160201-160202 Dygn 12 mot Martinique

Position 2/2 kl 12:00 UTC: N15*38 W51*10

Avverkade sjömil senaste dygnet M 122

Avverkade sjömil totalt: 1530M

Antal sjömil kvar: 568M

Medelfart senaste dygnet 5,1kn

Medelfart totalt 5,33kn

Det tuffar på! Farten är som ni ser lite lägre men det är å andra sidan mer behagligt ombord. Det är nästan så vi börjar få långtråkigt. Ett fel vi har börjat göra är att vi har börjat räkna på hur lång tid det är kvar. Om vi håller denna farten så är det ca 5 dygn kvar eller kan vi klara det på 4?? Och just nu känns 5 dygn jättelångt. Löjligt va? Det är bättre att inte räkna alls… fast det är svårt att hålla sig ifrån det. Vi har börjat få lite squalls men hitintills så har de bara gett lite regn och vindökningar. Vi har inte behövt göra något med segelsättningen. Fast väderprognosen skvallrar nu om att det ska bli sydostliga vindar och då fungerar ju inte vingssegel längre. Dessutom är det risk för mer eller mindre stiltje om en till två dygn. Men nu är vi ju så nära att vi skulle kunna köra motor hela sista sträckan – även om vi absolut inte vill detta, såklart.

Idag ser vi också en annan AIS båt som har ungefär samma fart och kurs som vi fast de ligger 20 M längre norrut. Vi ser inte vad de heter men det känns rätt kul att nu igen få se lite andra båtar, även om vi bara ser dem digitalt.

Vi har fått en fråga om hur mycket vatten vi har förbrukat. Det är lite svårt att räkna på eftersom vår vattentanksmätare inte är helt linjär. Men mätaren visar på över 3/4 av vår vattentank på 280 liter och då har vi kört in ca 50 liter med hjälp av watermakern. Vi ha dessutom använt ca 10 liter duschvatten. Det vatten som vi har i tanken är med andra ord rent dricksvatten. Det är en blandning av vatten vi tankat från land och watermakervatten. På Kap Verde tankade vi inget vatten ner i tanken eftersom det smakade apa. Men däremot visade det sig att det mesta vattnet på Kanarieöarna var drickbart. Vi har ju långsamt vant våra magar vid de nya bakterieflororna i och med att vi kan blanda ut med rent watermakervatten. Vi har alltså inte förbrukat så mycket. Men vi använder ju inte tryckvatten och där tror jag att vi sparar väldigt mycket. Vi har ju tryckvatten på badbryggan men det har vi stängt av nu under överseglingen. Om tryckvattnet skulle läcka under en sådan här lång passage så kan vi ju snabbt bli av med allt vatten innan vi hinner blinka. När vi duschar så görs detta i saltvatten och sedan sköljer vi av oss med 1,5 liter vatten ur en plastflaska med borrade hål i korken. Funkar väldigt bra. Sedan har vi även 60 liter dricksvatten i övriga dunkar – om det skulle hända något med vår huvudtank. Och när det gäller övrigt förråd ombord så har vi massor av mat kvar. Nästan löjligt med mat… Frysen är fortfarande fylld till 2/3 och konserver och torrvaror har vi i massor. Men det är tydligen bra –för enligt rykte så är det dyrt i Karibien, men vi får väl se. Vi har fått tips om att bunkra så mycket som möjligt på Kanarieöarna. När det gäller bunkring på Kap Verde kan jag bara säga – där fanns nästan ingenting!

Tack Lotta – SMS kom fram denna gång. Njut resan!

Tack för väder Micke

John Blund är numera stationerad ombord Mette

Med andra ord – Allt väl ombord

Kram Liv och Magnus

Bookmark the permalink.

One Response to 160201-160202 Dygn 12 mot Martinique

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *