180722 Grönlandsbilder av mass!

Ja, som ni kanske vet så blev det ju inte så många dygn på Grönland. Men vilka dygn! Solen sken oavbrutet och det blåste inte särskilt mycket. Vi lämnade Nanortalik och gick vidare till Aappilattoq, strax innan Prins Christians Sund. Nils och jag tillbringade dagen med att sitta på däck och ta massor av kort och bara gapa. Sceneriet var så enormt mäktigt. Höga, aggressiva berg i kontrast till turkost vatten och dessa underbara vitblå skapelser  till isberg som guppade runt oss. HELT makalöst! Magnus fick köra en hel del slalom mellan bergen för att vi skulle kunna ta oss in i fjorden.

Isbergsparad 1

Isbergsparad 2

Isbergsparad 3

Isbergsparad 4

Lite fotboll mitt i allt

Isbergsparad 5

Litet isberg som ser ut som val

Isbergsparad 6

Lycklig kapen

Stor isbergs val

Isbergsparad 7

Isbergsparad 8

Isbergsparad 10

Här bor det faktiskt folk!

Isbergsparad 11

Isbergsparad 12

Isbergsparad 13

Kapten och lite isberg

Glad Nanny beställning

Fotografering på gång

Isbergsparad 14

Isbergsparad 15

Mordor berg

Lite fick vi seglat i alla fall

Broder Nils

På vägen in stannade Magnus och Nils och jag hoppade i dingen och rodde  ut till ett mindre isberg för att skaffa lite is till groggen på kvällen. Det är ju inte varje dag man kan ha glaciäris i groggen direkt!

Dags att hämta is till groggen

Nils hackar is och Liv ror

Groggmästaren Nils fixar GT

På AAappilattoq fanns det en liten brygga där vi kunde lägga till och Nils drog snören åt alla håll och kanter för att klara de 3 meter tidvatten vi bråkar med. Vi var så otroligt nöjda med dagen och tänkte att det inte kan bli bättre än så.

På väg in till AAappilattoq

Väl förtöjda på Appillattock

Väl förtöjda på AAappilattoq

 

Men vi hade fel! Dagen efter och resan genom PCS var ännu mäktigare. På det smalaste är det inte mer än 500 m  och vi hade 4 knops medström här och Magnus fick åter köra slalom mellan isbergen. Fjorden är 10 mil lång och det går till och med kryssningsskepp igenom här vid vissa tillfällen. Men bara de år det är lite is. Förra året var det flera båtar som försökte ta sig igenom men det var svårt. I år hade vi tur och det var nästan ingen  is alls. Att bara få se glaciärerna gå ända ner till vattnet är helt otroligt. Det knakar och brakar i dem och eftersom risken är stor att det kan kalva isberg när som helst så höll Magnus ett säkert avstånd på ett par 100 meter.  Men det var mäktigt ändå! Jättemäktigt – Det går inte beskriva, men jag försöker via massor av bilder i alla fall!

Bergkavalkad 1

Bergkavalkad 1

Bergkavalkad 3

Bergkavalkad 4

Kaptenen i Prins Christians Sund kanal

Glaciärposering!

Broder och en av glaciärerna som vi passerade

Kolla färgen på vattnet – eller kolla på kaptenen 😉

Nöjd Liv

Både glaciär och isberg. Det blir inte bättre

Nannyselfie…

Man måste ju titta bakåt också

En av glaciärerna vi smet riktigt nära

Det knakar och brakar i den!

Stolt besättning

Ända ner till vattnet

Bror och glaciär

Kapten och glaciär

Isskulptur

Jag undrar hur många kort jag tog och hur mycket vi filmade!

Säl som studerar oss

På eftermiddagen kom vi fram till den nedlagda väderstationen vid Ikerasassuaq, vid den östligaste delen av PCS. Massor av hus och massor av trappor samt en stor kaj och bara vi. Lite konstigt faktiskt. Magnus och Nils knatade upp för alla trapporna medan jag lagade middag. Jag vägrade följa med eftersom myggorna var av storleken “attackhelikopter”.

Ikerasassuaq väderstation

Nils puttar undan isberg från båten när vi är förtöjda vid väderstationen

En ensam Nanny

Magnus uppe på väderstationen

Dagen efter så lämnade vi för att gå till Island. I skrivandes stund sitter jag i Yacht Clubben lokaler (vilket kan låta flott men det är ett par baracker på kajen) och laddar upp bilder och annat. Jag får återkomma om en dag eller så med de bilder vi fick på valarna som besökte oss på den överseglingen.

Det är lite tomt i båten just nu. Nils har nämligen lämnat oss efter sex veckor och 2000 sjömil. Det har varit långa dagar men oj så mycket kul vi har haft! Tack Nils! Verkligen tack för att du ville dela detta med oss.

Kram Liv o Magnus

Bookmark the permalink.

2 Responses to 180722 Grönlandsbilder av mass!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *