180726 Turist? Javisst! I alla fall på Island.

Ja Island. Vad ska man säga om Island. För det första är vädret urkasst! Det härliga högtryck som har parkerat sig över Skandinavien blockerar nämligen alla lågtryck för att flytta på sig så de fastnar på Island. Till Islänningarnas stora förtvivlan ska tilläggas. För denna ö med 350 000 invånare lever till högsta grad på turisterna och de har inte sett solen på flera månader. Tänk vilken skillnad det kan vara på så korta avstånd. Så här är med andra ord inte grillförbud – det är snarare oerhört svårgrillat!

Fast jag börjar med ett par goa bilder från det valbesök vi hade på väg in mot Island från Grönland. Jag tror det är sk “False Killer Whales”  men jag är inte säker.

Valparad på väg mot Island 1

Valparad 2 på väg mot Island

Valparad 3 på väg mot Island

Valparad 4 på väg mot Island

Valparad 5 in mot Island

I söndags satte sig käre Bror på planet och åkte hem till Bergen.

Kapten och Bror framför operahuset Harpa

Vi bestämde oss för att stanna en extra dag i Reykjavik och dessutom ta en liten rundtur. Vi bokade en tur med ett mindre bolag med minibuss och blev shyfflade runt i nio timmar. Faktum var att jag nästan fick lite panik på flera av platserna eftersom det var så oerhört mycket folk. Men vi fick se lite av Island. Både där de tetoniska plattorna möts, där gejsern är aktiv och stora sedan maffiga vattenfall. Vi är väldigt nöjda. Sista stoppet blev The Secret Lagoon, vilket är Islands äldsta thermopool från 1891. Ett bra alternativ när man bara har ett par timmar på sig och vill se mycket.

Vandring mellan “plattorna”

Mäktigt. Den ena plattan flyttar på sig ca 2 cm varje år

Gejser

Som sagt. Vi var direkt inte ensamma!

Magnus framför “originalgejsern”

Ingen panik! Alla på en gång!

Gullfoss vattenfall

Det är inte bara bergen som är mäktiga här!

På tisdagen kastade vi loss och gick i mer eller mindre stiltje de 50 sjömilen till Grindavik. Vi snek till oss en plats på en flytbrygga som såg någorlunda oanvänd ut och ingen kom och körde bort oss.

Onsdagen blev det upp att hoppa redan 03:30 för att få ut max av väderfönstret ut till Vestmannaeyjar. Strax över 60 sjömil. Denna ö ligger syd väst om Island och här ska vi försöka hitta ett väderfönster till Färöarna. På vägen seglade vi också förbi Surtsey, ön som växte fram för ett par år sedan Infarten mellan de höga bergen var mer än mäktig. Grymt mäktig rent ut sagt. Och sedan hittar man en liten by på 4200 invånare som har det mesta runt hörnan! Dessutom har de en vulkan här på ön också. Men det är 45 år sedan den var aktiv så det ska inte vara så farligt påstås det (mummel).

På väg in mot Vestmannaeyjar hamn

Mäktiga berg!

Ännu mäktigare!

Det låg en segelbåt vid tankbryggan så vi fick vänta ett par minuter innan det blev vår tur. Kille som sålde diesel var helt till sig. Han hade jobbat där i fem år och aldrig haft två båtar samtidigt. Han blev nästan lite stressad. Med fullt allvar så berättade han att han hade haft en segelbåt tidigt på morgonen också. Tänk tre segelbåtar som ville tanka på samma dag! Maken till stress…

Vi blev hänvisade till att lägga oss utanpå en av fiskebåtarna som ligger här och väntar på säsong i ett par månader. Nanny ser ut som en jolle i jämförelse och det krävs en hel del mental övertalning för att klättra den branta stegen upp längs skrovet. Läskig! Hamnavgiften är ganska ok. 350 SEK i engångsavgift inklusive el. Vi var tvungna att fråga flera gånger men det stämde. Man får ligga kvar hur länge man vill!

Vi hittade snabbt det lokala badet och fått oss en simtur och slappnat av i varma och sköna utomhuspooler idag på torsdagen. Vi har en svag förhoppning om att kunna komma iväg på lördag. Men vädret är lurigt. Riktigt lurigt. Som vanligt så är väderprofeterna inte överens överhuvudtaget men denna gången är det stora och ilskna lågtryck som ligger runt oss och lurar.  Vi får vänta ett par timmar och rapporter till så får vi se! Det är bara 400 sjömil till Färöarna så det räcker med att vi hittar ett fönster på 3-4 dygn. Fast som sagt, det ser lurigt ut just nu!

Istället lagar vi god mat i båten. Magnus fixar mat och jag skriver inlägg. Mysig arbetsfördelning denna gråa och regniga dag.

Kram på er! Vi närmas oss trots allt så sakteliga.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *