151115 Varmt och skönt på Lanzarote

Vi tog en promenad bort till byn på La Graciosa under onsdagen. Det fanns en väg av typen “offroadsand” och det var ca 3 kilometer. Det var riktigt skönt att röra på sig efter att ha suttit “still” på båten i 11 dygn. Byn var ett vita gäng hus som var uppsmällda på en sandstrand och med en modern färjekaj med tillhörande marina, två pyttebutiker, en hyfsad järnaffär och ett par restauranger. Fast de hade polisstation… När vi tittade ner mot hamnen så såg vi en känd segelbåt och gick genast ner för att säga hej till Albert och Herbert, som Björn döpt dem till. Och egentligen heter de Alfred och Christer  och seglar med Searocco men i och med att de är far och son samt att de är Göteborgare gjorde att Björn direkt kategoriserade dem som “Albert och Herbert” – Det är enklare så, förklarade han 😉 De hade anlänt natten innan och var på väg ut till “vår” ankarvik. Detta gjorde att vi fick oss en riktigt trevlig kväll tillsammans där vi alla försökte förstå hur långt vi har seglat… egentligen! Det har nog inte riktigt sjunkit in var vi är tror jag. Bara nästan… Torsdagen så drog vi upp kroken och fortsatte söderut mot Arrecife, huvudstaden på Lanzarote. Jag var mindre nöjd med att vi hade 16 m/s i byarna men efter bara någon timme var vinden nere på vanliga två, tre m/s så då fick vi tyvärr starta motorn igen. Tänk att det ska vara så svårt det här med “lagom” . Jag tror att jag får introducera det i den spanska väderterminologin… Arrecife är en flott och modern marina där vi fick fin tillläggningshjälp. Searocco fick platsen bredvid oss vi hamnade precis längst in, närmast alla restauranger. Något som påverkar nattsömnen en hel del men det är trevligt att titta på folk! Det ligger flera andra svenskar i hamnen men inga vi har träffat innan.  Magnus blev snabbt infångad av en HR37 som direkt såg att vi har SSB-radio ombord och de behövde hjälp med sin ofullständiga installation. Och efter lite om och men så fick han ordning på det mesta. På lördagen tog vi oss en långpromenad tillsammans med Alfred och Christer och hälsade på en stor elektronikfirma samt ett mini-IKEA. På elektronikfirman inhandlades ytterligare två externa hårddiskar för backup och en dator. Våra datorer är mer än väl begagnade och Magnus dator har inget fungerande batteri. Efter lite filurande kom vi fram till att vi skulle ta den billigaste datorn vi kunde komma över – nästan. Eftersom fukten tar allt och all elektronik så tycker vi inte det är värt att investera i en “riktigt” dator. Magnus använder sin dator mest till SSB-radion, väder och navigation och då behöver vi ingen dunderdator. Nu betalade vi strax över 200 Eur  (fattar inte hur man kan bygga en dator för de pengarna) och då fick han sig en HP. I och för sig med spanskt tangentbord insåg vi efter ett tag men varför inte?? Något måste han ju ha att irritera sig på! På IKEA blev det såklart storshopping av roliga saker. Tänk att man kan bli så glad av att hitta Bearnaisesås och Marabou mjölkchoklad. För att inte tala om Turkish Pepper :-). Vi träffade också en mycket trevlig IKEA-anställd som hade bott i Sverige i tre månader. Och han pratade helt fantastisk Svenska – så roligt att få höra hans entusiasm om vårt land – så långt borta.

Marinan vi ligger i är nästan full och det ligger en eskader här och väntar på att de ska gå över Atlanten. Jag antar att det är någon form av motsvarighet till ARC som går från Las Palmas den 20 november (tror jag) Detta innebär att det är många olika typer av seglare här i hamnen. Allt från monsteryacter till de minsta små 25-fotarna. Det är också många som vill segla med och vi har fått flertalet förfrågningar om vi behöver manskap. Vissa båtar har besättningar med likadana kläder som jobbar som myror på båtarna medans ägarna sitter och dricker bubbel i fina kläder. Andra båtar förstår vi inte att de flyter.. och än mindre hur de kommit hit…. Vi hamnar väl i mitten någonstans av denna skara av människor men jag måste erkänna att jag inte blev det minsta förvånad  över händelseförloppet, när jag stod i tvättstugan och lassade ur en tvättmaskin i går kväll. Eftersom det var sent på kvällen hade jag bestämt mig för att kosta på oss en torktumlare. Den var upptagen men precis när den var klar så kom en man in iförd endast T-shirt och kalsonger… Nämnde jag att vi ligger i en riktigt fin marina??? Och vissa typer av seglare tycker att kalsonger är det mesta och bästa plagget som finns. Mannen öppnade torktumlaren och drog fram ett par ordentligt trasiga shorts som han drog på sig som den mest naturliga saken i världen! Det är bara att le och inse att sådant är långseglarlivet 🙂 Vi själva finner det helt naturligt, så här efter en vecka, att lulla omkring i shorts och linne i 25-graders värme. Vi har svårare att ta till oss bilder på FB om snö, julmarknader och julklappar. Det känns otroligt avlägset!!

Idag är det söndag och då har vi haft arbetsdag på båten. Allt från att tvätta kläder till att tvätta båt. När jag stod ute och piskade våra mattor med en tamp så fick jag frågan från en annan Svenskbåt om jag ville låna en mattpiska. Ja, det ville jag! Vi har försökt köpa en mattpiska i tre månader nu men det måste vara någon form av svensk uppfinning för det finns inte! Inte någonstans! Men vi kan kanske få ner en med något av de besök som faktiskt är på väg ner till oss.

Andres och Eva, som vi seglade med till Amsterdam förra året, hörde plötsligt av sig och kollade möjligheterna till en förlängd weekend. Jaaa – skrek vi och vips var det bokat och klart. Den 11-16 december kommer de och hälsar på oss i Las Palmas. Dessutom så undersöker Magnus föräldrar och syster möjligheten att komma ner någon gång i början av december! Så kul!!!

I morgon så lämnar vi Arrecife och går söderut. Vi vet inte riktigt hur långt söderut på Lanzarote vi kommer att ta oss. Jag vill väldigt gärna ut i naturen igen och om vi ska komma undan de stadiga nordostvindarna så måste vi nog ta oss hela vägen ner till Lanzarotes södra udde och svänga av till höger för att hitta sjölä. Men vi får se vad vi känner för.

Tyvärr har hamnens internet packat ihop totalt och detta gör att det inte blir några bilder i detta inlägget – det får komma senare.

Kram

Bookmark the permalink.

2 Responses to 151115 Varmt och skönt på Lanzarote

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *