160423 Onödligt spännande natt

Natten mot fredagen blev den regnigaste vi upplevt sedan vi kom hit. På den positiva sidan så innebär det massor av sötvatten att tvätta i. Jag har tre stora, mjuka hinkar som ställs ut på strategiska ställen och denna natt tog det inte många minuter att fylla dem. Vi var rätt glada för att vi hade satt upp vårt kapell så det i alla fall var hyfsat torrt inne i båten. Nackdelen är ju att det inte går att ha mycket till luckor och fönster öppet när det regnar så. Och då blir Nanny en bastu. Inte lätt att sova med andra ord. Vi låg kvar på Deshaies även på fredagen. Vi pysslade lite i allmänhet, använde allt regnvatten till att tvätta och Magnus letade lite spänningsfall på våra kablar. Det korroderar här med en häpnadsväckande hastighet. På kvällen åkte vi in till den lilla byn tillsammans med My Flower och åt, enligt deras utsago, “bästa pizzan”. Vi har ju inte direkt hittat goda pizzor här i Karibien  det var med viss misstänksamhet vi studerade menyn. Men vi hade inte behövt vara oroliga. Det var kalasgott!!

Efter det blev det en tidig kväll och jag tror klockan var strax efter 21 när jag kröp till kojs. Då hade det börjat blåsa upp lite men inte så att vi tänkte på det. Deshaies är känt för att bergen runt viken kan skapa häftiga fallvindar men vi hade inte märkt så mycket av det mer än en och annan vindby. Jag vaknade vid 24 tiden av att Nanny for som en guttaperkaboll i sidled. Magnus låg inte i sin koj och när jag ropade efter honom så kom han ner från sittbrunnen. Han hade haft en känsla av att måste upp och kolla läget. -Jag ville inte väcka dig, sa han. Men jag tror att den stora ketchen framför oss draggar ner mot oss. Det blåste mellan 12 och 15 m/s och var självklart bäckmörkt.

Vi var nu glada för den starka handlampa Lotta haft med sig i bagaget  Med den kunde vi nu se vår ankarkula och om ketchen drev ner mot den och oss. Jag försökte göra som Magnus sa och somna om. Det är ju ingen ide att vi båda blir uttröttade . Men det gick ju sådär. 15 minuter senare ropade Magnus att ketchen nu låg över ankarkulan och medan jag lyste på båten så åkte Magnus bort i dingen för att väcka dem. Men då var de redan vakna och medvetna om situationen. Kaptenen var lite misströstande eftersom han endast hade manuellt ankarspel. Men i vilket fall som helst så flyttade de sig snabbt till andra änden av viken. Eftersom  vi själva låg ankrade ganska nära bergväggen och den steniga stranden så var vi oroliga för att vi själva skulle dragga. Magnus satt uppe en stund och blev säker på läget  Jag ställde ner känsligheten på vår ankarapp på Ipaden. När Magnus väl gick och la sig så var det mesta över men vi hade svårt att somna. Nanny låg ju inte direkt lungt i vinden och det knarrade villt i tamparna. Att sedan ankarappen tjöt två tre gånger under efternatten gjorde det väl inte bättre men vi vågade inte ställa upp känsligheten. Vi hade tänkt att gå ända ner till Les Saints under lördagen men bestämde oss redan under natten att det fick vara och att om vi kunde så skulle vi bara gå den kortare turen i lävindar ner till Pigeon Island där det är bättre vindförhållanden. Nu på lördagsmorgonen så blåser det mellan 4 och 18 m/s. Jag har aldrig varit med om att vinden har varierat så kraftigt. Och det är lite märkligt med  stark vind som blåser från land! Vårt ankare sitter bra. Det är det ingen tvekan om men vi vill inte ligga kvar här en natt till. Alla prognoser säger att det ska blåsa 6-7m/s så vi tror att det lugnar ner sig bara vi kommer ut ur viken och bort från fallvindarna. Planen är att vi packat ihop oss vis 12 tiden, drar upp ankaret när det är en paus i vindarna och håller tummarna för att det inte sitter under en sten, och därefter seglar vi söderut.

hej hopp på er alla 🙂

Bookmark the permalink.

6 Responses to 160423 Onödligt spännande natt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *