161228 Watermakern och goda kortvågsgrannar

Varje morgon kl 08:30 så sänds det ett litet lokalt nät här över San Blas via kortvågsradion. Det har tydligen legat nere en längre tid men förra veckan så gjordes ett försök att återuppliva nätet. Vi var med på så sätt att vi lyssnade på nätet och endast checkade in för att de skulle ha en möjlighet att veta om det var några som lyssnade på nätet överhuvudtaget. En av punkterna som gås igenom på nätet är självklart vädret. Det är båten Panda som studerar väder som hobby och levererar väderprognoser för ett par dagar framåt. Och det är vi mycket tacksamma för vill jag lova för det är inga andra vädersiare som är i närheten. Tex så säger våra gribbar att det skulle blåsa 5 m/s natten som var. Det blåste 14 m/s… viss skillnad. Detta hade Panda dock varnat för och han verkar ha rätt bra koll på det lokala vädret så det har blivit till en rutin att lyssna på radion varje morgon. Det är också ett alldeles utmärkt forum för att ställa frågor och för att få hjälp. När vi låg på Chichime så checkade jag in och bad också om att få ställa en sk QST (som faktiskt riktigt logiskt för en gång skull står för “question”). Jag berättade om våra problem med vår watermakers elmotor och att vi hade tänkt att lämna in den till reparation när vi väl kommer fram till Linton Bay Marina om en månad eller så. Men vi ville bara höra om det var någon annan som hade en bättre idé än det. Och respons fick vi! En av båtarna hade mycket bred erfarenhet av vår modell av watermaker, fast snäppet nyare, så efter nätet pratade vi via VHF:en och vi fick många goda råd. Tyvärr hjälpte ingen av dessa råd men en timme senare så blev vi helt plötsligt uppropade på VHF:en igen. Vi fick frågan om vi hade problem med en elmotor och killen i andra änden presenterade sig som en ingenjör som levde på att fixa saker för andra seglare. Han låg ankrad i Yansaladup, ögruppen bredvid Chichime. Efter ytterligare kommunikation så kom vi fram till att detta var samme man som hade hjälpt oss med kontaktuppgifter för att transportera hit våra barn! Sagt och gjort. På juldagen drog vi upp kroken och förflyttade oss till nästa rev och letade därefter upp Michael och hans båt. Han nästan mös när han fick ta emot motorn och lovade att höra av sig så fort han plockat isär den. Det tog endast tre timmar, så hörde han av sig. Men han ville att vi skulle besöka honom i båten istället för att ta det via radion. Det kändes inte som något gott omen. Och det var det inte….. Om jag kommer ihåg rätt så hade vår lilla elmotor följande fel: 1: En av magneterna hade lossat och gått sönder i flertalet bitar och dessutom skadat en av de andra magneterna

2: Båda lagerna behövde bytas.
3: Glapp i axeln
4: All olja i växellådan hade runnit ur och därmed behövdes den bytas och ny tvättning tillverkas. Frågan var bara hur länge motorn gått utan olja i lådan….
5: En av de långa skruvarna som höll ihop motornhöljet hade gått av när den öppnades och en ny måste införskaffas.
På den positiva sidan kan nämnas att kolen var fina och inte behövdes bytas men…
6: En av hållarna till kolen var trasig och behövde lagas.
JA!! YES!!!! Precis vad vi ville höra! – eller inte…. 🙁
Michael sa att allt detta kunde han reparera men det skulle kosta 4-500 USD och att han därefter inte kunde ge några som helst garantier hur länge det skulle fungera. Men han rekommenderade inte en reparation eftersom det borde vara billigare att köpa en ny elmotor.
Han vägrade dessutom ta något betalt för sitt jobb eftersom han inte “gjort något annat än att förstöra en skruv”…. Hm. Vi är nog inte färdiga med den diskussionen.
Morgonen efter hade Magnus ett par länkar i sin mailbox från Michael. Han hade hittat ett par motorer som borde passa. Men nu var vårt internetkort slut och vi hade inget nytt. Som vanligt så är vi ju mitt ute i ingenting. Men på morgonnätet så passade jag på att fråga om det händelsevis var någon som hade ett påfyllnadskort över. Fem minuter senare så hade vi ett 15-dagarskort levererat ombord. Helt fantastiskt vilka grannar man har!!
Tyvärr så visade det sig att vår lilla elmotor är en ovanlig liten sak och hitintills så har vi inte hittat någon som passar. Vår axel är endast 15mm och alla som är i närheten verkar vara 19 mm så detta kan bli spännande… Men det verkar som om det kan vara Bison som har tillverkat motorn trots allt så vi har mailat dem och frågat om de har en motor över till oss. Annars får vi nog börja fundera på hur vi ska klara oss utan watermaker – vilket inte blir lätt med tanke på vilken liten vattentank vi har….
I övrigt så har vi och våra underbara barn det väldigt bra. Det blåser mycket och är lite småmulet men det gör inte så mycket. Vi gör inte så mycket på dagarna annat än att läsa, spela spel, sola och äta gott. Mathilda och jag gör våra små utflykter i dingen så att vi kommer iland då och då medan grabbarna helst inte lämnar båten 🙂 Idag har vi dock tänkt att förflytta oss ut till den så “Hot Tub:en” ute på Holandes Cays och där är förmodligen 3G täckningen lika med noll. Vi är nog åter i internettäckningens värld strax efter nyår! Så gott nytt år på er allihop.
Kram Carl, Mathilda Liv o Magnus

Bookmark the permalink.

2 Responses to 161228 Watermakern och goda kortvågsgrannar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *