160219 Massa goa möten i Grande Anse

Planen var att lämna Le Marine vid nio tiden på morgonen men redan strax innan kl 08 hade vi dragit upp kroken. Och det var inte vårt val direkt…. Grejen var att de skulle transportera ut en gigantisk pråm från varvet innanför och för den operationen var man tvungen att ”röja väg”. Detta föranledde två fransktalande, och inget annat (såklart), killar, att åka runt i ett litet plåtvrak och beordra ett 15-tal båtar att flytta på sig. Vi var en av dem så efter lite frågetecken och diskuterande så förstod vi i alla fall att vi inte hade något val, utan det var bara att flytta på sig. Vi gick in till marinan och fyllde både gas, bensin, diesel och vatten. Väldigt lite vatten men har man chansen att fylla på så tar man den. Det finns inget som är så gott som en ”full båt”. Därefter drog vi ut focken, vinkade hejdå till Reidun och seglade de 20 M till Grande Anse. Typ runt hörnan…. En liten pittoresk håla med två restauranger och två kaféer på stranden och en handelsbod som har siesta mest hela tiden. Vi ankrade precis bredvid Sea Quark, våra vänner från Göteborg. Eftersom det var lite sjögräs på botten dök Magnus ner i det 27 gradiga vattnet och tryckte ner ankarspetsen genom gräset och låg och bevakade när jag backade in ankaret på 2000 varv. Här kunde vi med andra ord sova skönt! Strax dök en sköldpadda upp precis bredvid oss och livet kändes verkligt bra. Därefter blev det hela ännu bättre när Camilla och Novak på Sea Quark dök upp i jollen och hälsade oss välkomna. Sist vi såg dem var i mars 2015 och vi stack inom Björkö för att fylla dieseltanken, tror jag….eller var det senhösten 2014… Då hade jag full flytoverall nu hade jag full bikini  🙂  Oavsett så var mötet lika trevlig som efterlängtat. Rumpunch i sittbrunnen hos dem och på kvällen middag i Nanny. Jag tror faktiskt att vi uppfyllde Swededreams order om att ta hand om dem ordentligt. Trevligt utan dess like blev det i alla fall!!!

Torsdagen, blev efter lite sovmorgon, en dag med lite lagom pyssel. Jag har började sy på våra solskydd och däremellan blandades dagen med massa bad. Jag har börjat på mitt på projekt att lära mig snorkla. Jag förstår ju att det låter jätte löjligt men jag har verkligen problem med att doppa huvudet under vattnet med cyklop och snorkel utan att få panik…. Men efter lite träning och påhejning av sköldpaddorna runt båten så gick det bättre. LEA dök upp strax efter lunch och vi tog oss in till stranden vid 17 tiden för att få i oss en pizza men då hade de bådar restaurangerna stängt. När vi försökte på kaféerna så var det samma visa där. Så det var bara att åka ut till båtarna igen och göra ett nytt försök senare. Och visst fick vi vår pizza efter en lång väntan. Men för att vara helt ärlig så smakade de inget vidare. Båtmat är bättre. Däremot fick vi tillfälle att krama och säga hej då till Roger på Vanderlust och Jonas på Alma som hade avskedsmiddag. De har seglat ihop, mer eller mindre, i sju månader. Men nu ska Jonas söderut för att sedan gå jorden runt och Roger ska norrut för att vända hemåt. De hade haft en en go avskedsmiddag med Camilla, Novak och den tyska seglerskan Silke. Vi slöt upp och fick nöjet att krama alla hej då en gång till.

Fredagen blev det första hela dygnet i Karibien utan regn. En helt underbar dag. Tro det eller ej men varje dag så har vi haft det lite småmulet och återkommande, men korta, störtskurar- Vi vinkade hej då till alla som drog iväg. Vissa med vetskap att vi skulle ses igen och andra med en förhoppning. Jag tillbringade de tidiga morgontimmarna med att klippa färdigt vår film över Atlanten. Tyvärr hänger publiceringen inte endast på internetuppkoppling utan även de timmar som det krävs för att komprimera och omvandla filmen. Dessa timmar kräver datortimmar och därmed datorbatteritid….. Något som är svårt att åstadkomma när man ligger för ankare hela tiden. Så det lär dröja ett tag till. Magnus å sin sida högg tag i kylskåpet som visat sig ovanligt kinkigt…. Vi har ju ett spänningsfall som Magnus börjat titta på och förmiddagen idag gick åt att plocka ut hela kylskåpet och städa kondensor och allt annat bakom, samt kontrollera alla kopplingar, vilka alla så exemplariska ut. Jag fortsatte sy solskydd och eftermiddagen gick åt till att skrapa botten på Nanny. Magnus blir den som får dyka och ta botten och jag kämpar med min panik och skrapar första metetern efter vattenlinjen och nedåt. Men det är ju inte bara jobb för helt plötsligt måste man bara bryta och titta på miljön med fiskar som lever runt en. Därefter åkte jag och Reidun in till stranden för att slänga sopor och handla lite. Men som vanligt hade vi inte fattat detta med siesta så det var ju stängt. Då såg vi inget annat val än att handla en stor glass och sitta på stranden i skuggan och titta på alla ”turister”. Vi hävdar ju fortfarande att vi inte är turister eftersom vi seglat hit!. På väg ut till båtarna så vi att den svenska båten Anorak kommit in i viken och ankrat. Vi tog svängen ut och sa hej till Stig och Ulla. Reidun kände dem sedan ARC + ,men vi hade inte fått tillfälle att träffa dem innan. När vi sitter och småpratar på deras akterdäck så inser vi att det är stor action på gång. Bakom Anorak ligger en 40 fots segelbåt för ankare med bruten mast som är uppbunden på däck. Denna ska tydligen flyttas och detta ska göras med två gummijollar och en jetdriven ”glasbottenturistbåt”. Av någon anledning väljer de att bogsera hela paketet med delvis hängande ankarkätting och ankaret kvar i vattnet…… Vi sitter ett tag och tittar på spektaklet och är rörande överens om att detta kommer aldrig att fungera.  Till slut kan vi inte titta på längre utan Stig slänger sig i deras jolle och jag och Reidun i hennes. En svettig halvtimme senare, och många förvirrande franska kommandon, har vi lotsat hela eländen nästan in till den stora bryggan och de slänger åter ankaret ned till botten. Tyvärr ligger båten nu framför Nanny och Lea så vi får hoppas att hon med sin lans till mast inte draggar på oss. Men åtminstone så har inte båten kört in i någon av de andra ankrade båtarna Kvällen avslutades med en väldigt mysig tillställning och solnedgång i LEAs sittbrunn tillsammans med Anorak. Händelserik dag!!! Ja, utan tvekan. Men det är ju varje dag är i paradiset  🙂

I morgon drar vi vidare till St Pierre på norra Martinique

Det kommer att komma bilder. Bara jag får lite bättre uppkoppling!

Bookmark the permalink.

2 Responses to 160219 Massa goa möten i Grande Anse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *