Köpenhamn

Vi kastade loss i soldiset och konstaterade att vi hade vinden rätt i näsan igen men eftersom det inte var mer än 8 m/s så körde vi på och vi kunde faktiskt sträcka efter ett tag. Vi hade fått instruktioner av Andres på hur man tar sig in till Köpenhamn och Christianhavns kanal men det var bra förvirrande med alla byggnationer som pågick i och utanför hamnen. Andres hade sagt till oss att gå ända in och titta för där fanns alltid platser…. När vi väl stack in näsan i första kanalen fick Magnus ta över rodret. Här gick gränsen för mina nerver. Väl inne i kanalen möttes vi av en backande Tysk, en “paddanbåt” samt en mötande liten motorbåt och egentligen fanns det bara plats för en av dem åt gången… Så när vi hittade en plats direkt till höger i början av kanalen så bestämde vi oss för att det var långt in nog och vi högg den. Jag tog en snabb sväng längre in i kanalen för att se om det fanns bättre platser men det var så fullt att vi bedömde som att det fick räcka. Dessutom kommer det inte vara så svårt för oss när vi vill gå från denna platsen heller. Nu kom solen och det var helt stiltje och vi satt bara i sittbrunnen och njöt all verksamhet runt oss. Massor av gamla båtar där det bor folk och massor av gästbåtar som letar platser och på detta läggs turistbåtarna som går minst var 10 minut, ett gäng kajaker med jämna mellanrum och ett par partysnipor som tar svängen runt och kollar läget. Och ändå är det lugnt… Häftigt ställe. Vi stod för lite av underhållningen när Magnus hissade upp mig i masten för att dra ett nytt flaggsnöre till våra klubbflaggor. De hade haft oförskämdheten att blåsa ner när vi gick mellan Hol och Anholt. Vi insåg snabbt att vi var den del av turistmålet för det var många kameror som smattrade när “paddorna” gick förbi. Vid 17 tiden fick vi storfrämmat av Eva och Andres. De hade tagit tåget över från Lomma och efter lite bubbel i sittbrunnen gick vi på sightseeing på deras favoritställe och efter en snabb “fisk” så åt vi en hejdlöst god middag med efterföljande promenad i Christiania. Vi har ju hört om Christiania men aldrig varit där så det med viss tveksamhet jag följde med in på “puscher street”. Speciellt när Andres mycket bestämt tagit min kamera och stoppat den i sin ryggsäck. Jag trodde först att det var för att rånrisken var så hög så jag tänkte protestera men jag visste ju att både Eva och Andres var vettiga människor så det var nog ingen fara. När vi gick in i Christiania så möttes vi av otaliga skyltar där det stod att det var fotograferingsförbud och jag förstod snabbt varför. Hela gatan luktade sött och det såldes, vad vi förstod, hasch i alla stånden. Lite skrämmande mycket människor här en tisdagskväll tyckte jag och många av dem såg inte ut att vara mer än nyblivna tonåringar. Men det var en lugn och faktiskt trevlig stämning. Vi lotsades vidare bort från försäljningsgatan och nu fick vi se något helt annat. Ett Christiania som man inte hör så mycket om på TV. Otroligt kreativa byggnader med fina färger och målningar. Vackra byggnader, och snidade bänkar i en lantlig miljö. Mitt inne i Köpenhamn. Våra fina guider berättade att detta från början varit en övergiven militäranläggning som hemlösa tagit över och “använt på bättre sätt”. De hade både dagis, restauranger och affärer. Så om man bortser från den första gatan vi gick på så var Christiania riktigt mysigt och på vissa ställen var det ok att fota så det kommer bilder – bara jag får en bättre uppkoppling 🙂 Därefter styrde vi kosan till puben och det var inte den puben som turisterna hittar i första hand. Eva och Andres var tvungna att åka hemåt strax innan 22 för att hinna hem till midnatt och jag måste verkligen säga att vi uppskattade deras besök och ansträngningar något enormt. Vi hade en verkligt trevlig eftermiddag/kväll 🙂 Tack så mycket!!!

130702_8129 130702_8137 130702_8145 130702_8157 130702_8161 130702_2 130702_1 130702_8176 130702_8193 130702_8200 130702_8209 130702_8215 130702_8217

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *