160121-22 Dygn ett mot Martinique

Position 22/1 kl 12:00: N;16;50;118;W;26;39;623
Avverkade sjömil sedan 21/1 kl 13:00 : 98M
Medelfart: 4,26 knop

Vi lämnade Mindelo kl 13 o efter att ha fyllt diesel och surfade ut med två rev i storen och full genua. Det är billigt med diesel på Kap Verde. ca 0,7 Eur per liter. Vi gjorde gott och väl över sju knop med byar upp till 12 m/s och det var ju lovande. Dessutom kom det ett gäng valar och hälsade på. I alla fall tror vi de var valar. Om inte så såg de ut som jättestora delfiner utan ?näbbarna? så min gissning är att det var någon typ av mindre valar. Tyvärr varade denna fina segling inte länge och efter tre timmar när vi låg söder om den västligaste av Kap Verdeöarna så gick vinden från 10 m/s ner till 2 m/s på bara ett par sekunder. Detta tillsammans med gammal sjö och konstiga strömmar gjorde att vi hamnade i världens torktumlare. Ingenting fungerade som det skulle. Segel slog fram och tillbaka och något vindroder var det inte tal om. Vågorna var toppiga som upp och nedvända glasskoner och det fräste villt runt oss! För att komma bort från kusten startade vi motorn en timme och körde oss ut från skitvattnet. Bra början på en långsegling? nä, men det gjorde nytta och snart kunde vi segla igen. Jag tog första vakten och Magnus gick och lade sig. kl 22 var det dags igen. Vinden bara tvärdog. Vad är detta??? Så här skulle inte denna segling bli vi vill och kan ju inte köra motor till Västindien!! .Väderprognosen hade ju lovat 8-10 m/s i minst 10 dagar och så hamnar vi mitt i ett stiltjebälte!!! Trött och grinig väckte jag Magnus och tillsammans försökte vi oss på ett par olika segelsättningar men det fanns inget annat att göra än att ligga och driva. Kul? Undrar om vi inte skulle köpa motorbåt istället….Båten rullade något kopiöst och ALLT slammrade. Det gick inte att stå still i båten för det var som om någon knuffade på dig hela tiden. Strax efter 23 kom dock vinden så sakteliga tillbaka och Nanny började röra sig i rätt riktning igen. Kl 04 väckte Magnus mig och jag tog över. Boris har styrt hela natten med bara någon liten justering även om vindarna var mycket svagare än utlovat.. Månen har lyst så det har inte varit så bäcksvart som det brukar men kl blir gott och väl åtta på morgonen innan gryningen kommer. En Belgisk seglebåt, som låg på samma brygga i Minmdelo kom i kapp oss vid 09 på fredagsmorgonen. De gör gott och väl en knop mer än oss och strax försvinner de i horisonten framför oss. MyFlower skulle starta ett par timmar efter oss men vi har inte sett dem. Magnus ska ha kontakt med dem på kortvågsration nu kl 12:30 så får vi höra hur det går för dem. Själva gör vi just nu mellan 5-6 knop vilket är mycket bra på två rev i storen och full genua med vinden in snett bakifrån. Det är ca två meter höga vågor med lång rullande dyning. Då och då kommer det en ?körare? till våg som drar ner oss extra och ibland gör vi till och med upp mot sju knop i nedförsbackarna. I bland får vi in en “smygare” i sittbrunnen. Då är det som om en våg smäller till med en handflata i skrovsidan och det riktigt sjunger i hela båten. Efter smäller har man ca en sekund på sig att flytta på sig eller ducka innan det skvätter in vatten som smyger längs skrovet in i sittbrunnen. Oftast hinner vi ducka.. Oftast….
Tack för SMS – vi blir så glada när det piper till i telefonen. Till Elisabeth och Jonas – jorå SMS har kommit fram :-). Till Mette – visst tar vi det försiktigt 🙂 Till Micke: Om nu bara väderprognosen stämmer så försöker vi tuta och köra!! TIll Markus och Jessica – Ha en härlig minisemester och gör allt vi skulle gjort 🙂
Det var allt för idag. Ta hand om er! Svårt att förstå hur länge vi ska vara här ute…. Kram Liv och Magnus

Bookmark the permalink.

One Response to 160121-22 Dygn ett mot Martinique

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *