160505 Härmed förklarar jag KRIG!!!

Jaha! Nu har det då alltså hänt… Vi har fått småkryp ombord. Jag hade gett mig F på att de inte skulle komma ombord och jag har städat kontinuerligt med vinäger och varit i alla möjliga och omöjliga skrymslen för att hålla rent. Vi hade ju ett par riktigt stora kackerlacksbusar i 5 cm klassen som flög in när vi var på Kanarieöarna. Men dessa lyckade vi ta hand om och sedan dess har det varit lugnt. För en vecka sedan så kröp det helt plötsligt en liten skalbagge i sittbrunnen. Den var inte större än 0,5 cm och jag tänkte inte mer på det. Den sjösattes rätt fort och saken blev glömd. Tills en dag senare då det kröp en på diskbänken. Eftersom jag hade bestämt mig att detta var skalbaggar så blev jag inte ens särskilt upprörd. När Magnus däremot lyfte på durkarna när han höll på att dra kablar till den nya WHF-högtalaren i sittbrunnen så hittade han två döda ”skalbaggar” som satt fast i en liten tejpbit under durken. Efter närmare inspektion så var det bara att inse faktum. De små djävlarna har tagit sig ombord. Och de har inte ens frågat om lov! Så nu när vi ligger ankrade här i Fort De France så hade jag inget annat val än att förklara fullskaligt krig mot de små svinen! Än så länge så är jag bara inne på dag ett i kriget. Men den dagen innebar att ALLT i hela soffan i salongen, där jag har mitt ”vardagsskafferi” plockades upp. Allt ligger i plastlådor så inget ligger direkt mot skrovet. Lådorna och allt i lådorna tvättades med citronmedel och sedan vinäger. Under lådorna så tvättades skrovet med vinäger för att därefter sprayas med förebyggande antikackerlacksspray. Ca 10 st sk kackerlackshotell är också utplacerade. Den mängden räcker för en normalstor villa. Hotellen bygger på två principer. Den ena typen håller kvar dem och de dör där på plats. Den andra typen förgiftar dem och de tar med giftet tillbaka till sina kompisar och ska på så sätt sprida giftet även till dem. Hoppas de alla dööööör! Helt absurt att skriva en sådan mening men småkryp är det sista som jag har något till övers för här i världen! Speciellt när de har fått för sig att invadera mitt hem! Ovan nämnda procedur har jag också utfört under durkarna. Idag är det dags för steg två när skafferiet bakom spisen ska tömmas. Själva skåpet bakom köket tog jag häromdagen och tvättade mycket noggrant med citronmedel och vinägervatten. Men är vill jag ju inte spraya kackerlacksspray för här har vi mat i form av kryddor, bröd, kex osv. Men även här så har jag placerat ut hotell.  På den positiva sidan så kan jag säga att jag inte hittat några spår av att fienden har varit i maten på något sätt. Förutom att allt förvaras i plastlådor så har jag ju även dubbla plastpåsar på alla torrvaror. Inte enbart för att det inte ska kunna komma in några djur till torrvarorna utan även eftersom det föreligger en risk om att det finns ägg i tex mjöl som kläcks efter ett par dagar ombord och dessa vill vi ju INTE ska komma ut ur plastpåsen heller…. Så nu har jag då alltså gett mig in i en kamp som de säger att man inte kan vinna. Men de som känner mig vet att jag är ganska enveten av mig….. Så jag tänker i alla fall ge dem en match om herraväldet ombord. De ska åtminstone inte få det så lätt. Den saken är säker! Morr…. Nästa steg är att se om vi kan hitta någon typ av ”rökbomb” som man ställer mitt i båten och aktiverar efter det att alla luckor och skåp öppnats. Detta ska tydligen vara effektivt. Som sagt Morr… och Blä….

Samtidigt som jag tömmer mina skafferier så skriver jag upp vad vi har ombord. När vi kommer till Le Marin om ett par dagar så ska vi bunkra en hel del där. Orkansäsongen har vi ju tänk att tillbringa nere på Grenada och där är det tydligen lite svårare att få tag på saker och ting. Framförallt ska det vara lite dyrt. Då är det bättre att passa på när man är på den sydligaste franska ön.

Vi ligger ju nu som sagt för ankare i Fort De France. Vår vana trogen gick vi längst in i viken och ankrade närmast stranden. Denna gång på endast strax över två meters djup. Detta hade sina fördelar i form av mindre gung och rull. Det rullar lite här när färjorna går förbi men eftersom dessa inte går på natten så är det platt vatten och därmed god sömn på nätterna. Sedan har vi ju morgnarna. Första morgonen trodde jag inte det var sant när en bensindriven, vansinnigt högljudd, lövblåsningsmaskin drogs igång kl 05 på morgonen. Då är det fortfarande mörkt! Men det var inte den som fick mig att ta mig upp och kolla vad som hände.  Kl 05:30 väcktes vi av ett hejdlöst skrattande och ”kacklande”. Tänk kafferep där alla skrattar högt och skrikigt. Det var bara det att det lät som om de satt i vår jolle och hade kafferep… Så det var ju bara att gå upp och kolla läget. Runt båten flöt det ca 50 talet glada pensionärer i badmössa och var sin färgglad badleksakstub att flyta på. De låg i små klungor runt båten och bara umgicks…. Jag tror att tanken är att de ska ha någon form av träning men bara ett fåtal simmade omkring. De andra ligger helt enkelt och flyter samt löser dagens världsproblem under ett kollektivt ASGARV!. Och detta, även lövblåsningen av strandpromenaden upprepar sig varje morgon och varje morgon får vi ett lika glatt ”Bonjour Nanny” av de som ligger närmast efter det att de väckt oss i arla morgonstund. Lite kul underhållning faktiskt!

Nu ska vi äta frukost och efter det så tuffar vi så sakteliga lite söderut mot någon fin ankarvik där vi kan bada (och jaga småkryp) ett par dagar innan vi ger oss in i Le Marin för att storbunkra.

Det är roligt att se på internet hur alla nu sjösätter sina båtar och hur säsongen drar i gång. Vi har ett antal olika vänner och bekanta som är på Läsö denna helg och bilder från hamnen visade att den nästan såg full ut! Hoppas ni alla får gott väder och en underbar helg!

De flesta svenskarna som ska hemåt har nu lämnat Karibien i det sk Viking race som de satt ihop. Vi följer tjejerna på Lea och deras sattelittelefonblogg varje dag. Riktigt spännande att följa. Turen hem ska ju vara lite hårdare än turen hit.

Kram från oss.

Bookmark the permalink.

11 Responses to 160505 Härmed förklarar jag KRIG!!!

 1. Ann-Sofie says:

  Lagerblad!! Stoppa lagerblad, 1-2, i varje förpackning med mjöl, ris, pasta oxh kex. Det håller småkrypen borta. Har inte ens fått mjölbaggar efter att jag börjat sprida lagerblad. Skadar nog inte att lägga det utanför förpackningar heller.

  Det är inga som helst problem att få tag på prylar på Grenada. Det är billigare än Antigua men inte speciellt dyrare än Martinique. Det enda som jag inte hittade i matväg var fet naturell yoghurt.
  På Grenada så ärvdet ett VHF-nät varje morgon kl 07 eller 0730 på kanal 68 el 69. Kolla i piloten. De har en aktiv FB grupp oxå. På nätet får du info om när shoppingbussarna går från de olika ankarvikarna in till Supermarketen. Ligger ni i St Georges så finns där två supermarket en i vardera ändan av viken.

  • Liv says:

   Tack Ann-Sofie! Jag har Lagerblad i allt och överallt!!! Och jag har inte hittat bänkgrannar spår av något kryp i matvarorna och det får jag vara nöjd med såhär långt. Tack också för info om Grenada. Vi lär nog inte svälta 😉

 2. Hej! Känner igen det…. Jag hade också bestämt att sådana fripassagerare inte var välkomna ombord, men några smög sig ändå in på Kanarieöarna. Där fick vi tipset att köpa en ”spruta” med någon giftig gegga i som man klickade ut under durkarna och lyckades sedan helt vara utan de små läbbiga kräken! ;-).
  Borde finnas på de franska öarna.
  Lycka till i kampen!
  Heléne, fd seaQwest

 3. magnus reslow says:

  Jag brukar anvanda koks-sprit till kackerlackor. Fungerar bra.Bara spruta in dar dom haller till avlider snabbt. Eller Wisky.

  • Liv says:

   Hm… Tror inte kaptenen uppskattar om jag slösar på whiskyn… Får nog bli annan sprit i så fall 😉 Tack för tips Magnus.

 4. Katarina H says:

  Heja Heja Heja , ge dom vad de tål bara!!!! Jag tror du vinner !!!!
  Kram från
  Resolute

 5. Stellan Wingne HR312 says:

  Om man matar dem med en blandning av jäst och socker, poppar de som popcorn! De har nämligen ingen analöppning!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *