con carne. Detta utan att behöva uppsöka en affär på över en vecka. Det är en väldigt skön att saker och ting ombord faktiskt fungerar som det ska. Sedan är det vissa saker som går sönder. Så är det – saker och ting slits, andra saker ger bara upp. I veckan så gav diodbryggan som skiljer våra två batterigrupper upp. Vi trodde det var vår superladdare Peder som gått och blivit grinig men Magnus spårade det hela rätt snabbt till nämnda diodbrygga. Efter lite forskning så visade det sig att diodbryggan var 1) felmonterad 2)underdimensionerad. Ja… det är nu det ska komma en osande ramsa om varvet som monterade detta men nä…. Det är bara att bita ihop och tänka till. Nu har Magnus bestämt sig för att satsa på ett skiljerelä istället och med lite internet kontakt har nu Magnus lyckats beställa just det relät han vill ha till en marinhandlare i Inverness. Fram tills dess är våra två batterigrupper ihopkopplade. Vilket fungerar – så länge vi inte använder för mycket el. För då kommer vi inte kunna starta motorn 😉 Men den tråkigaste trasigheten är vår “lergryta”. När vi hamnade i tvättmaskinen mellan Fair Isle och Papa Sound åkte ungsluckan upp (jo, jag hade glömt att låsa den med extralåset) och vår fina Tupperware gryta fick sig en flygtur över salongen och landade på bordskanten och sprack…. Sorg i Bryngelssonska båten…. Vad ska vi nu tillaga såstillbehören i? Jag funderar lite på om det är så att Tupperwares livstidsgaranti skulle kunna täcka detta… I vilket fall som helst så vill vi gärna ha tag på en ny. OM det är så att någon av er har en liggandes i något skåp så är vi väldigt intresserade av att köpa den 🙂
Till sist har vi detta med blåslagna saker. Jag kan meddela att man blir ordentligt blåslagen av att trilla in i en tom garderob! Jag hade plockat ur hela garderoben för att byta garderobstången som var på gränsen att ge upp efter över 40 års tjänst. Vi låg stilla och fint i en boj vid Papa Sound så det var inte vädret som var problemet. Garderoben är ganska stor men själva dörrarna till den är lite mindre. Detta ger ett hål nertill i garderoben som går från knähöjd ner till fötterna. Tydligen är det så att när jag bär saker från förpiken till salongen så har jag som vana att luta ryggen lite mot garderobsdörrarna. Men dessa var nu borttagna för att jag skulle få bättre plats med arbetet. Så… när jag vänder mig om och tydligen lutar mig lite mot de obefintliga garderobdörrarna så faller jag handlöst in i garderoben. Där sitter jag med knäna upp till hakan inne i en “trälåda” samtidigt som Magnus är på toaletten och vill väldigt gärna komma ut. Men det är lite svårt eftersom han inte kan öppna dörren eftersom jag spärrar den med mina fötter. Jag tar mig ju självklart upp efter lite gnällande och nu är jag väldigt blå på många ställen. Som “tur” är, för Magnus, så är det ju skitväder här så jag “slipper” shorts och linne. Då hade han nog blivit misstänkt för hustrumisshandlare eller liknande 😉

PS – vi har väldigt dålig internetuppkoppling. Därför får ni vänta ett tag till på bilder från Shetland, Faire Isle och alla underbara Puffins.

Bookmark the permalink.

One Response to Hela saker, trasiga saker och blåslagna saker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *